• Novinky

            • Návšteva z Európskeho parlamentu

            • 18. marca 2022 poctila našu školu návšteva až z Európskeho parlamentu. Študenti 1.A a 3.B absolvovali diskusiu a europoslancom Robertom Hajšelom. Diskusia bola veľmi živá a podnetná a študenti sa tešili informáciám z prvej ruky. Najviac ich zaujímala situácia na Ukrajine, ktorá je vo vojne s Ruskom a čo robí Európska úna, Európsky parlament pre uvoľnenie napätia v tejto oblasti. Zaujímali sa tiež o fungovanie súčasnej EÚ, hlavne sa zaujímali o to, ako sa EÚ vysporadúva s pandémiou COVID-19.

              Pán Hajšel podrobne informoval študentov, ako si Európsky parlament plní svoje úlohy v týchto mimoriadnych časoch, hovoril o podpore jednotlivých členských štátov Ukrajine  v čase vojny a tiež pandémie koronvírusu a o tom, ako Európska komisia koordinuje spoločnú európsku reakciu na pandémiu COVID-19 - Plán obnovy pre Európu a aké konkrétne nástroje ponúka na naštartovanie ekonomiky. V diskusii zodpovedal študentom na všetky ich zvedavé otázky, priblížil prácu poslanca v Európskom parlamente, vo výboroch a delegáciách EP, venoval sa i zlenej dohode a zdaňovaniu energií v EÚ.

              Podľa slov študentov bola diskusia s pánom Hajšelom  veľmi zaujímavá a podnetná a študenti  sa tešia, že sa dozvedeli mnoho nových informácií o dôležitých rozhodnutiach EP priamo z „prvej ruky“ od pána europoslanca. Pán poslanec pozval 4 študentov našej školy na návštevu Európskeho parlamentu v Štrasburgu 6.apríla 2022. Zúčastnia sa jej aktívni študenti, ktorí reprezentvali našu školu v regionálnom kole súťaže Mladý Európan.

              Stretnutie s europoslancom Robertom Hajšelom bolo skvelou príležitosťou spojiť sa s poslancom EP a hlbšie preniknúť do podstaty jeho práce a práce súčasného Európskeho parlamentu, vidieť spoločné európske záležitosti priamo očami europoslanca, ktorý autenticky informoval o jednotlivých témach a študenti si veľmi vážia jeho otvorené názory na riešenie aktuálnych problémov v EÚ.

              Zuzana Mészárosová

            • Maturitná skúška zo slovenského jazyka

            • Dôležitý deň pre našich štvrtákov – 15.03.2022 si  v písomnej časti maturitnej skúšky preverili svoje znalosti zo slovenského jazyka. Poobede mali možnosť ukázať svoje schopnosti pri písaní slohovej práce. Veríme, že sa im darilo a prajeme im veľa úspechov aj pri zvládnutí maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Medzinárodný deň žien na našej škole

            • Medzinárodný deň žien na našej škole sme si pripomenuli gratuláciou a kvetinou našim učiteľkám a celému ženskému personálu školy a tiež workshopom na podporu trpiacim ženám na rôzne typy násilia. Všetky ženy podľa študentov majú byť rovnocenné s mužmi, milované a nie týrané. Všetko najlešie ženám príležitosti ich sviatku :)

              Zuzana Mészárosová

            • Študenti o mieri...

            • Žiaci 1.A triedy pracujúci na medzinárodnom eTwinningovom projekte „GLOB@L ISSUES @ SCHOOL“ spoločne so svojimi partnermi zo strednej pedagogickej školy v rumunskej Constante sa v tomto období venujú výsostne aktuálnej téme „Mier“, ktorý je jedným z globálnych problémov ľudstva. Intenzívne debaty o mieri a pohľady naň z filozofického, či historického hľadiska, o jeho atribútoch si spoločne vymieňajú v diskusných fórach so svojimi projektovými partnermi. Vytvárajú plagáty podporujúce mier, odkazy pre vojnou trápených Ukrajincov - toto je osobný vklad študentov z oboch partnerských škôl k podpore mieru v súčasnosti. Je to ich odpoveď na násilie len niekoľko stoviek kilometrov od našich domovov na Ukrajine... Podľa slov študentov je potrebné hovoriť o potrebe mieru, obzvlášť dnes kedy si aj oni intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým uvedomujú aké úžasné je žiť v mieri a že mier sa nedá brať ako samozrejmosť a treba sa o neho starať každodenne...

              Zuzana Mészárosová

            • 2% Z DANE

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                 

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy
            • Hodiny angličtiny vo Valentínskom móde

            • Študenti našej školy sa na hodinách angličtiny popasovali s Valetínskou témou a vyskúšali, ako im funguje básnické črevo. Z Valentínskej slovnej zásoby mali vytvoriť básničky s témou lásky,a priateľstva. Či sa im to podarilo si môžete všetci pozrieť na malej výstavke ich umeleckých diel na hornej chodbe pri zborovni. :)

              Zuzana Mészárosová

            • Projekt "Glob@l Issues @ School" o klimatických zmenách

            • Študenti 1.A triedy pracujú na projekte "Glob@l Issues @ School" od začiatku tohto roka. Spoločne so svojimi partnermi z rumunskej strednej školy National Pedagogical College "Constantin Bratescu v Constanțe. Počas práce na projekte postupne rozoberajú témy súvisiace s globálnymi problémami tohto sveta.V mesiaci február sa venujú klimatickým zmenám, snažia sa im nielen porozumieť, ale i pomôcť riešiť. Po podrobnom rozbore problematiky a práci s learning apps, študentov čaká uskutočnenie videokonferencie s partnermi a spoločná kampaň na podporu správnych postojov študentov v oblasti ochrany životného prostredia.

              Zuzana Mészárosová  

            • Dohovorili by sme sa v reštaurácii po nemecky?

            • Dnes nás obsluhovala takáto pekná čašníčka :-) Formou simulačnej hry sa študenti 3.A na hodine NJ snažili precvičiť si frázy používané pri objednávaní jedla, platení či sťažnostiach.                                  Mgr. Selieniová

            • Olympiáda "Mladý účtovník"

            • Súťaž Mladý účtovník je účtovníckou olympiádou pre študentov stredných odborných škôl, ktorú každoročne organizuje Slovenská komora certifikovaných účtovníkov a spoločnosť Kros, a. s.

              Školské kolo prebehlo 31. januára 2022 a zúčastnili sa ho vybraní študenti 4. ročníka. Účastníci olympiády riešili súvislý príklad za jedno účtovné obdobie na počítači v účtovnom softvéri OMEGA.

              Najlepší účtovníci:

              1. Bianka Vrábová        4. A   
              2. Ladislav Princ           4. B
              3. Viktória Pišáková      4. B

              Víťazi postupujú do regionálneho kola, ktoré sa uskutoční v marci v Bratislave. Držíme im palce.

              Ing. Viera Platinská

            • Slávnostný program pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu

            • Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu si žiaci Obchodnej akadémie v Leviciach  pripomenuli slávnostným podujatím. Svoj slávnostný program uskutočnili 26. januára v priestoroch Tekovského múzea v Leviciach v spolupráci s UNIS vo Viedni a Tekovským múzeom v Leviciach, a tak si  pripomenuli tragické udalosti holokaustu a zároveň uctili pamiatku jeho obetí. 27. januára totiž uplynulo 77 rokov od oslobodenia komplexu nacistických koncentračných táborov Oswiencim-Brzezinka Červenou armádou. Zmyslom tohoto podujatia však nebolo len sprítomniť historickú udalosť, ale tiež upriamiť  pozornosť na jej príčiny a dôsledky. Práve pochopenie príčin a dôsledkov je prehĺbenie vzdelania, ktoré umožňuje vyvarovať sa ďalších takýchto nepredstaviteľných zlyhaní v budúcnosti.

              Na stretnutí sa žiaci dozvedeli viac o holokauste, ako im poskytujú bežné hodiny dejepisu. Bola im priblížená história  Koncentračného tábora Osvienčim a premietnutý dokumentárny film „The Last Survivors“, v ktorom preživší poskytli svedectvá o utrpení počas holokaustu. O filme následne prebehla plodná diskusia žiakov.

              V dramatizácii účinkujúci žiaci priblížili svojim spolužiakom príbeh  dvoch dievčat - Anny Frankovej a jej najlepšej priateľky Hannah Pick-Goslar, ktoré sa spoločne skrývali před deportovaním v Holandsku a napokon sa stretli v koncentračnom tábore v Bergen-Belsene.

              Na záver si všetci návštevníci tohoto podujatia mohli prezrieť výstavu plagátov o holokauste  „Seeing Auschwitz“ poskytnutých Informačnou službou OSN (UNIS) vo Viedni.

              Žiaci sa stotožnili so slovami Generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, že „žiadna spoločnosť nie je imúnna voči iracionalite alebo neznášanlivosti. Nikdy nesmieme zabudnúť, že holokaustu sa dalo zabrániť. Zúfalé prosby obetí sa stretli s hluchými ušami. Príliš málo ľudí sa ozvalo, príliš málo ich počúvalo - a ešte menej ľudí sa postavilo na stranu solidarity. Pripomínanie si minulosti je kľúčové pre ochranu budúcnosti. Mlčanie zoči voči nenávisti z nás robí komplicov.“ Preto je potrebné poučiť sa z holokaustu a nedopustiť jeho zopakovanie sa niekedy v budúcnosti.


              Dr. Zuzana Mészárosová

               

               

            • 2% z dane

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                 

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy
            • POZVÁNKA

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na ONLINE triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 24.1.2022 o 16:00 hod. prostredníctvom ZOOM-u pre jednotlivé triedy (link na zoom meeting bude zaslaný rodičom triednym učiteľom prostredníctvom správyna edupage). Členovia Rodičovskej rady budú mať  následne ZOOM stretnutie o 17.00 hod. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

            • eTwinning vo vianočnom móde

            • Čas vianočný neobchádza ani eTwinning. Študenti 1.A pracujúci v projekte "Glob@l Issues @ School" si spolu so svojimi partnermi pripomenuli Vianoce, napísali vianočné pozdravy a zaspievali vianočnú koledu -  Pozdravy spolu so sladkými darčekmi poslali svojim projektovým partnerom do rumunskej Constance. 

              Tak Veselé Vianoce!

              Zuzana Mészárosová

               

            • Študenti si pripomenuli Medzinárodný deň ľudských práv

            • 10. december je v kronike historických dní zaznamenaný ako Medzinárodný deň ľudských práv. Je tomu už 73 rokov, čo v tento deň bola Valným zhromaždením OSN vyhlásená Všeobecná deklarácia ľudských práv, v ktorej sú zahrnuté základné hodnoty, akými sú ľudská dôstojnosť, nediskriminácia, rovnosť, prirodzená spravodlivosť a univerzálnosť a tieto sa vzťahujú na všetkých ľudí.

              Tento dôležitý deň v medzinárodnom kalendári si pripomenuli i študenti 1.A triedy workshopom venovaným problematike ľudských práv. Okrem toho, že debatovali o ľudských právach a Všeobecnej deklarácii ľudských práv, vypočuli si prejav generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa k MDĽP a absolvovali niekoľko tvorivých aktivít zameraných na podporu správnych postojov s cieľom, aby sa každý z nich majúc túto deklaráciu stále na zreteli, snažil sa zvyšovať úctu k ľudským právam a slobodám.  Študenti tiež debatovali o tom, akým spôsobom sú mnohé z ľudských práv porušované v súčasnosti, počas pandémie COVID – 19 a vyjadrili svoje názory prostredníctvom interaktívneho nástroja Padlet spoločne svojimi partnermi v Rumunsku, s ktorými spolupracujú na eTwinningoom projekte "Glob@l Issues @ School". Workshop bol podporený vzdelávacími materiálmi UNIS Vienna.

              Podpora a ochrana ľudských práv sú veľmi dôležité aj v 21. storočí. Ľudským právam sa treba učiť i dnes, tak, ako sa učíme, chodiť, písať a čítať, aby sa stali súčasťou nášho každodenného konania.

              Zuzana Mészárosová

               

            • CVIČNÁ FIRMA VYBERALA ZAMESTNANCOV

            • Pohovory v GOLDEN EYE, s. r. o.

              Predmet „cvičná firma“ má čo najdokonalejšie simulovať prácu v bežnom podniku. Ak teda potrebujeme prijať zamestnancov na finančný,  personálny,  marketingový či obchodný úsek, najprv sa prehryzieme hromadou životopisov a motivačných listov od uchádzačov o zamestnanie. Potom ich pozveme na výberový pohovor, a pretože sme v škole, dostanú šancu všetci.

              V súčasných koronových podmienkach nie je možné simulovaný personálny výber robiť s pomocou hosťa z praxe osobne v triede. Museli sme využiť dostupné technické možnosti a 8. 12. 2021 sa na dve hodiny spojiť s Ing. Teréziou Píšiovou z firmy Adient Slovakia, s. r. o., Bratislava. Predstavovala pre nás externého personálneho agenta a postupne uskutočnila pohovor so všetkými študentami III. B z tejto skupiny.  Vysvetľovali údaje zo svojich životopisov a motivačných listov, predvádzali deklarované jazykové kompetencie, hovorili o svojich pracovných skúsenostiach i záľubách. Niektorí boli menej presvedčiví, ale ďalší naopak príjemne prekvapili a ukázali svoje neznáme stránky.

              V závere online pracovného stretnutia Ing. T. Píšiová zhrnula pozitívne momenty i opakujúce sa nedostatky a odporúčala študentom konkrétne zmeny v prístupe k tvorbe personálnych písomností, ale hlavne v príprave na ich budúce skutočné pracovné pohovory. Výsledkom  našej dnešnej práce bude obsadenie manažérskych pozícií cvičnej firmy GOLDEN EYE, s. r. o.. Budeme vás informovať prostredníctvom našich profilov na sociálnych sieťach.

              E.P.

            • Najkrajšia vianočná pohľadnica

            • Zážitkové vyučovanie na hodinách nemeckého jazyka uvítali žiaci 1.ročníka s nadšením. Vianočnú atmosféru sme si vychutnali si kreatívne - výrobou vianočných pohľadníc. Samozrejme, nechýbali vianočné priania v nemeckom jazyku. O tú najkrajšiu prebehne hlasovanie a bude odmenená.                               Mgr. Selieniová

            • Pomôž sociálne slabším rodinám a urob krajšie Vianoce

            • Žijeme v uponáhľanom svete a aj preto je potrebné zastaviť sa počas vianočných sviatkov. V tomto krásnom čase sa opäť vieme tešiť aj z maličkostí, zo stretnutí s rodinou a priateľmi. V úprimnom úsmeve, vľúdnom slove či dotyku je veľké tajomstvo a bohatstvo. Nie každý má to šťastie sedieť na Vianoce pri bohatom prestretom stole, či nájsť si darček pod stromčekom. Preto sa študenti našej Obchodnej akadémie v Leviciach rozhodli urobiť projekt "Pomôž sociálne slabším rodinám a urob krajšie Vianoce". Spolu s Červeným krížom sme urobili zbierku trvanlivých potravín a drogériového tovaru. Ďakujem všetkým našim žiakom, ich rodičom a mojim kolegom, ktorí nie sú ľahostajní k ľuďom v núdzi, bez nich by sa túto zbierku nepodarilo urobiť.

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková