• Novinky

            • Činorodí prváci

            • Žiaci 1.B sa dnes zapojili do milej akcie a zasadili "Honey flower" semienka a podporili tak aktivity európskeho programu Join together EU for Democracy. Snažíme sa našich žiakov zážitkovým spôsobom viesť k dobrým myšlienkam, postojom a činom. Budeme sa tešiť po prázdninách, čo zo semienok vyrastie a spríjemní nám školské prostredie.

              Zuzana Mészárosová

            • Jarná brigáda na školskom dvore

            • Posledný deň pred Veľkonočnými prázdninami študenti 1.B triedy poupratovali a skrášlili školský dvor, ako sa pred Veľkou nocou patrí :) 

              Zuzana Mészárosová

            • ŠŤASTNÁ TRINÁSTKA

            • Keď sme v utorok 26. marca 2024 ráno vyrazili s meškaním po zapchatých cestách na 13. Kontraktačný deň cvičných firiem do Šale, deň pred nami nebol vôbec lákavý. A to sme ešte nevedeli, že CF SanSen dostane aj stánok číslo 13.

               

              Po príchode do vynoveného Domu kultúry v Šali sme veľmi rýchlo obsadili svoje stoly a zaplnili vratké panely prinesenými materiálmi. Pri pohľade na veľké pódium síce padla otázka, či budeme prezentovať „tam hore“, ale zhodli sme sa, že všetci študenti sú na tom rovnako a treba zabojovať, aby sme si šťastie pritiahli na svoju stranu.

               

              Súťažný deň začal o 9.15 h kultúrnym programom a pokračoval elektronickými prezentáciami, ktoré sprevádzali technické problémy. Počas vystúpení bol v sále ruch, pretože cvičné firmy sa snažili vzájomne obchodovať a pritom sa medzi nimi ešte pohybovali členovia hodnotiacej komisie. Naši reprezentanti Kristína Hrašková, Marlen Vozárová, Filip Mižikar (CF LevelUpGym) a Timotej Čáky, Vanesa Ledényiová, Samuel Vrana (CF SanSen) zvládli veľmi dobre obchodné rozhovory v stánkoch aj stresujúcu prezentáciu na obrovskom javisku. Podarilo sa nám získať objednávky, ktoré budeme postupne vybavovať na hodinách cvičnej firmy.

               

              Skutočná radosť nás čakala na záver. Celkovo sme si zo Šale priniesli tri poháre:

               

              1. miesto za logo a slogan – CF SanSen,

              3. miesto za prezentáciu firmy – Filip Mižikar, CF LevelUpGym,

              1. miesto za prezentáciu firmy – Timotej Čáky, CF SanSen.

               

              Po príchode do školy nás prijala pani riaditeľka a úspešným študentom odovzdala vecné odmeny. Ďakujeme všetkým účastníkom za vzornú reprezentáciu našej školy a prajeme cvičným firmám veľa podobných pozitívnych zážitkov.

               

              Ing. Erika Píšiová

            • 2. kolo Študentských volieb prezidenta republiky SR

            • Druhé kolo Študentských volieb prezidenta republiky SR sa uskutočnilo na našej škole dňa 26. marca 2024 b. Voľby boli pripravené tímom študentov, ktorý bol zároveň i volebnou komisiou - Damian Liko a Dominik Hérbacskó, Tom Kóša a Sofia Myjavská. Volebná účasť bola 39,80%, volieb sa zúčastnilo 80 študentov našej školy. Výsledky 2. kola volieb volieb budú známe po skončení volebného moratória.

               

              Simulované voľby prispievajú k prebúdzaniu záujmu mladých o ich budúcnosť a budúcnosť Slovenska a je skvelou príležitosťou ako prakticky formovať z mladých ľudí aktívnych občanov. #studentskevolby #volby2024

              Zuzana Mészárosová a študentská volebná komisia

            • Možnosti po skončení štúdia

            • Dňa 25. marca 2024 sa žiaci IV. A, B zúčastnili na prednáške s Mgr. Denisou Hudákovou z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorá je aj poradkyňou Európskych služieb zamestnanosti (EURES) a zabezpečuje zahraničný pracovno-právny vzťah pre uchádzačov. Žiaci získali dôležité informácie o možnosti registrácie na úrade práce po skončení štúdia, o povinnosti platenia zdravotného poistenia. Zaujímavé boli informácie o pracovných portáloch a databáze overených pracovných ponúk. Študenti sa dozvedeli o službách EURESu, o pracovných možnostiach v zahraničí, o sezónnych prácach v Nemecku, Švédsku, Fínsku, o možnosti uchádzania sa o finančný grant, o vzdelávacích kurzoch a rôznych príspevkoch. Ďakujeme Mgr. D. Hudákovej za hodnotnú prednášku a za všetky aktuálne informácie. PaedDr. Hanuščinová

            • Prednáška o EÚ

            • Študenti 1.A a 2.B sa dňa 22.3.2024 zúčastnili zaujímavej prednášky, ktorú uskutočnila riaditeľka EUROPE DIRECT Komárno Ing. Zuzana Szabová.  Prednáška bola zameraná na zrod myšlienky Európskeho spoločenstva, zdôvodnenie myšlienky solidarity, ktorá by mala byť premietnutá do každodenného života obyvateľstva ako základného piliera EÚ. Prednáška sa tiež venola významu EÚ a jej fungovaniu, študentom boli predstavené jednotlivé inštitúcie EÚ a ich úlohy.  Účastníci mali možnosť diskutovať s pani Szabovou. Stretnutie s pracovníčkou RPIC bolo veľmi plodné a zaujímavé.

              Zuzana Mészárosová

            • Česko-slovenské online stretnutie o demokracii v škole a wellbeingu

            • Tretí marcový týždeň poctil našu školu pracovnou návštevou riaditeľ Obchodní akademie v Tábore Mgr. Marek Novotný. V rámci svojej návštevy absolvoval návštevu rôznych aktivít našej školy a okrem iného sa stal súčasťou spoločného online stretnutia študentov 3.B z našej OA a študentov z jeho Obchodní akademie v Tábore. Workshop bol venovaný téme demokracie a wellbeingu v školách a stretol sa so záujmom u študentov. Spoločne s obomi riaditeľmi študenti diskutovali, ako sa spoločne starajú o to, aby boli študentské hlasy vypočuté, aby študenti radi chodili do školy, v ktorej by sa cítili dobre. Študenti referovali, ako na ich školách funguje Študetský parlament, ako komunikuje s Mestským parlamentom a vedením školy. V závere hovorili o tom, ako popracovaať na wellbeingu v  škole. Absolvovali Kahoot kvíz a zaspievali si pesničku Macejko. Bolo to vydarené stretnutie. 

              Riaditelia počas spoločného pracovného stretnutia dohodli vzájomnú spoluprácu a je viac než isté, že sa  v blízkej budúcnosti stretnú spoločne reálne v Leviciach a Tábore.

              Zuzana Mészárosová

            • Krásavica, ktorá poteší každého...

            • Pred 25-timi rokmi študenti našej školy vysadili drobnú ozdobnú čerešňu, ako symbol mieru pri príležitosti Medzinárodného dňa mieru. Dodnes teší nás i okoloidúcich svojou nádherou. Užime si nádherný pohľad na túto krásavicu. 

              4.B sa čerešňna tak páčila, že sa pod ňou vyfotili a spolu s AI napísali aj básničku :)

              NAŠA ČEREŠŇA

              Čerešňa stará 25 rokov,

              v 4.B. sme ťa vždy radi ochutnávali.

              Tvoje sladké plody nám chutili vždy,

              v spoločnosti priateľov sme sa s nimi tešili.

              V 4.B. sme ťa obdivovali,

              čerešňa,tvoja krása a chuť nám bola neopísateľná.

              25 rokov si nám radosť a slasť prinášala,

              v spomienkach na školské dni nám zostávaš verná. 

              Zuzana Mészárosová

            • ŠTUDENTI ODOVZDALI SVOJ HLAS V SIMULOVANÝCH VOĽBÁCH PREZIDENTA SR

            • Študenti našej školy sa zapojili do simulovaných Študentských volieb prezidenta republiky SR. Voľby prebehli 19. marca 2024 a boli pripravené  pracovitým tímom študentov z III.B, ktorý bol zároveň i volebnou komisiou - Timotej Čáky, Vanesa Ledényiová, Damian Liko a Dominik Hérbacskó a ich mladší pomocníci - Tom Kóša a Sofia Myjavský. Volebná účasť bola 53,73%, volieb sa zúčastnilo 108 študentov našej školy. Výsledky volieb - najviac hlasov získali títo kanddáti na prezidenta SR:

              Ivan Korčok  - 65 hlasov

              Peter pelegrini - 22 hlasov

              Štefan Harabin - 8 hlasov

              Marián Kotleba - 4 hlasy

              Igor Matovič - 4 hlasy

              Tento skvelý projekt na Slovensku organizuje tím aktívnych študentiek a študentov z celého Slovenska ako samostatná organizačná jednotka konajúca vo vlastnom mene s podporou Rady mládeže Bratislavského kraja RMBRK, v spolupráci so školami, samosprávami a ďalšími organizáciami neformálneho vzdelávania na základe metodiky Inštitútu pre verejné otázky.

              Simulované voľby prispievajú k prebúdzaniu záujmu mladých o ich budúcnosť a budúcnosť Slovenska a je skvelou príležitosťou ako prakticky formovať z mladých ľudí aktívnych občanov. 

              #studentskevolby #volby2024

              Zuzana Mészárosová a študentská volebná komisia

            • SIMULOVANÉ VOĽBY PREZIDENTA SR UŽ 19.3.2024

            • Milí študenti,

              I v supervolebnom školskom roku 2023/2024 sme sa zapojili do simulovaných Študentských volieb, tentokrát budeme voliť prezidenta SR. Študentské voľby sa uskutočnia na našej škole 19.3.2024. Volebná miestnosť bude zriadená v 1.B triede. Voľby sú dobrovoľné. Využite svoje volebné právo a príďte voliť medzi 8:00-12:00.Voliť môžu všetci žiaci od 15 rokov.

              Zuzana Mészárosová a študentská volebná komisia našej školy 

            • Začal sa maturitný týždeň, žiaci písali test a sloh zo slovenčiny

            • Dôležitý deň pre našich štvrtákov – 12.03.2024 si  v písomnej časti maturitnej skúšky preverili svoje znalosti zo slovenského jazyka. Poobede mali možnosť ukázať svoje schopnosti pri písaní slohovej práce. Veríme, že sa im darilo a prajeme im veľa úspechov aj pri zvládnutí maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

              Zuzana Méészárosová

            • 2% Z DANE

            •   Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
              • skvalitnenie vybavenia školy
              • Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to -  tu

              • Ďakujeme.
            • Re-power Your Future

            • Vzdelávacia organizácia JA Slovensko, n. o. opäť pripravila pre stredoškolákov ďalší zaujímavý Innovation Camp, tentokrát v spolupráci s UniCredit Bank Slovakia. Zúčastnilo sa ho 12 žiakov aplikovanej ekonómie, z toho 7 "naživo" v Bratislave, v hoteli Color, 5 sa pripojili online zo školy. Úlohou študentov bolo navrhnúť opatrenia, konkrétne riešenia, ktoré zlepšia čitateľskú, prírodovednú, finančnú gramotnosť a tvorivé myslenie s konečným cieľom zlepšiť výsledky žiakov v medzinárodnom testovaní.  Žiaci pracovali na svojich riešeniach v zmiešaných tímoch s podporou konzultantov z UniCredit Bank. Žiaci v online prostredí pracovali samostatne. Porota ocenila kreatívne riešenia jednotlivých tímov, pri hodnotení prihliadala najmä na realizovateľnosť navrhnutých riešení. 1. miesto spolu so svojim tímom získal Samuel Roman Major z III. A, 2. miesto Petronela Pondelová z III. A, 3. miesto Andrés Virág z III. A. Okrem hodnotných cien si žiaci z tohto podujatia odniesli mnoho zážitkov, dojmov, nových kamarátstiev.

              Mária Hauliková

            • Umelá inteligencia v službách Obchodnej akadémie Levice

            • V piatok 23. februára 2023 sme na našej škole uskutočnili projektový deň "Umelá inteligencia v službách Obchodnej akadémie Levice". Deň s umelou inteligenciou sme realizovalii v rámci projektu  financovaného z grantového programu Nadácie ZSE - Výnimočné školy 2023/2024. Bolo nám cťou privítať na našej škole v úlohe lektora uznávaného informatika, softvérového vývojára, spisovateľa a popularizátora umelej inteligencie na sociálnych sieťach Martina Spana. Projektový deň sme začali wokrshopom pre učiteľov, v ktorom si vyskúšali ako fungujú niektoré nástroje AI a ako je možné využiť ich v práci učiteľa. Deň ďalej pokračoval workshopom pre žiakov, ktorí prejavili záujem získať zručnosti v práci s nástrojmi AI a zistiť, ako im AI môže byť nápomocná v učení. Projektový deň sme zavŕšili panelovou diskusiou s Martinom Spanom, v rámci ktorej sa žiaci okrem iného zaujímali napríklad aj o to, čo tohto digitálneho nomáda a futuristu viedlo k tomu, aby napísal svoju knihu "Umelá inteligencia v orechovej škrupinke", ktoré spoločenské oblasti predstavujú najväčšie riziko zneužitia AI, ako ďaleko je ľudstvo od technickej singularity a pod. Cieľ projektu - naučiť komunitu školy profitovať z čoho, čo ponúkajú jednotlivé nástroje AI, ako ich bezpečne a zmysluplne využívať a kriticky myslieť sme naplnili. Čerešničkou na torte tohoto dňa sa stalo video v ktorom naši žiaci spolu s Martinom Spanom propagujú nástroje AI, ktoré žiakovi pomôžu dobehnúť zameškané učivo v prípade, že pre chorobu nemohol chodiť do školy. Video si môžete pozrieť tu:  https://www.instagram.com/reel/C3uUrVDsdE_/

              Mária Hauliková

            • Krajské kolo v SIP v Šuranoch

            • Dňa 7. februára 2024 sa na OA v Šuranoch uskutočnilo krajské kolo Súťaže žiakov stredných škôl v spracovaní informácií na počítači. Žiaci súťažili v 3 disciplínach – písanie na PC, úprava textu na PC a wordprocessing.

              V silnej konkurencii súťažiacich z 8 stredných škôl Nitrianskeho samosprávneho kraja sa na 2. mieste v písaní na PC  umiestnil Damián Liko z 3. B triedy, na 2. mieste v úprave textu na PC  sa umiestnila Ema Stankovičová zo 4. B  a  vo Wordprocessingu sa na 1. mieste umiestnila Alexandra Gallová zo 4. B triedy a na 2. mieste sa umiestnila Sabina Lӧrinczová. Na celoslovenské kolo v SIP postupuje Damián Liko v písaní na PC.

               

              Blahoželáme 

               

              Jana Kišová

            • NÁVŠTEVA ALSASKEJ METROPOLY ŠTRASBURGU

            • Študenti, účastníci EUROSCOLY po náročnom pracovnom dni v Europalamente spoznávali hlavné mesto Alsaska Štrasburg. Štrasburg ponúkol našim cestovateľom dlhé prechádzky prekrásnym prostredím  a pozoruhodné historické pamiatky. Študenti si prezreli nádhernú najzachovalejšiu časť starého mesta  tvorenú malebnou skupinou historických domov nad ramenom rieky Ill a priľahlými kanálmi.  V starobylej štrasburskej štvrti La Petite France, ktorá je zapísaná v UNESCO obdivovali malebné stredoveké hrázdené domčeky z drevených trámov zo 16. – 17. storočia a túlali sa spletitými dláždenými uličkami. Prezreli si najznámejšiu stavbu a zároveň najslávnejší chrámo vo Francúzsku - Katedrálu Notre-Dame de Strasbourg pochádzajúcu z 12. až 15. storočia a ochutnali chutnú alsaskú kuchyňu. V podvečerných hodinách po príjemných troch dňoch strávených na cestách sa vracajú domov príjemne unavení s množstvom krásnych spomienok a zážitkov, na ktoré budú dlho spomínať,

              Zuzana Mészárosová

            • EUROSCOLA

            • Celý minulý školský rok študenti našej školy pracovali ako junior ambasádori EPAS a v súťaži o najlepší program EPAS získali v júni 3. miesto na Slovensku a odmenou pre 20 študentov tejto školy bola návšteva Európskekho parlamnetu  v Štrasburgu a možnosť pracovať ako europoslanci celý deň. 20. február 2024 bol tým dňom, kedy  dvadsiati študenti našej školy naplnili program Euroscola, ktorý  je jedinečnou a výnimočnou príležitosťou pre študentov stredných škôl zažiť európsku spoluprácu a rozhodovanie na vlastnej koži. Stretli sa tu s niekoľkými stovkami študentov stredných škôl zo všetkých členských krajín Európskej únie mali možnosť aktívne pracovať ako poslanci Európskeho parlamentu. Počas dnešného pracovného dňa Euroscola účastníci programu rokovali na tému Climate change - Klimatické zmeny so svojimi európskymi  rovesníkmi, pričom využívajú svoje jazykové znalosti na prezentáciu svojich názorov. Komunikačným jazykom pracovného dňa je hlavne angličtina, ale študenti sa prezentujú aj vo francúzskom, prípadne nemeckom jazyku. "Euroscola, ako hovorí Timo Čáky - jeden z europoslancov z našej školy, je skvelou príležitosťou overiť si nielen jazykové zručnosti, ale vyskúšať si rokovanie v medzinárodnom kolektíve. Je to jedinečná skúsenosť pre mladých ľudí ako sa stať aktívnym mladým človekom, občanom a euroobčanom."

              Tešíme sa, že sa naši študenti majú chuť pracovať na sebe a byť aktívnymi študentami a občanmi. Sprievodca skvelou Euroscolou v Padlete: https://padlet.com/meszarosovaz/euroscola-20-2-2024-h30yaqu3qhum69sn

              Zuzana Mészárosová 

            • Návšteva Salzburgu

            • 18.2.2024 v skorých ranných hodinách sa skupinka 20-tich študentov spolu s vedením školy vydala na poznávaciu cestu do Štrasburgu. Cestou sa zastavili v rakúskom malebnom mestečku Salzburg, kde si prezreli jeho úžasnú architektúru, hory navôkol, no spoznávali taktiež históriu, ktorá sa neodmysliteľne spája s Mozartom. Pod názvom Salzburg či Soľnohrad sa ukrýva rodisko slávneho skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. Študenti navštívili múzeum dom, kde sa v roku 1756 narodil slávny klasicistický skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart. Prehliadku mesta nemohlo prekaziť ani daždivé počasie a študenti si toto malebné mestečko zamilovali. Teraz pokračujú smerom do francúzskeho mesta Štrasburg, kde sa zajtra zúčastnia zasadnutia Euroscoly. Cestu študentov možno mapovať na aktualizovanom Padletehttps://padlet.com/meszarosovaz/euroscola-20-2-2024-h30yaqu3qhum69sn

              Z. Mészárosová

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková