• Novinky

            • Festival mládeže

            • Dňa 25. 09. 2024 sa v našom meste uskutočnil Festival mládeže. Festival mládeže v Leviciach je jedinečným podujatím, ktoré spája všetky stredné školy mesta. Študenti zo všetkých ročníkov sa zišli pri zábave, občerstvení a rôznych workshopoch, aby spolu strávili deň plný kreatívnych aktivít. Na festivale vystúpili miestne talenty, tanečné a hudobné skupiny. Hlavným lákadlom bol koncert Marka Damiana. Cieľom podujatia je prepojiť, školy, búrať rozdiely medzi nimi a vytvoriť komunitu mladých ľudí, ktorí spoločne oslávili svoju jedinečnosť a súdržnosť. Myslím si, že aj napriek sychravému počasiu, sa tento cieľ podarilo splniť. Vidíme sa o rok priatelia.

               

              Jana Kišová

               

               

            • Festival mládeže s našim eTwinningom a krásnym hlasom Timey zo 4.B

            • V parku M.R,Štefánika prebiehal dnes 25.9.2024 FESTIVAL MLÁDEŽE - milý študentsý event, ktorého sa zúčastnili i všetci študenti našej školy. Mestský parlament mládeže v Leviciach postaral o skvelú atmosféru na tomto Festivale mládeže, kde sa predstavujú stredné školy, organizácie a združenia z tohto regiónu aj mimo neho. Našu školu reprezentovala speváčka zo 4.B Timea nádherrne zaspievanou piesňou Halleujah. 

              Študenti našej školy nadšene prezentovali eTwinning mladším žiakom. Hovorili im o svojich projektoch, ktoré s úspechom realizovali, a podelili sa o svoje zážitky. Návštevníci nášho eTwinning stánku prejavili veľký záujem a dokonca navrhli skvelé nápady na budúce školské projekty.

              Veríme, že medzinárodná spolupráca vďaka eTwinningu je tým správnym krokom vpred.

              Zuzana Mészárosová

            • Európska súťaž v štatistike

            • Štartuje nový ročník Európskej súťaže v štatistike (European Statistics Competition/ ESC). Ide o zábavnú a originálnu formu spoznávania sveta štatistiky, určenú stredoškolákom na Slovensku a v Európe vo veku od 14 rokov. Študenti si preveria teoretické znalosti štatistiky aj schopnosť interpretovať a kreatívne prezentovať dáta a môžu zabojovať o skvelé ceny. Môžu získať pre seba a pre svoju školu zaujímavú finančnú odmenu, a tiež prijatie bez prijímacích skúšok na Fakultu hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave. Súťaží sa v dvoch etapách národného kola a v európskom kole, každá časť súťaže je vyraďovacia. Všetky úlohy sa riešia online cez špeciálnu platformu. Súťažný tím pozostáva z 1 až 3 žiakov a vedie ho učiteľ (tútor). V národnom kole počas 1. etapy je potrebné vybrať správne odpovede na otázky v 3 testoch. Následne v 2. etape národného kola tímy vypracujú kreatívnu prezentáciu s použitím poskytnutých štatistických dát na konkrétnu tému. V európskom kole tímy pripravujú krátke video na zadanú tému s interpretáciou štatistických dát. Prajeme našim študentom veľa úspechov.

            • Biela pastelka

            • Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku. 20. septembra 2024 sa aj naša škola zapojila do tejto zbierky.

               

              Jana Kišová

            • Študenti 1.A sadili strom mieru na Medzinárodný deň mieru

            • Medzinárodný deň mieru, ktorý sa oslavuje 21. septembra, je príležitosťou na pripomenutie si dôležitosti mieru a jednoty vo svete. Tento deň bol vyhlásený Organizáciou Spojených národov v roku 1981 s cieľom podporiť myšlienky nenásilia a spolupráce medzi národmi.

              Študenti 1.A triedy Obchodnej akadémie sa tento rok rozhodli prispieť k šíreniu posolstva mieru symbolickým činom – vysadením stromu mieru. Pred budovou školy spoločne zasadili mladý strom, ktorý bude rásť ako symbol ich odhodlania podporovať mier a toleranciu v komunite.

              Táto iniciatíva nie je len ekologickým gestom, ale aj vyjadrením viery, že každý z nás môže prispieť k vytváraniu pokojného a harmonického sveta. Študenti pred akciou diskutovali o dôležitosti mieru nielen vo svetovom kontexte, ale aj v každodennom živote – ako v školskom prostredí, tak aj v širšej spoločnosti.

              Aktivita študentov 1.A je dôkazom toho, že mladá generácia si uvedomuje hodnotu mieru. Vysadený strom bude rásť a pripomínať, že snaha o mier začína v srdciach každého z nás.

              Zuzana Mészárosová

            • eTwinning očami žiakov a študentov i OA Levice

            • Milé video, v ktorom aj naši študenti spolu so žiakmi všetkých typov škôl na Slovensku hovoria o svojich skúsenostiach s eTwinningom. Spýtali sme sa ich na pár otázok:

              Jedným slovom popíš eTwinning.

              Aký je najsilnejší zážitok, ktorý si vďaka eTwinningu zažil/zažila?

              Čo si sa vďaka eTwinningu naučil/naučila?

              Ako eTwinning ovplyvnil tvoje chápanie Európy a iných kultúr?

              Aké sú podľa teba najväčšie prínosy eTwinningu?

              Odporučil/odporučila by si eTwinning tvojim spolužiakom? Prečo? Ich odpovede sú plné zaujímavých postrehov.

              Študenti 2.B triedy už dva roky ppracujú na hodinách anglického jazyka na projektoch eTwinning. Pred dvomi rokmi pracovali na projekte "EUth 4 Europe" a vlani sa venovali problematike holokaustu v projekte "Keeping the Memory @live". Svoje skúsenosti v rámci svojich reflexií a diseminačných aktivit zhrnuli vo svojom videu. Nech sa páči: https://www.youtube.com/watch?v=5syry5av1iM

              Zuzana Mészárosová

            • Slávnostné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa obetí holokaustu a rasového násilia

            • 9. septembra, si na Slovensku pripomíname pamätný Deň obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý odkazuje na konkrétnu udalosť -  prijatie tzv. Židovského kódexu. Vláda ľudáckej  Slovenskej republiky prijala tzv. Židovský kódex 9. septembra 1941. Kódex bol najrozsiahlejšou právnou normou vojnového slovenského štátu. V dôsledku uplatňovania protižidovských opatrení a Židovského kódexu bolo židovské obyvateľstvo na konci roku 1941 úplne pauperizované a  sociálne odkázané, nasledovali deportácie slovenských Židov do nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov.

              Dnes sa 1.A trieda zúčastnila slávnostného podujatia "Nezabudnutí susedia" v levickej synagóge venovaného problematike Dňa obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý viedla Mgr. Marta Švolíková, pracovníčka Štátneho Archívu Nitra, pobočka Levice, ktorá vysvetlila všetky okolnosti prijatia Židovského kódexuako i ich následky. Spoluorganizátormi podujatia bola Kresťanská policajná asociácia.

              Zuzana Mészárosová

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková