• Novinky

            • Koniec roka s II. A

            • Posledné dni školského roka sa žiaci II. A triedy rozhodli zrelaxovať. 26. júna zažili zábavu
              v Jump aréne v Nitre, kde sa vyskákali v trampolínovom parku a spoznali free jump, foam pit,
              bag jump a zahrali si dodge ball. 27. júna navštívili športové centrum Sports-garden, kde si
              v príjemnom prostredí zahrali bowling, volejbal, tenis a zacvičili vo fitness centre. Tešíme sa,
              že si tieto dni spoločne užili a prajeme im pekné prázdniny.

            • Digital skills for the future jobs

            • V tomto školskom roku sme boli úspešní aj v grantovej výzve Nadacie Orange. Predložený projekt pod názvom Digital skills for the future jobs bol podporený sumou 2000 €. Celý projekt bol zameraný na podporu predovšetkým u dievčat, na zvýšenie záujmu v práci s digitálnou technikou. S finančnou podporou, získanou cez grant sme do školy zakúpili 3D tlačiareň a materiál potrebný k tlači. Tlačiareň bude slúžiť aj na tlač produktov a reklamných produktov pre cvičné firmy, aby obmenili doterajšiu formu prezentácie svojich firiem. Boli zakúpené licencie grafických programov, ktoré im umožnia vytvárať profesionálnejšie návrhy rôznych propagačných materiálov. V mesiaci apríl sa výber dievčat z III.A zúčastnilo aktivity Girl Day 2024, kde mohli vidieť aké pozície môžu zastávať ženy v IT sektore a absolvovali aj niekoľko aktivít v rámci tohto programu. Podarilo sa nám zorganizovať aj dva workshopy, zrealizované priamo na škole. Prvý bol zameraný na podporu programovania a bol určený výlučne pre dievčatá. Túto aktivitu sme realizovali v spolupráci s lektorkou z Aj Ty v IT. Druhá aktivita bola v spolupráci s lektorkami z IPčka, ktorej sa zúčastnil výber žiakov z 1. ročníka. S oboma organizáciami vidíme možnosť budúcej spolupráca a už teraz sa tešíme na novú spoluprácu. Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore z grantového programu Nadácie Orange Digitálna budúcnosť 2023/2024.

            • SanSen na exkurzii vo VDP

            • Cvičná firma SanSen, s. r. o., má vo svojom predmete činnosti obchod s minerálnou vodou. Žiaci III. B celý školský rok simulovali nákup a predaj balenej vody, ale reálne sme nevideli žiadne pracovisko, kde by sa voda plnila a skladovala. Preto sme privítali možnosť exkurzie do veľkoobchodného skladu VDP Levice na Kalnickej ceste.

              25. júna 2024 sme vyrazili na stretnutie s Ing. Pavlom Oravcom, riaditeľom VDP Levice a členom predstavenstva Veľkoobchodného družstevného podniku, a. s. VDP Levice zásobuje sieť predajní COOP v piatich okresoch a dosahuje pozoruhodný  obrat. Udržuje predajne aj v dedinách, kde pre individuálneho podnikateľa nie je rentabilné obchod prevádzkovať. Pán riaditeľ nás previedol priestormi distribučného skladu nápojov, ktorý funguje ako logistické centrum. Vysvetlil žiakom informačné aj tovarové toky, využívanie ručných elektronických čítačiek kódov  pri procesoch od objednávky až po dodávku tovaru do predajne. Dozvedeli sme sa veľa o praktickom využívaní systému riadenia zásob, o počítačovom sledovaní normy zásob v jednotlivých prevádzkach, dobe obratu rozličných tovarových skupín a množstve ďalších vecí, ktoré sú obsahom teoretického vyučovania v treťom ročníku. Žiaci zistili, aké majú možnosti profesionálneho uplatnenia vo veľkoobchodnom družstevnom podniku.

              Ďakujeme za možnosť preskúmať fungovanie veľkoobchodného skladu a dúfame, že v budúcom školskom roku sa dostaneme na ďalšie zaujímavé pracoviská.

              Ing. Erika Píšiová

            • Workshop "Interrupcie - áno - nie"

            • Dňa 24.6.2024 sa uskutočnil workshop "Interupcie - áno - nie". Cieľom workshopu a kritickej debaty bolo  vysvetliť dôležité hodnoty a etické normy, ktoré súvisia so životom a zdravím, rodinným životom, rodičovstvom a sexualitou a formovať ich správne postoje založené na rešpektovaní etických noriem. Študenti debatovali o  4 aspektoch interrupcií a otvorene argumentovali, napokon, svoje výroky vkladali do Padletu na to pripraveného. Táto kritická debata spojená s argumentáciou  viedla študentov k formovaniu si správnych postojov a viedla ich k slobodnému vyjadrovaniu ich názorov aj na problémové témy, ktorou je aj interrupcia, potrat, nechcené či neplánované tehotenstvo. U študentov sa posilnenil zmysel pre zodpovednosť a úcta k životu.

              Zuzana Mészárosová

            • Vyhodnotenie súťaže FinQ Majster

            • Dňa 20. júna 2024 FinQ Centrum, n. o. vyhodnotilo súťaž FinQ Majster pre základné a stredné školy zapojené do programu FinQ. V kategórii B2 (kategória žiakov vyššieho stupňa osemročných gymnázií, žiakov stredných odborných škôl s ekonomickými odbormi vzdelávania, žiakov štvorročných a päťročných gymnázií) dosiahli naše zapojené tímy výborné výsledky:

              3. miesto tím z I. B triedy pod vedením Mgr. Kataríny Lackóovej, téma: Pandémia, vlády a ekonomika. Tím tvorili žiaci: Denis Benedik, Marko Kupči, Ján Lamy, Elias Pego, Ema Mazúchová a Jasmína Tarišková.

              3. miesto tím z III. A triedy pod vedením Mgr. Stanislava Považana, téma: Crowdfunding. Tím tvorili žiaci: Sophia Ginčaiová, Erika Bachorecová, Andrés Virág, Marlen Vozárová a Vendelín Stehlík.

              1. miesto tím z II. A triedy pod vedením Mgr. Branislava Turčana, téma: Deflácia. Tím tvorili žiaci: Matej Miedzga, Tomáš Pokoraczkí a Matej Chovan.

              V kategórii aktívni FinQ učitelia boli ocenení Mgr. Branislav Turčan a Mgr. Stanislav Považan.

              Skvelá práca! Gratulujeme všetkým výhercom!

               

               

            • ETWINNING OČAMI ŠTUDENTOV NAŠEJ ŠKOLY

            • Študenti 2.B triedy už dva roky ppracujú na hodinách anglického jazyka na projektoch eTwinning. V minulom školskom roku pracovali na projekte "EUth 4 Europe" a tento rok sa venovali problematike holokaustu v projekte "Keeping the Memory @live". Svoje skúsenosti v rámci svojich reflexií a diseminačných aktivit zhrnuli vo svojom videu. Nech sa páči: https://www.youtube.com/watch?v=5syry5av1iM

              Zuzana Mészárosová

            • Podpora kritického myslenia s používaním umelej inteligencie

            • Používanie umelej inteligencie pri podpore kritického myslenia vo vyučovaní o zmenách v spoločnosti, konkrétne počas Nežnej revolúcie využili študento 1.B triedy. UI takto umožňuje nielen efektívnejší prístup k informáciám, ale aj podporu hlbšieho a analytického myslenia, čím sa vytvárajú podmienky pre lepšie pochopenie a reflexiu tejto významnej historickej udalosti. Žiaci používali nástroje UI a Google slides.

              Zuzana Mészárosová

            • O diskriminácii, holokauste s podporou kritického myslenia

            • Študenti 1.B triedy sa na vyučovnaní venovali ptoblematike diskriminácie a konkrétne diskriminácii, porušovaniu ľudských práv počas holokaustu prostredníctvom metód kritického myslenia a tvorby, kladenia otázok. Je prístup, ktorý podporuje hlbšie porozumenie tejto tragickej udalosti. Tento prístup zahŕňa: Študenti boli vedení k tomu, aby analyzovali a hodnotili holokaust z rôznych perspektív. Kritické myslenie pomáha študentom pochopiť zložitosť historických udalostí a rozpoznať rôzne faktory, ktoré prispeli k holokaustu. Študenti sami tvorili a používali otvorené otázky, ktoré ich podnecujú k premýšľaniu a diskusii o tejto téme.. Otázky, ako napríklad „Aké faktory prispeli k vzostupu nacizmu?“ alebo „Ako mohli jednotlivci a spoločnosti zabrániť holokaustu?“, umožňujú študentom hlbšie sa zamyslieťa diskutovať o príčinách a dôsledkoch holokaustu. Používanie týchto metód v rámci vyučovania o holokauste nielenže poskytuje študentom hlbšie porozumenie tejto historickej udalosti, ale aj rozvíja ich schopnosti kritického myslenia, empatie a občianskej zodpovednosti.

              Zuzana Mészárosová

            • Najlepší účtovníci II. ročníka ocenení

            • Nádejné účtovnícke talenty si dnes z rúk pani riaditeľky prevzali diplomy a ceny za umiestnenie na prvých troch miestach v súťaži z účtovníctva pre druhý ročník. Súťaž sa uskutočnila vo štvrtok 20. júna 2024. Zúčastnilo sa deväť nominovaných žiakov druhého ročníka. Poradie po vyhodnotení denníka, výsledku hospodárenia a účtovných dokladov sú:

              1. Gaál Peter

              2. Szpisják Ľuboš

              3. Kissová Mária

              4. Bajzová Adela

              5. Šnírer Šimon

              6. Szabóová Liana

              7. Bandúrová Viktória

              8. Kúdeľová Nina

              9. Majerčáková Sofia

              Môžeme s potešením konšatovať, že úspešnosti riešiteľov bola o 10 % vyššia, ako v minulom školskom roku. Súťažiacim ďakujeme a gratulujeme k úspechu!

               

              Ing. Erika Píšiová

            • Opätovný úspech v súťaži "Nebuď fejker"

            • V celoslovenskej súťaži "Nebuď fejker" sme aj v školskom roku 2023/2024 boli opäť mimoriadne úspešní. Súťaž organizuje Úrad priemyselného vlastníctva SR s cieľom priblížiť študentom problematiku duševného vlastníctva, poukázať na dôležitosť ochrany vlastných inovatívnych myšlienok a nápadov. V súťažnej kategórii "Duševné vlastníctvo všade okolo nás" sa Norika Vargová z III. A triedy umiestnila na 2. mieste so svojou originálnou dizajnovou kolekciou šperkov. Súčasťou vyhodnotenia bola aj prezentácia súťažných prác študentmi, kde Norika opísala, príbeh, ktorý sa ukrýva za týmto šperkom. V celkovej konkurencii 80 prác z celého Slovenska bolo 26 prác vytvorených žiakmi našej školy. Škola sa preto stala aj víťazom v kategórii "Najaktívnejšia škola". Hodnotné finančné odmeny víťazom odovzdal predseda Úradu priemyselného vlastníctva Mgr. Matúš Medvec,MBA. Víťazke gratulujeme, zapojeným žiakom ďakujeme k získaniu ocenenia školy.

              Mária Hauliková

            • ŠTUDENTI CVIČNÝCH FIRIEM SA STRETLI S ÚSPEŠNÝM ABSOLVENTOM NAŠEJ ŠKOLY

            • V utorok 18. júna 2024 prijal naše pozvanie Ing. Patrik Vida, ktorý pracuje v ZF Slovakia, a. s., Levice. Vo svojej profesii prichádza do kontaktu s našimi „dualistami“ a teraz sa stretol so žiakmi, ktorí nemajú bezprostrednú možnosť zažiť dlhodobo prácu v skutočnej firme. Náš hosť predstavil firmu ZF, porozprával o svojej pracovnej kariére a potom odpovedal na otázky prítomných. Za ochotu venovať svoj čas súčasným študentom svojej bývalej školy sa pánovi Vidovi poďakovala Kristína Hrašková. Dúfame, že sa nám podarilo založiť novú tradíciu príjemných i užitočných návštev z partnerských firiem na vyučovaní cvičných firiem. Patrik, ďakujeme!

              Ing. Erika Píšiová

            • Študenti pracujúci v projekte "Keeping the Memory @live" obdržali certifikáty

            • Po roku tvrdej práce na eTwinningovom projekte "Keeping the Memory @live" a poctivej kolaborácii a spolupráci medzi partnermi z 2.B triedy Obchodnej akadémie v Leviciach na Slovensku a Colegiul Pedagogic v Constanta Rumunsko, študenti aj učitelia vytvorili finálne produkty, vyhodnotili prácu projektu, uskutočnili disemináciu a získali zaslúžené diplomy - certifikáty o úspešnej práci na projekte. Takisto od svojich partnerov dostali drobné darčeky,

              všetkým gratulujeme :)

              Zuzana Mészárosová

            • POĎAKOVANIE

            • Milí rodičia , milí kolegovia a priatelia Obchodnej akadémie v Leviciach,

              touto cestou sa Vám všetkým chceme poďakovať za poskytnutie 2% z daní, ktoré ste poukázali nášmu Rodičovskému združeniu pri Obchodnej akadémii Ul. Kálmána Kittenbergera v Leviciach. 

            • Tom Kóša nás reprezentuje v Modelovom Európskom parlamente Slovensko

            • Tom Kóša, študent 2.A triedy sa zúčastňuje skvelého podujatia - Modelový Európsky parlament Slovensko, ktorý je 3-dňováou konferenciou simulujúcou proces Európskeho parlamentu. Spolu s viac než piatimi desiatkami slovenských, českých, nemeckých a rakúskych stredoškolákov, ktorí  sa ako poslanci Európskeho parlamentu zapájajú do aktívnych diskusií, vytvárania sietí a riešení rôznych európskych otázok. Po úvodnom ceremoniáli  a príhovore organizátorov konferencie z LEAF-u nasledovala panelová diskusia s čerstvo zvleným europoslancom pánom Branislavom Ondrušom a poslancom NR SR pánom Tomášom Valášekom a následne študenti predstavili svoje delegácie. Tom reprezentuje Estónsko. Celé tri dni budú debatovať o pálčivých témach súčasnoti vo výboroch. Veríme, že i toto podujatie priblíži Toma a jeho rovesníkov k chápaniu súčasnej situácie v Európe i vo svete a posunie i v kvalite ich debatných a jazykových zručností, nakoľko celé podujatie prebieha v anglickom jazyku.

              Zuzana Mészárosová

            • Videokonferencia s eTwinningovými partnermi v projekte "Keeping the Memory @live"

            • Dňa 6.5.2024 sa uskutočnila videokonferencia s našimi rumunskými eTwinningovými partnermi v projekte "Keeping the Memory @live",  na ktorom pracujú žiaci z II.B triedy . Po predstavení programi videkonferencie študenti predstavili historický pohľad na vývoj holokaustu v Rumunsku a Slovensku, ako i zaujímavé príbehy dvoch mladých dievčať rumunskej Annie Frank a slovenskej Violy Stern Fisher - tzv Mengeleho dievčaťa a snažili sa vcítiť do utrpenia ľudí počas holokaustu. Spoločne dospeli k záveru, že učiť sas holokaustu je potrebné nie preto, lebo to musíme, ale pretože to chceme, dlhujeme to miliónom obetí holokaustu. 

              Na záver videokonferencie si študenti preskúšali, čo sa naučili a zasúťažili si vo vedomostnom kvíze Kahoot. obom tímom v projekte ostáva dokončiť prácu na projekte, dokončiť finálny produkt projektu a vypracovať žiadosť o udelenie certifikátu kvality. Práca na projekte bola produktívna a zaujímavá, viedla žiakov k pochopeniu holokaustu a jeho súvislosti na Slovensku, Rumunksu, Európe i v svete a zároveň sa žiaci naučili väčšej empatii a tomu, že za dobrý život bez násilia, zloby a potláčania ľudskosti treba bojovať každý deň, aby sa hrôzy holokaustu už nikdy nezopakovali.

              Zuzana Mészárosová

            • S prvákmi o demokracii

            • Študenti  1.B triedy absolvovali zaujímavú a tvorivú hodinu podporujúcu ich kritické myslenie. Ústrednou témou hodiny OBN bola demokracia. Vzdelávanie hrá kľúčovú úlohu pri formovaní kritického myslenia žiakov, najmä pokiaľ ide o komplexné témy, ako je demokracia. Študenti si vychutnali jeden z inovatívnych spôsobov, ako podporiť tento proces a využili predikčné karty počas výuky. Tento prístup nielenže aktivizoval študentov, ale tiež ich motivoval k hlbšiemu pochopeniu demokratických princípov a procesov. Predikčná karta je skvelým nástrojom pre angažovaných študentov, je vzdelávacou pomôckou, ktorá obsahuje rôzne otázky a tvrdenia týkajúce sa demokratických procesov a konceptov. Študenti boli vyzvaní, aby predvídali výsledky určitých udalostí alebo aby zaujali stanovisko k hypotetickým situáciám. Tento proces stimuloval ich analytické a kritické schopnosti, keďže museli premýšľať o dôsledkoch a logických súvislostiach.

              Zuzana Mészárosová

            • VÝSLEDKY SIMULOVANÝCH ŠTUDENTSKÝCH VOLIEB DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU

            • 9. mája 2024 prebehli simulované Študentské voľby, v ktorých sme volili poslancov do Európskeho parlamentu. Svoje volebné právo zúčastniť sa študentských simulovaných volieb využilo  98 študentov, čo je 48,76 % voličov. Študenti hlasovali nasledovne:

              Progresívne Slovensko - počet hlasov 52, podiel 53,06 %

              SMER - SD                    - počet hlasov 12, podiel 12,24 %

              SAS                                - počet hlasov 6, podiel 6,12 %

              SNS                                - počet hlasov 5, podiel 5,10%

              Súčasťou simulovaných volieb bolo i referendum, v ktorom študenti rozhodovali o znížení veku veku voličov na 16 rokov. Za zníženie veku voličov sa vyslovilo 35,71 % a proti zníženiu veku voličov bolo 64,29 % účastníkov referenda.

              Zuzana Mészárosová a študentská volebná komisia

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková