• Novinky

            • Európsky deň jazykov

            • Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách pripomínajú 26. septembra. Na hodinách ruského a nemeckého jazyka sme tento deň oslávili v II. A a v II.B  hravými aktivitami, na ktorých sa žiaci naučili niektoré slová aj v iných európskych jazykoch. Žiaci 2.A zaspievali aj ruskú pieseň. V príjemnej atmosfére si študenti zároveň uvedomujú, že učením sa iných  jazykov sa nám otvárajú cesty k novým priateľstvám, poznávaniu iných krajín, ich histórie, kultúry a prírodných krás.

              PaedDr. Hanuščinová

            • Kultúrne dedičstvo - multikultúrne Slovensko 

            • ​​

              25. 9. 2023 sa žiaci 2. ročníkov zúčastnili  v priestoroch Tekovskej knižnice na prednáške PhDr. Marcela Mudráka, PhD. o význame a vplyve kultúr rôznych národností žijúcich na území Slovenska na súčasnú kultúru Slovenska. Študenti sa dozvedeli sa o tom, ako ovplyvnili našu kultúru Kelti, Rimania, Avari, Nemci. Prednáška sa organizovala v rámci podujatia Dni európskeho kultúrneho dedičstva. Je to  podujatie, ktoré vzniklo v roku 1985 z iniciatívy Rady Európy. Od roku 1999 je spoluorganizované Európskou úniou. Koná sa v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993. Bola to veľmi zaujímavá prednáška, na ktorej preukázali aj naši žiaci dobré vedomosti z dejepisu.

              PaedDr. Hanuščinová, Mgr. Benčová

            • Prváci zveľadili okolie svojej školy

            • Žiaci 1.A a 1.B triedy sa dnes zapojili do upratovania okolia svojej školy. Táto aktivita ich nielenže vedie  k zodpovednosti voči svojmu okoliu, ale posilňuje i komunitný duch medzi spolužiakmi  :) .

              Zuzana Mészárosová

            • Workshop "EÚ a súčasnosť"

            • Študenti našej školy absolvovali dňa 22.9.2023 tvorivý workshop, v ktorom im bola przentovaná EÚ a jej súčasnosť, tj. súčasná politická napätá situácia v Európe, ako i blížiace sa - Eurovoľby. Súčasťou workshopu bolo i vyplňovanie dotazníka vypracované partnermi EPAS z Českej republiky Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičínzameraného na súčasnosť EÚ a eurovoľby. Záver workshopu bol venovaný gemifikácii a študenti hrali vedomostné hry o Európe. Workshop splnil svoj cieľ a študenti odchádzali obohatení o nové vedomosti.

              Zuzana Mészárosová

            • SIMULOVANÉ ŠTUDENTSKÉ VOĽBY DO NR SR

            • Študenti našej školy sa i tento rok zapojili do simulovaných Študentských volieb do NR SR. Voľby prebehli 21.septembra 2023 a boli pripravené  pracovitým tímom študentov z III.B, ktorý bol zároveň i volebnou komisiou - Timotej Čáky, Vanesa Ledényiová a Damian Liko a Dominik Hérbacskó. Volebná účasť bola 55%, volieb sa zúčastnilo 110 študentov našej školy. Výsledky volieb - najviac hlasov získali tieto politické strany:

              Progresívne Slovensko - 49 hlasov

              SMER - sociálna demokracia - 13 hlasov

              Hlas - sociálna demokracia - 13 hlasov

              SME rodina - 6 hlasov

              OĽANO A PRIATELIA, KÚ A ZA ĽUDÍ - 5 hlasov

              SAS - 4 hlasy

              DEMOKRATI 4 hlasy

              Tento skvelý projekt na Slovensku organizuje tím aktívnych študentiek a študentov z celého Slovenska ako samostatná organizačná jednotka konajúca vo vlastnom mene s podporou Rady mládeže Bratislavského kraja RMBRK, v spolupráci so školami, samosprávami a ďalšími organizáciami neformálneho vzdelávania na základe metodiky Inštitútu pre verejné otázky.

              Simulované voľby prispievajú k prebúdzaniu záujmu mladých o ich budúcnosť a budúcnosť Slovenska a je skvelou príležitosťou ako prakticky formovať z mladých ľudí aktívnych občanov. 

              #studentskevolby #volby2023

              Zuzana Mészárosová a študentská volebná komisia

               

            • POZVÁNKA NA SIMULOVANÉ ŠTUDENTSKÉ VOĽBY DO NR SR

            • Milí študenti,

              I v supervolebnom školskom roku 2023/2024 sme sa zapojili do simulovaných Študentských volieb, tentokrát budeme voliť poslancov do NR SR. Študentské voľby sa uskutočnia na našej škole 21.9.2023. Volebná miestnosť bude zriadená v 1.B triede. Voľby sú dobrovoľné. Využite svoje volebné právo a príďte voliť medzi 8:00-12:00.Voliť môžu všetci žiaci od 15 rokov.

              Zuzana Mészárosová a študentská volebná komisia našej školy 

            • P O Z V Á N K A

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 25.9.2023 o 16:00 hod. v jednotlivých triedach. Členovia Rodičovskej rady budú mať  následne stretnutie o 17.00 hod vo Videoučebni. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

            • P O Ď A K O V A N I E

            • Milí rodičia , milí kolegovia a priatelia Obchodnej akadémie v Leviciach,

              touto cestou sa Vám všetkým chceme poďakovať za poskytnutie 2% z daní, ktoré ste poukázali nášmu Rodičovskému združeniu pri Obchodnej akadémii Ul. Kálmána Kittenbergera v Leviciach. 

            • Workshop pri príležitosti pamätného Dňa obetí holokaustu a rasového násilia

            • 9. septembra, si na Slovensku pripomíname pamätný Deň obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý odkazuje na konkrétnu udalosť -  prijatie tzv. Židovského kódexu. Vláda ľudáckej  Slovenskej republiky prijala tzv. Židovský kódex 9. septembra 1941. Kódex bol najrozsiahlejšou právnou normou vojnového slovenského štátu. V dôsledku uplatňovania protižidovských opatrení a Židovského kódexu bolo židovské obyvateľstvo na konci roku 1941 úplne pauperizované a  sociálne odkázané, nasledovali deportácie slovenských Židov do nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov.

              Dnes sa 2.A trieda zúčastnila workshopu venovanému problematike Dňa obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý viedla Mgr. Marta Švolíková, pracovníčka Štátneho Archívu Nitra, pobočka Levice, ktorá vysvetlila všetky okolnosti prijatia Židovského kódexuako i ich následky. Študent sa aktívne zapájali do debát s odborníčkou na túto problematiku. 

              Zuzana Mészárosová

               

            • Študentské voľby 2023/2024

            • Milí študenti,

              vitajte v supervolebnom školskom roku 2023/2024! 

              Rok imaginácie pre mladého človeka znamená vedieť si vybrať a spoluvytvárať budúcnosť pre seba a pre Slovensko. Aj v tomto školskom roku sa zúčastníme Študentských volieb , a to hneď tri krát: 

              • 18.-22.9.2023 - simulované Študentské parlamentné voľby 2023
              • marec 2024 - simulované Študentské prezidentské voľby 2024 - 1. kolo
              • máj 2024 - simulované Študentské európske voľby 2024 a 2. kolo prezidentských volieb

              Zuzana Mészárosová a študentská volebná komisia našej školy 

            • Učíme sa demokracii

            • Študenti 2.B triedy pod vedením Zuzany Mészárosovej a game mastera Patrika Cintulu z 3.B triedy sa zapojili do projektu EulectionPlay, ktorého cieľom je zvýšiť vedomosti a záujem študentov stredných škôl o demokratické procesy so zameraním na komunity s nízkou občianskou angažovanosťou. Študenti sa tak stali súčasťou demokratických procesov.

              Electionville -  spoločenská hra bola implementovná do vyučovacieho procesu, ktorá učí študentov občianskej zodpovednosti simuláciou volebných procesov. 7.9.2023 sa tri desiatky žiakov z I.B zahrali Hru na demokraciu a miestnu samosprávu.  Na chvíľu sa stali manažérmi mesta a pôsobili ako členovia mestskej rady zastupujúci fiktívne politické strany. K dispozícii dostali obmedzené množstvo zdrojov, na ktorých sa museli dohodnúť, ako ich využijú v rámci jedného volebného obdobia. Aby dosiahli svoje stanovené politické ciele a zároveň chránili verejné záujmy, museli nielen využívať svoje debatné schopnosti so súťažiacimi hráčmi, ale aj prehodnotiť svoje pôvodné priority, a tak sa stať integrálnou súčasťou väčšieho demokratického procesu. Žiaci sa rozdelili do piatich tímov, ktoré reprezentovali fiktívne politické strany vytvorené súťažiacimi. Po hre sa podarilo dvom  tímom zjednotiť do a spoločne presadzovať záujmy pre dobro mesta a jeho obyvateľov. Hra splnila svoje ciele:

              - aktívne cvičenie skupinovej práce, spolupráce, prezentačných, argumentačných a diskusných schopností mládeže. Schopnosť hľadať logické argumenty pod tlakom a viesť civilizovanú diskusiu

              -aktívne hľadanie kompromisu a snaha o porozumenie iných názorov ako svojich vlastných a schopnosť ustúpiť

              - pochopenie demokratických procesov, podpora pochopenia princípov fungovania politických rozhodnutí a ich komplexnosti 

              Hra sa študentom páčila a počas nej bolo vidno, ako sa zhosťujú role zodpovedných  poslancov a predstaviteľov svojho mesta a podporujú priority, ktoré mesto a jeho obyvatelia potrebujú, aby spokojne žili v prosperujúcom meste.

              Zuzana Mészárosová 

            • Poďakovanie od predsedu NSK za získanie prestížneho titulu ŠKOLA ETWINNING

            • V auguste naša škola dostala poďakovanie od predsedu NSK Ing. B. Becíka, za získanie prestížneho európskeho ocenenia ŠKOLA ETWINNING 2023 - 2024. Našej škole bol udelený európsky Certifikát „Škola eTwinning“, ktorý je uznaním a ocenením za prácu v programe eTwinning, realizovanú na školskej úrovni. Program eTwinning poskytuje toto uznanie a ohodnocuje zapájanie sa, angažovanosť a odhodlanie nielen jednotlivých realizátorov programu eTwinning, ale aj tímov učiteľov a vedúcich pracovníkov škôl v rámci školy. Po splnení náročných kritérií zameraných na hodnotenie školy v oblasti bezpečného využívania internetu, aktívnej spolupráce učiteľov školy so zahraničnými partnermi v projektoch eTwinning, zapojenia sa do vzdelávacích podujatí a propagačných akcií eTwinning sa tešíme už v poradí tretiemu certifikátu Škola eTwinning. Školou eTwinning sa stávame na roky 2023 - 2024. Pp. Mészárosová momentálne pracuje na projekte "Keeping Memory @live" spolu s rumunskou strednou pedagogickou z Constance, a práve práca na takýchto kvalitných eTwinningových projektoch je zárukou toho, že škola môže s hrdosťou nosiť titul  „Škola eTwinning“

              Gratulujeme a tešíme sa z úspechu.

              Zuzana Mészárosová

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková