• Novinky

            • MAL DAŤ a NEDAL?

            • Minimálne osem druhákov „dalo“ súťaž z účtovníctva ako nič.

              Ešte v pondelok 19. júna sa počas dvoch vyučovacích hodín konala súťaž z účtovníctva zameraná nielen na samotné predkontácie, ale aj na výpočet výsledku hospodárenia, jeho zdanenie a vyhotovovanie dokladov. Starostlivo sme ich diela skontrolovali, prideli body a stanovili poradie. Až dnes sa podarilo odovzdať ceny najlepším trom:

              1. Vendelín Stehlík, II. A

              2. Soplia Šalaváry, II. B

              3. Hana Miháliková, II. B

              A po prázdninách účtujeme ďalej!

              Ing. Marketa Cerovská, Ing. Erika Píšiová

            • Mladý účtovník

            • Súťaž Mladý účtovník je účtovníckou olympiádou pre študentov stredných odborných škôl, ktorú každoročne organizuje Slovenská komora certifikovaných účtovníkov a spoločnosť Kros, a. s.

              14. júna 2023 si najlepší účtovníci z tretieho ročníka našej školy porovnali svoje vedomosti v účtovných predkontáciách, účtovnej uzávierke a získané zručnosti v spracovaní účtovníctva  v programe Omega od firmy Kros.

              Najlepší účtovníci v 3. ročníku sú:

              • Alexandra Gallová        3. B   
              • Sára Švajdová              3. B
              • Ema Stankovičová       3. B

              Víťazom blahoželáme k postupu do regionálneho kola a želáme veľa chuti do zdokonaľovania svojich zručností  s ekonomickým softvérom.

              Ing. Viera Platinská

               

            • Naša škola získala titul AMBASÁDORSKÁ ŠKOLA EURÓPSKEHO PARLAMENTU

            • Naša škola sa už po druhý krát zapojila do programu EPAS a získala titul "AMBASÁDORSKÁ ŠKOLA EURÓPSKEHO PARLAMNETU" a v celoslovenskej súťaži získala 3. miesto. Cieľom programu je šíriť povedomie o Európskej únií a európskej parlamentnej demokracii medzi mladými ľuďmi prostredníctvom poskytovania aktuálnych a praktických vedomostí. Nejde len o učenie sa faktov o EÚ, ale aj o priamu skúsenosť s európskym občianstvom - čo táto skutočnosť znamená pre náš každodenný život a ako zmeniť Európu v budúcnosti podľa predstáv mladých ľudí. Študenti, ktorí absolvujú program Ambasádorská škola Európskeho parlamentu, si pripomenú možnosti, ktoré im ponúka ich európske občianstvo a spoznajú úlohu Európskeho parlamentu v európskom rozhodovacom procese. Dôležitá je podpora mladých ľudí, ktorí si majú uvedomiť možnosti svojho konania a chápať význam účasti na európskych voľbách. 

              Všetky aktivity EPAS sú vedené senior a junior ambasádormi EPAS, ktorí pôsobia ako pomocní veľvyslanci Európskeho parlamentu na škole. Zámerom ambasádorov je stať sa plnohodnotnými občanmi EÚ so záujmom o dianie v únii.  Ich úlohou je vymyslieť a pripraviť sprievodné aktivity programu EPAS pre ostatných študentov školy. Rovnako majú za úlohu vzdelávať a propagovať európske občianstvo medzi svojimi rovesníkmi, rodičmi a širokým okolím. Junior ambasádori sa venujú predovšetkým organizačným činnostiam a ich realizovaniu. Sú tvorcami obsahu na sociálnych sieťach, ktoré si škola v rámci programu vytvára. Náš tvorivý a úspešný tím pracoval v zložení: senior ambasádor Zuzana Mészárosová a junior ambasádori: Timotej Čáky, Patrik Cintula, Dominik Herbácskó, Svetlana Lalíková, Alexej Tóth, Samuel Major, Sofia Kakarová, Gabriel Nagy, Sabina Lorincová a Sára Švajdová. Aktivity EPAS na našej škole boli pestré, zaujímavé a tvorivé, podporovali nielen všeobecný rozhľad študentov v európskych témach, ale i ich samostatné, kreatívne a kritické myslenie. Množstvo aktivít je zmapované na stránke našej školy i na sociálnych sieťach. 

              Za skutočne skvelé aktivity tím junior ambasádorov z OA Levice získal titul Ambasádorksá škola Európskeho parlamentu a 3. miesto v celoslovenskej súťaži EPAS. Všetci ambasádori za odmenu dostanú možnosť vycestovať do Štrasburgu a vidieť na vlastné oči Európsky parlament a jeho fungovanie. GRATULUJEME :)

              Zuzana Mészárosová

               

            • Súťaž "Nebuď fejker" má svojich víťazov

            • 12. júna 2023 sa v priestoroch Úradu priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici uskutočnilo vyhodnotenie súťaže "Nebuď fejker". Cieľom súťaže bolo priblížiť študentom problematiku duševného vlastníctva a poukázať na dôležitosť ochrany vlastných inovatívnvych myšlienok a nápadov. Súčasťou vyhodnotenia bola aj prezentácia víťažných prác študentmi. V konkurencii 101 autorských prác sa Ema Stankovičová z III. B triedy umiestnila so svojím plagátom na 1. mieste v súťažnej kategórii "Originál verzus fejk". Kolektív autoriek z II. B triedy - Barbora Švolíková, Hana Miháliková a Kristína Farkašová sa v súťažnej kategórii "Duševné vlastníctvo okolo nás" so svojím literárnym príbehom umiestnili na 3. mieste.  Hodnotné ceny víťazom odovzdal predseda Úradu priemyselného vlastníctva Mgr. Matúš Medvec, MBA.

              Mária Hauliková

            • WEB PROGRAMÁTOR

            • Dňa 13. 06. 2023 Ing. Pavol Štipka informoval žiakov 1. - 3. ročníkov o ponuke kurzu  WEB PROGRAMÁTOR, ktorý bude zameraný na získanie vedomostí o tvorbe webových stránok. Kurz pre záujemcov sa bude organizovať v budúcom školskom roku po vyučovaní a bude spoplatnený. Žiaci získali informácie, ako môžu v budúcnosti nadobudnuté vedomosti využiť v podnikateľskej oblasti. Tvorba a vedenie webových stránok sú potrebné pre podnikateľské účely a naši študenti majú predpoklady a veríme, že aj záujem, na zvládnutie takýchto aktivít. PaedDr. Viera Hanuščinová

            • eTwinningáči a EPASáci v Electionville

            • Naša škola sa zapojila do projektu EulectionPlay, ktorého cieľom je zvýšiť vedomosti a záujem študentov stredných škôl o demokratické procesy so zameraním na komunity s nízkou občianskou angažovanosťou. Študenti pracujúci v eTwinningovom projekte EUth for Democr@cy a v EPAS sa stali súčasťou demokratických procesov.

              Prvou etapou tohto projektu je implementácia Electionville -  spoločenskej hry do vyučovacieho procesu, ktorá učí študentov občianskej zodpovednosti simuláciou volebných procesov. 12.6.2023 sa dve desiatky žiakov 2.B zahrali Hru na demokraciu a miestnu samosprávu.  Na chvíľu sa stali manažérmi mesta a pôsobili ako členovia mestskej rady zastupujúci fiktívne politické strany. K dispozícii dostali obmedzené množstvo zdrojov, na ktorých sa museli dohodnúť, ako ich využijú v rámci jedného volebného obdobia. Aby dosiahli svoje stanovené politické ciele a zároveň chránili verejné záujmy, museli nielen využívať svoje debatné schopnosti so súťažiacimi hráčmi, ale aj prehodnotiť svoje pôvodné priority, a tak sa stať integrálnou súčasťou väčšieho demokratického procesu. Žiaci sa rozdelili do piatich tímov, ktoré reprezentovali fiktívne politické strany vytvorené súťažiacimi. Po hre sa podarilo štyrom  tímom zjednotiť do a spoločne presadzovať záujmy pre dobro mesta a jeho obyvateľov. Hra splnila svoje ciele:

              - aktívne cvičenie skupinovej práce, spolupráce, prezentačných, argumentačných a diskusných schopností mládeže. Schopnosť hľadať logické argumenty pod tlakom a viesť civilizovanú diskusiu

              -aktívne hľadanie kompromisu a snaha o porozumenie iných názorov ako svojich vlastných a schopnosť ustúpiť

              - pochopenie demokratických procesov, podpora pochopenia princípov fungovania politických rozhodnutí a ich komplexnosti 

              Hra sa študentom páčila a počas nej bolo vidno, ako sa zhosťujú role zodpovedných  poslancov a predstaviteľov svojho mesta a podporujú priority, ktoré mesto a jeho obyvatelia potrebujú, aby spokojne žili v prosperujúcom meste.

              Zuzana Mészárosová 

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková