• Novinky

            • Študenti našej školy si aktívne pripomenuli Európsky týždeň mládeže 2024

            • Naša škola sa aktívne zapojila do Európskeho týždňa mládeže 2024, ktorý sa uskutočnil v týždni od 12. do 19. apríla.  V celej Európe sa konali rôzne zaujímavé a inšpiratívne podujatia pod heslom "Vyjadri svoju víziu" a "Demokracia v praxi". Aktivity ETM vedú k povzbudeniu mladých ľudí, aby tvorili svoje nápady nechali počuť, ozvať sa a vyjadriť svoj názor a podporiť aktívne občianstvo a demokraciu. 

              Cieľom ETM je umožniť mladým ľuďom, aby boli aktívnymi a angažovanými občanmi a povzbudiť ich k účasti na voľbách, povzbudenie mladých ľudí, aby tvorili svoje nápady nechali počuť, ozvať sa a vyjadriť svoj názor.

              Naši študenti absolvovali v tomto týždni návštevu hlavného mesta EÚ Brusel a Európsky parlament, kde spolu s vyše stovkou rovesníkov zo všetkých 27-mich členských štátov v rámci európskeho Mládežníckeho seminára LUX debatovali nielen o vplyve kultúry na život a demokraciu, ale dotkli sa viacerých tém súvisiacich so stavom súčasnej Európy, jej súčasnosti a vízií do budúcnosti. Naši študenti Timo, Dominik a Sofia vyjadrili svoje názory otvorene. Hovorili tiež o blížiacich sa voľbách do EP a ich vplyve na budúcnosť našej spoločnej Európy.

              Tri prváčky Sofia, Hanka a Soňa sa skvelou prípravou na vedomostnú súťaž Mladý Európan posunuli ďalej v chápaní súvislostí európskej integrácie a svojimi skvelými vedomosťami dokázali, že sú na špici študentov nášho regiónu.

              Naše snahy pokračujú účasťou našich žiakov v celoslovenskej esejistickej súťaži vyhlásenej poslancom Európskeho parlamentu Ivanom Štefancom na tému: „20 rokov Slovenska v Európskej únii“. Malá ochutnávka z eseje Hanky Chovancovej z I.B: Členstvo Slovenska v Európskej únii predstavuje historický míľnik a dôležitý krok pre našu krajinu. Spolu s ostatnými členskými štátmi tvoríme silné spoločenstvo, ktoré prináša mnoho výhod, ale taktiež záväzkov. Dvadsať rokov Slovenska v Európskej únii nie je málo, naša krajina za túto dobu dokázala, že jednoznačne patrí do zoskupenia krajín s rovnakými európskymi hodnotami, ktorej záleží na podpore demokracie, ľudských práv a právneho štátu. ... Čo sa týka budúcnosti Slovenska ostávam pozitívna a dávam nádej tomu, že i naďalej budeme pevnou súčasťou EÚ. Verím, že si dokážeme uchrániť naše európske hodnoty – demokraciu, pluralizmus, toleranciu, spravodlivosť, solidaritu, nediskrimináciu a rovnosť. Dokážem si predstaviť, že Slováci spolu s ostatnými Európanmi budú ekonomickejší, zelenší, ekologickejší. Verím, že sa nám spoločne podarí udržať to najdôležitejšie mier, a to nielen na európskom kontinente, ale i na celom svete.Záver eseje Sofie Miroslavy Myjavskej z 1.A: "Byť členom Európskej únie nie je samozrejmosť a mali by sme si vážiť, že sme súčasťou zjednotenej Európy, pretože politická stabilita, prístup k zdrojom a väčší vplyv vo svete sú len niektoré z hľadísk, ktoré sú dôkazom prínosov integrácie Slovenska do tejto veľkej európskej rodiny. Je dôležité i naďalej pokračovať v našom úsilí v priateľskom spolužití s našimi susedmi v našej spojenej Európe a naďalej spoločne podporovať jej hodnoty.".

              Naše aktivity v tejto oblasti však nekončia Európskym týždňom mládeže. Študentská volebná komisia našej školy pripravuje 9. mája 2024 Simulované študentské voľby do EP a verí, že študenti prídu dobrovoľne k urnám, aby bolo počuť ich hlas, aby ukázali, kam chcú, aby ich krajina a EÚ smerovala v blízkej budúcnosti.

              Zuzana Mészárosová

               

            • Prváčky - Sofia, Soňa a Hanka úspešné v regionálnom kole súťaže MLADÝ EURÓPAN

            • 25. apríla 2024 cenrum Europe Direct Komárno uskutočnilo regionálne kolo súťaže Mladý Európan v Konferenčnom centre Univerzity J. Selyeho pre 9 súťažných tímov z okresov Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky a Levice.

              Prvé kolo regionálnych súťaží pozostávalo z vedomostného testu o Európskej únii. V druhom kole mali súťažiaci preukázať svoje zručnosti v oblasti mediálnej gramotnosti. V treťom kole čakali na súťažné družstvá zaujímavé vedomostné otázky doplnené obrázkami európskych osobností, dominát a zaujímavostí. Súťaž bola veľmi vyrovnaná. Na treťom mieste sa umiestnilo súťažiace družstvo z našej Obchodnej akadémie v zložení Sofia Miroslava Myjavská, Soňa Havranová z 1.A a Hanka Chovanová z 1.B triedy.

              Našim úspešným prváčkam gratulujeme :)

              Zuzana Mészárosová

            • Mládežnícky seminár LUX v Bruseli očami študentov našej školy

            • Študenti Sofia Myjavská z 1.A triedy, Timotej Čáky a Dominik Herbácskó z 3.B sa 16.4.2024 zúčastnili Mládežníckeho seminára LUX v Európskom parlamente v belgickom Bruseli. Počas celého dňa absolvovali niekoľko workshopov zameraných na demokraciu a umenie.

              Pred samotnou návštevou EP si pozreli 5 filmov nominovaných na Cenu divákov LUX, ktorú udeľuje každý rok Európsky parlament a Európska filmová akadémia v spolupráci s Európskou komisiou a Europa Cinemas. Cena Lux, ktorá je symbolom záväzku Európskeho parlamentu ku kultúre, pokračuje v budovaní kultúrnych mostov po celej Európe tým, že sa zameriava na filmy, ktoré sú stredobodom európskej verejnej diskusie. Cieľom ceny je posilniť väzby medzi politikou a občanmi tým, že pozýva európske publikum, aby sa stalo aktívnym protagonistom a hlasovalo za svoje obľúbené filmy a tak urobili i naši študenti a zúčastnili sa tiež slávnostnej ceremónie odovzdávania Ceny Lux v Európskom parlamente..

              Film The Teachers' Lounge nemeckého režiséra Ilkera Çataka získal Európsku filmovú cenu LUX za rok 2024 na slávnostnom ceremoniáli v rokovacej sále Parlamentu v Bruseli. Tohto slávnostného ceremoniálu sa zúčastnili i Sofia, Tim a Dominik. Film, vyrobený v Nemecku, rozpráva príbeh o Carle, mladej učiteľke na strednej škole, ktorá sa od svojich kolegov odlišuje idealizmom. Keď séria nevyriešených krádeží naštrbí atmosféru medzi učiteľským zborom, Carla sa rozhodne to vyšetrovať. S pomocou skrytej kamery a na prekvapenie všetkých odhalí zlodeja, no jej odhalenie uvoľní sily, ktoré sa neustále vymykajú kontrole a postaví Carlu pred neriešiteľnú dilemu.

              Celodenný program sa študentom veľmi páčil a bol pozitívnym prínosom do študentského života. Pridanou hodnotou bola i prechádzka večerným Bruselom, ktorý študentov očaril.

              Zuzana Mészárosová

            • Deň narcisov - zbierka

            • Žltý narcis – živý alebo umelý je už 28 rokov na Slovensku symbolom verejnej zbierky na pomoc onkologickým pacientom. Organizuje ju Liga proti rakovine (LPR), ktorá z vyzbieraných peňazí podporuje napríklad rozvoj diagnostiky, liečby, výskumu či vybavenie nemocníc a hospicov.

              Tohtoročný 28. ročník Dňa narcisov sa koná v uliciach slovenských miest a obcí vo štvrtok 18. apríla 2024 a my budeme pri tom. Život občas „bodne“, obráti sa naruby a to v mnohých prípadoch oznámenia onkologickej diagnózy. Liga proti rakovine ďakuje všetkým, ktorí sa na „život z inej strany“ dokážu pozrieť a byť solidárni v podobe pripnutia narcisu a prispenia do zbierky Deň narcisov.

              Mgr. Jana Kišová

               

               

            • Deň narcisov

            • Deň narcisov 2024

              Milí rodičia a priatelia našej školy,
               

              Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. V tento deň, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom a dobrovoľne ich finančne podporiť.

              Viac o možnostiach prispenia ako i konkrétnej pomoci onkologickým pacientom, ktoré realizuje Liga proti rakovine nájdete na www.dennarcisov.sk

              Na Slovensku ich totiž ročne pribúda približne 40 000 a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

              Liga proti rakovine Vás srdečne pozýva na bezplatné preventívno-edukačné aktivity, kde môžete získať užitočné a praktické informácie k prevencii onkologických ochorení.

              Prevencia je krok ku zdraviu, nájdite si i Vy chvíľku času a navštívte preventívny stánok 18. apríla na Deň narcisov v čase od 12:00 do 18:00 v mestách

              Bratislava  - OC Nivy,Eurovea, Avion, Vivo

              Košice – OC Aupark,

              Martin – OC Galéria

              Banská Bystrica – OC Európa

               

              Ďakujeme, za vašu spolupatričnosť a podporu

               

              Mgr. Jana Kišová

            • Výberové konanie

            • Nitriansky samosprávny kraj vyhlasuje výberové konanie na obsadenie funkcie riaditeľa.

              Celé znenie si môžete pozrieť tu.

            • POZVÁNKA

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 22.4.2024 o 16:00 hod. v jednotlivých triedach. Členovia Rodičovskej rady budú mať následne stretnutie o 17.00 hod vo Videoučebni. 

              Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Tajomníčka RZ

              Zuzana Mészárosová

            • HODINA DEŤOM

            • OA Levice 21. marca 2024

              Hodina deťom je celonárodná zbierka, ktorá pomáha finančne deťom a mladým ľuďom v krízových situáciách a akútnom ohrození už takmer 25 rokov (od roku 1999).  21. 03. 2024 sa žiaci našej školy zapojili do tejto zbierky. V uliciach Levíc sa im podarilo vyzbierať 363,41 €. Ďakujeme.

               

              Mgr. Jana Kišová

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková