• Novinky

            • Chudoba vo svete

            • Aké sú mýty a fakty o Hodnurase či o Paname? Žijú tam takí istí ľudia ako my, so svojimi dennodennými starosťami a ťažkosťami. Sú však oveľa väčšie ako tie naše. Ich spoločným menovateľom je chudoba. O tejto problematike nám prišla porozprávať p. Ingrid Königová, ktorá sa nedávno vrátila zo svojej misie v Latinskej Amerike. 

              Mgr. D. Selieniová

            • CF GOLDEN EYE, s. r. o., súťaží

            • Po pandemickej prestávke znovu naštartovali prezenčné súťaže cvičných firiem. Medzinárodný veľtrh CF s účasťou českých, slovinských a tureckých škôl sa práve koná vo Výcvikovom stredisku KIA v Gbeľanoch pri Žiline. Obchodnú akadémiu Levice reprezentuje tím GOLDEN EYE: riaditeľka Dominika Ungerová a jej kolegovia Marcela Popovičová, Veronika Dovičinová a Matúš Mráz. Držíme im palce!

            • Aj pred spojenými župnými a komunálnymi voľbami na jeseň 2022 záleží na hlase mladých ľudí

            • Naša šola sa i tento rok zapojila do simulovaných Študentských volieb, ktoré sú spojenými župnými a komunálnymi voľbami. Voľby prebehli 18. októbra 2022 a boli pripravené pracovitým tímom študentov z II.B, ktorý bol zároveň i volebnou komisiou - Timotej Čáky, Vanesa Ledényiová a Damian Liko. Výsledky volieb:

              Účasť na študentských voľbách: 104 študentov z celkového počtu 195 - 53%

              Za primátora si študenti zvolili Ervína Szalmu (počet hlasov 38)

              Ďalší kandidáti získali tieto počty hlasov: 

              Petra Števková: 17

              Ján Krtík: 15

              Eva Bielik Hajdamárová: 14

              Igor Kúdela: 11

              Igor Éder: 7

              Za Predsedu NSK si zvolili Martinu Holečkovú s počtom hlasov 25

              Do Mestského zastupiteľstva za poslancov by sa za obvod 1 dostali: Gabriel Foldi (37), Eva Bielik hajdamárová (22), Alžbeta Sádovská (18), Edita Horňáková (16), Martina Bátovská (15), Erik Filip (15), Roman Karaffa(15), Miroslav Králik (15), Natália Lepiešová (15), Marek Foldesi (14), Mária Kuriačková (14), Ervín Szalma (13).

              Do Zastupiteľstva NSK by sa dostali vo volebnom obvode 2: Peter Benček (14), Martin Bátovský (14), Alexandra Karaffová (14), Tibor Moravský (13), Ervín Szalma (13), Petra Števková (13),Peter Žiak (13), Štefan Baniar (12), Edita Horňáková (12), 

              Tento skvelý projekt prispieva k prebúdzaniu záujmu mladých o ich budúcnosť a budúcnosť Slovenska a je skvelou príležitosťou ako prakticky formovať z mladých ľudí aktívnych občanov.

              Zuzana Mészárosová

            • Zúčastnili sme sa celoslovenskej súťaže

            • Študenti 2.A sa zúčastnili celoslovenskej súťaže „Škola, akú by som chcel“, ktorú vyhlásila NSO eTwinning Slovensko. Totiž eTwinning témou roka 2022 je "Naša budúcnosť: krásna, udržateľná, spoločná". Jej cieľom je inšpirovať učiteľov aj žiakov, aby premýšľali o svojej škole a prostredí, v ktorom sa vzdelávajú – čo ho robí pekným a príjemným. Študenti sa vo svojich súťažných príspevkoch vyjadrili, do akej školy by radi chodili, aké by chceli mať vyučovanie, školské prostredie, ako vidia ideálnych učiteľov, či akí by mali byť ideálni študenti. Držíme palce temer dvom desiatkam súťažných príspevkov.

              Zuzana Mészárosová

            • ERASMUS DAYS NA NAŠEJ ŠKOLE

            • 13. – 15. októbra 2022 sa už šiestykrát konala medzinárodná akcia ERASMUS+ DAYS .  Slovensko bolo súčasťou tejto iniciatívy aj tento rok a koordináciu zapojených organizácií zabezpečila Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu (SAAIC) i tento rok koordinovalo túto jedinčnú akciu. Program Erasmus+ tento rok oslavuje 35. rokov od svojho založenia, a tak sa aj Erasmus Days konali práve v duchu tohto významného výročia. Rok 2022 je tiež Európskym rokom mládeže a je sprevádzaný mottom: „Zdieľame naše Európske hodnoty s mládežou dneška a zajtrajška: už 35 rokov a ešte mnoho ďalších.“

              Na našej škole sme uskutočnili toto podujatie 13. októbra. Na chodbách školy máme fotografickú výstavu z projektových mobilít ERASMUS+, ktorých sa naši študenti zúčastnili. Študenti najmladších ročníkov sa zúčastnili  akcie "Café Erasmus+" kde im bol predstavený program Erasmus+, aké sú jeho ciele a čo prináša jeho absolvovanie mladým ľuďom.

              Počas prezentácií študenti absolvovali i vedomostný kvíz o Erasme+ v programe  Kahoot a  naši bývalí študenti sa prostredníctvom videovizitiek  podelili o svoje skúsenosti s projektami Erasmus+, ktoré absolvovali počas štúdia na našej škole.

              Lukáš Hanuska zdieľal svoje skúsenosti s Erasmus+. Lukáš prežil 2 týždne v Londýne v rámci KA1 projektu "ODBORNÁ PRAX V ZAHRANIČÍ", ktorý fungoval pre študentov 3. a 4. ročníka v niekokých turnusoch. Peter Račko poskytol video o svojom pobyte na Erasme+ v Londýne, v ktorom priblížil študentom prínos tohto projektu pre mladého človeka. Video Martina Viléma približuje Erasmovskú atmosféru na praxi v španielskej Seville:  tu

              Táto webová stránka a videofilm približujú skvelý Erasmus+ KA2 projekt VET4SCAPE, s ktorým naša škola vyhrala 1. miesto celoslovenskej v eTwinningovej súťaži pred troma rokmi – https://vet4scape.wixsite.com/erasmusplus,https://www.youtube.com/watch?v=9FaxhufNvgM&feature=emb_logo

              Viac o našich projektoch Erasmus+ si prečítate na našom školskom webe tu.

              Prestavili sme i projekty eTwinning, ktoré sú tiež súčasťou Erasmus+, a ktoré na škole robíme od roku 2005. Práve dokončený projekt "GLOB@L ISSUES @ SCHOOL" zaujal žiakov svojou aktuálnosťou. Výsledky projektu sú tiež súčasťou spomínanej výstavy fotografií. Pri tejto príležitosti študenti podporili tiež eTwinningové týždne.

              Erasmus Days 2022 na našej škole a Erasmus+ café si študenti pochvaľovali kvôli bohatému programu a skutočnosti, že sa veľa o Erasme+ naučili, tiež sa potešili z drobných darčekov poskytnutých SAAIC a NSS eTwinning.  #ErasmusPlus #ErasmusPlus35Years #ErasmusDays2022

              Zuzana Mészárosová

            • Divadelné predstavenie Trnava

            • Študenti Obchodnej akadémie sa dňa 7. 10. 2022 zúčastnili divadelného predstavenia s názvom Kompletný Shakespear zhltnutý za 120 minút, ktoré sa konalo v Divadle Jána Palárika v Trnave. Zredukovaná shakespearovská spoločnosť, ktorú tvoria štyria mladí herci, ktorí odohrali 39 hier Williama Shakespeara. Predstavenie bolo zábavné a zároveň poučné

            • POZVÁNKA

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 10.10.2022 o 16:00 hod. v jednotlivých triedach. Členovia Rodičovskej rady budú mať  následne stretnutie o 17.00 hod vo Videoučebni . Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

            • Rozvoj ekonomickej gramotnosti – workshop pre žiakov

            • Nezisková vzdelávacia organizácia Junior Achievement Slovensko zrealizovala v dňoch 26. – 28. septembra 2022 pre 25 žiakov tretieho ročníka vzdelávací workshop Rozvoj ekonomickej gramotnosti v rámci projektu Budovanie kompetencií žiakov pre moderný trh práce (ITMS312011 Z298). V prvý deň vzdelávania boli žiaci plní motivácie a očakávaní o obsahu workshopu, spôsobe vzdelávania, zvedaví na to, kto ich vlastne vzdelávať bude. Grétka Balátová a Monika Spótová z JA Slovensko, n. o. sa výborne zhostili svojej úlohy lektoriek tohto vzdelávacieho kurzu, hrou a zážitkom vtiahli žiakov  do tajov ekonómie. Žiaci sa oboznámili s problematikou vzácnosti zdrojov, naučili sa princípom fungovania ponuky a dopytu, pravidlám investovania, tvorbe a prezentácii podnikateľského plánu. Vzdelávací kurz sa pre žiakov stal skvelou motiváciou pre ďalšie štúdium ekonómie. V závere kurzu si žiaci z rúk Grétky Balátovej prevzali certifikáty za účasti p. riaditeľky Mgr. Beáty Kováčovej.

              Kompletnú fotogalériu zo vzdelávania nájdete tu: https://photos.app.goo.gl/oZos5Emyc4XLmoHL8

            • Európsky deň jazykov na hodinách nemeckého a ruského jazyka

            • Pri príležitosti Európskeho dňa jazykov, 26.09.2022, sa žiaci I. A, B a II. A zapojili do tvorivých aktivít z nemeckého a ruského jazyka, pri ktorých sa naučili aj pár slov v iných jazykoch, riešili úlohy z videa a zaspievali si pieseň. Aj takto sa podnecuje chuť do učenia a uvedomenie, že znalosť cudzích jazykov nám pomáha pri poznávaní iných národov, ich tradícií a kultúry. PaedDr. Viera Hanuščinová

            • EURÓPSKY DEŇ JAZYKOV NA HODINÁCH ANGLIČTINY

            • Dňa 26.septembra si pripomíname Európsky deň jazykov, ktorý každoročne absolvujeme na našej škole na hodinách cudzích jazykov. Hodiny angličtiny dnes boli zaujímavé, tvorivé a veselé. Po úvodnom brainstormingu o význame učenia sa jazykov a zaujímavých informciách sa žiaci venovali jazykovým hrám vo Wordwalle, kvízom v nástroji Kahoot, a ďalším jazykovým hrádkam. Posúďte sami, ako sa študenti zabávali s angličtinou  - viď vidoe - https://www.youtube.com/watch?v=q9RmR6Fk7TI :)

              Zuzana Mészárosová

            • Female Leadership Innovation Camp

            • Študentky aplikovanej ekonómie Kristína Hamarová (3.A),  Alexandra Gallová (3.B) a Daniela Kelemenová (3.B) sa 22.septembra zúčastnili celodennej súťaže Female Leadership Innovation Camp v Bratislave.

              Bola to pre nich intenzívna skúsenosť, ktorá stimulovala ich kreatívne a inovačné schopnosti. Spolu 48 žiačok z 12 škôl pracovali na reálnej výzve v 4-členných zmiešaných tímoch. Ich úlohou bolo nájsť najlepšie riešenie na zadanú tému a prezentovať ho pred odbornou porotou.

              Naše študentky si vďaka tejto súťaži si precvičili svoje komunikačné a prezentačné zručnosti a vyskúšali si tímovú prácu. Dúfame, že svoje skúsenosti budú aplikovať nielen na hodinách APE, ale aj vo svojom živote.

              D. Selieniová

            • Prvá hodina APE

            • Prvá hodina APE sa niesla v príjemnej a pohodovej atmosfére. Hoci sa už poznáme nejaký ten čas, tu sme sa o sebe dozvedeli viac. Zoznamovacia aktivita, ktorú pripravila p.prof. Selieniová smerovala k tomu, aby sme zistili, čo o sebe ešte nevieme, na čo máme, či nemáme a mohli to aplikovať v našej budúcej študentskej firme. Pohľad na seba samého a na ostatných v tíme má byť totiž konštruktívny. 

              Chiara Belešová, 3.A

            • Mnemotechnika

            • Vedeli ste, že svetový rekord v zapamätaní si žolíkových kariet je 12,74 sekúnd? Dosiahol ho študent ako vy!

              Študenti 1A, 2.A, 4.A sa zúčastnili interaktívnej prednášky na tému "Mnemotechnika alebo tipy a triky ako zvládnuť učivo aj bez memorovania".

              D.Selieniová

            • Hodiny angličtiny plné spomienok na kráľovnú Alžbetu II

            • Na hodinách AJ si žiaci 1. ročníka pripomenuli najdlhšie slúžiacu panovníčku britskej histórie Alžbetu II. Študenti si pripravili zaujímavé prezentácie o jej živote a vzhliadli dva dokumenty z jej života a zahrali vedomostný kvíz v programe Kahoot. Alžbeta II je príkladom pre všetkých svojím aktívnym a činorodým životom...

              Zuzana Mészárosová

            • Cvičná firma GOLDEN EYE, s. r. o., na jarmoku v Súdovciach

            • Na jeseň je v mestách a obciach množstvo podujatí, ktorými sa snažia prilákať návštevníkov, ale väčšinou nemajú nič spoločné so školou. Ani hodové slávnosti obce Súdovce nepatria do kategórie „vyučovanie“, napriek tomu sa na nich 11. septembra 2022 vo svojom voľnom čase zúčastnili žiačky IV. B Dominika Ungerová (riaditeľka CF), Marcela Popovičová a Veronika Dovičinová. Na základe Zmluvy o spolupráci s reálnou firmou Olej Hont pozvala konateľka pani Viera Šimčiková naše študentky, aby sa stali hosteskami na Dni otvorených dverí lisovne prírodných olejov.

              Program malého remeselnícko – farmárskeho jarmoku sa začal predpoludním a pokračoval do večerných hodín. Pri vchode do lisovne na nás z ohrady gágali rozhorčené husi, ktorým sme narušili sviatočnú siestu. V porovnaní s časmi pred pandémiou bolo návštevníkov oveľa menej, ale i tak boli v prevádzke stále nejakí zvedaví hostia, ochutnávači a sem – tam aj kupujúci. Medzi nimi sa suverénne pohybovali tri reprezentantky Obchodnej akadémie Levice. Vďaka ročnej práci v cvičnej fime poznajú sortiment výrobkov,  preto vedeli poskytnúť informácie aj poradiť pri ochutnávaní. Nasmerovali nás aj k ďalším remeselníkom, ktorí spracovávajú odpad z lisovania semien a orechov na chutné oblátky. Od budovy obecného úradu bolo do dvora počuť živú hudbu a cítiť starostkinu kapustnicu. Skrátka – pre návštevníkov to bol skvelý spôsob, ako prežiť nedeľu.

              Ak chcete spoznať prírodné oleje a horčice firmy Olej Hont, pozrite si ich sortiment na http://www.olejhont.sk/products.php. V prípade, že vás zaujali, nemusíte chodiť do Súdoviec. Budete mať možnosť kúpiť si niečo pre seba či ako darček priamo v Obchodnej akadémii Levice. O temíne vás bude informovať cvičná firma GOLDEN EYE, s. r. o.

              Ing. Erika Píšiová

            • Získali sme európske ocenenie The Entrepreneurial School Award

            • Obchodná akadémia v Leviciach ako výsledok úsilia v oblasti podnikateľského vzdelávania získala v tomto školskom roku ako jediná stredná odborná škola na Slovensku európske ocenenie The Entrepreneurial School Award. Ocenenie prevzala z rúk generálneho riaditeľa JA Europe Ing. Hauliková spolu s riaditeľkou školy Mgr. Kováčovou 13. júla 2022 v estónskom Tallinne v rámci konferencie GEN-E. Školu na ocenenie nominovala organizácia Junior Achievement Slovensko, n. o., vďaka ktorej podnikateľské vzdelávanie realizujeme už od roku 1993, keď sme ako jedna z pilotných škôl na Slovensku začali realizovať program Baťa Mladí podnikatelia. Od tohto momentu sa spolupráca s organizáciou JA Slovensko, n. o. začala  prehlbovať.  V súčasnosti realizujeme všetky programy podnikateľského vzdelávania, ktoré JA Slovensko, n. o. ponúka stredným školám.

              Prostredníctvom tejto organizácie sme už niekoľko rokov zapojení do projektu The Entrepreneurial School - Škola podnikania. Projekt je jednou z najväčších výziev podnikateľského vzdelávania v Európe. Vďaka nemu, okrem iného, niekoľko desiatok žiakov našej školy  v minulých rokoch získalo The Entrepreneurial Skills Pass – Certifikát podnikateľských zručností, ktorý im zabezpečuje lepšie uplatnenie na trhu práce.

              Získané ocenenie vnímame nielen ako zadosťučinenie za roky práce v oblasti podnikateľského vzdelávania, ale aj ako záväzok pokračovať v jednotlivých aktivitách a hľadať spôsoby ako sa neustále zlepšovať. Sme hrdí na svojich žiakov a pedagógov a vďační všetkým partnerom, ktorí nám podnikateľské vzdelávanie pomáhajú realizovať :)

              Mária Hauliková

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková