• Novinky

            • Študenti 3.B prevzali národný certifikát kvality eTwinning

            • eTwinningový projekt "JOURNEY 2 MEDI@ LITER@CY", na ktorom počas minulého školského roka pracovali študenti 3.B triedy bol ocenený Národným certifikátom kvality za jeho kvalitu, aktuálnosť a tvorivosť. Študentom tejto triedy boli slávnostne odovzdané certifikáty kvality a projekt posielame do celoslovenskej súťaže eTwinning. 

              Zuzana Mészárosová

            • Chiara Holečková z 3.B triedy - ocenená športovkyňa

            • Dňa 7.9.2021 sa konalo slávnostné podujatie v levickej synagóge, na ktorom boli ocenení najúspešnejší športovci mesta Levice za rok 2019 a 2020. Medzi ocenenými bola aj žiačka našej školy Chiara Holečková z 3.B triedy. Chiara je úspešná reprezentantka Karate klubu Goju-Ryu Levic. Sme na Chiaru hrdí :)

              Zuzana Mészárosová

            • Študentky 2.B ocenené za preprezenáciu školy a NSK

            • Študentky 2.B triedy - Ema Skačanová a Darina Hanková boli ocenené predsedom NSK p. Milanom Belicom za reprezentáciu OA Levice a NSK, za svoje úspechy v celoslovenských súťažiach Bankomat nápadov a eTwinning. Gratulujeme :)

              Zuzana Mészárosová

            • Keď nejdeme na Úrad práce, príde Úrad práce za nami

            • Hosť na hodine – nemožné?

              V čase dištančného vyučovania sa všetci učitelia museli zamyslieť nad tým, ako pre žiakov pripraviť užitočnú a zároveň trochu inú hodinu. Na praktických predmetoch v bežných podmienkach môžeme pozvať hosťa z praxe. Ale počas pandémie cudzí človek do školy nesmie a pripojiť návštevu na online hodinu – ako sme zistili – môže byť kvôli bezpečnostným podmienkam, rozličnému programovému a technickému vybaveniu celkom veľký problém.

              Náš na všetko odhodlaný hosť bola Mgr. Anna Brokešová z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach. Pracuje na Oddelení poradenstva a vzdelávania ako odborný poradca. Po technickej a organizačnej príprave sme ju privítali na viacerých hodinách:

              • 23. 03. a 21. 04. 2021 v II. B – odborná prax, modul komunikácia. Témou bola komunikácia s potenciálnym zamestnávateľom, správny postup pri získavaní zamestnania, orientácia na trhu práce s využitím všetkých dostupných online nástrojov. Mgr. Brokešová predviedla žiakom možnosti portálu www.istp.sk a zoznámila ich aj s ďašími využívanými stránkami.
              • 26. 03. a 09. 04. 2021 v III. B – cvičná firma. Tu sme sa zamerali na pomoc začínajúcim podnikateľom v bežných podmienkach, poskytovanie  aktuálnej „korona pomoci“ firmám a problematiku postupu po ukončení štúdia na strednej škole. Videli sme a mohli sme si vyskúšať www stránku Ministerstva PSVR SR PRVÁ POMOC zamestnávateľom, zamestnancom a živnostníkom s jednotlivými opatreniami.

              Rozsah hodín v zoome neumožnil vyčerpať celú problematiku. Preto žiaci z oboch skupín dostali možnosť položiť Mgr. Brokešovej otázky písomne. Čo všetko ich zaujímalo? Niektorí boli zvedaví, či zamestnanci ÚP SV a R pracovali počas lockdownu z homeofficu, aké vzdelanie a skúsenosti sú potrebné pre prácu poradcu, či je náročné pracovať na tomto pracovnom mieste a čo tam je inšpirujúce a motivujúce.

              Väčšinou bol ale záujem sústredený na problematiku trhu práce: Čo všetko musí podnikateľ spraviť pre to, aby získal príspevok od ÚPSVaR?  Keď niekto podá žiadosť o príspevok/finančnú podporu, podľa čoho sa rozhoduje komu bude príspevok udelený a komu nie? Aká môže byť výška dotácie pre začínajúcich podnikateľov a ako sa vyúčtuje?

              Aká bola nezamestnanosť v okrese Levice v roku 2020 a ako sa doteraz zmenila? Ktoré sú najviac hľadané pracovné pozície v covidovom období?

              Žiaci chceli vedieť i to, aké možnosti majú absolventi obchodných akadémii uplatniť sa vo svojom odbore, čomu by sa mali vyhnúť, aby nemali problémy nájsť si v budúcnosti prácu. Z praktického hľadiska sa zaujímali, aké doklady a dokedy treba predložiť po maturite na Úrade práce, kto za ich bude platiť zdravotné a sociálne poistenie, kým si nájdu prácu, alebo či budú vyradení z evidencie nezamestnaných ak odmietnu ponúknutú prácu.  

              Z Úradu práce sme dostali dôkladne vypracované odpovede a žiaci sa s nimi postupne v čase uzatvárania známok oboznámili. Ak by ste ich chceli poznať aj vy, spýtajte sa svojich spolužiakov :)

              Ďakujeme Mgr. Anne Brokešovej za spoluprácu. Dúfam, že tento spôsob ako dostať odborníka z praxe na hodinu aj počas najtrvdších epidemiologických opatrení nebudeme musieť počas budúceho školského roku použiť. Ale keby náhodou... sme pripravení.

              Ing. Erika Píšiová

            • Študenti diskutovali s európskym poslancom Robertom Hajšelom

            • I keď sa školský rok nezadržateľne blíži ku svojmu koncu, študenti 2.B a 3.A absolvovali diskusiu a europoslancom Robertom Hajšelom. Diskusia bola veľmi živá a podnetná a študenti si rozšírili svoje obzory o fungovaní súčasnej EÚ, hlavne sa zaujímali o to, ako sa EÚ vysporadúva s pandémiou COVID-19.

              Pán Hajšel podrobne informoval študentov, ako si Európsky parlament plní svoje úlohy v týchto mimoriadnych časoch, hovoril o podpore jednotlivých členských štátov v čase pandémie koronvírusu a o tom, ako Európska komisia koordinuje spoločnú európsku reakciu na pandémiu COVID-19 - Plán obnovy pre Európu a aké konkrétne nástroje ponúka na naštartovanie ekonomiky. V diskusii zodpovedal študentom na všetky ich zvedavé otázky, priblížil prácu poslanca v Európskom parlamente, vo výboroch a delegáciách EP. Venoval sa i poslednému zasadnutiu EP v Bruseli. Študenti sa zaujímali aj o to, ako EP rieši záležitosti okolo vylepšenia roamingových služieb v Európe a tiež o problematiku dezinformácií v súčasnom svete, ako sa správne zorientovať v spleti početných fake news a hoaxov a ako hľadať medzi nimi skutočnú pravdu. 

              Podľa slov študentky 2.B triedy Bianky Sebedinskej bola diskusia s pánom Hajšelom  veľmi zaujímavá a podnetná a študenti  sa tešia, že sa dozvedeli mnoho nových informácií o dôležitých rozhodnutiach EP priamo z „prvej ruky“ od pána europoslanca.

              Ďalšia časť spoločnej debaty bola zameraná na mládež a jej budúcnosť v EÚ. Pán poslanec poukázal na potrebu podpory mladých ľudí v potrebe vzdelávať sa a cestovať, k čomu prispievajú rôzne programy a projekty EÚ, hovoril o kľúčových úlohách EÚ v mládežníckej politike. Stretnutie s europoslancom Robertom Hajšelom bolo skvelou príležitosťou spojiť sa s poslancom EP a hlbšie preniknúť do podstaty jeho práce a práce súčasného Európskeho parlamentu, vidieť spoločné európske záležitosti priamo očami europoslanca, ktorý autenticky informoval o jednotlivých témach a študenti si veľmi vážia jeho otvorené názory na riešenie aktuálnych problémov v EÚ.

              Zuzana Mészárosová

            • Ako sme obchodne rokovali v II. B

            • Žiaci druhého ročníka majú v rámci odbornej praxe – modul komunikácia v pláne i obchodné rokovania. Lepšie než stokrát počuť je raz zažiť a ešte s výhodou, že môžete robiť chyby a vaša firma neskrachuje :D

               

              Keď sme prebrali teoretické východiská o príprave, priebehu a výsledkoch obchodného rokovania, trieda sa rozdelila na štyri rokovacie skupiny: mliečne výrobky, čaj a káva, pánske obleky a kancelársky nábytok. Žiaci si rozdelili pozície na kupujúcich a predávajúcich a príprava na samotné rokovanie trvala takmer mesiac. V každom tíme si museli vyhľadať konkrétnu slovenskú firmu, ktorú budú pri rokovaní zastupovať. V Obchodnom registri a na webových stránkach si našli mená a pracovné pozície predstaviteľov podnikov, ktorých budú predstavovať. Každý na rokovaní mal svoju rolu: vyjednávač, odborník alebo hráč. Pre zjednodušenie každá skupina rokovala o kúpe a predaji troch tovarových položiek. Naštudovali si podrobnosti o sortimente z hľadiska vlastností tovaru, výrobných postupov a hlavne cien. Cieľom rokovania bolo uzavrieť kúpnu zmluvu.

               

              Pri simulovaných obchodných rokovaniach žiaci prejavili tvorivosť, pripravili si menovky, vzorky tovarov, prezentačný film, mali preštudované fakty a niektorí aj uzatvorili Kúpne zmluvy. Zistili, čo by sa im ešte zišlo mať pripravené, kde napriek príprave nesprávne privítali hosťa alebo predstavili kolegov. Naučili sa viac o úvode rokovania, vyjednávacej taktike, kompromisoch... Škoda, že epidemická situácia nám znemožnila zažiť viac takýchto hodín, ale i tak: komunikácia v II. B stála za to!

               

              Ing. Erika Píšiová

            • Esejistická súťaž o dezinformáciách

            • Trojica študentov 2.B triedy Adrián, Bianka a Ema sa zúčastnila súťaže "EÚ a dezinformácie", ktorá bola zorganizovaná na našej škole, nakoľko sa tematicky počas celého školského roka venujeme proglematike Fake news a hoaxom. Vo svojich esejách sa študenti venovali tomu ako Európa bojuje s dezinformáciami, ktoré sú žiaľ čoraz častejšie súčasťou našich životov. Podľa slov Emy sa  tento rok vďaka projektu eTwinning "Journey 2 Medi@ Liter@cy"  mnoho naučili,  napr. ako rozoznávať falošné správy od tých pravdivých a ako píše vo svojej eseji   "falošným správam môžeme predchádzať práve ich prevenciou – informovať predovšetkých mladých ľudí a vysvetliť im závažnosť dezinformácií a ich šírenia."

              Zuzana Mészárosová

            • MDD oslávili pracovne

            • Študenti 2.B finišujú v projekte eTwinning "Journey 2 Medi@ Liter@cy", ktorý je zameraný na mediálnu gramotnosť. Sviatok detí strávili pracovne prípravou a účasťou na videokonferencii, ktorá sa venovala problematike hoaxov a fake news. Spolu so svojimi partnermi z Portugalska a Taôianska sa opäť posunuli ďalej v chápaní problematiky mediálnej gramotnosti. Za svoju prácu si zaslúžili sladkú odmenu :) Pozrite sa, aké sú ich výsledky práce na tému fake news v komixoch: tu

              Za svoju prácu si zaslúžili sladkú odmenu :)

              Zuzana Mészárosová

            • Prednáška „Boj proti dezinformáciám“ zaujala študentov

            • Študenti našej školy sa vzdelávajú v oblasti mediálnej gramotnosti v rámci viacerých predmetov, ako i v medzinárodnom projekte „Journey 2 Medi@ Leter@cy“ a zároveň sa zúčastňujú i zaujímavých a podnetných online vzdelávacích aktivít zameraných na túto problematiku.

              Jedným z takýchto podujatí bola online prednáška „Boj proti dezinformáciám“ so Zuzanou Szabóovou, manažérkou Regionálneho poradenského a informačného centra EUROPE DIRERCT z Komárna, ktorej sa zúčastnili študenti 2.B a tiež junior ambasádori EPAS. Prednáška bola podnetná a študenti si rozšírili svoje obzory v rámci mediálnej gramotnosti a zvlášť v oblasti dezinformácií, ktoré predstavujú skutočnú hrozbu pre fungovanie demokratických krajín. EÚ a jej orgány sa snažia o to, aby mali ľudia prístup k pravdivým informáciám. Študentov zaujali konkrétne príklady dezinformácií zo súčasného obdobia u nás i v Európe a tiež informácie o tom, ako rozpoznávať dezinformácie a hoaxy od reálnych a pravdivých správ.

              Podľa slov študentky Niny Velegovej bola online prenáška  veľmi zaujímavá a študenti  sú radi, že sa dozvedeli mnoho nových informácií o tom, ako sa EÚ vysporadúva s hoaxami a dezinformáciami,  priamo z „prvej ruky“ od pracovníčky RPIC EUROPE DIRECT.

              Zuzana Mészárosová

            • VÝSTAVA MAPUJÚCA PRÁCU NA PROJEKTE ETWINNING

            • Študenti 2.B triedy pracujúci v tomto školskom roku na projete eTwinning "Journey 2 Medi@ Literacy" sa spoločne so svojimi  partnermi zo stredých škôl v Taliansku a Portugalsku venujú problematike mediálnej gramotnosti, dezinformáciám a hoaxom, ktoré sa čoraz častejšie objavujú v médiách. Spoločne s partnermi sa dohodli pri príležitosti Dňa eTwinningu, ktorý si pipomíname 9.mája pripraviť výstavu fotografií, ktoré dokumentujú spoluprácu a kolaboráciu na tomto projekte. Výstavy sa zúčastnili i prví návštevníci :)

              Zuzana Mészárosová

            • Úspech v Regionálnom kole súťaže „Mladý Európan“

            • Dňa 28.4.2021 sa uskutočnilo regionálne kolo vedomostnej súťaže Mladý Európan, ktoré vyhlásilo Zastúpenie Európskej komisie a regionálne informačné centrá Europe Direct. Tento rok je to už 16. ročník celoslovenskej súťaže Mladý Európan. Poslaním súťaže je zvýšiť povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi stredných škôl na Slovensku. Nosnou témou sú všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ. T

              Tohtoročnými hlavnými oblasťami sú priority Európskej komisie pod vedením Ursuly von der Leyen, najmä Európska zelená dohoda, Mechanizmus na podporu obnovy a odolnosti, Spoločná poľnohospodárska politika, stratégia Z farmy na stôl, Stratégia v oblasti biodiverzity a opatrenia EÚ v reakcii na koronavírus. Taktiež Európsky parlament a Rada Európskej únie a krajiny predsedajúce Rade Európskej únie v roku 2021, konkrétne Portugalsko a Slovinsko. Medzi ďalšie hlavné priority patrí Partnerská dohoda, využívanie finančných prostriedkov z Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF), prínos EŠIF pre Slovensko a tiež ochrana finančných záujmov EÚ. 

              Tento ročník súťaže prebehol online, kvôli pandemickej situácii. Naši študenti z 2.B triedy Bianka Sebedinská, Ema Skačanová a Adrián Németh obsadili 2. miesto v tejto regiónálnej súťaži. Gratulujeme :)

              Zuzana Mészárosová

            • Prednáška o histórii , súčasnosti a budúcnosti EU študentov zaujala

            • I napriek tomu, že študenti  našej školy majú v súčasnosti dištančné vzdelávanie, zúčastňujú sa i zaujímavých online vzdelávacích aktivít. Jedným z takýchto podujatí bola online prednáška „História, súčasnosť a budúcnosť Európskej únie“ so Zuzanou Szabóovou, manažérkou Regionálneho poradenského a informačného centra EUROPE DIRERCT z Komárna, ktorej sa zúčastnili študenti prvého ročníka a tiež junior ambasádori EPAS.

              Prednáška bola podnetná a študenti si rozšírili svoje obzory o histórii EÚ, o tom, ako sa Slovensko stalo súčasťou tohto európskeho spoločenstva, dozvedeli sa o fungovaní súčasnej EÚ. Podrobné boli i informácie o inštitúciách  EÚ, ako si plnia svoje úlohy v týchto pohnutých časoch pandémie COVID-19. Študentov zaujímalo, ako sa EÚ vysporadúva s pandémiou COVID-19.

              Podľa slov študentky Emy Skačanovej bola online prednáška  veľmi zaujímavá a podnetná.  Študenti  sa tešia, že sa dozvedeli mnoho nových informácií o EU, jej dôležitých rozhodnutiach  priamo z „prvej ruky“ od pracovníčky RPIC EUROPE DIRECT. Taktiež sa tešia na ďalšie „online rande“ s pani Szabóovou tentokrát na tému „Čo robí EU v boji proti dezinformáciám“.

               

              Zuzana Mészárosová

            • ONLINE triedne schôdze Rodičovského združenia

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na ONLINE triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 19.4.2021 o 17:00 hod. (link na zoom meeting bude zaslaný rodičom triednym učiteľom prostredníctvom správy na edupage). prostredníctvom ZOOM-u pre jednotlivé triedy. Zasadnutie Rodičovskej rady sa uskutoční o 16:30 pred zasadnutím tirednych schôdzí RZ. 

              Tešíme sa na online stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

            • "Journey 2 Medi@ Liter@cy" v plnom prúde svojich projektových aktivít

            • Projekt  "Journey 2 Medi@ Liter@cy" je v plnom prúde svojich projektových aktivít. Zapojení študenti z 2.B  z našej školy, talianskeho Liceo Classico Ariosto  a portugalskej Agrupamento de Escolas de Vilela sa venujú téme roka eTwinning – Mediálnej gramotnosti.

              Projekt mapuje mediálnu gramotnosť a falošné správy. Jeho hlavným cieľom je viesť zapojených študentov k tomu, aby sa dozvedeli viac o problematike a význame médií, uskutočňovali množstvo  aktivít zameraných na rozvoj kritického myslenia a zručností  mediálnej gramotnosti u študentov. V kolaboratívnych úlohách účastníci projektu diskutujú o výhodách a nevýhodách médií a mapujú súčasný stav vplyvu médií, sociálnych sietí na ľudí, najmä na mladú generáciu. Počas práce na projekte už absolvovali videokonferencie s partnermi, kde diskutovali aj o problematike "fake news" a potrebe takéto falošné správy rozpoznať a nepodliehať im.

              Intenzívna práca na projekte je osobným prínosom a vkladom  zúčastnených študentov k hlavnej téme eTwinning „Mediálna gramotnosť a falošné správy" v roku 2021.

              Zuzana Mészárosová

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

            • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

              Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
              • skvalitnenie vybavenia školy

              Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

            • "FAKULTY ONLINE" naživo 18. februára 2021 od 14.00

            • Milí študenti,
              časť vysokých škôl a fakúlt uzatvára prihlášky na štúdium už 28. februára 2021. Organizátori Gaudeamus on-line 2021 pripravili pre vás ešte akciu "FAKULTY ONLINE", ktorá sa vysiela naživo 18. februára 2021 od 14.00 h na
              Youtube a Facebooku „Gaudeamus veletrh vzdělání“. Dozviete sa aktuálne informácie o prihláškach, prijímacom konaní a študijných programoch.
              Na akcii FAKULTY ONLINE sa stretnete s týmito školami a fakultami:
              V Prahe: Univerzita Karlova: 1.- 3. lékařská fakulta - Fakulta tělesné výchovy a sportu
              V Hradci Králové:  Farmaceutická fakulta - Filozofická fakulta - Katolická teologická fakulta - Lékařská fakulta
              V Plzni: Lékařská fakulta - Pedagogická fakulta - Přírodovědecká fakulta
              Univerzita obrany: Fakulta vojenského zdravotníctvi
              Univerzita Komenského v Bratislave:  Farmaceutická fakulta - Filozofická fakulta - Fakulta telesnej výchovy a športu - Jesseniova lekárska fakulta - Lekárska fakulta

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková