• Novinky

            • Ako ďalej, riešitelia Stredoškolskej odbornej činnosti?

            • Novinky (nielen) pre postupujúcich 

              Ako iste viete z oznamov v budove Obchodnej akadémie Levice, školská prehliadka 42. ročníka SOČ sa uskutočnila ešte 4. marca 2020. Členmi odbornej hodnotiacej komisie boli Ing. Erika Píšiová, Mgr. Jana Kišová a Mgr. Marta Benčová. Kritériá hodnotenia boli odborná a obsahová úroveň  práce, použitie argumentácie a dôkazov, formálna stránka práce, používanie odbornej  terminológie a využitie práce. 

              Po prezentáciách žiakov stanovili nasledovné poradie:

              Odbor 15 – Ekonomika a riadenie

              1. Viktória Pristyáková - Victory factory, s. r. o.

              2. Milan Horňák - Prečo finančne plánovať?

              3. Adrián Németh - Analýza dane z nehnuteľností v obci Tekovské Lužany

              3. Dominika Ungerová - Komunikačná politika vo firme Spilatex, s. r. o., Levice

              Odbor 17 – Pedagogika, psychológia, sociológia

              1.Chiara Holečková - Prečo NIE drogy?

              Práce umiestnené na prvých dvoch miestach postúpili do krajského kola. Pre opatrenia v súvislosti s epidémiou Corona vírusu Štátny inštitút odborného vzdelávania a Celoštátna odborná komisia rozhodli o úprave súťaže SOČ, ktorá bude dokončená  dištančnou formou. Odborné práce žiakov sú vložené spolu s prihláškou a všetkými potrebnými údajmi do e-systému. Členovia krajských odborných hodnotiacich komisií ohodnotia práce v elektronickej forme a preštudujú dostupné  prílohy. Namiesto obvyklých piatich oblastí budú hodnotiť iba  štyri. Vynechá sa časť „Ústna obhajoba práce a diskusia k problematike“. Z krajských kôl postúpia 2 práce z každého odboru do celoštátneho kola, čo zistíme v e-systéme najneskôr do 20. apríla 2020. Celoštátne výsledky budú k dispozícii do 29. mája 2020.

              Držíme palce našim reprezentantom!

               

              Ing. Erika Píšiová

            • 2% Z DANE

              • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to. Návod i tlačivo k dispozícii: tu

              • ĎAKUJEME 

            • Ocenenie „Škola eTwinning 2020 – 2021“ udelená aj Obchodnej akadémii v Leviciach

            • Viac ako dve tisícky európskych škôl

              a tri desiatky slovenských škôl získali prestížne ocenenie Škola eTwinning pre roky 2020-2021, o ktoré sa mohli uchádzať od konca minulého roka. Proces výberu škôl podliehal mnohým prísnym kritériám, ktoré boli nastavené CSS v Bruseli.  Každá škola, ktorá sa uchádzala o ocenenie Školy eTwinning musí byť súčasťou programu eTwinning minimálne 2 roky, má aktívne zapojených viac učiteľov a riaditeľa školy, aktívne projekty a projekty s národným certifikátom kvality, či aktívnu spoluprácu učiteľov školy so zahraničnými partnermi, zapojenie sa do vzdelávacích podujatí a propagačných akcií eTwinning. Škola tiež musí spĺňať mnohé kritériá súvisiace so začlenením projektu eTwinning do školského vzdelávania, ako i mnohé náležitosti súvisiace so zabezpečením  bezpečnosti používania internetu vo vzdelávaní. A už po druhý krát sme splnili všetky kritériá a nesieme na dva roky titul ŠKOLA ETWINNING 2020 -2021. Podľa slov Beáty Kováčovej, riaditeľky našej školy, „najväčším prínosom práce v projekte eTwinning je vzájomná komunikácia, spolupráca a zdieľanie vzdelávacích zdrojov v rámci Európy. Pri realizácii partnerstva škôl eTwinning získate pocit, že ste členom najvzrušujúcejšej vzdelávacej komunity v Európe.“

              Gratulujeme zapojeným žiakom, učiteľom ako i celej škole k tomuto úspechu.

              Zuzana Mészárosová

            • Výsledky simulovaných študentských volieb do NR SR na našej škole

            • Dňa 5.2.2020 sa na našej škole uskutočnili Simulované študentské voľby do NR SR. Výsledky volieb na našej škole boli veľmi podobné výsledkom na celom Slovensku, ktoré si môžte pozrieť tu. Účasť na voľbách na našej škole bola vysoká a volieb sa zúčastnilo 57,7 % oprávnených študentských voličov našej školy, tj zo 199 študentov našej školy sa volieb zúčastnilo 115 študentov. Študenti našej školy volili nasledovne:

              OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO) - 27 hlasov

              PS - 20 hlasov

              SME RODINA - 9 hlasov

              ZA ĽUDÍ - 9 hlasov

              Slovenská národná strana - 8 hlasov

              Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko - 8 hlasov 

              SAS - 5 hlasov

              SMER - sociálna demokracia - 5 hlasov

              Magyar Közösségi Összefogás - Maďarská komunitná spolupatričnosť - 5 hlasov

              MÁME TOHO DOSŤ ! - 3 hlasy 

              MOST - HÍD -  2 hlasy

              Ostatné politické strany získali po jednm hlase.

              Sme radi, že naši študenti sa zúčastnili týchto volieb a ich účasť bola vysoká, čo svedčí o ich občianskom záujme o dianie v našej spoločnosti a o tom, že im na budúcnosti našej spoločnosti a krajiny záleží.

              Zuzana Mészárosová

            • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

            • Obchodná akadémia v Leviciach si aj tento rok pre Vás pripravila akciu pod názvom Deň otvorených dverí. Tento deň sa bude konať 1 2 . F E B R U Á R A  2 0 2 0 v čase medzi 9 : 0 0 - 1 3 : 0 0 v priestoroch školy. V tomto čase si budete môcť prezrieť priestory školy, získať rôzne informácie o štúdiu a zapojiť sa do rôznych aktvít. Viac informácií si môžete prezrieť na letáčiku k akcii a brožúre k duálnemu vzdelávaniu.


              Absolvent OA Levice je pripravený na pracovné pozície zamerané na výkon ekonomických, obchodnopodnikateľských a administratívnych činností vo všetkých odvetviach národného hospodárstva.

            • ŠTUDENTSKÉ SIMULOVANÉ VOĽBY DO NRSR

            • Dňa 5.2.2020 sa na našej škole v miestnosti IVT1 uskutočnia Študentské simulované voľby do NR SR. Voľby  prebiehajú od 8.00 do 13.00. V Študentských voľbách do NR SR sa volia iba kandidáti a kandidátky, ktorí sa uchádzajú o funkciu poslanca/poslankyne NRSR. Študentské voľby odrážajú reálne voľby a vychádzajú zo skutočných kandidatúr a skutočných volebných a informačných kampaní. Voľby sú dobrovoľné a o ich priebehu budú študenti informovaní volebnou komisiou pozostávajúcou zo študentov našej školy.

              Zuzana Mészárosová

            • MEDZINÁRODNÝ DEŇ PAMIATKY OBETÍ HOLOKAUSTU V RÉŽII ŠTUDENTOV 1.ROČNÍKA

            • Študenti Obchodnej akadémie v Leviciach si pripravili slávnostné podujatie pre svojich spolužiakov pri príležitosti Medzinárodného dňa  pamiatky obetiam holokaustu. Svoj slávnostný program uskutočnili v spolupráci s UNIS vo Viedni a Tekovským múzeom v Leviciach v koncertnej sále tohto múzea, a tak si  pripomenuli tragické udalosti holokaustu a zároveň uctili pamiatku všetkých jeho obetí. 27. januára totiž uplynulo 75 rokov od oslobodenia komplexu nacistických koncentračných táborov Oswiencim-Brzezinka Červenou armádou. Zmyslom tohoto podujatia však nebolo len sprítomniť historickú udalosť, ale tiež upriamiť  pozornosť na jej príčiny a dôsledky. Práve pochopenie príčin a dôsledkov je prehĺbenie vzdelania, ktoré umožňuje vyvarovať sa ďalších takýchto nepredstaviteľných zlyhaní v budúcnosti.

              Na stretnutí sa študenti dozvedeli viac o holokauste, ako im poskytujú bežné hodiny dejepisu. Bola im priblížená história  Koncentračného tábora Osvienčim a premietnutý dokumentárny film o tomto mieste, v ktorom boli páchané zverstvá na nevinných obetiach počas holokaustu.

              Hlavným zameraním tohtoročného programu boli príbehy detského holokaustu, v ktorom zahynulo neuveriteľných 1,5 milióna detských obetí. V dramatizácii študenti priblížili príbehy  štyroch židovských detí Anny Frankovej, Pavla Friedmanna, Petra Ginza a Pavla Kučeru. Na záver si všetci zúčastnení mohli prezrieť výstavu plagátov „Motýlí projekt“, ktorú zapožičal UNIS – Informačné centrum OSN vo Viedni. Táto výstava má trvalý domov v múzeu Holokaustu v Houstone a obsahuje 1,5 milióna umeleckých diel motýľov zozbieraných počas 20 rokov histórie projektu. Umelecké diela, ktoré vytvorili školáci na šiestich kontinentoch prostredníctvom učebných osnov a programov, pripomínajú 1,5 milióna židovských detí, ktoré zomreli počas holokaustu.

              Projekt „Motýľ“ bol inšpirovaný básňou napísanou v júni 1942 21-ročným Čechom Pavlom Friedmannom počas jeho pobytu ako väzňa v nacistickom koncentračnom tábore v Terezíne. V roku 1945 osloboditelia objavili tenký, napísaný verš. Básnik bol vtedy preč; Friedman bol poslaný do Osvienčimu, kde zomrel v septembri 1944. Posolstvo básne „Motýľ“ poskytlo symbol, ktorý v minulosti i dnes predstavuje odolnosť ľudského ducha a silu nádeje na prekonanie nenávisti.

               Ako povedal jeden z protagonistov tohto podujatia Adrián Németh vo svojom príhovore „ak chceme zabrániť nočnej more holokaustu, aby sa už nikdy neopakovala, je našou povinnosťou dnes, i do budúcnosti, aby sme sa učili o holokauste, pretože nás učí o predsudkoch a ich následkoch. Mali by sme sa učiť o holokauste, pretože chceme, nie preto, že musíme. Mali by sme sa učiť o holokauste, pretože niet pochýb o tom, že by sa mohol zopakovať znovu. Mali by sme sa učiť o holokauste, aby sme mu dokázali zabrániť v budúcnosti. Mali by sme sa učiť o holokauste a byť vďační za to, čo máme. Dlhujeme to nevinným ľuďom ktorí zomreli, ľuďom umučeným v koncentračných táboroch.“ Videofilm:tu. Tweet OSN Vienna: TU

              Zuzana Mészárosová

            • RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 20.1.2020 o 16:00 v jednotlivých triedach. Rodičovská rada zasadne o 17.00 vo videoučebni. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

            • Úspešne reprezentovali našu školu v Okresnom kole Olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa 15.1.2020 sa konalo OKRESNÉ KOLO OLYMPIÁDY ANLICKÉHO JAZYKA, v ktorom si zmerali svoje vedomosti a jazykové zručnosti v angličtine študenti  stredných škôl levického okresu. Po testoch študenti v kategóriách 2A a 2B predviedli svoje hovorové zručnosti a tu sú výsledky:

              Kategória 2A: 3. miesto: Vanesa Bazalová 1.A

              Kategória 2.B: 3. miesto: Tomáš Švolik 4.A

              Víťazi obdržali diplom a drobné odmeny. Víťazom i všetkým zúčastneným patrí vďaka za vynaložené úsilie, obaja študenti dokázali svoje kvality v oblasti anglického jazyka.

              Zuzana Mészárosová

            • M@pping the Milestones of Free Europe - v plnom prúde aktivít

            • Projekt  "M@pping the Milestones of Free Europe" je v plnom prúde svojich projetových aktivít. Zapojení študenti z Obchodnej akadémie v Leviciach, rumunskej National Pedagogic College Constantin Bratescu v Constante a českého Gymnázia Olgy Havlovej v Ostrave aktívne a intenzívne pracujú na zadaniach projektu, ktorý je venovaný 30-temu výročiu demokratických revolúcií, ktoré prebehli v Európe v roku 1989. Partnerské zloženie je mimoriadne vhodné na porovnanie podobností, ale  odlišností revolúcií v rôznych európskych krajinách. Sme vďační, že naša Nežná revolúcia bola pokojným a kultúrnym prechodom do novej éry budeovania slobodnejšej a demokratickej spoločnosti, na rozdiel od rumunskej cesty k slobode a demokracie. Študenti absolvovali množstvo debát a diskusií v diskusných fórach o revolúciách v ich krajinách, ako i konsekvenciách, ktoré tieto udalosti priniesli re jednotlivé krajiny. Všetky tri tímy študentov usporiadali množstvo aktivít na svojich školách a mestách na podporu dôstjných osláv 30. výročia týchto revolúcií. Niektoré z aktivít slovenského tímu možno vidiet v newsletri ich projektu:   https://www.smore.com/acbhn

              Práca na projekte akým je "M@pping the Milestones of Free Europe" má veľký význam pri formovaní študentov, ich postojov k základným ľudským hodnotám, vlastnej histórii, demokracii.

              Zuzana Mészárosová

            • Študenti 1.B rozdávali radosť pred Vianocami

            • Študenti 1.B našej školy dnes preukázali, že majú dobré srdcia... odovzdali vianočné darčeky tým, ktorí to naozaj potrebujú... Spolu s predstaviteľkami SČK Územného spolku Levice a Slovenského zväzu telesne postihnutých základná organizácia rodičov postihnutých detí a mládeže, Levice ich navštívili v ich domovoch a spríjemnili im tak predvianočné chvíle. Skvelé gesto, milí študenti! 

              Zuzana Mészárosová

            • Návšteva IK EP v Bratislave

            • Študenti 1.B triedy spolu s členmi Krúžku ľudských práv dňa 10.12.2019, na Medzinárodný deň ľudských práv navštívili Informačnú kanceláriu Európkeho parlamentu v Bratislave. Okrem toho, že sa dozvedeli informácie histórii i fungovaní EÚ, hovorili o novom zložení orgánov EÚ - Európskej komisii a Európskom parlamente. V spoločnj debate hovorili i o potrebe dodržiavania ľudských práv, o čo sa vehementne snaží i EÚ. Po diskusii a následnom kvíze o EÚ, ktorého víťazom sa stal Adrián Németh sa študenti v skvelom počasí vybrali do centra mesta Bratislavy, navštívili Bratislavský hrad, zastavili sa v Starom meste pri pamätníku obetiam holokaustu a na Hlavnom námestí sa občerstvili na Vianočných trhoch. Záver pekne stráveného dňa strávili prechádzkou pri Dunaji. 

              Zuzana Mészárosová

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková