• Novinky

            • Predvianočná výstavka cudzojazyčných kníh

            • Koncom decembra mali žiaci možnosť na hodinách ruského a nemeckého jazyka vidieť ukážky kníh, gramatických tabuliek, konverzačných príručiek a testov. Žiaci získali informácie o nových knižných publikáciách, ktoré by boli pre nich vhodné pri štúdiu druhého cudzieho jazyka. Kniha môže byť nielen zdrojom informácií pri vzdelávaní, ale aj pekným darčekom pod vianočným stromčekom. PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Pomoc musí vychádzať zo srdca

            • Nina Trnková a Nina Žemberyová, študentky 2.A triedy, sa samy rozhodli v predvianočnom období potešiť Peťka, ktorý sa síce narodil s autizmom, no radosť rozdáva na všetky strany. Keďže rád skladá puzzle, dievčatá zorganizovali preňho malú zbierku, do ktorej mohli prispeiť aj študenti OA. Peťko všetkých pozdravuje a zo srdca ďakuje! Niny, vykonali ste chvályhodný čin! 

            • Môj plyšák pre Teba

            • Študentská firma Voňavý svet zrealizovala charitatívnu zbierku "Môj plyšák pre Teba". Dnes sme plyšákov odovzdali občianskemu združeniu Miesto v dome, o.z. Vaše milé dary sa určite dostanú do tých správnych detských rúk. Ďakujeme!

            • Voňavý svet, š.f. na vianočných trhoch

            • V dňoch 16.-19.12. sa študentská firma Voňavý svet zúčastnila tradičných vianočných trhov na levickom námestí. Ponuka ich výrobkov určite potešila mnohých zákazníkov. 

               

            • Študenti o Sacharovovej cene za slobodu myslenia

            • Študenti 1. ročníka našej školy absolvovali workshop venovaný Sacharovovej cene za slobodu myslenia. Dozvedeli sa mnoho o Sacharovovi, ruskom disidentovi bojujúcom za ľudské práva. Poslanci EP udelili odvážnemu ľudu Ukrajiny zastúpenému svojím prezidentom, zvolenými lídrami a občianskou spoločnosťou Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2022.

              Zuzana Mészárosová

            • Projekt „Nedospelý, ale zodpovedný“

            • Dňa 14.12.2022 sa žiaci 1.A a 1.B zapojili do projektu „Nedospelý, ale zodpovedný“, ktorý je určený pre žiakov 9. ročníkov na ZŠ a pre žiakov 1. ročníkov na SŠ. Poručíčka JUDr. Monika Barnová  sa snažila našim študentom poskytnúť základné informácie o kriminalite, urobila prehľadný prierez trestným zákonom, snažila sa zvyšovať právne vedomie mládeže a uvedomenie si, že musia za svoje konanie znášať následky v zmysle trestného či priestupkového zákona. Žiaci boli informovaní o rozdieloch medzi priestupkom proti majetku (škoda do 266,€) a trestným činom poškodzovania cudzej veci (škoda nad 266,- €). Zaujímavá bola aj diskusia na tému šikanovania, závislosti (fajčenie, drogy), rozlišovanie drog, prevencia závislostí. Žiaci sa zapojili do ankety a získali aj nové informácie k téme kriminalita mládeže, extrémizmus, terorizmus, obchodovanie s ľuďmi. PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Medzinárodný deň ľudských práv

            • 10. december je v kronike historických dní zaznamenaný ako Medzinárodný deň ľudských práv. Je tomu už 74 rokov, čo v tento deň bola Valným zhromaždením OSN vyhlásená Všeobecná deklarácia ľudských práv, v ktorej sú zahrnuté základné hodnoty, akými sú ľudská dôstojnosť, nediskriminácia, rovnosť, prirodzená spravodlivosť a univerzálnosť a tieto sa vzťahujú na všetkých ľudí.

              Tento dôležitý deň v medzinárodnom kalendári si pripomenuli i študenti 1.A triedy workshopom venovaným problematike ľudských práv. Okrem toho, že debatovali o ľudských právach a Všeobecnej deklarácii ľudských práv, vypočuli si prejav generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa k MDĽP (https://www.youtube.com/watch?v=SLLdTAHNv5k a absolvovali niekoľko tvorivých aktivít zameraných na podporu správnych postojov s cieľom, aby sa každý z nich majúc túto deklaráciu stále na zreteli, snažil sa zvyšovať úctu k ľudským právam a slobodám.  

              Podpora a ochrana ľudských práv sú veľmi dôležité aj v 21. storočí. Ľudským právam sa treba učiť i dnes, tak, ako sa učíme, chodiť, písať a čítať, aby sa stali súčasťou nášho každodenného konania.

              Zuzana Mészárosová

            • Rozvoj podnikavosti

            • Nezisková vzdelávacia organizácia JA Slovensko zorganizovala pre žiakov našej školy v tomto školskom roku už druhý workshop. Žiaci druhého ročníka sa od 5. do 7. decembra učili ako v sebe objaviť podnikavosť, ako s ňou pracovať, ako ju rozvíjať. Workshop sa uskutočnil v rámci projektu Budovanie kompetencií žiakov pre moderný trh práce (ITMS kód projektu: 312011Z298). Žiaci v tímoch objavovali úspešné príbehy podnikateľov, absolvovali aktivity zameraná na rozvoj kreativity. Svoje novonadobudnuté zručnosti otestovali pri tvorbe podnikateľského plánu a jeho prezentovaní, spoločne kriticky hodnotili úspešnosť jednotlivých tímov. Ako sami povedali, vďaka lektorovi Petrovi Uhrinovi sa o sebe naučili čosi nové, objavili nepoznané, vyskúšali si inú formu zážitkového učenia, ocenili modelové príklady, naučili sa prezentovať svoj príbeh a podnikateľský nápad, vecne diskutovať.

               

              Mária Hauliková 

            • EUROPE DIRECT na návšteve u nás

            • Študenti 1.A a 2.B a tiež EPAS ambasádori OA sa dňa 9.12.2022 zúčastnili zaujímavej prednášky, ktorú uskutočnila riaditeľka EUROPE DIRECT Komárno Ing. Zuzana Szabová.  Prednáška bola zameraná na zrod myšlienky Európskeho spoločenstva, zdôvodnenie myšlienky solidarity, ktorá by mala byť premietnutá do každodenného života obyvateľstva ako základného piliera EÚ. Prednáška sa tiež venola významu EÚ a jej fungovaniu, študentom boli predstavené jednotlivé inštitúcie EÚ a ich úlohy.  Účastníci mali možnosť diskutovať s pani Szabovou. Stretnutie s pracovníčkou RPIC bolo veľmi plodné a zaujímavé.

              Zuzana Mészárosová

               

            • Chiara opäť zlatá a strieborná na európskom šampionáte

            • Chiara Holečková, žiačka 4.B tiredy, sa v dňoch 9-11.2022 zúčastnila 13. WUKF European Karate Championship Cup v rumunskom meste Cluj Napoca a opäť bodovala. Získala zlato v seniorskej kategórii a striebro v juniorskej kategórii. Gratulujeme a tešíme sa z jej skvelých výkonov.

              Zuzana Mészárosová

            • Vianoce so Značkou kvality a Emou

            • Ema Skačanová zo 4.B si vyskúšala reprezentatívnu rolu prezentérky kvality výrobkov Levmilk na akcii Vianoce so Značkou kvality v Nitre v priestoroch Agrokomplexu. Je nepochybné, že dobré základy prezentácie výrobkov tejto skvelej firmy získala na svojej škole :)

              Zuzana Mészárosová

            • Predvianočná kvapka krvi

            • Mesto Levice a Slovenský Červený kríž v spolupráci s Národnou transfúznou službou v Nitre, uskutočnili na MsÚ v Leviciach 8. decembra 2022 odber krvi pod názvom "Predvianočná kvapka krvi". Sme veľmi radi, že sa tejto peknej akcie zúčastnili aj naši žiaci. Ďakujeme. 

                                                                                                                                                Žiacka školská rada   

            • Mikuláš 2022

            • Sviatok sv. Mikuláša je obľúbený najmä deťmi, ktoré sa v tento deň tešia na obdarovanie sladkosťami a rôznymi drobnosťami. Zvykom je očistiť si topánky, dať ich večer do okna a ráno si v nich nájsť milé prekvapenie. História hovorí, že Mikuláš sa narodil do bohatej kresťanskej gréckej rodiny v meste Patara. Ako biskup pomáhal kresťanom, ktorí boli prenasledovaní počas vlády Diokleciána Zachránil mnoho odsúdených kresťanov, ktorých vykúpil vďaka svojmu bohatstvu. Na svoje náklady dal postaviť aj nemocnicu. Mikuláš sa stal pre svoje činy obľúbeným biskupom. O živote sv. Mikuláša koluje veľa legiend. Jedna z nich spravila z neho svätého patróna detí na celom svete. Prispel k tomu príbeh o mužovi, ktorý bol veľmi chudobný a preto nevedel vydať svoje tri dcéry, lebo kvôli chýbajúcemu venu nevedel pre ne nájsť ženícha. Mikuláš, ktorý zdedil bohatstvo po svojich rodičoch, keď sa o tom dozvedel, tajne vhodil cez komín a okná ich domu hrudky zlata, ktoré zmenili osud dievčat a mohli sa vydať. Neskôr sa na celom území Slovenska udomácnil zvyk obchôdzky Mikuláša s anjelom a čertom, ktorí rozdávali darčeky i „čertovské“ odmeny. No a takýto Mikuláš 6. decembra zavítal aj na našu školu. Pri tejto príležitosti sme urobili na škole aj zbierku pre levický útulok OZ Šťastný domov. Ďakujeme všetkým, ktorí sa do tejto zbierky zapojili, vyzbieralo sa 111,90 €. Vidíme sa opäť o rok milý Mikuláš J

               

                                                                                                                            Vaša Žiacka školská rada

            • EPAS aktivity o histórii EÚ

            • Ambasádori EPAS na našej škole usporiadali zaujímavý workshop "História EU a význam EU" pre študentov 1.A a 1.B triedy, v ktorom priblížili účastníkom workshopu históriu a poslanie Európskej únie. Na záver si študenti zasúťažili prostredníctvom nástroja Web 2.0 Kahoot a preverili si tak, čo sa na worshope naučili.

              Zuzana Mészárosová

            • Koľko lásky sa zmestí do škatule od topánok...

            • Študenti 4.B triedy opätovne tento rok po štvrtý krát ukázali svoju empatiu a dobré srdce. Usporiadali zbierku darčekov pre seniorov . Dobrovoľníci zo 4.B, ktorí naplnili krabičky od topánok láskou, nielenže majú dobrý pocit z tejto aktivity, ale urobia šťastnými i zopár deduškov a babičiek.   

              Zuzana Mészárosová

            • FiNNkvíz

            • Do krajského kola súťaže FiNNkvíz sa zapojilo 16 žiakov 1. a 2. ročníka. Súťaž vyhlásila Nadácia NN ľuďom a pripravila 20 otázok z oblasti finančnej gramotnosti. 

              Z našich žiakov bolo 9 úspešných riešiteľov - Damián Liko II. B, Dominik Herbacskó II. B, Ádám Halász II. A, Michal Lipovský II. A, Samuel Roman Major II. A, Andrej Števko I. B, Šimon Šnírer I. B a Vendelín Stehlík II. A.

              Úspešným riešiteľom blahoželáme!

              Ing. Anna Chrienová

               

               

            • Olympiáda v nemeckom jazyku – školské kolo


            • Do školského kola olympiády v nemeckom jazyku sa zapojili tri žiačky. V kategórii 2B zvíťazila Lívia
              Koková a na 2. mieste sa umiestnila Sára Švajdová, obidve z III.B triedy. V kategórii 2C súťažila Karin
              Pirosková z II.A, ktorá postupuje priamo do krajského kola. V písomnej časti žiačky riešili úlohy
              zamerané na počúvanie s porozumením, čítanie s porozumením a gramatický test. V ústnej časti
              súťaže porozprávali príbeh na základe obrázka a vyjadrili sa k trom témam. Prajeme im veľa
              úspechov!
              PaedDr. V. Hanuščinová, Mgr. D. Selieniová

            • Čo je viac ako peniaze?

            • Určite by ste všetci dokázali urobiť dlhý zoznam všeličoho dôležitejšieho. Ak ale máme na mysli finančné vzdelávanie JA Slovensko pre stredné školy VIAC AKO PENIAZE, jeho vplyv na uvažovanie a dúfajme, že aj správanie žiakov vo finančnej oblasti je veľmi dôležitý.

              Žiaci I. A triedy včera zažili zvláštnu hodinu manažmentu osobných financií. Od septembra mohli vymýšľať, písať a skúšať vlastné príbehy o bohatstve a chudobe, ktoré včera zahrali svojim spolužiakom, pani riaditeľke a triednej profesorke. Možno výkony neboli na filmového Oskara, ale milo nás prekvapili. Videli sme rodinu, v ktorej otec prišiel o prácu a dcéra doma kradne peniaze na drogy. Stali sme sa pozorovateľmi na stretávke absolventov, kde bohatstvo pochádza z nelegálnych príjmov a pomoc človeku v bezvedomí je ochotná privolať iba „socka“. Veľmi pekný moment sme zažili v scénke z nákupu, kde bohatá rodina nakladá do košíka úplne všetko a chudobní rodičia nemôžu dcére dopriať ani malú bábiku. Po zaplatení dievčatko z dobre situovanej rodiny daruje (s podporou mamy a otca) svoju hračku chudobnému dieťaťu.

              Takže čo je viac ako peniaze? Súdržnosť rodín, zodpovednosť v správaní, solidarita...  rovnako aj pocit, že v tejto triede dokážu žiaci spolupracovať a že sa dokážu navzájom podporiť. A úplne na nezaplatenie je moment úspechu, keď dostaneme zaslúženú pochvalu a potlesk.


              Ing. Erika Píšiová

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková