• Novinky

            • DEŇ EURÓPY

            • MIlí študenti,

              Pozývamie Vás na oslavu Dňa Európy, ktorý si pripomenieme spoločne 10.9.2023 počas 3. a 4. vyučovacej hodiny. Pozývame študentov 1. - 4 ročníka na Simulované študentské voľby do Európskeho paramentu, ktoré sa uskutočnia v miestnosti IVT 1 a sú dobrovoľné.

              V ďalšom programe sa budeme zábavnou, hravou a zážitkovou formou venovaať Európe, Slovensku a EÚ. Stanú sa z Vás filmári, básnici, súťažiaci a debatéri. Sľubujeme Vám príjemné dve hodinky strávené s Vašimi

              Junior ambasádormi EPAS

            • I.N.I. Innovation Camp

            • V súťaži I.N. I. Innovation Camp, ktorá sa uskutočnila 25. apríla 2023 v Bratislave pod záštitou JA Slovensko sa stretlo 100 študentov stredných odborných škôl z celého Slovenska, aby v zmiešaných, 5-členných skupinách navrhli aktivitu, program, či projekt, ktorý pomôže rozvíjať podnikavosť študentov na školách. Našu školu v súťaži reprezentovali žiaci II. A triedy - Samuel Roman Major, Petronela Pondelová, Michal Lipovský, Andrés Virág a Alexej Tóth. Andrés spolu so svojim tímom navrhol aplikáciu - online trhovisko, na ktorom by svoje produkty mohli predávať študentské firmy. Obchodovali by jednak medzi sebou, súčasne by si ich produkty mohla zakúpiť aj verejnosť, pričom platby by sa uskutočňovali prostredníctvom virtuálnej peňaženky. Porota ocenila kreativitu, realizovaliteľnosť, tímovú spoluprácu a úroveň prezentáciu tohto nápadu a udelila mu 1. miesto. Študenti si zo súťaže odniesli cenné skúsenosti, ako aj nové kontakty so študentmi z iných škôl, ale aj s odborníkmi z praxe.

              Mária Hauliková

            • OA LEVICE ZÍSKALA TITUL ŠKOLA ETWINNING

            • Našej škole bol udelený európsky Certifikát „Škola eTwinning“, ktorý je uznaním a ocenením za prácu v programe eTwinning, realizovanú na školskej úrovni. Program eTwinning poskytuje toto uznanie a ohodnocuje zapájanie sa, angažovanosť a odhodlanie nielen jednotlivých realizátorov programu eTwinning, ale aj tímov učiteľov a vedúcich pracovníkov škôl v rámci školy. Po splnení náročných kritérií zameraných na hodnotenie školy v oblasti bezpečného využívania internetu, aktívnej spolupráce učiteľov školy so zahraničnými partnermi v projektoch eTwinning, zapojenia sa do vzdelávacích podujatí a propagačných akcií eTwinning sa tešíme už v poradí tretiemu certifikátu Škola eTwinning. Školou eTwinning sa stávame na roky 2023 - 2024. Pp. Mészárosová mmentálne pracuje na projekte "EUth 4 Democra@cy" spolu s rumunskou strednou pedagogickou z Constance, a práve práca na takýchto kvalitných eTwinningových projektoch je zárukou toho, že škola môže s hrdosťou nosiť titul  „Škola eTwinning“

              Gratulujeme a tešíme sa z úspechu.

              Zuzana Mészárosová

            • VIDEOKONFERENCIA ETWINNING A EPAS

            • Dňa 2.5.2023 sa konala videokonferencia s partnermi z Pedagogickej strednej školy Bratescu v rumunskej Constante, s ktorými spolupracujeme na eTwinningovom projekte "EUth 4 Democracy" a zároveň sú i našimi partnermi v projekte EPAS. Tento krát sme na videokonferencii hovorili o ceste Slovenska a Rumunska do Európskej únie, nakoľko Slovensko si 1.mája pripomenulo 19 rokov odvtedy, čo je súťasťou EÚ. Študenti absolvovali i vedomostný kvíz v nástroji Web 2.0 Kahoot a vymenili si skúsenosti s prácou junior ambasádorov v EPAS. Čoskoro ich čakajú Simulované voľby do Európskeho parlamentu online formou.

              Zuzana Mészárosová

            • Olympiáda Mladý účtovník 2023

            •  

              V spolupráci so Slovenskou komorou certifikovaných účtovníkov sa v tomto školskom roku konal jubilejný 25. ročník Olympiády Mladý účtovník. V regionálnych kolách si svoje sily si zmeralo 147 študentov stredných škôl z celého Slovenska, z ktorých 32 najlepších postúpilo do celoštátneho kola. 

              Okrem hodnotných cien sa 32 finalistov dostane na prestížne univerzity bez prijímačiek. A to už naozaj stojí za tú trochu účtovania. Našu školu v regionálnom kole reprezentovali Samuel Ivančák, Nina Velegová a Darina Hanková. Dnes už poznáme najlepších mladých účtovníkov 1. kola. Hoci nám postup do 2. kola ušiel o 1 bod, najlepším účtovníkom našej školy sa stal Samuel Ivančák zo 4. A triedy, ktorý sa umiestnil v našom kraji na 3. mieste a na 33. mieste zo všetkých študentov, ktorí sa zúčastnili v regionálnych kolách po celom Slovensku.

              K úspechu blahoželáme, držíme palce pri prijímačkách a želáme veľa úspechov v účtovníckej praxi po skončení štúdia

               

              Ing. Viera Platinská

            • Prepájame teóriu s praxou

            • Certifikácia na odborné online systémy Daňové a Mzdové centrum

              Milí študenti 3. a 4. ročníka, využite možnosť získať certifikát z orientácie v prostredí odborných online systémov Daňové a Mzdové centrum

              Kliknite na: https://www.pp-preskoly.sk/

              Termín: od 12.4.2023 - 12.5.2023

               

              Ako bude certifikácia prebiehať?

              Certifikácia bude prebiehať v online priestore prostredníctvom špeciálne vytvorenej stránky. Na stránke objavíte:

              • Aktuálne informácie zo sveta daní, účtovníctva a miezd.

              Žiak získa certifikát v prípade, ak jeho úspešnosť v certifikačnom teste dosiahne 90 % a viac. Ak žiak z certifikačného testu získa menej bodov má možnosť v náhradnom termíne absolvovať certifikáciu.

               

              Ing. Viera Platinská

            • Zmúdri – chceš či nechceš 😉

            • Konečne sme sa dočkali! Žiaci III. B si prevzali certifikáty o absolvovaní kurzu

              AKO  SA  BRÁNIŤ  HOAXOM  A  ZLEPŠOVAŤ  KRITICKÉ  MYSLENIE,

              ktorý pripravili tvorcovia webu zmudri.sk. Pracovali sme v programe pre školy, do ktorého sme sa prihlásili po skúsenostiach v minulom školskom roku. Máme k dispozícii metodiku pre učiteľa, Príručku prežitia na divokom webe pre žiakov, videokurzy (dostupné na YouTube) a online testy. Žiaci po prihlásení do zvoleného kurzu (je ich viac s rôznym zameraním) robia vstupný test a po absolvovaní všetkých tém prejdú výstupným testom, ktorý zaznamená posun vo vedomostiach aj postojoch jednotlivcov a skupiny. Naše témy boli:

              1. Ako sa brániť hoaxom a nenávisti na internete?

              2. Ako zlepšovať kritické myslenie?

              3. Ako rozlišovať manipulatívne grafy?

              4. Médiá - financovanie & vplyv

              5. Médiá - seriózne vs. konšpiračné

              6. Čo sú deepfake videá a ako overovať obrázky a fotky?

              7. Ako overovať veci na Google a Wikipedii?

              8. Ako funguje propaganda a trollovia?

              9. Ako sa nehádať?

              10. Klame nás mozog?

              Všimli ste si to množstvo otáznikov? V kurze sa pracuje bádateľskou metódou a využíva sa koncept “obrátenej triedy”, čo spolu s používaným jazykom mladých zvyšuje zapamätateľnosť faktov. Vďaka podpornému tímu Zmúdri aj v prípade III. B máme presne odmerané ich zlepšenie medzi vstupným a výstupným postojovým dotazníkom, ktoré je vyššie ako celoštátne výsledky. Bol to rozhodne dobrý zážitok.

               

              Ing. Erika Píšiová

            • Deň narcisov

            • Zbierka Ligy proti rakovine

              Na Slovensku pribudne ročne okolo 40 000 onkologických pacientov. Život občas "bodne", obráti sa naruby a to v mnohých prípadoch z oznámenia onkologickej diagnózy. „Poznáte ten pocit, keď sa strácate, keď sa vám zrúti celý svet, keď neviete, ako budete so svojím problémom ďalej žiť? A práve vtedy je pre Vás vzácna akákoľvek pomoc a podpora. Pre onkologických pacientov, ktorým rakovina obráti život naruby, je jeden výnimočný deň v roku, kedy im svoju podporu môžeme vyjadriť jednoduchým gestom a pomocou v rámci svojich možností.Tým dňom bol 20. apríl, deň, kedy sme si obliekli tričká, zobrali pokladničky a vyrazili do ulíc, aby sme sa aj my zapojili do jedinečnej verejno-prospešnej zbierky Ligy proti rakovine.

              Vyzbierali sme spolu 1259,05 €. Ďakujeme každému jednotlivcovi, ktorý sa tak rozhodol urobiť, ktorý sa na chvíľu zastavil a uvedomil  si bremeno rakoviny. 

               

              Školský parlament

               

            • Timo, Tom a Šimon súťažili v regionálnom kole súťaže Mladý Európan

            • Dňa 25.04. 2023 sa uskutočnilo regionálne kolo súťaže Mladý Európan. Cieľom tejto súťaže bolo zvýšiť povedomie o Európskej únii medzi študentmi stredných škôl a rozšíriť znalosti o osobnostiach, dominantách a zaujímavostiach členských štátov Európskej únie.

              Do tejto súťaže sa zapojili žiaci prvého a druhého ročníka Timotej Čáky, Tomáš Kóša a Šimon Šnírer , ktorí sa umiestnili na 6. mieste.

              Srdečne blahoželáme.

              Zuzana Mészárosová

            • EPAS workshop s lektormi Fakescape podporujúci kritické myslenie

            • Workshop spojený s hrou "Zachráňte prázdniny", ktorej sa zúčastnilo 30 študentov našej školy, ktorí sa zároveň zúčastňujú programu EPAS je vysoko aktuálna a výsostne súvisí s obsahom občianskej náuky, nakoľko študenti prepájajú a využívajú i svoje vedomosti o voľbe prezidenta a jeho kompetenciách. Študentom sa páčila forma workshopu a tiež aktívne zapájanie sa do neho prostredníctvom kolaboratívnej práce v skupinách. Študenti obzvlášť ocenili formu workshopu, ktorá prebiehala ako interaktívna hra, čo je študentom blízke. Obzvlášť ocenili i plodnú reflexiu s lektormi workshopu následne po hre, ako i poučenia ohľadne overovania zdrojov a informácií, ako rozlíšiť  pravdivé informácie od fake news, ktoré boli záverom workhopu a sú skvelým výstupom tohto dvojhodinového workshopu. Získané vedomosti zaiste využijú vo svojom živote a povedú ich k obozretnejšiemu zaobchádzaniu so zdrojmi a informáciami, s ktorými denno-denne pracujú.

               Zuzana Mészárosová

            • EPAS workshop a diskusia "Goal setting - nauč sa vytvárať si smart ciele"

            • 23.3.2023 sa študenti našej školy zúčastnili skvelého online worskhopu a diskusie na tému „Goal setting - nauč sa vytvárať si smart ciele". Zúčastnení študenti sa naučili ako si usporiadať hodnoty, priority, diskutovali o tom, kde sa vidia o 5-10 rokov a ako sa k ich dieľom dopracovať... Následne prebehla diskusia na túto tému, študenti tiež absolvovali Kahoot kvíz a boli veľmi spokojní s obsahom workshopu a mnoho dobrých tipov na to ako si tvoriť svoje vlastné životné ciele budú zaiste využívať vo svojom živote.

              Zuzana Mészárosová

               

            • EPAS workshop pri príležitosti Európskeho dňa akcií za práva migrantov

            • 3. apríla 2023 sa študenti 2.A triedy zúčastnili workshopu spojeného s aktivitami v skuinách na tému Európsky deň akcií za práva migrantov  v rámci aktivít EPAS. Tento deň sa pripomína od 31.1.2004 a vznikol z iniciatívy Európskeho sociálneho fóra. Medzinárodná migrácia v európskych krajinách má už dlhodobo rastúcu tendenciu, a preto je potrebné upozorniť na problémy s tým súvisiace a na potláčanie práv migrantov. Často im je upierané právo na prístup k spravodlivosti, zamestnanosti, sociálne právo a zdravotné služby. V prípade prekročenia povolenej dĺžky pobytu sa stávajú terčom obchodovania s ľuďmi, sú nútení pracovať v tieňovej ekonomike alebo v zamestnaní, ktoré nezodpovedá ich kvalifikácii a vzdelaniu, sú nebezpečné a vykonávané za najnižšie mzdy. Študenti sa snažili počas workshopu vcítiť do situácie mnohých migrantov, ich ťažkého postavenia a snažili sa empaticky zamýšľať nad tým, akoby im vedeli a mohli pomôcť, čo už preukázali niekoľko krát vo vzťahu k ukrajinským migrantom, ktorým robili zbierku potravín a oblečenia.

              Zuzana Mészárosová

            • 4.B na hodine EKO metódou CLIL

            • Aké vlastnosti by mal mať dobrý manažér? Je dôležité poznať manažérske štýly alebo nám stačí vlastná intuícia? Študenti 4.B sa vôbec nenechali zaskočiť, keď na hodine ekonomiky anglicky diskutovali na tému "The art of management". Študenti pracovali v skupinách - v pozícii autoritatívneho, demokratického či liberálneho manažéra mali presadiť svoje požiadavky na meetingu s nespokojnými zamestnancami. O krátky čas sa možno ocitnú v podobnej situácii a získané skúsenosti budú chcieť zúročiť. Prajem im veľa šťastia!

              Mgr. D. Selieniová

            • Veľtrh podnikateľských talentov

            • Dňa 28. 3. sa naši študenti z predmetu aplikovaná ekonómia zúčastnili na Veľtrhu podnikateľských talentov v Bratislave. Ich študentská firma Voňavý svet sa zaoberá výrobou a predajom voňavých mydiel, sviečok s prekvapením a bômb do kúpeľa. Súťažili v kategóriách produkt a výročná správa. Študenti získali nové skúsenosti v oblasti podnikania a mali možnosť predviesť svoje schopnosti a tímovú spoluprácu. Spoločnými silami dokázali úspešne predať množstvo výrobkov a odpovedať na otázky porotcov. Napriek tomu, že sa naši študenti neumiestnili, odchádzali obohatení o nové skúsenosti a zážitky.

            • Naši europoslanci z Model European Parliament v akcii

            • Traja študenti 1. a 2. ročníka Timotej Čáky, Alexej Tóth a Tomáš Kóša sa zúčastňujú skvelého podujatia - Modelový Európsky parlament Slovensko, ktorý je 4-dňováoukonferenciou simulujúcou proces Európskeho parlamentu. Spolu s viac než stovkou slovenských stredoškolákov vstúpia do kože člena Európskeho parlamentu a zapoja sa do aktívnych diskusií, vytvárania sietí a riešení rôznych európskych otázok. Po Úvodnom ceremoniáli  a príhovore Roberta Semleka šéfa IK EP nasledovala panelová diskusia s europoslancami pánom Šimečkou a pani Lexman, ako i predstaviteľom MZV a následne študenti predstavili svoje delegácie. Naši študenti reprezentujú krajiny Maďarsko, Litvu a Rakúsko. Ďalšie tri dni budú debatovať o pálčivých témach súčasnoti vo výboroch. Veríme, že i toto podujatie ich priblíži k chápaniu súčasnej situácie v Európe i vo svete a posunie i v kvalite ich debatných a jazykových zručností, nakoľko celé podujatie prebieha v anglickom jazyku.

              Zuzana Mészárosová

            • Ambasádori EPAS o Európskom dni na pamiatku obetí terorizmu

            • Junior ambasádori EPAS spolu so svojimi spolužiakmi si 11. marca pripomenuli Európsky deň pamiatky obetí terorizmu. Od roku 2005 si obyvatelia starého kontinentu pripomínajú tento deň ako Európsky deň pamiatky obetí terorizmu. Každoročná spomienka sa zrodila po teroristických bombových útokoch v Madride, pri ktorých v roku 2004 zahynuli desiatky ľudí. Európska únia (EÚ) venovala tento deň spomienke na všetky obete teroristických útokov nielen v Európe, ale na celom svete. Na workshope po informáciách o tejto téme a vzhliadnutí dokumentu o nebezpečenstve terorizmu v súčasnosti študenti diskutovali o tom ako sa dá predchádzať extrémizmu a terorizmu. Svoje odpovede sa nachádzajú v nástroji web 2.0 Padlet: https://padlet.com/meszarosovaz/ako-sa-d-predch-dza-extr-mizmu-a-terorizmu-xb0jzfcczgykmt4v

              Zuzana Mészárosová

            • Celoštátne kolo Olympiády v nemeckom jazyku

            • Dňa 27.03.2023 sa v Bratislave uskutočnilo Celoštátne kolo ONJ. Našu školu reprezentovala Lívia Koková z III.B. Na veľkolepom podujatí sa stretli najlepší nemčinári z 8 krajov Slovenska. Na záverečnom vyhodnotení v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca sa prítomným prihovorili veľvyslanci Rakúska a Nemecka, zástupcovia sponzorov a organizátorov. Všetci súťažiaci dostali pekné darčeky a 7 vybraných študentov získalo jazykové pobyty v Nemecku. PaedDr. Viera Hanuščinová

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková