• Novinky

            • P O Z V Á N K A

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 25.9.2023 o 16:00 hod. v jednotlivých triedach. Členovia Rodičovskej rady budú mať  následne stretnutie o 17.00 hod vo Videoučebni. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

            • P O Ď A K O V A N I E

            • Milí rodičia , milí kolegovia a priatelia Obchodnej akadémie v Leviciach,

              touto cestou sa Vám všetkým chceme poďakovať za poskytnutie 2% z daní, ktoré ste poukázali nášmu Rodičovskému združeniu pri Obchodnej akadémii Ul. Kálmána Kittenbergera v Leviciach. 

            • Workshop pri príležitosti pamätného Dňa obetí holokaustu a rasového násilia

            • 9. septembra, si na Slovensku pripomíname pamätný Deň obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý odkazuje na konkrétnu udalosť -  prijatie tzv. Židovského kódexu. Vláda ľudáckej  Slovenskej republiky prijala tzv. Židovský kódex 9. septembra 1941. Kódex bol najrozsiahlejšou právnou normou vojnového slovenského štátu. V dôsledku uplatňovania protižidovských opatrení a Židovského kódexu bolo židovské obyvateľstvo na konci roku 1941 úplne pauperizované a  sociálne odkázané, nasledovali deportácie slovenských Židov do nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborov.

              Dnes sa 2.A trieda zúčastnila workshopu venovanému problematike Dňa obetí holokaustu a rasového násilia, ktorý viedla Mgr. Marta Švolíková, pracovníčka Štátneho Archívu Nitra, pobočka Levice, ktorá vysvetlila všetky okolnosti prijatia Židovského kódexuako i ich následky. Študent sa aktívne zapájali do debát s odborníčkou na túto problematiku. 

              Zuzana Mészárosová

               

            • Študentské voľby 2023/2024

            • Milí študenti,

              vitajte v supervolebnom školskom roku 2023/2024! 

              Rok imaginácie pre mladého človeka znamená vedieť si vybrať a spoluvytvárať budúcnosť pre seba a pre Slovensko. Aj v tomto školskom roku sa zúčastníme Študentských volieb , a to hneď tri krát: 

              • 18.-22.9.2023 - simulované Študentské parlamentné voľby 2023
              • marec 2024 - simulované Študentské prezidentské voľby 2024 - 1. kolo
              • máj 2024 - simulované Študentské európske voľby 2024 a 2. kolo prezidentských volieb

              Zuzana Mészárosová a študentská volebná komisia našej školy 

            • Učíme sa demokracii

            • Študenti 2.B triedy pod vedením Zuzany Mészárosovej a game mastera Patrika Cintulu z 3.B triedy sa zapojili do projektu EulectionPlay, ktorého cieľom je zvýšiť vedomosti a záujem študentov stredných škôl o demokratické procesy so zameraním na komunity s nízkou občianskou angažovanosťou. Študenti sa tak stali súčasťou demokratických procesov.

              Electionville -  spoločenská hra bola implementovná do vyučovacieho procesu, ktorá učí študentov občianskej zodpovednosti simuláciou volebných procesov. 7.9.2023 sa tri desiatky žiakov z I.B zahrali Hru na demokraciu a miestnu samosprávu.  Na chvíľu sa stali manažérmi mesta a pôsobili ako členovia mestskej rady zastupujúci fiktívne politické strany. K dispozícii dostali obmedzené množstvo zdrojov, na ktorých sa museli dohodnúť, ako ich využijú v rámci jedného volebného obdobia. Aby dosiahli svoje stanovené politické ciele a zároveň chránili verejné záujmy, museli nielen využívať svoje debatné schopnosti so súťažiacimi hráčmi, ale aj prehodnotiť svoje pôvodné priority, a tak sa stať integrálnou súčasťou väčšieho demokratického procesu. Žiaci sa rozdelili do piatich tímov, ktoré reprezentovali fiktívne politické strany vytvorené súťažiacimi. Po hre sa podarilo dvom  tímom zjednotiť do a spoločne presadzovať záujmy pre dobro mesta a jeho obyvateľov. Hra splnila svoje ciele:

              - aktívne cvičenie skupinovej práce, spolupráce, prezentačných, argumentačných a diskusných schopností mládeže. Schopnosť hľadať logické argumenty pod tlakom a viesť civilizovanú diskusiu

              -aktívne hľadanie kompromisu a snaha o porozumenie iných názorov ako svojich vlastných a schopnosť ustúpiť

              - pochopenie demokratických procesov, podpora pochopenia princípov fungovania politických rozhodnutí a ich komplexnosti 

              Hra sa študentom páčila a počas nej bolo vidno, ako sa zhosťujú role zodpovedných  poslancov a predstaviteľov svojho mesta a podporujú priority, ktoré mesto a jeho obyvatelia potrebujú, aby spokojne žili v prosperujúcom meste.

              Zuzana Mészárosová 

            • Poďakovanie od predsedu NSK za získanie prestížneho titulu ŠKOLA ETWINNING

            • V auguste naša škola dostala poďakovanie od predsedu NSK Ing. B. Becíka, za získanie prestížneho európskeho ocenenia ŠKOLA ETWINNING 2023 - 2024. Našej škole bol udelený európsky Certifikát „Škola eTwinning“, ktorý je uznaním a ocenením za prácu v programe eTwinning, realizovanú na školskej úrovni. Program eTwinning poskytuje toto uznanie a ohodnocuje zapájanie sa, angažovanosť a odhodlanie nielen jednotlivých realizátorov programu eTwinning, ale aj tímov učiteľov a vedúcich pracovníkov škôl v rámci školy. Po splnení náročných kritérií zameraných na hodnotenie školy v oblasti bezpečného využívania internetu, aktívnej spolupráce učiteľov školy so zahraničnými partnermi v projektoch eTwinning, zapojenia sa do vzdelávacích podujatí a propagačných akcií eTwinning sa tešíme už v poradí tretiemu certifikátu Škola eTwinning. Školou eTwinning sa stávame na roky 2023 - 2024. Pp. Mészárosová momentálne pracuje na projekte "Keeping Memory @live" spolu s rumunskou strednou pedagogickou z Constance, a práve práca na takýchto kvalitných eTwinningových projektoch je zárukou toho, že škola môže s hrdosťou nosiť titul  „Škola eTwinning“

              Gratulujeme a tešíme sa z úspechu.

              Zuzana Mészárosová

            • eTwinningový projekt "EUth 4 Democr@cy" zdarne ukončený

            • Študenti 1. ročníka pracovali počas celého školského roka na eTwinningovom projekte "EUth 4 Democr@cy" spolu so svojimi partnermi z Colegiul Pedagogic v rumunske Constante. Vo vzájomnej celoročnej kolaborácii v anglickom jazyku sa venovali problematike demokracie a jej hlbšiemu porozumeniu. Využívali pri tom moderné kolaboratívne  prostriedky Web 2.0 a virtuálne stretnutia prostredníctvom videokonferencií. Záver ich spolupráce vyvrcholil hodnotením spoločnej práce, evalváciou a disemináciou projektu. Projekt bol posilnený i množstvom aktivát EPAS oboch partnerských škôl, čo umožnilo lepšie pochopenie preberanej problematiky. Projekt "EUth 4 Democr@cy" čaká na hodnotenie NSO Slovensko v procese udeľovania Národných certifikátov kvality. Držíme palce :)

              Zuzana Mészárosová

            • MAL DAŤ a NEDAL?

            • Minimálne osem druhákov „dalo“ súťaž z účtovníctva ako nič.

              Ešte v pondelok 19. júna sa počas dvoch vyučovacích hodín konala súťaž z účtovníctva zameraná nielen na samotné predkontácie, ale aj na výpočet výsledku hospodárenia, jeho zdanenie a vyhotovovanie dokladov. Starostlivo sme ich diela skontrolovali, prideli body a stanovili poradie. Až dnes sa podarilo odovzdať ceny najlepším trom:

              1. Vendelín Stehlík, II. A

              2. Soplia Šalaváry, II. B

              3. Hana Miháliková, II. B

              A po prázdninách účtujeme ďalej!

              Ing. Marketa Cerovská, Ing. Erika Píšiová

            • Mladý účtovník

            • Súťaž Mladý účtovník je účtovníckou olympiádou pre študentov stredných odborných škôl, ktorú každoročne organizuje Slovenská komora certifikovaných účtovníkov a spoločnosť Kros, a. s.

              14. júna 2023 si najlepší účtovníci z tretieho ročníka našej školy porovnali svoje vedomosti v účtovných predkontáciách, účtovnej uzávierke a získané zručnosti v spracovaní účtovníctva  v programe Omega od firmy Kros.

              Najlepší účtovníci v 3. ročníku sú:

              • Alexandra Gallová        3. B   
              • Sára Švajdová              3. B
              • Ema Stankovičová       3. B

              Víťazom blahoželáme k postupu do regionálneho kola a želáme veľa chuti do zdokonaľovania svojich zručností  s ekonomickým softvérom.

              Ing. Viera Platinská

               

            • Naša škola získala titul AMBASÁDORSKÁ ŠKOLA EURÓPSKEHO PARLAMENTU

            • Naša škola sa už po druhý krát zapojila do programu EPAS a získala titul "AMBASÁDORSKÁ ŠKOLA EURÓPSKEHO PARLAMNETU" a v celoslovenskej súťaži získala 3. miesto. Cieľom programu je šíriť povedomie o Európskej únií a európskej parlamentnej demokracii medzi mladými ľuďmi prostredníctvom poskytovania aktuálnych a praktických vedomostí. Nejde len o učenie sa faktov o EÚ, ale aj o priamu skúsenosť s európskym občianstvom - čo táto skutočnosť znamená pre náš každodenný život a ako zmeniť Európu v budúcnosti podľa predstáv mladých ľudí. Študenti, ktorí absolvujú program Ambasádorská škola Európskeho parlamentu, si pripomenú možnosti, ktoré im ponúka ich európske občianstvo a spoznajú úlohu Európskeho parlamentu v európskom rozhodovacom procese. Dôležitá je podpora mladých ľudí, ktorí si majú uvedomiť možnosti svojho konania a chápať význam účasti na európskych voľbách. 

              Všetky aktivity EPAS sú vedené senior a junior ambasádormi EPAS, ktorí pôsobia ako pomocní veľvyslanci Európskeho parlamentu na škole. Zámerom ambasádorov je stať sa plnohodnotnými občanmi EÚ so záujmom o dianie v únii.  Ich úlohou je vymyslieť a pripraviť sprievodné aktivity programu EPAS pre ostatných študentov školy. Rovnako majú za úlohu vzdelávať a propagovať európske občianstvo medzi svojimi rovesníkmi, rodičmi a širokým okolím. Junior ambasádori sa venujú predovšetkým organizačným činnostiam a ich realizovaniu. Sú tvorcami obsahu na sociálnych sieťach, ktoré si škola v rámci programu vytvára. Náš tvorivý a úspešný tím pracoval v zložení: senior ambasádor Zuzana Mészárosová a junior ambasádori: Timotej Čáky, Patrik Cintula, Dominik Herbácskó, Svetlana Lalíková, Alexej Tóth, Samuel Major, Sofia Kakarová, Gabriel Nagy, Sabina Lorincová a Sára Švajdová. Aktivity EPAS na našej škole boli pestré, zaujímavé a tvorivé, podporovali nielen všeobecný rozhľad študentov v európskych témach, ale i ich samostatné, kreatívne a kritické myslenie. Množstvo aktivít je zmapované na stránke našej školy i na sociálnych sieťach. 

              Za skutočne skvelé aktivity tím junior ambasádorov z OA Levice získal titul Ambasádorksá škola Európskeho parlamentu a 3. miesto v celoslovenskej súťaži EPAS. Všetci ambasádori za odmenu dostanú možnosť vycestovať do Štrasburgu a vidieť na vlastné oči Európsky parlament a jeho fungovanie. GRATULUJEME :)

              Zuzana Mészárosová

               

            • Súťaž "Nebuď fejker" má svojich víťazov

            • 12. júna 2023 sa v priestoroch Úradu priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici uskutočnilo vyhodnotenie súťaže "Nebuď fejker". Cieľom súťaže bolo priblížiť študentom problematiku duševného vlastníctva a poukázať na dôležitosť ochrany vlastných inovatívnvych myšlienok a nápadov. Súčasťou vyhodnotenia bola aj prezentácia víťažných prác študentmi. V konkurencii 101 autorských prác sa Ema Stankovičová z III. B triedy umiestnila so svojím plagátom na 1. mieste v súťažnej kategórii "Originál verzus fejk". Kolektív autoriek z II. B triedy - Barbora Švolíková, Hana Miháliková a Kristína Farkašová sa v súťažnej kategórii "Duševné vlastníctvo okolo nás" so svojím literárnym príbehom umiestnili na 3. mieste.  Hodnotné ceny víťazom odovzdal predseda Úradu priemyselného vlastníctva Mgr. Matúš Medvec, MBA.

              Mária Hauliková

            • WEB PROGRAMÁTOR

            • Dňa 13. 06. 2023 Ing. Pavol Štipka informoval žiakov 1. - 3. ročníkov o ponuke kurzu  WEB PROGRAMÁTOR, ktorý bude zameraný na získanie vedomostí o tvorbe webových stránok. Kurz pre záujemcov sa bude organizovať v budúcom školskom roku po vyučovaní a bude spoplatnený. Žiaci získali informácie, ako môžu v budúcnosti nadobudnuté vedomosti využiť v podnikateľskej oblasti. Tvorba a vedenie webových stránok sú potrebné pre podnikateľské účely a naši študenti majú predpoklady a veríme, že aj záujem, na zvládnutie takýchto aktivít. PaedDr. Viera Hanuščinová

            • eTwinningáči a EPASáci v Electionville

            • Naša škola sa zapojila do projektu EulectionPlay, ktorého cieľom je zvýšiť vedomosti a záujem študentov stredných škôl o demokratické procesy so zameraním na komunity s nízkou občianskou angažovanosťou. Študenti pracujúci v eTwinningovom projekte EUth for Democr@cy a v EPAS sa stali súčasťou demokratických procesov.

              Prvou etapou tohto projektu je implementácia Electionville -  spoločenskej hry do vyučovacieho procesu, ktorá učí študentov občianskej zodpovednosti simuláciou volebných procesov. 12.6.2023 sa dve desiatky žiakov 2.B zahrali Hru na demokraciu a miestnu samosprávu.  Na chvíľu sa stali manažérmi mesta a pôsobili ako členovia mestskej rady zastupujúci fiktívne politické strany. K dispozícii dostali obmedzené množstvo zdrojov, na ktorých sa museli dohodnúť, ako ich využijú v rámci jedného volebného obdobia. Aby dosiahli svoje stanovené politické ciele a zároveň chránili verejné záujmy, museli nielen využívať svoje debatné schopnosti so súťažiacimi hráčmi, ale aj prehodnotiť svoje pôvodné priority, a tak sa stať integrálnou súčasťou väčšieho demokratického procesu. Žiaci sa rozdelili do piatich tímov, ktoré reprezentovali fiktívne politické strany vytvorené súťažiacimi. Po hre sa podarilo štyrom  tímom zjednotiť do a spoločne presadzovať záujmy pre dobro mesta a jeho obyvateľov. Hra splnila svoje ciele:

              - aktívne cvičenie skupinovej práce, spolupráce, prezentačných, argumentačných a diskusných schopností mládeže. Schopnosť hľadať logické argumenty pod tlakom a viesť civilizovanú diskusiu

              -aktívne hľadanie kompromisu a snaha o porozumenie iných názorov ako svojich vlastných a schopnosť ustúpiť

              - pochopenie demokratických procesov, podpora pochopenia princípov fungovania politických rozhodnutí a ich komplexnosti 

              Hra sa študentom páčila a počas nej bolo vidno, ako sa zhosťujú role zodpovedných  poslancov a predstaviteľov svojho mesta a podporujú priority, ktoré mesto a jeho obyvatelia potrebujú, aby spokojne žili v prosperujúcom meste.

              Zuzana Mészárosová 

            • Stretnutie s talianskou veľvyslankyňou a predstaviteľmi mesta Levice

            • V pondelok 22.5.2023 sa ambasádori EPAS a a študenti OA sa stretli s talianskou veľvyslankyňou J. E., pani Catherine Flumiani, ktorá navštívila naše mesto a tiež s predstaviteľmi mesta Levice - primátorom Jánom Krtíkom, zástupcom primátora Petrom Benčekom a Matejom Haškom, prednostom MÚ Petrom Kriškom. Jedným z cieľov programu pani veľvyslankyne bolo debatovať o možnostiach mladých ľudí v EÚ a tiež možnosti štúdia talianskeho jazyka na univerzite a následného uplatnenia sa na pracovnom trhu. Predstavitelia mesta tiež diskutovali so študentami o ich možnostiach v súčasnosti a uplatnení v budúcnosti.

              Zuzana Mészárosová

            • EPASáci si pripomenuli Európsky deň parkov

            • Európsky deň parkov si každoročne pripomíname 24. mája. Jeho cieľom je priblížiť ľudí k prírode a zvýšiť tak povedomie verejnosti o význame prírodných krás chránených území a zároveň informovať o dôležitosti ochrany a trvalo udržateľného riadenia týchto miest. V tento deň Epasáci z našej školy pripravili workshop pre svojich spolužiakov,v ktorom prezentovali nádheru parkov a zamerali sa na Národné parky SR. 

              Zuzana Mészárosová

            • ŠTUDENTSKÉ SIMULOVANÉ VOĽBY DO EP - synonymum demokracie a aktívneho európskeho občianstva

            • Dňa Dňa 10. mája 2023 sa študenti OA v Leviciach zúčastnili simulovaných študentských volieb zameraných na budúcnosť EÚ v rámci projektu Ambasádorská škola EP. Volieb sa zúčastnilo 102 študentov - oprávnených voličov, ktorí mali možnosť vybrať si z piatich scenárov budúcej EÚ. Voľby zabezpečovali junior ambasádori EP. Cieľom študentských volieb je zoznámiť študentov so základnými demokratickými princípmi fungovania spoločnosti a zvýšiť informovanosť a povedomie o fungovaní volebného systému v EÚ v cieľovej skupine 15 –18-ročných študentov stredných škôl a vtiahnuť ju do verejného priestoru a zvýšiť občiansku angažovanosť prostredníctvom realizovania modelových volieb medzi študentmi.

              Počet oprávnených voličov – 184

              Počet všetkých odovzdaných hlasov - 126

              Počet platných hlasov - 126

              Účasť na simulovaných voľbách do EP: 68,47 %

              Tu sú výsledky študentských volieb:

              □   Skupina Európskej ľudovej strany (Kresťanskí demokrati/ Konzervatívci) - 8 hlasov

              □ Skupina progresívnej aliancie socialistov a demokratov v Európskom parlamente (Sociálni demokrati)- 47 hlasov

              □    Skupina Obnovme Európu  (Liberáli) - 15 hlasov

              □      Skupina Identita a demokracia (Euroskeptici) - 11 hlasov

              □       Európski konzervatívci a Reformisti - 7 hlasov

              □      Skupina zelených/ Európska slobodná aliancia (Zelení)  - 35 hlasov                        

              □      Konfederatívna skupina Európskej zjednotenej ľavice/ Severská zelená ľavica 3 hlasy

              Uvidíme, kam sa bude EÚ uberať a aký scenár bude spoločná Európa nasledovať po budúcoročných reálnych voľbách do Európskeho parlamentu.

              Volebná komisia – junior ambasádori EP: Dominik Herbacskó, Alexej Tóth a Sabina Lorinczová.

              Zuzana Mészárosová

               

            • Vzácna návšteva z Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku

            • 10. mája 2023 našu školu navštívila zástupkyňa kancelárie Európskeho parlamentu Nadia Nováková. Zaujímala sa o aktivity našich Junior ambasádorov EPAS a sledovala študentské simulované voľby do EP organizované našimi Junior ambasádormi a ich ostatné aktivity. Spolu so študentami OA Levice si zahrala Kahoot kvíz o EP a EÚ, ktorý pripravili naši junior ambasádori. Pani Novákovej ďakujeme za jej čas strávený v našej spoločnosti 🙂

              Zuzana Mészárosová

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková