• Novinky

            • Veľtrh cvičných firiem

            • Dňa 06.12.2023 sa na pôde Obchodnej akadémie Sereď uskutočnil 7. kontraktačný ročník veľtrhu cvičných firiem. Veľtrhu sa zúčastnilo 10 cvičných firiem, ktoré súťažili v kategóriách: najlepší vianočný plagát, katalóg, slogan, logo, prezentácia a cvičná TOP firma. Firmy prezentovali svoju činnosť formou výstavných prezentačných panelov, propagačných materiálov, elektronických prezentácií, uzatvárali vzájomné obchody a získali nových obchodných partnerov. Našu školu reprezentovali 4 cvičné firmy, ktoré získali takéto umiestnenia:

              Príbory do bruška   –     2. miesto  - najlepšie logo CVF

              CandiedFlowers      –      3. miesto  - najlepší slogan CVF

                                                         3. miesto  - najlepší katalóg CVF

              LevelUpGym       –           3. miesto  - najlepšie logo CVF

              SanSen, s. r. o.              –           2. miesto  - najlepší katalóg CVF

              Všetkým oceneným srdečne blahoželáme.

                                                                                                                          Ing. Emília Mosnáková

                                                                                                                         Mgr. Katarína Lackóová

            • OLYMPIÁDA V NEMECKOM JAZYKU

            • Aj v tomto školskom roku sme zorganizovali súťaž v druhom cudzom jazyku pre talentovaných žiakov. V školskom kole olympiády v nemeckom jazyku sa v kategórii 2C umiestnila na 1. mieste KARIN PIROSKOVÁ z III.A, v kategórii 2D 1. miesto získala LÍVIA KOKOVÁ a 2. miesto si vybojovala SÁRA ŠVAJDOVÁ, obidve zo IV.B. Srdečne im blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole!

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Červené stužky sú symbolom boja proti AIDS

            •  

              Červené stužky sú symbolom 1. decembra – Svetového dňa boja proti AIDS.
              Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS, ktorú  pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku a s podporou mesta Žiliny organizuje Gymnázium sv. Františka z Assisi v Žiline.  Kampaň sa uskutočňuje pod odbornou garanciou viacerých odborných pracovísk na Slovensku a v zahraničí.

              AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.
              Sedemnásty ročník kampane Červené stužky, prebieha od 4. septembra 2023
              a vyvrcholí 1. decembra 2023 – na Svetový deň boja proti AIDS.

              Dnes sme si Svetový deň boja proti AIDS pripomenuli aj na našej škole rozdávaním červených stužiek a prednáškou na vyučovacích hodinách. 

                                                                                                                       Školský parlament OA Levice

            • Tom Kóša úspešne absolvoval Camp Courage na Slovensku

            • Tomáš Kóša, študent 2.A triedy sa stal absolventom Camp Courage na Slovensku, ktorý je organizovaný a imlementovaný slovenskou pobočkou organizácie American Councils for International Education a financovaný Veľvyslanectvom USA na Slovensku.

              Cieľom programu je motivovať vybraných slovenských študentov k tomu, aby sa stali aktívnymi občanmi, zlepšili si úroveň angličtiny, naučili sa viac o demokratických hodnotách Spojených štátov a získali zručnosti potrebné na angažovanie sa v občianskom aktivizme a spoločnosti. Počas 6-dňového trvania programu sa Tom a jeho noví kamaráti zúčastnili mnohých aktivít, ktoré im pomohli porozumieť ako fungujú vládne inštitúcie, čo robí parlament a prečo je dôležité voliť, ale tiež sa podučili,  ako sa môžu stať aktívnymi občanmi.  Všetky aktivity sú zamerané na to, aby si študenti zlepšili svoje vodcovské schopnosti a ďalšie zručnosti 21.storočia. „Vďaka tomuto programu  sme mali možnosť zapracovať na svojom kritickom myslení, prezentačných schopnostiach, tímovom duchu a stanovaní cieľov“, hovorí Tom. Prvé stretnutie bolo v Spišskej Novej Vsi a druhé v Bratislave, kde sa študenti stretli s predstaviteľmi NR SR a s prezidentkou SR.

              Veríme, že následné miestne aktivity pomôžu  Tomovi a ostatným absolventom tohto kempu napredovať v osobných občianskych záujmoch a zvýšia angažovanosť medzi mládežou po celej krajine.

              Zuzana Mészárosová

            • Každý rozbeh je náročný

            • (aj keď je firma iba cvičná)

              V dvojročných cykloch sa na nebi cvičných firiem objavujú nové hviezdy. Zažiaria a zmiznú smerom k maturite. V treťom ročníku tento rok vznikli LevelUpGym, s. r. o., (posilňovňa)  a SanSen, s. r. o.

               

              CF SanSen bude na základe Zmluvy o spolupráci kooperovať s reálnou firmou Li +, s. r. o., Santovka. Predmetom činnosti je obchod s balenou minerálnou vodou. Po založení firmy a jej registrácii v Slovenskom centre cvičných firiem Bratislava žiaci absolvovali tréningové pracovné pohovory, pri ktorých sa uchádzali o miesta na obchodnom, finančnom, personálnom a marketingovom oddelení. Po preštudovaní vytvorených žiadostí o prijatie do zamestnania a motivačných listov výberový pohovor viedol Ing. Tomáš Caňo. Absolvent našej školy dnes podniká ako účtovník a auditor. O zážitku z pracovného konkurzu hovorí Kristína Farkašová z 3. B:

              „Dňa 7. 11. 2023 sme sa zúčastnili na pohovore do cvičnej firmy. Táto skúsenosť nám priniesla mnoho pocitov, od smiechu až po netrpezlivosť pri čakaní.  Nálada kolísala medzi sebavedomím a nervozitou. Rôznorodé otázky, ktoré sme dostali, nás nútili byť flexibilní a rýchli v premýšľaní. Niektorí museli improvizovať pri otázkach, ktoré sme nečakali, čo posilnilo naše schopnosti riešiť problémy a kreativitu.

              Po skončení pohovoru sme mali príležitosť zhodnotiť naše výkony. Niektorí si uvedomili, že mohli byť sebavedomejší, iní zistili, že sú schopní lepšie reagovať na neočakávané situácie.

              Celkovo sme prežili vzrušujúcu dobrodružnú cestu, ktorá nám otvorila oči pohľadom na naše vlastné schopnosti a slabiny a ukázala, že príprava na pohovor je dôležitá.“

              Žiaci boli najčastejšie zaskočení požiadavkou povedať pár viet v cudzom jazyku, napriek tomu, že si jazykové schopnosti uviedli v personálych písomnostiach. Ing. Caňo im odporúčal, aby si o svojom budúcom zamestnávateľovi zistili čo najviac a podľa toho pri pohovore kládli (inteligentné) otázky.

              Obsadili sme všetky pracovné pozície a v týchto dňoch sa intenzívne pripravujeme na Kontraktačný deň CF v Seredi 6. decembra 2023. Chystáme si propagačné materiály, trénujeme živú prezentáciu, tvoríme katalógy a webové stránky. Okrem tretiakov na kontraktačný deň smerujú aj štvrtáci, preto dúfame, že Mikuláš nám prinesie nielen pár sladkostí, ale aj nejaké ocenenie.

               

              Ing. Erika Píšiová

            • IMATRIKULÁCIE

            • 16. 11. 2023 sa na našej škole uskutočnili Imatrikulácie prvého ročníka. Bol to deň plný zábavy a športového zápolenia. Prváci ukázali svoje tančeky na tému Barbie a Madagaskar.Tento rok vyhrala 1. B. Blahoželáme

               

              Váš Školský parlament

            • Olympiáda v anglickom jazyku

            • Dňa 27.11.2023 na škole prebehlo školské kolo v olympiáde anglického jazyka.

              Testy zamerané na slovnú zásobu, gramatiku, počúvanie s porozumením a čítanie s porozumením preverili vedomosti žiakov a žiačok z 1. až 4 . ročníka. V ústnej časti – porozprávaj príbeh podľa obrázka – mohli predviesť svoje schopnosti rozprávať v tomto jazyku.

              Víťazi v jednotlivých kategóriách:

              Kategória 2.A

              1. miesto                  Sofia Myjavská z 1:A
              2. miesto                  Tomáš Pokoraczkí z 2.A
              3.  miesto                 Šimon Šnírer z 2:B

              Kategória 2.B

                    1. miesto                  Lea Bešeová  z 3.A triedy

                    2. miesto                  Claudia Hodáliková z 4:B triedy           

                   2. miesto                   Alexandra Havranová    z 3:A triedy

            • Prečo pracovať pre OSSR

            • Dňa 21. 11. 2023 sa uskutočnila beseda s príslušníkmi OSSR rtn. Zoltánom Hanckom a čat. Dominikom Garaiom. Študenti 3. a 4. ročníka sa dozvedeli o fungovaní ozbrojených síl, o histórii a poslaní 13. mechanizovaného práporu v Leviciach. Žiakov zaujali činnosti, ktorým sa venujú na výcvikoch, na strelnici, posádkovom cvičisku, na lezeckej stene, na trenažéroch. Dozvedeli sme sa, že používajú rôzne druhy techniky, aj drony. Informovali nás, akým spôsobom sa môžeme stať členmi OSSR.

              PaedDr. Hanuščinová, A. Kasanová, D. Hérbácskó

            • Deň boja za slobodu a demokraciu

            • 17. novembra si pripomíname Deň boja za slobodu a demokraciu. Tento deň si pripomíname udalosti zo 17. novembra 1989 a spomíname na dni, ktoré vybojovali slobodu v bývalom Československu. Študenti 2.B triedy si pozreli dokument o Nežnej revolúcii a brainstormingovali o príneose Nežne revolúcie pre budúcnosť. Svoje myšlienky vyjadrili v tomto Padlete: https://padlet.com/meszarosovaz/pr-nos-ne-nej-revol-cie-t8jtz1jrkj9y4zuoŠtudenti 4.A, 4.B a 3.A  triedy si pripomenuli tieto udalosti debatou o Nežnej revolúcii a tiež prezrením si školskej výstavy fotografií Nežnej revolúcie. Diskutovali o hodnotách a prínose Zamatovej revolúcie pre dnešok a zároveň si uvedomili, že cesta za slobodou je síce tŕnistá, ale stojí za to :)

              Zuzana Mészárosová

            • Ako sa správne učiť

            • V stredu, 15. 11. 2023,  realizovali žiaci 1. ročníkov s Mrg. Andreou Kučerovou zaujímavú aktivitu „Ako sa správne učiť“. So svojimi skúsenosťami im prišli poradiť dve žiačky z tretieho ročníka, ktoré dosahujú veľmi dobré výsledky v učení: Lea Bešeová a Sophia Šalaváry. Potom sa žiaci dozvedeli informácie o učebných štýloch, individuálnych rozdieloch v spôsoboch učenia sa, o procese učenia sa a jeho zákonitosti. Podstatou besedy bolo zoznámiť sa so základnými podmienkami pre správne a efektívne učenie. Žiaci mali možnosť vyjadriť svoje názory o dôležitosti učenia sa pre ich život a ich budúcnosť, spoznať svoje vlastné učebné predpoklady a spôsob, ako svoj učebný štýl  využiť v praxi. PaedDr. Hanuščinová

            • Celoslovenská súťaž Ideathon

            • 14. novembra 2023 a dievčatá zo študentskej firmy DELUMADE, E. Bachorecová, S. Ginčaiová, S. Lalková, B. Švolíková, zúčastnili celoslovenskej súťaže v tvorbe kreatívnych podnikateľských nápadov. Súťaž organizovala JA Slovensko, n. o. v spolupráci s globálnou spoločnosťou Carmeuse. 64 žiakov z celého Slovenska pracovalo počas dňa v zmiešaných 4-členných tímoch. V úvode dňa cudzí ľudia sa v závere dňa zmenili na zohratý tím. Výzvu si tímy stanovili sami, definovali problém vo svojom okolí a hľadali kreatívny spôsob ich riešenia. Metódou Design Thinking dospeli k zaujímavým riešeniam. S. Lalková so svojím tímom predstavila nápad "baterkového vlaku" a umiestnila sa na 3. mieste. Tim B. Švolikovej predstavil aplikáciu pre študentov, ktorá im pomôže v rýchlejšej adaptácii na školské prostredie. Víťazných tímov síce bolo len niekoľko, všetci si však z tohto dňa odniesli množstvo podnetov, zážitkov, skúseností, nových kontaktov.

              Mária Hauliková

            • Majstrovstvá okresu Levice ZŠ a SŠ v šachu

            • 3. novembra 2023 sa naša škola zapojila do okresného kola súťaže v šachu, ktorý sa konal v Tlmačoch a zúčastnilo sa na ňom 25 žiakov zo stredných škôl a 60 žiakov zo základných škôl. Súťažilo sa v 7. kolách. Tento rok sme sa síce neumiestnili na popredných miestach ale stretli sme veľa kamarátov a zažili sme príjemný deň. Tak dovidenia o rok.

            • Deň strašidiel

            • Aj tento rok na OA prišli 27. 10. 2023 strašidlá. Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili do súťaže o najkrajšiu masku. Víťazom blahoželáme. Váš Školský parlament 😉

            • Registratúra a archivovanie dokumentov

            • Správa registratúry je činnosť, ktorej úlohou je zabezpečovanie tvorby, ukladania a ochrany dokumentov. Dňa 26. októbra 2023 sa žiaci 1. ročníka na prednáške, ktorú odborne a zároveň s praktickými ukážkami zaujímavo pripravil p. PhDr. Ladislav Vincze, odborný pracovník  Štátneho archívu, pracovisko Levice, oboznámili so základnými pojmami z oblasti registratúry a archivovania dokumentov. Dozvedeli sa ako odborne a komplexne nastaviť registratúru v spoločnosti, vypracovať Registratúrny plán, zaviesť systém správneho archivovania a vyraďovania dokumentov.

              Ďakujeme za cenné informácie o tom ako zvládnuť všetky procesy v registratúre.

              Ing. Viera Platinská

            • Pracujeme na eTwinning projekte "Keeping the Memory @live"

            • Od konca septembra 2023 študenti 2.B triedy začali pracovať na novom eTwinning projekte "Keeping the Memory @live spolu so svojou partnerskou školou National Pedagogical High School ”Constantin Bratescu” z rumunskej Constance. Projekt je venovaný problematike histórie holokaustu a jej prepojenia na súčasnosť.

              Zuzana Mészárosová

               

            • Posilňovanie odolnosti voči záťaži, zvládanie náročných životných situácií

            • Dňa 25.10.2023 sa žiaci 1.A, B triedy zúčastnili na zaujímavej besede s kariérnou poradkyňou  Mgr. Andreou Kučerovou z Centra poradenstva a prevencie v Leviciach. Cieľom besedy bolo priblíženie témy zvládania stresu a záťaže v súvislosti so skúšaním v škole a vytváranie psychohygienických návykov. Žiaci pracovali v skupinách, riešili rôzne záťažové a stresové situácie, učili sa predchádzať nadmernej záťaži a nahromadeniu neprimeraného množstva úloh, mobilizácii vnútornej sily. Spoločne nachádzali primerané riešenia, učili sa odstrániť narušenú rovnováhu, obnoviť svoje sily a osobné zdroje.

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Workshop pri príležitosti Dňa OSN

            • Študenti 1. A a 1.B našej školy sa dňa 24.10.2023 zúčastnili tvorivého workshopu pri príležitosti Dňa OSN. Workshop prebiehal v angličtine a študenti sa dozvedeli zaujímavé fakty z histórie tejto organizácie a vypočuli si posolstvo Generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, ktoré predniesol dnes pri príležitosti narodenín OSN. Počas worshopu študenti napísali priania určené pre OSN a zahrali sa vedomostný kvíz o OSN v nástroji Web 2.0 Kahoot. Na záver si zaspievali študentskú baladu o lepšom svete, v ktorom si všetci prajeme žiť.

              Workshop bol osobným príspevkom študentov k narodeninám OSN, ako i skvelou príležitosťou uvedomiť si, aké hodnoty sú potrebné pre každodenný život každého študenta, každého človeka na našej planéte. Všetky aktivity študentov je možné nájsť v tomto Padlete: https://padlet.com/meszarosovaz/united-nations-day-2023-at-obchodn-akad-mia-levice-b1ng1txa1ftetuwj

              Zuzana Mészársová

               

            • OLYMPIÁDA O EURÓPSKEJ ÚNII

            • Dňa 23.10.2023 sa tím LEVICKÝCH OBCHOĎÁKOV pozostávajúci z troch študentov z  2.A, 2.B a 3.B triedy - Tomáša Kóšu, Šimona Šnírera a Timoteja Čákyho zapojil do celoslovenskej online Olympiády o Európskej únii. Olympiáda je určená pre študentov  stredných škôl. Je to vedomostná súťaž a výchovno-vzdelávacia aktivita zameraná na prehlbovanie vedomostí študentov o Európskej únii, ktorá zároveň vytvára priestor pre aktívnu komunikáciu mladých a budovanie pozitívnych vzorov a návykov. Otázky boli náročné, ale študenti toto kolo zvládli.

              Zuzana Mészárosová

            • Navštívili sme výstavu NECHAJTE MA BYŤ TAKOU, AKÁ SOM – ŽIVOTNÝ PRÍBEH ANNY FRANKOVEJ

            • Študenti 2.B triedy sa zúčastnili novej putovnej výstavy Anna Franková - „Nechajte ma byť takou, aká som“ na GAV-e v Leviciach. Výstava sa zaoberá nielen problematikou holokaustu a životom Anny Frankovej, ale aj prítomnosťou, pretože diskriminácia nezmizla ani v súčasnosti. O tom, ako takýmto problémom čelia mladí ľudia dnes, hovorí druhá časť výstavy.

              Výstavu pripravil Dom Anny Frankovej v Amsterdame a v spolupráci s Nadáciou Milana Šimečku v Bratislave ju prinášajú aj na Slovensko. Na pôde GAV touto výstavou sprevádzajú študenti tejto školy, ktorí boli úžasnými lektormi. Primäli návštevníkov výstavy k zamysleniu sa nad tým, aké ťažké to mali Židia počas holokaustu, ale i skutočnosti, že i v súčasnosti  rôzne druhy predsudkov, šikany a diskriminácie stále pretrvávajú a je na nás aby sme im zabránili... 

              Reflexie študentov z výstavy Anny Frankovej možno nájsť v padlete na tomto linku:  https://padlet.com/meszarosovaz/reflexie-z-v-stavy-anna-frankov-odkaz-pre-s-asnos-lzmqc0qls5tsyumg

              Zuzana Mészárosová

            • Kandidáti na prezidenta firmy JA v akcii

            • 19.10.2023 dvaja študenti tretieho ročníka - Sofia Ginčaiová a Andrés Virág z III.A - kandidáti na prezidenta firmy JA predstavili svoje plány na pozíciiu prezidenta JA firmy Delumade. Budeme sa tešiť na ich ďašie kroky a budeme čakať výsledky voľby nového prezidenta JA firmy.

              Veľa zdaru.

              Zuzana Mészárosová

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková