• Novinky

            • 2% Z D A N E

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                 

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy
            • Ekonomická olympiáda

            • V piatok, 03. 02. 2023 sa v priestoroch Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre uskutočnilo krajské kolo Ekonomickej olympiády. Súťaž organizuje občianske združenie INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Ekonomická olympiáda  je celoslovenská súťaž v znalostiach z ekonómie a financií. Svojím poňatím prispieva k ďalšiemu rozvoju kľúčových schopností a znalostí stredoškolákov v tomto odbore. 

              Na základe výsledkov zo školského kola do krajského postúpili Ľuboš Szpisják I. B, Svetlana Lalková II. B, Viktor Čík IV. A, Diana Szabóová IV. A a Daniela Galgóciová IV. B. Výsledky budú zverejnené po oprave a vyhodnotení všetkých testov. Súťažiacim prajeme, aby dosiahli čo najlepší výsledok.

              Súčasťou Ekonomickej olympiády bola aj súťaž o knižný baliček pre školu, ktorá zapojí do školského kola najviac študentov. V tomto ročníku, v Nitrianskom kraji súťaž vyhrala naša Obchodná akadémia s počtom zapojených študentov 163.

              Ing. Anna Chrienová

               

            • Valentínska pošta

            • Ahojte,
              naša študentská firma si pre Vás pripravila Valentínsku poštu 💌❤️
              Valentínku viete zaslať úplne jednoducho 

              od 1. - 14. februára 2023

              Stačí na zadnú stranu valentínky napísať meno a triedu osoby, ktorej ju posielate a vložiť ju do krabičky, ❤️ktorá sa bude nachádzať rovno pri vchode. Pošta bude anonymná.

              Teší sa na Vás vaša študentská firma Voňavý svet.

            • WORKSHOP PRI PRÍLEŽITOSTI MEDZINÁRODNÉHO DŇA PAMIATKY OBETÍ HOLOKAUSTU

            • Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu si študenti našej školy pripomenuli slávnostným podujatím pre svojich spolužiakov, kotrý uskutočnili 27. januára 2023 v priestoroch Tekovského múzea v spolupráci s UNIS vo Viedni a Tekovským múzeom v Leviciach, a tak si  pripomenuli tragické udalosti holokaustu a zároveň uctili pamiatku jeho obetí. 27. januára totiž uplynulo 78 rokov od oslobodenia komplexu nacistických koncentračných táborov Oswiencim-Brzezinka Červenou armádou. Zmyslom tohoto skvelého podujatia však nebolo len sprítomniť historickú udalosť, ale tiež upriamiť  pozornosť na jej príčiny a dôsledky. Práve pochopenie príčin a dôsledkov je prehĺbenie vzdelania, ktoré umožňuje vyvarovať sa ďalších takýchto nepredstaviteľných zlyhaní v budúcnosti.

              Zuzana Mészárosová

            • Výstava "Žili medzi nami" pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu

            • Študenti našej školy majú možnosť vzhliadnut výstavu "Žili medzi nami" uskutočnenú pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu, ktorá je venovaná životu dvoch levičaniek - Marta Szilárdová, preživšia holokaust a Anna Valašíková - držiteľka medzinárodného ocenenia Spravodlivý medzi národmi, ktoré sa udeľuje ľuďom, ktorí nezištne pomáhali židom prežiť v čase holokaustu. Výstava sa nachádza na chodbe pri zborovni.

              Zuzana Mészárosová

            • Okresné kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa 20.1.2023 bola naša škola hostiteľom OKRESNÉHO KOLA OLYMPIÁDY ANLICKÉHO JAZYKA, ktorého sa zúčastnili dve desiatky študentov všetkých typov stredných škôl v levickom okrese. Študenti si zmerali svoje vedomosti a jazykové zručnosti v písomnej a ústnej forme. Študenti v kategóriách 2A a 2B, 2C2 a 2D predviedli svoje hovorové zručnosti. Naši žiaci dosiahli pekné výsledky :

              Kategória 2A: 

              4. miesto: Lea Bešeová (2.A)

              Kategória 2.B: 

              2. miesto: Nina Velegová (4.B)

              Víťazi obdržali diplom a vecnú odmenu. Obom dievčatám blahoželáme a patrí im vďaka za vynaložené úsilie,  zúčastnené študentky dokázali svoje kvality v oblasti anglického jazyka.

              Zuzana Mészárosová

            • Okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku

            • Dňa 18. januára 2023 sa v priestoroch Gymnázia Andreja Vrábla v Leviciach konalo okresné kolo olympiády v nemeckom jazyku. V kategórii 2D 1. miesto získala Lívia Koková a na 3. mieste sa umiestnila Sára Švajdová, obidve z III.B triedy. Ďakujeme súťažiacim za úspešnú reprezentáciu našej školy a víťazke prajeme veľa úspechov v krajskom kole. PaedDr. Hanuščinová

            • DOD na našej škole

            • Naša škola privítala 11. januára 2023 pri príležitosti Dňa otvorených dverí viac ako stovku návštevníkov. Boli to hlavne žiaci deviatych ročníkov a ich rodičia. Cieľom DOD bolo uľahčiť žiakom ZŠ rozhodnúť sa o ich budúcom štúdiu, priblížiť život na OA na vyučovaní i mimo neho, predstaviť školský vzdelávací program,  vyučovacie a voliteľné predmety, či projekty a aktivity krúžkov fungujúcich  na OA. Potenciálni študenti OA a ich rodičia mohli využiť príležitosť konzultovať svoje otázky s vedením školy. 

                    Návštevníci si prezreli priestory školy, navštívili odborné učebne strojopisu a IKT, kde si mohli vyskúšať svoje zručnosti v rôznych aktivitách, simulovaných prijímacích pohovoroch zo slovenčiny či využívanie nástrojov web 2.0, ktoré sa na škole využívajú vo vyučovaní. V odborných učebniach im boli predstavené účtovné programy, ktoré sa využívajú na hodinách účtovníctva. Návštevníci DOD mohli zažiť atmosféru študijných jazykových pobytov, ktorých sa študenti OA pravidelne zúčastňujú a tiež skúsenosti študentov tejto školy z odbornej praxe v Londýne a Seville, ktorú uskutočnili v rámci projektu Erasmus+. Projekt eTwinning bol predstavený spoločne s cudzími jazykmi, študenti si mohli vyskúšať svoje jazykové zručnosti, či zasúťažiť v krátkych kvízoch a použiť vzdelávacie appky využívané v práci v tomto projekte. žiakom boli predstavené i aktivity školy, ktoré sa uskutočňujú v spolupráci s OSN spojené s SDG a ľudskými právami a EÚ a EP - EPAS, Euroscola a Mladý Európan, či Simulované študentské voľby.

                    Jedným z najväčších magnetov Dňa otvorených dverí bola zaiste prehliadka cvičných firem, akivít v APE. Študenti štrtého ročníka predstavili činnosť, aktivity a produkty svojej cvičnej firmy Golden Eye

                    Návštevníci si pochvaľovali úroveň aktivít a prezentácií počas DOD. Tohtoročný DOD na OA ukázal, že aktivita, tvorivosť a originalita študentom OA nechýbajú. 

              Zuzana Mészárosová

               

            • POZVÁNKA

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 16.1.2023 o 16:00 hod. v jednotlivých triedach. Členovia Rodičovskej rady budú mať  následne stretnutie RR o 17.00 hod. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

            • 2% Z DANE

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                 

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy
            • Predvianočná výstavka cudzojazyčných kníh

            • Koncom decembra mali žiaci možnosť na hodinách ruského a nemeckého jazyka vidieť ukážky kníh, gramatických tabuliek, konverzačných príručiek a testov. Žiaci získali informácie o nových knižných publikáciách, ktoré by boli pre nich vhodné pri štúdiu druhého cudzieho jazyka. Kniha môže byť nielen zdrojom informácií pri vzdelávaní, ale aj pekným darčekom pod vianočným stromčekom. PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Pomoc musí vychádzať zo srdca

            • Nina Trnková a Nina Žemberyová, študentky 2.A triedy, sa samy rozhodli v predvianočnom období potešiť Peťka, ktorý sa síce narodil s autizmom, no radosť rozdáva na všetky strany. Keďže rád skladá puzzle, dievčatá zorganizovali preňho malú zbierku, do ktorej mohli prispeiť aj študenti OA. Peťko všetkých pozdravuje a zo srdca ďakuje! Niny, vykonali ste chvályhodný čin! 

            • Môj plyšák pre Teba

            • Študentská firma Voňavý svet zrealizovala charitatívnu zbierku "Môj plyšák pre Teba". Dnes sme plyšákov odovzdali občianskemu združeniu Miesto v dome, o.z. Vaše milé dary sa určite dostanú do tých správnych detských rúk. Ďakujeme!

            • Voňavý svet, š.f. na vianočných trhoch

            • V dňoch 16.-19.12. sa študentská firma Voňavý svet zúčastnila tradičných vianočných trhov na levickom námestí. Ponuka ich výrobkov určite potešila mnohých zákazníkov. 

               

            • Študenti o Sacharovovej cene za slobodu myslenia

            • Študenti 1. ročníka našej školy absolvovali workshop venovaný Sacharovovej cene za slobodu myslenia. Dozvedeli sa mnoho o Sacharovovi, ruskom disidentovi bojujúcom za ľudské práva. Poslanci EP udelili odvážnemu ľudu Ukrajiny zastúpenému svojím prezidentom, zvolenými lídrami a občianskou spoločnosťou Sacharovovu cenu za slobodu myslenia za rok 2022.

              Zuzana Mészárosová

            • Projekt „Nedospelý, ale zodpovedný“

            • Dňa 14.12.2022 sa žiaci 1.A a 1.B zapojili do projektu „Nedospelý, ale zodpovedný“, ktorý je určený pre žiakov 9. ročníkov na ZŠ a pre žiakov 1. ročníkov na SŠ. Poručíčka JUDr. Monika Barnová  sa snažila našim študentom poskytnúť základné informácie o kriminalite, urobila prehľadný prierez trestným zákonom, snažila sa zvyšovať právne vedomie mládeže a uvedomenie si, že musia za svoje konanie znášať následky v zmysle trestného či priestupkového zákona. Žiaci boli informovaní o rozdieloch medzi priestupkom proti majetku (škoda do 266,€) a trestným činom poškodzovania cudzej veci (škoda nad 266,- €). Zaujímavá bola aj diskusia na tému šikanovania, závislosti (fajčenie, drogy), rozlišovanie drog, prevencia závislostí. Žiaci sa zapojili do ankety a získali aj nové informácie k téme kriminalita mládeže, extrémizmus, terorizmus, obchodovanie s ľuďmi. PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Medzinárodný deň ľudských práv

            • 10. december je v kronike historických dní zaznamenaný ako Medzinárodný deň ľudských práv. Je tomu už 74 rokov, čo v tento deň bola Valným zhromaždením OSN vyhlásená Všeobecná deklarácia ľudských práv, v ktorej sú zahrnuté základné hodnoty, akými sú ľudská dôstojnosť, nediskriminácia, rovnosť, prirodzená spravodlivosť a univerzálnosť a tieto sa vzťahujú na všetkých ľudí.

              Tento dôležitý deň v medzinárodnom kalendári si pripomenuli i študenti 1.A triedy workshopom venovaným problematike ľudských práv. Okrem toho, že debatovali o ľudských právach a Všeobecnej deklarácii ľudských práv, vypočuli si prejav generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa k MDĽP (https://www.youtube.com/watch?v=SLLdTAHNv5k a absolvovali niekoľko tvorivých aktivít zameraných na podporu správnych postojov s cieľom, aby sa každý z nich majúc túto deklaráciu stále na zreteli, snažil sa zvyšovať úctu k ľudským právam a slobodám.  

              Podpora a ochrana ľudských práv sú veľmi dôležité aj v 21. storočí. Ľudským právam sa treba učiť i dnes, tak, ako sa učíme, chodiť, písať a čítať, aby sa stali súčasťou nášho každodenného konania.

              Zuzana Mészárosová

            • Rozvoj podnikavosti

            • Nezisková vzdelávacia organizácia JA Slovensko zorganizovala pre žiakov našej školy v tomto školskom roku už druhý workshop. Žiaci druhého ročníka sa od 5. do 7. decembra učili ako v sebe objaviť podnikavosť, ako s ňou pracovať, ako ju rozvíjať. Workshop sa uskutočnil v rámci projektu Budovanie kompetencií žiakov pre moderný trh práce (ITMS kód projektu: 312011Z298). Žiaci v tímoch objavovali úspešné príbehy podnikateľov, absolvovali aktivity zameraná na rozvoj kreativity. Svoje novonadobudnuté zručnosti otestovali pri tvorbe podnikateľského plánu a jeho prezentovaní, spoločne kriticky hodnotili úspešnosť jednotlivých tímov. Ako sami povedali, vďaka lektorovi Petrovi Uhrinovi sa o sebe naučili čosi nové, objavili nepoznané, vyskúšali si inú formu zážitkového učenia, ocenili modelové príklady, naučili sa prezentovať svoj príbeh a podnikateľský nápad, vecne diskutovať.

               

              Mária Hauliková 

            • EUROPE DIRECT na návšteve u nás

            • Študenti 1.A a 2.B a tiež EPAS ambasádori OA sa dňa 9.12.2022 zúčastnili zaujímavej prednášky, ktorú uskutočnila riaditeľka EUROPE DIRECT Komárno Ing. Zuzana Szabová.  Prednáška bola zameraná na zrod myšlienky Európskeho spoločenstva, zdôvodnenie myšlienky solidarity, ktorá by mala byť premietnutá do každodenného života obyvateľstva ako základného piliera EÚ. Prednáška sa tiež venola významu EÚ a jej fungovaniu, študentom boli predstavené jednotlivé inštitúcie EÚ a ich úlohy.  Účastníci mali možnosť diskutovať s pani Szabovou. Stretnutie s pracovníčkou RPIC bolo veľmi plodné a zaujímavé.

              Zuzana Mészárosová

               

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková