• Novinky

            • Posilňovanie odolnosti voči záťaži, zvládanie náročných životných situácií

            • Dňa 25.10.2023 sa žiaci 1.A, B triedy zúčastnili na zaujímavej besede s kariérnou poradkyňou  Mgr. Andreou Kučerovou z Centra poradenstva a prevencie v Leviciach. Cieľom besedy bolo priblíženie témy zvládania stresu a záťaže v súvislosti so skúšaním v škole a vytváranie psychohygienických návykov. Žiaci pracovali v skupinách, riešili rôzne záťažové a stresové situácie, učili sa predchádzať nadmernej záťaži a nahromadeniu neprimeraného množstva úloh, mobilizácii vnútornej sily. Spoločne nachádzali primerané riešenia, učili sa odstrániť narušenú rovnováhu, obnoviť svoje sily a osobné zdroje.

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Workshop pri príležitosti Dňa OSN

            • Študenti 1. A a 1.B našej školy sa dňa 24.10.2023 zúčastnili tvorivého workshopu pri príležitosti Dňa OSN. Workshop prebiehal v angličtine a študenti sa dozvedeli zaujímavé fakty z histórie tejto organizácie a vypočuli si posolstvo Generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, ktoré predniesol dnes pri príležitosti narodenín OSN. Počas worshopu študenti napísali priania určené pre OSN a zahrali sa vedomostný kvíz o OSN v nástroji Web 2.0 Kahoot. Na záver si zaspievali študentskú baladu o lepšom svete, v ktorom si všetci prajeme žiť.

              Workshop bol osobným príspevkom študentov k narodeninám OSN, ako i skvelou príležitosťou uvedomiť si, aké hodnoty sú potrebné pre každodenný život každého študenta, každého človeka na našej planéte. Všetky aktivity študentov je možné nájsť v tomto Padlete: https://padlet.com/meszarosovaz/united-nations-day-2023-at-obchodn-akad-mia-levice-b1ng1txa1ftetuwj

              Zuzana Mészársová

               

            • OLYMPIÁDA O EURÓPSKEJ ÚNII

            • Dňa 23.10.2023 sa tím LEVICKÝCH OBCHOĎÁKOV pozostávajúci z troch študentov z  2.A, 2.B a 3.B triedy - Tomáša Kóšu, Šimona Šnírera a Timoteja Čákyho zapojil do celoslovenskej online Olympiády o Európskej únii. Olympiáda je určená pre študentov  stredných škôl. Je to vedomostná súťaž a výchovno-vzdelávacia aktivita zameraná na prehlbovanie vedomostí študentov o Európskej únii, ktorá zároveň vytvára priestor pre aktívnu komunikáciu mladých a budovanie pozitívnych vzorov a návykov. Otázky boli náročné, ale študenti toto kolo zvládli.

              Zuzana Mészárosová

            • Navštívili sme výstavu NECHAJTE MA BYŤ TAKOU, AKÁ SOM – ŽIVOTNÝ PRÍBEH ANNY FRANKOVEJ

            • Študenti 2.B triedy sa zúčastnili novej putovnej výstavy Anna Franková - „Nechajte ma byť takou, aká som“ na GAV-e v Leviciach. Výstava sa zaoberá nielen problematikou holokaustu a životom Anny Frankovej, ale aj prítomnosťou, pretože diskriminácia nezmizla ani v súčasnosti. O tom, ako takýmto problémom čelia mladí ľudia dnes, hovorí druhá časť výstavy.

              Výstavu pripravil Dom Anny Frankovej v Amsterdame a v spolupráci s Nadáciou Milana Šimečku v Bratislave ju prinášajú aj na Slovensko. Na pôde GAV touto výstavou sprevádzajú študenti tejto školy, ktorí boli úžasnými lektormi. Primäli návštevníkov výstavy k zamysleniu sa nad tým, aké ťažké to mali Židia počas holokaustu, ale i skutočnosti, že i v súčasnosti  rôzne druhy predsudkov, šikany a diskriminácie stále pretrvávajú a je na nás aby sme im zabránili... 

              Reflexie študentov z výstavy Anny Frankovej možno nájsť v padlete na tomto linku:  https://padlet.com/meszarosovaz/reflexie-z-v-stavy-anna-frankov-odkaz-pre-s-asnos-lzmqc0qls5tsyumg

              Zuzana Mészárosová

            • Kandidáti na prezidenta firmy JA v akcii

            • 19.10.2023 dvaja študenti tretieho ročníka - Sofia Ginčaiová a Andrés Virág z III.A - kandidáti na prezidenta firmy JA predstavili svoje plány na pozíciiu prezidenta JA firmy Delumade. Budeme sa tešiť na ich ďašie kroky a budeme čakať výsledky voľby nového prezidenta JA firmy.

              Veľa zdaru.

              Zuzana Mészárosová

            • ERASMUS DAYS NA NAŠEJ ŠKOLE

            • 9. – 14. októbra 2023 sa už siedmy krát konala medzinárodná akcia ERASMUS+ DAYS.  Slovensko bolo súčasťou tejto iniciatívy aj tento rok a koordináciu zapojených organizácií zabezpečila Národná agentúra programu Erasmus+ pre vzdelávanie a odbornú prípravu (SAAIC) i tento rok koordinovalo túto jedinčnú akciu. 

              Na našej škole sme uskutočnili toto podujatie 12. a 13. októbra 2023. Na chodbách školy máme fotografickú výstavu z projektových mobilít ERASMUS+, ktorých sa naši študenti zúčastnili. Študenti najmladších ročníkov sa zúčastnili  akcie "Café Erasmus+" kde im bol predstavený program Erasmus+, aké sú jeho ciele a čo prináša jeho absolvovanie mladým ľuďom. Počas prezentácií študenti absolvovali i vedomostný kvíz o Erasme+ v programe  Kahoot a  naši bývalí študenti sa prostredníctvom videovizitiek  podelili o svoje skúsenosti s projektami Erasmus+, ktoré absolvovali počas štúdia na našej škole.

              Lukáš Hanuska zdieľal svoje skúsenosti s Erasmus+. Lukáš prežil 2 týždne v Londýne v rámci KA1 projektu "ODBORNÁ PRAX V ZAHRANIČÍ", ktorý fungoval pre študentov 3. a 4. ročníka v niekokých turnusoch. Peter Račko poskytol video o svojom pobyte na Erasme+ v Londýne, v ktorom priblížil študentom prínos tohto projektu pre mladého človeka. Video Martina Viléma približuje Erasmovskú atmosféru na praxi v španielskej Seville:  tu

              Táto webová stránka a videofilm približujú skvelý Erasmus+ KA2 projekt VET4SCAPE, s ktorým naša škola vyhrala 1. miesto celoslovenskej v eTwinningovej súťaži pred troma rokmi – https://vet4scape.wixsite.com/erasmusplus,https://www.youtube.com/watch?v=9FaxhufNvgM&feature=emb_logo

              Viac o našich projektoch Erasmus+ si prečítate na našom školskom webe tu.

              Prestavili sme i projekty eTwinning, ktoré sú tiež súčasťou Erasmus+, a ktoré na škole robíme od roku 2005. Práve dokončený projekt "EUth 4 Democr@cy" zaujal žiakov svojou aktuálnosťou. Výsledky projektu sú tiež súčasťou spomínanej výstavy fotografií. Pri tejto príležitosti študenti podporili tiež eTwinningové týždne.

              Erasmus Days 2023 na našej škole a Erasmus+ café si študenti pochvaľovali kvôli bohatému programu a skutočnosti, že sa veľa o Erasme+ naučili, tiež sa potešili z drobných darčekov poskytnutých SAAIC a NSS eTwinning. #ErasmusDays, #ErasmusDaysSK,  #erasmusplusSK

              Zuzana Mészárosová

               

               

            • Naturálny bodybuilder z našej školy úspešný

            • Dňa 7. októbra 2023 sa študent 3.A tiredy Michal Lipovský zúčastnil po druhý krát vo svojom živote Victoria Natural Cupu, v ktorom obsadil krásne 4. miesto v kategórii dorastenci do 18 rokov, v ktorej bol najmladším zo všetkých súťažiacich. Michal na sebe tvrdo pracoval a úspech na seba nedal dlho čakať :) Nielen poctivá a pravidelná fyzická príprava, ale i tvrdý stravovací a pitný režim a vôľa zdolať vlastné limity boli potrebné k tomu, aby sa moho zúčastniť takejto súťaaže a byť úspešným.

              Naturálna kulturistika je čistá forma vrcholového športu bez podporných látok, ktorá zahŕňa návrat k prírode a k zdravému životnému štýlu. Pri naturálnej kulturistike je telo pekne vyšportované do určitých parametrov a veľkosti, pričom sa nestráca prirodzenosť jedinca a na druhej strane je to prejav zdravého vzhľadu.

              Michalovi gratulujeme a sme na jeho výkon hrdí :)

              Zuzana Mészárosová

            • Knowledge café

            • Interkultúrny dialóg o živote , podnikaní, geopolitike a obchode Európa – Blízky východ

              Dňa 3.10. 2023 sa študenti 4. ročníka zúčastnili akcie pod názvom Interkultúrny dialóg o živote, podnikaní, geopolitike a obchode Európa – Blízky východ, ktorá bola organizovaná Fakultou ekonomiky a manažmentu pri Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre.

              Na tejto akcii vystúpilo 25 vysokoškolských učiteľov z Jordánska, Palestíny, Českej republiky a zo Slovenska, ktorí nás oboznámili so životom, podnikaním a obchode v týchto krajinách.

              Celé toto stretnutie bolo vedené v anglickom jazyku a  naši žiaci si mohli preveriť svoje vedomosti v tomto jazyku.

              Zaujímavou aktivitou bolo, že sa naši študenti stretli s čínskou lektorkou v Konfuciovej triede, kde  absolvovali hodinu čínštiny.

              Na záver sme  ochutnali slovenské a arabské špeciality, ktoré pripravila Stredná škola obchodu a služieb z Nových Zámkov.

              Mgr. Irena Gremanová

            • Medzinárodný deň tlmočníkov a prekladateľov v prvom ročníku

            • Dnes sa naši prváci dozvedeli zaujímavé informácie o práci prekladateľov a tlmočníkov. Možno by sa zdalo, že "ujo Google" je pri prekladoch spoľahlivý, opak je však pravdou. Okrem znalosti cudzieho jazyka je veľmi dôležité poznať i svoj materinský, aby výsledný preklad bol kvalitný. Vedeli ste, že mnohé názvy filmov boli do slovenčiny a iných jazykov preložené úplne odlišne? Naši študenti to zistili na  https://wordwall.net/resource/61465955

              Mgr. Dominika Selieniová

            • Európsky deň jazykov

            • Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách pripomínajú 26. septembra. Na hodinách ruského a nemeckého jazyka sme tento deň oslávili v II. A a v II.B  hravými aktivitami, na ktorých sa žiaci naučili niektoré slová aj v iných európskych jazykoch. Žiaci 2.A zaspievali aj ruskú pieseň. V príjemnej atmosfére si študenti zároveň uvedomujú, že učením sa iných  jazykov sa nám otvárajú cesty k novým priateľstvám, poznávaniu iných krajín, ich histórie, kultúry a prírodných krás.

              PaedDr. Hanuščinová

            • Kultúrne dedičstvo - multikultúrne Slovensko 

            • ​​

              25. 9. 2023 sa žiaci 2. ročníkov zúčastnili  v priestoroch Tekovskej knižnice na prednáške PhDr. Marcela Mudráka, PhD. o význame a vplyve kultúr rôznych národností žijúcich na území Slovenska na súčasnú kultúru Slovenska. Študenti sa dozvedeli sa o tom, ako ovplyvnili našu kultúru Kelti, Rimania, Avari, Nemci. Prednáška sa organizovala v rámci podujatia Dni európskeho kultúrneho dedičstva. Je to  podujatie, ktoré vzniklo v roku 1985 z iniciatívy Rady Európy. Od roku 1999 je spoluorganizované Európskou úniou. Koná sa v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993. Bola to veľmi zaujímavá prednáška, na ktorej preukázali aj naši žiaci dobré vedomosti z dejepisu.

              PaedDr. Hanuščinová, Mgr. Benčová

            • Prváci zveľadili okolie svojej školy

            • Žiaci 1.A a 1.B triedy sa dnes zapojili do upratovania okolia svojej školy. Táto aktivita ich nielenže vedie  k zodpovednosti voči svojmu okoliu, ale posilňuje i komunitný duch medzi spolužiakmi  :) .

              Zuzana Mészárosová

            • Workshop "EÚ a súčasnosť"

            • Študenti našej školy absolvovali dňa 22.9.2023 tvorivý workshop, v ktorom im bola przentovaná EÚ a jej súčasnosť, tj. súčasná politická napätá situácia v Európe, ako i blížiace sa - Eurovoľby. Súčasťou workshopu bolo i vyplňovanie dotazníka vypracované partnermi EPAS z Českej republiky Gymnázium Jana Pivečky a Střední odborná škola Slavičínzameraného na súčasnosť EÚ a eurovoľby. Záver workshopu bol venovaný gemifikácii a študenti hrali vedomostné hry o Európe. Workshop splnil svoj cieľ a študenti odchádzali obohatení o nové vedomosti.

              Zuzana Mészárosová

            • SIMULOVANÉ ŠTUDENTSKÉ VOĽBY DO NR SR

            • Študenti našej školy sa i tento rok zapojili do simulovaných Študentských volieb do NR SR. Voľby prebehli 21.septembra 2023 a boli pripravené  pracovitým tímom študentov z III.B, ktorý bol zároveň i volebnou komisiou - Timotej Čáky, Vanesa Ledényiová a Damian Liko a Dominik Hérbacskó. Volebná účasť bola 55%, volieb sa zúčastnilo 110 študentov našej školy. Výsledky volieb - najviac hlasov získali tieto politické strany:

              Progresívne Slovensko - 49 hlasov

              SMER - sociálna demokracia - 13 hlasov

              Hlas - sociálna demokracia - 13 hlasov

              SME rodina - 6 hlasov

              OĽANO A PRIATELIA, KÚ A ZA ĽUDÍ - 5 hlasov

              SAS - 4 hlasy

              DEMOKRATI 4 hlasy

              Tento skvelý projekt na Slovensku organizuje tím aktívnych študentiek a študentov z celého Slovenska ako samostatná organizačná jednotka konajúca vo vlastnom mene s podporou Rady mládeže Bratislavského kraja RMBRK, v spolupráci so školami, samosprávami a ďalšími organizáciami neformálneho vzdelávania na základe metodiky Inštitútu pre verejné otázky.

              Simulované voľby prispievajú k prebúdzaniu záujmu mladých o ich budúcnosť a budúcnosť Slovenska a je skvelou príležitosťou ako prakticky formovať z mladých ľudí aktívnych občanov. 

              #studentskevolby #volby2023

              Zuzana Mészárosová a študentská volebná komisia

               

            • POZVÁNKA NA SIMULOVANÉ ŠTUDENTSKÉ VOĽBY DO NR SR

            • Milí študenti,

              I v supervolebnom školskom roku 2023/2024 sme sa zapojili do simulovaných Študentských volieb, tentokrát budeme voliť poslancov do NR SR. Študentské voľby sa uskutočnia na našej škole 21.9.2023. Volebná miestnosť bude zriadená v 1.B triede. Voľby sú dobrovoľné. Využite svoje volebné právo a príďte voliť medzi 8:00-12:00.Voliť môžu všetci žiaci od 15 rokov.

              Zuzana Mészárosová a študentská volebná komisia našej školy 

            • P O Z V Á N K A

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 25.9.2023 o 16:00 hod. v jednotlivých triedach. Členovia Rodičovskej rady budú mať  následne stretnutie o 17.00 hod vo Videoučebni. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

            • P O Ď A K O V A N I E

            • Milí rodičia , milí kolegovia a priatelia Obchodnej akadémie v Leviciach,

              touto cestou sa Vám všetkým chceme poďakovať za poskytnutie 2% z daní, ktoré ste poukázali nášmu Rodičovskému združeniu pri Obchodnej akadémii Ul. Kálmána Kittenbergera v Leviciach. 

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková