• Novinky

            • VYDARENÝ EURO DEŇ NA NAŠEJ ŠKOLE

            • Naša škola zapojená do programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu (EPAS) a Platforma ambasádoriek a ambasádorov európskej demokratickej kultúry (AmbEDK) uskutočnila na svojej škole zaujímavý EURO DEŇ 2. mája 2019. Hlavnými organizátormi tohto dňa boli Junior ambasádori EPAS – študenti 2. a 3. ročníka.

              Študenti sa stretli na prednáške spojenej s diskusiou s riaditeľom Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku a kandidátom na europoslanca Robertom Hajšelom, ktorý im vo svojej prednáške priblížil fungovanie EÚ, jej najaktuálnejšie témy, či výzvy. So študentmi diskutoval o príležitostiach a možnostiach, ktoré poskytuje členstvo v EÚ pre mladú generáciu, možnosti štúdia v Erasmus+, či iných programoch podporovaných EÚ, eurovoľbách, Brexite,  odpovedal na množstvo zvedavých otázok študentov.   

              Následne sa počas celého predpoludnia uskutočnili simulované voľby do Európskeho parlamentu organizované junior ambasádormi EPAS.

              Počas celého dňa mali študenti možnosť zapojiť sa do vedomostných kvízov a súťaží o Európskej únii, streetartu s témou eurovolieb a na chodbách školy bola pre nich pripravená Euro kaviareň, ktorá ponúkala občerstvenie. Euro deň spojený s prednáškou a so simulovanými voľbami sa študentom tejto školy vydaril.

              Zuzana Mészárosová

            • SIMULOVANÉ VOĽBY DO EURÓPSKEHO PARLAMENTU

            • OA Levice, ktorá je zapojená do 3. ročníka programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu (EPAS) a Platforma ambasádoriek a ambasádorov európskej demokratickej kultúry (AmbEDK) dňa 2.5.2019 uskutočnila simulované voľby do Európskeho parlamentu. Študenti mali príležitosť vyskúšať si, ako by vyzerali celoeurópske voľby - keby sa priamo volili kandidáti európskych parlamentných politických strán. Zapojení študenti si vyberali z ôsmych politických skupín, ktoré v súčasnosti pôsobia v Európskom parlamente.  S nimi sa pred nedávnom oboznámili na workshopoch a prezentáciách a snažili sa hlbšie preniknúť do podstaty ako funguje EÚ. Tieto voľby uskutočnili Junior ambasádori EPAS. Film z volieb tu

              Pre študentov je dôležité uvedomenie si vlastnej osobnej dôležitosti pri formovaní obrazu našej aj európskej spoločnosti. Práve voľby sú v demokratickom svete tým základným krokom, od ktorého sa odvíjajú ďalšie možnosti, scenáre vo vývoji Únie, krajiny, regiónu či obce. Simulované voľby by mali napomôcť lepšie sa na krok reálnej voľby pripraviť. Študenti si takto skôr uvedomia, že svojim hlasom môžu prispieť k rozhodovaniu o tom, akú Európu budeme mať. 

              Zuzana Mészárosová a Junior ambasádori EPAS

            • Simulované Eurovoľby 2019

            • Junior ambasádori EPAS si pripravili pre všetkých študentov našej školy, ktorí dovŕšili 15 rokov Simulované voľby do Európskeho parlamentu , ktoré sa budú konať 2.5.2019 v IVT1 od 9:15. Tentokrát však budeme voliť inak! Neudeme si vyberať europoslancov zo Slovenska, ale budeme vyberať s európskych politických parlamentných strán. Nezabudnite sa zastaviť v infostánku, ktorý sme pre Vás pripravili na hlavnej chodbe pred zborovňou na 1. poschodí, kde sa o Eurovoľbách dozviete viac. Takisto Vás čaká prednáška spojená s besedou s riaditeľom Informarčnej kancelárie Európskeho parlamentu Robertom Hajšelom o 8:00 a občerstviť sa môžte v našej Eurocafé. Pre súťaženia chtivých študentov sú pripravené zmepisné a vedomostné kvízy i v obľúbenom Kahoote:)

              Tešia sa na Vás Junior ambasádori EPAS - členovia volebnej komisie

              Zuzana Mészárosová

            • Úspešní v celoslovenskej literárnej súťaži "Nepovažujme demokraciu za samozrejmosť"

            • Bianka Vrábová z 1.A triedy sa stala víťazkou celoslovenskej literárnej súťaže organizovanej NSS eTwinning so svojou esejou  - “Demokracia naša každodenná“. Bianka len 15-ročná študentka našej školy sa počas písania svojej eseje musela hlbšie zahryznúť do problematiky demokracie a demokratickej participácie, čo nie je celkom jednoduché v jej veku. To, že téme porozumela a kvalitne spracovala svedčí jej umiestnenie v celoslovenskej súťaži. Bianka prečíta svoju esej svojim spolužiakom na podujatí venovanom problematike EÚ 2.mája pri príležitosti Simulovaných volieb do EP na našej škole, lebo práve tie sú o aktívnej participácie a podpore demokracie.

              Tu je citácia z Biankinej práce: "Ak si nebudeme chrániť demokraciu, snažiť sa o jej zlepšenie, tak opäť môže zvíťaziť zlo. Nebolo to tak dávno, čo aj v našej krajine boli slová ako sloboda či demokracia tabu. Časy, kedy sme nemohli prejaviť svoj názor a slovo cenzúra nebol neznámy pojem. Ľudia vyšli do ulíc a bojovali za svoje práva. Nemyslím si, že by  sme mali prestať. Boj o naše práva nikdy neprestane. Nájdime si preto čas, aby sme mohli vládnuť sami a aby sme neboli znovu tí ovládaní. Ako povedal Abraham Lincoln: „Demokracia je vláda ľudu, prostredníctvom ľudu a pre ľud.“, preto buďme aktívnymi občanmi, hrdými na vydobytú demokraciu, aby sme sa nemuseli hanbiť pred svojimi deťmi a našimi budúcimi generáciami.

              Zuzana Mészárosová

            • Príprava na Simulované voľby do Európskeho parlamentu 2019

            • Naša škola je zapojená do programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu (EPAS) a Platforma ambasádoriek a ambasádorov európskej demokratickej kultúry (AmbEDK) a intenzívne sa pripravuje na simulované voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 2. mája. Študenti budú mať príležitosť vyskúšať si, ako by vyzerali celoeurópske voľby - keby sa priamo volili kandidáti európskych parlamentných politických strán. Zapojení študenti si budú vyberať z ôsmych politických skupín, ktoré v súčasnosti pôsobia v Európskom parlamente.  S nimi sa v týchto dňoch oboznamujú na workshopoch (viď video - tu), či stretnutiach s odborníkmi na slovo vzatými, teda samotnými europoslancami, či inými odborníkmi na európske záležitosti - u nás privítame Roberta Hajšela - riaditeľa Informačnej kancelárie EP v Bratislave.

              Pre študentov je dôležité uvedomenie si vlastnej osobnej dôležitosti pri formovaní obrazu našej aj európskej spoločnosti. Práve voľby sú v demokratickom svete tým základným krokom, od ktorého sa odvíjajú ďalšie možnosti, scenáre vo vývoji Únie, krajiny, regiónu či obce. Simulované voľby by mali napomôcť lepšie sa na krok voľby pripraviť. Študenti si takto skôr uvedomia, že svojim hlasom môžu prispieť k rozhodovaniu o tom, akú Európu budeme mať.

              Zuzana Mészárosová

            • 2 % z dane pre OA

            • Vážení rodičia a priatelia našej školy, 

              Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces darovaním 2 % už odvedených daní za rok 2018. Nebude vás to stáť ani cent, pretože dane ste štátu už odviedli. Je však možné dve percentá týchto odvedených daní presmerovať na účet rodičovského združenia našej školy. Čo je potrebné urobiť?

              Na poukázanie dvoch percent z odvedených daní je potrebné vyplniť dve tlačivá:1. Zamestnávateľ vám vyhotoví Potvrdenie o zaplatení dane za príslušný kalendárny rok.2. Súčasne je potrebné vyplniť aj tlačivo Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane. Najneskôr do 30. apríla 2019 pošlite alebo iným spôsobom doručte obe vyplnené tlačivá na daňový úrad v mieste vášho bydliska. Tlačivá si stiahnete na stránke našej školy.

               

              Tlačivo si môžete stiahnúť v sekcii O škole/2% dane, alebo priamo tu: Tlačivo 2%

               

              Za vaše príspevky úprimne ďakujeme!

            • Úspešní v regionálnom kole súťaže Mladý Európan

            • Dňa 10.4.2019 sa uskutočnilo regionálne kolo vedomostnej súťaže Mladý Európan, ktoré vyhlásilo Zastúpenie Európskej komisie a regionálne informačné centrá Europe Direct. Tento rok je to už štrnásty ročník celoslovenskej súťaže Mladý Európan. „Poslaním súťaže je zvýšiť povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi stredných škôl na Slovensku. Nosnou témou sú všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ. Prioritami tento rok sú: voľby do Európskeho parlamentu, 15. výročie vstupu SR do EÚ, 10. výročie prijatia spoločnej meny euro a Investičný plán pre Európu. Taktiež krajiny predsedajúce Rade Európskej únie v roku 2019, konkrétne Rumunsko a Fínsko."

              Naši študenti z 1.A triedy Bianka Vrábová, Martin Molnár a Alexandra Császarová obsadili 5. miesto spomedzi jedenástich súťažných tímov z nášho regiónu. Gratulujeme :)

              Zuzana Mészárosová

               

            • S partnermi z Rumunska a Talianska debatujeme o demokracii

            • Študenti našej školy intenzívne pracujú na európskom eTwinningovom projekte "@mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture" a zmysluplne debatujú so svojimi partnermi z Rumunska a Talianska o demokracii. Spoločne sa chystajú na simulované voľby do EP 2.5.2019.

              Zuzana Mészárosová

            • Inovatívny erasmovský projekt VET4SCAPE úspešne zavŕšený


            • Obchodná akadémia v Leviciach pracovala od septembra 2017 do februára 2019 na skvelom projekte ERASMUS+ KA2 VET4SCAPE. Slovenskí študenti spolu s projektovými partnermi z Rakúska, Portugalska, Rumunska, Českej republiky, Slovinska a Bulharska spolupracovali na spoločných aktivitách s cieľom zlepšiť úroveň a kvalitu odbornej prípravy a jazykovej výučby obchodnej angličiny, ako i podpory medzikultúrnej kompetencie a ich schopnosti spolupracovať v medzinárodnom tíme. "Strategické partnerstvá“ umožnili zlepšiť kvalitu ekonomického vzdelávania všetkým zúčastneným školám. „Vocational Educational Training for Skills, Competence and The Practice for the Economy" sa totiž vzťahuje na odborné vzdelávanie v oblasti zručností, kompetencií a praxe v hospodárstve.

              Všetky ciele projektu boli  dosiahnuté v troch hlavných oblastiach a zameraniach projektu, ktoré boli zároveň i jeho základnými piliermi. Prvým cieľom bolo vytvorenie Junior Achievement firiem a ich vzájomná spolupráca. Vo všetkých siedmych zapojených krajinách boli založené JA firmy, ktoré začali pracovať a vzájomne obchodovať a zarábali reálne peniaze. Napr. slovenské JA firmy Unique a Different sa veľmi úspešne etablovali na medzinárodnom firemnom poli a stali sa lídrami a vzorom kvalitného fungovania pre iné novovzniknuté partnerské JA firmy, nakoľko OA v Leviciach má s ich fungovaním dlhoročné skúsenosti. Počas prvých dvoch krátkodobých vzdelávacích stretnutí v bulharskom Vidine a portugalskom Barreire kooperácia JA firiem nadobudla jasné kontúry. Na treťom záverečnom stretnutí v Českých Budějoviciach bol kľúčovou aktivitou tohto piliera medzinárodný veľtrh JA firiem, kde boli produkty študentských firiem ponúkané a predávané účastníkom z iných krajín, ako aj študentom a učiteľom hosťujúcej Obchodnej akadémie v Českých Budějoviciach. Veľtrh bol úspešný a takmer všetky produkty a tovary boli predané. Na záver študenti predstavili situáciu na trhu práce v ich domovskej krajine a porovnali ju v rámci európskeho trhu práce.

               Pilier 2 - posilnenie kompetencií v ​​oblasti Obchodnej angličtiny a eventuálna účasť  na skúške  a možnosť získať certifikát LCCI sa tiež  darilo napĺňať veľmi dobre. Zdrojom na štúdium bola spoločne vybraná učebnica „Market Leader Intermediate“. Tento koncept bol podrobne vysvetlený počas 1. nadnárodného projektového stretnutia v Ljubľane a prvá téma Cestovanie a doprava sa  prebrala a precvičila v rámci 1. krátkodobej  školiacej aktivity vo Vidine vo forme 4 vzorových hodín vyučovaných pedagógmi zo 4 rôznych krajín. Okrem toho boli vykonané ústne skúšky dvoma učiteľmi angličtiny, ktoré dali študentom predstavu o tom, ako sa ústna skúška vykonáva v rámci schémy LCCI certifikátu. Počas 2. krátkodobej školiacej aktivity v Barreire študenti podobne absolvovali 4 vzorové hodiny obchodnej angličtiny na tému Reklama a na stretnutí v Českých Budějoviciach sa venovali téme Ľudské zdroje.

              Tretí pilier - medzikultúrne vzdelávanie, zohral dôležitú úlohu počas celej spolupráce na tomto medzinárodnom projekte. Študenti vytvorili sprievodcu kultúrnym prežitím vo svojom meste, krajine, dozvedeli sa o aspektoch v partnerských mestách a krajinách a vymieňali si praktické skúsenosti so svojimi rovesníkmi, či poznávali kultúrne a národné  rozdiely  medzi zúčastnenými krajinami, dozvedeli sa viac o vianočných a iných tradíciách šiestich národov zúčastnených v projekte.

              Aby sa zabezpečila kvalita a bolo možné porovnanie úrovne nadobudnutých vedomostí a zručností prebehlo predtestovanie obsahu troch pilierov pred oboma školiacimi aktivitami a tiež testovanie na konci troch školiacich aktivít s cieľom zhodnotiť proces učenia počas celého týždňa. Je to mimoriadne dôležité meranie, pretože ukazuje progres študentov, koľko sa naučili počas školiacich aktivít. Počas projektu bola vytvorená webová stránka projektu - https://vet4scape.wixsite.com/erasmusplus a platforma eTwinning slúžila ako bezpečné miesto zhromažďovania a sharovania materiálov používaných vo VET4SCAPE. Študenti zo Slovenska a Rumunska získali Národné certifikáty kvality za ich prácu na platforme eTwinning a slovenská Obchodná akadémia z Levíc dokonca získala 1. miesto národnej súťaže o najlepší projekt Erasmus+ realizovaný cez platformu eTwinning.

              Projekt bol skvelou príležitosťou na spoluprácu, prostredníctvom vysoko kvalitného projektu Erasmus+, ktorý poskytol študentom i ich učiteľom jedinečné skúsenosti, vedomosti, zručnosti, príležitosť spoločne podnikať v rámci európskeho trhu a príležitosť spoznania nových ľudí, miest  a vzájomného a spoločného učenia sa v 21. storočí v Európskej únii. Film o projekte vzhliadnete na tomto linku: https://www.youtube.com/watch?v=9FaxhufNvgM

              Zuzana Mészárosová, koordinátor VET4SCAPE za OA Levice

            • VIDEOKONFERENCIA O DEMOKRACII S PARTNERMI PROJEKTU @mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture

            • Dňa 28. marca 2019 študenti 2.B triedy našej školy, ktorí pracujú v etwinningovom  projekte @mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture absolvovali tvorivú videokonferenciu so svojimi partnermi z Talianska a Rumunska zameranú na demokraciu a európsku demokratickú kultúru.

              Na videokonferencii debatovali o demokracii ako takej a jej význame. Všetci účastníci videokonferencie z troch európskych krajín dostali infromácie z prvej ruky, ako prebiehal zápas o demokraciu v ich krajine. Bolo zaujímavé sledovať, že tento zápas o demokratizáciu krajiny je dlhý, kľukatý a zložitý v každej krajine a nikdy nie úplne vyhraný, kvôli rôznym neduhom, ktoré v jednotlivých krajinách z času na čas úradujú. Študenti na workshope prezentovali výstavu plagátov o demokracii, ktoré vytvorili vo svojich tímoch, prehliadka bola skutočne zaujímavá. V poslednej časti si spoločne zahrali interaktívny kvíz o demokracii v programe Kahoot, ktorý tvorili v kolaboračnom procese, tj. každý tím bol súčasťou tvorby tohto kvízu. Partneri sa dohodli na ďalšej videokonferencii o dva týždne, kde budú debatovať na tému demokracia v škole. 

              Práca na projekte je veľmi intenzívna a téma projektu ako aj formy práce využité v spolupráci zamerané na aktívnu participáciu a kritické myslenie sú zárukou úspešnosti tohto projektu, ako i správneho formovania mladej generácie. Žiaci pracujú v projekte s nasadením a tvorivým prístupom a užívajú si spoluprácu s partnermi. Video z videokonferencie tu

              Zuzana Mészárosová

            • JUNIOR AMBASÁDORI EPAS PRIPRAVUJÚ SIMULOVANÉ VOĽBY DO EP

            • Junior ambasádori EPAS na našej škole a študenti II.B, ktorí pracujú v eTwinningovom projekte @mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture sa pripravujú na simulované Študentské voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia začiatkom mája 2019 nielen na našej škole, ale i na školách našich eTwinningových partnerov v Taliansku a Rumunsku. Posporili sme i kampaň https://www.thistimeimvoting.eu/

              Zuzana Mészárosová

            • Zapojili sme sa do celoslovenskej literárne súťaže - "Nepovažujme demokraciu za samozrejmosť"

            • Dvaja študenti našej školy sa zapojili do celoslovenskej súťaže "Nepovažujme demokraciu za samozrejmosť", ktorá je zameraná na demokraciu a demokratickú participáciu, ktoré v tomto roku sú nosnou témou. Malá ochutnávka jednej zo študetských prác:

              Demokracia po československy - Demokracia je univerzálna hodnota, ktorej cena je nevyčísliteľná, zaplatená mnoho krát dlhým a urputným bojom ľudu, či národa za  túto formu zriadenia, za slobodu a dodržiavanie ľudských práv ako základných pilierov demokracie. Inak tomu nebolo ani v zápase o demokraciu u nás. Pred sto rokmi vznikla v srdci Európy Československá republika ako nový a spoločný domov Čechov a Slovákov, ako bezpečný a demokratický prístav po stáročia strádajúcich a utláčaných bratských národov. Ako hovorieval Masaryk - „Demokracia nie je len štátnou formou, ale je názorom na život, jej podstatou je zhoda ľudí, láska a ľudskosť. Naozajstnej demokracii nestačia inštitúcie, ona potrebuje ľudí, ľudí živých...

              Zuzana Mészárosová

            • Výsledky 2. kola simulovaných Študentských volieb prezidenta SR na OA Levice

            • Milí študenti, učitelia a rodičia,

              Dňa 16.3.2019 sa na našej škole uskutočnilo 2. kolo simulovaných Študentských volieb prezidenta SR, ktorého sa zúčastnilo 129 voličov z celkového počtu oprávnených voličov 204, to znamená, že volebná účasť na našej škole bola 63,23%. Takto by volili študenti našej školy:

               Z celkového počtu 129 odovzdaných hlasov bolo 127 platných a 2 neplatné. Zuzana Čaputová dostala 96 hlasov a Maroš Šefčovič 39 hlasov. Voľby prebehli bez akýchkoľvek komplikácií, boli perfektne pripravené volebnou komisiou ktorá pozostávala zo študentov 3.A a 3.B triedy - predsedom volebnej komisie bol Tomáš Švolík a jej členmi Kristína Bálintová a Daniela Zaťková. Zodpovedným pedagógom za simulované študentské voľby na našej škole bola Zuzana Mészárosová. Výsledky celoslovenských simulovaných Študentských volieb prezidenta SR si môžte pozreť na tomto linku.

              Študenti svojou vysokou účasťou na týchto voľbách preukázali svoju občiansku zodpovednosť, ako aj potvrdili skutočnosť, že im nie je ich budúcnosť ľahostajná.

              Zuzana Mészárosová

            • 2. kolo simulovaných Študentských prezidentských volieb

            • Dňa 18.3.2019 študenti našej školy odvolili v 2. kole simulovaných Študetnských prezidentských volieb. Účasť bola hojná. S výsledkami týchto simulovaných volieb k Vám prídeme 22.3.2019. Zatiaľ aspoň malá ochutnávka vo forme videozáznamu z našich voolieb tu. Študenti urobili dobrú vec pre seba i svoju krajinu.

              Zuzana Mészárosová

            • Intenzívne pracujeme na projekte "@mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture"

            • Skupina študentov našej školy sa intenzívne venuje eTwinningovému projektu  "@mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture", ktorý je zameraný na európsku demokratickú kultúru a jeho ambíciou je posilnenie kultivovanej demokracie študentov v zúčastnených krajinách a v európskom priestore. Činnosti v tomto projekte sú zamerané na európske hodnoty a rozvoj európskej identity. Žiaci sa učia o základných hodnotách Európy: rešpektovanie ľudskej dôstojnosti a ľudských práv, sloboda, demokracia, rovnosť a právny štát. Študenti si uvedomujú, že tieto hodnoty zjednocujú všetky európske štáty, naučia sa oceniť rozmanitosť života v Európe. Chápu a rešpektujú skutočnosť, že život v Európe je kultúrne rôznorodý a že rôzni ľudia prinášajú európskemu spoločenstvu rôzne hodnoty a robia ho tým silnejším. Spoločne ich čakaá v blízkej budúcnosti videokonferencia, na ktorej budú spoločne diskutovať o tom aká demokratická je ich škola, ich komunita, krajina, absolvujú vedomostný kvíz a spolocne sa pripravia na simulované voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa reálne uskutočnia v máji tohto roka.

              Zuzana Mészárosová

            • 2. kolo simulovaných Študentských prezidentských volieb na našej škole už v pondelok 18. apríla 2019

            • Milí študenti,

              V pondelok 18. apríla 2019 1.a 2. vyučovaciu hodinu sa na našej škole uskutoční 2. kolo simulovaných Študentských prezidentských volieb 2019. Svojho prezidenta si vyberiete na základe výsledkov prvého kola oficiálnych prezidentských volieb uskutočnených v sobotu 16.4.

              Účasť študentov na týchto simulovaných voľbách je dobrovoľná a volebné právo majú študenti starší ako 15 rokov, teda všetci študenti našej školy. Volebná komisia pozostávajúca zo šudentov 3.A a 3.B sa teší na vysokú účasť na týchto simulovaných voľbách. 

              Zuzana Mészárosová a volebná komisia

            • "Od praxe k zamestnaniu 2" - Erasmus+

            • STRETNUTIE PRED ODLETOM

              Vážení účastníci mobility do Sevilly!

              Termín nášho odchodu na zahraničnú stáž sa blíži. Dňa 12. marca 2019 - t.j. v utorok o 14:30 hod. sa stretneme vo video učebni, aby sme si povedali dôležité záverečné informácie pred odletom.

              Prítomnosť všetkých stážistov ako aj ich rodičov je veľmi dôležitá.

              Mária Široká, koordinátorka projektu

            • Študenti našej školy začali spoluprácu na novom eTwinningovom projekte "@mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture"

            • Študenti 2.B triedy začali spolupracovať s ďalšími dvoma Európskymi školami na novom eTwinningovom projekte s názvom "@mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture". Spolupracujú so svojimi starými partnermi z Colegiul National Pedagogic C. Bratescu, Constanta v Rumunsku a celkom novými partnermi z IIS "Galilei - Vetrone", Benevento Talianska. projekt je zameraný na problematiku demokracie a európskeh demokratickej kultúry a demokratickú participáciu. Jeho cieľom je posilnenie mierovej a kultivovanej demokracie v zúčastnených krajinách a v európskom priestore. Aktivity v tomto projekte sa zameriavajú na európske hodnoty a rozvoj európskej identity. Žiaci sa učia o základných hodnotách Európskej únie: úcte k ľudskej dôstojnosti a ľudským právam, slobode, demokracii, rovnosti a právnemu štátu. Naučia sa oceňovať rozmanitosť života v Európe. Chápu a rešpektujú skutočnosť, že život v Európe je kultúrne rôznorodý a že rôzni ľudia prinášajú európske spoločenstvo rôznym hodnotám, čím ho posilňujú. Študenti sa tešia, čo sa vo vzájomnej spolupráci naučia o demokracii a európskej demokratickej kultúre. Chystajú s spoločne s partnermi participovať i na simulovaných študentských voľbách do Európskeho parlamentu v máji 2019.

              Zuzana Mészárosová

               

            • Krajská súťaž žiakov stredných škôl v SIP

            • Dňa 14. februára 2019 sa uskutočnil na Obchodnej akadémii v Šuranoch už 53. ročník krajského kola súťaže žiakov stredných škôl v spracovaní informácií na počítači.

              Našu obchodnú akadémiu reprezentovali v písaní na počítači – V. Wang (II. A) a
              B. Tarišková
               (III. A). Vo svojich kategóriách sa umiestnili na 16. a 22. mieste. V. Wang s výkonom 240,4 čistých úderov za minútu a B. Tarišková s výkonom 203,4 čistých úderov za minútu. V úprave textu na počítači nás reprezentovala M. Šviriková, (II. A) , ktorá obsadila 3. miesto s počtom vykonaných korektúr 74.

              Žiačkám srdečne ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

              Ing. Emília Mosnáková

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková