• Novinky

            • Výstava spojená s eTwinningovým projektom

            • Dnes študentov našej školy íítala výstava projektovej práce študentov 1.A triedy, ktorí celý školský rok pracovali v eTwinningovom projekte "GLOB@L ISSUES @ SCHOOL". Študenti ukončili prácu na tomto projekte a výsledný produkt ich prójektu môžete nájsť na tomto interaktívnom newslettri, ktorý mapuje všetky ich projektové kroky - https://view.genial.ly/628f767f71d8140017d1e4db/interactive-image-interactive-image

              Študenti zároveň obdržali certifikáty za ich poctivú prácu v tomto eTwinningovom projekte. Podľa slov Lacka Sladičeka sa radi učili nové veci súvisiace s globálnou výchovou a najviac sa im páčila spolupráca s partnermi z Rumunska a práca s nástrojmi Web 2.0, ktoré využívali na kolaboráciu a vyjadrovanie svojich postojov ku globálnym problémom súčasného sveta.

              Zuzana Mészárosová

            • Videokonferencia s rumunskými eTwinningovými partnermi

            • Vo štvtok 19.5.2022 sa uskutočnila záverečná hodnotiaca videokonferencia študentov 1.A zapojených do projektu Glob@l Issues @ School spoločne s ich rumunskými partnermi. Videokonferencia bola vyvrcholením celoročných kolaboratívnych aktivít študentov v projekte, zhodnotením výsledkov projektu ako i projektovej spolupráce. Spokojnosť bola na oboch stranách a študenti sa tešia z výsledkov svojej spolupráce, ktorá ich nielen naučila mnoho o globálnych problémoch tohto sveta, ale tiež formovali svoje postoje a empatiu k trpiacim ľuďom vo vojne, pri prírodných katastrofách, či pod rasovým, rodovým a iným útlakom a v neposlednom rade si zlepšili svoje jazykové zručnosti v angličtine a IKT zručnosti.

              Zuzana Mészárosová

            • eTwinningový projekt "GLOB@L ISSUES @ SCHOOL" finišuje

            • Študenti 1.A triedy zapojení do eTwinningového projektu "GLOB@L ISSUES @ SCHOOL" finišujú vo svojich projektových aktivitách. Poslednou témou ich projektovej spolupráce je téma Hlad vo svete, kde sa nielenže o tejto problematike učia, ale tiež sú "aktívnymi hráčmi" v tomto celosvetovom probléme, t.j. pomáhajú riešiť tento problém svojimi aktivitami v jazykovej hre FREE RICE podporovanej OSN a bohatými sponzormi. V tejto skelej hre spoločne so svojimi partnermi sa učia novú slovnú zásobu anglického jazyka a za každé správne naučené slovíčko vyhrávajú 10 zrniek ryže, ktoré sa prostrednícvom OSN posielajú ľuďom do krajín, v ktorých je hlad. Zatiaľ nahrali 39230 zrniek ryže, čo nasýti zopár hladujúcich. V hre budú pokračovať a pomáhať a učiť sa nové anglické slová. Svoje reflexie z práce na projekte zaznamenali takto: https://www.youtube.com/watch?v=CgMCwv0fDko

              Zuzana Mészárosová

            • Študenti si užili Deň Štefana Dobóa

            • Študenti 1.A a 2.A sa zúčastnili skvelej akcie Deň Štefana Dobóa v Kontaktcafe. Okrem toho, že sa dozvedeli mnoho o tejto významnej historickej postave mesta Levice i dejín strednej Európy si študenti mohli vyskúšať varenie originálne tureckej kávy, ktorú sa Levičania naučili piť počas tureckých nájazdov na naše územie :) Či im kávička chutila posúďte sami :)

              Zuzana Mészárosová

            • Rozlúčka s maturantmi

            • Spoločná rozlúčka s maturantmi na našej škole zaváňala človečinou… bolo cítiť, že študenti sa cítili spolu skvele, po vyše dvoch rokoch pandémie :) Maturantom prajeme veľa úspechov pri ústnych maturitných skúškach.

              Zuzana Mészárosová

            • Prednáška: „Obchodovanie s ľuďmi“

            • 10. mája 2022 mali žiaci 4. A, B zaujímavú prednášku na tému „Obchodovanie s ľuďmi“. Por. JUDr. Monika Molnárová premietla filmy a diskutovala so žiakmi na túto tému, upozornila ich na riziká práce a štúdia v zahraničí. Žiaci dostali plagátiky a brožúrky: „Nikto nie je na predaj“, „Pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi“, telefonický kontakt Národnej linky na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi – 0800 800 818. Prednáška bola pre žiakov veľmi užitočná, pretože mnohí sa chystajú do zahraničia.  PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Deň Európy na našej škole

            • Študenti našej školy si pripomenuli 9. máj - Deň Európy viacerými aktivitami. Dvaja študenti navštívili Kanceláriu Európskeho parlamentu na Slovensku v Bratislave a zúčastnili sa debaty s europoslancom Ivanom Štefancom. Všetci študenti školy si pripomenuli tento deň rozhlasovým vysielaním a 1.A a 2.B mali hodiny anglického jazyka venované aktivitám zameraným na EÚ. Pri príležitostí narodenín EÚ študenti vyjadrili svoje želania pre Európu pripli ich na nástenku na chodbe. Všetky želania sa zamerali hlavne na mier, solidaritu, jednotu a prosperitu pre súčasnú Európu. Obzvlášť v tomto období ešte viac vystupujú do popredia tieto hodnoty, na ktorých bola Európska únia vybudovaná, ktoré v týchto pohnutých časoch potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým...

              Link na video z podujatia: https://www.youtube.com/watch?v=w0ZJ6P7mT-A

              Zuzana Mészárosová

            • "Budúcnosť Európy mojimi očami"

            • Tento rok si pripomíname 72. výročie od momentu, kedy francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman predstavil plán hlbšej spolupráce medzi večnými rivalmi, Nemeckom a Francúzskom. Európsky lídri tak po stáročiach vojen vymenili rinčanie zbraní za rokovací stôl. Vďaka tejto myšlienke zabezpečuje projekt Európskej únie už viac ako pol storočia členským štátom výnimočný hospodársky a spoločenský rast a rozvoj. No hlavným prínosom spoločného projektu je viac ako 70 rokov mieru. Pri tejto príležitosti sa dvaja študenti Chiara Holečková z 3.B a Dávid Benický z 2.A našej školy zapojili do celoslovenskej esejistickej súťaže vyhlásenej europoslancom Ivanom Štefancom : "Budúcnosť Európy mojimi očami" Slávnostné vyhodnotenie súťaže spojené s diskusiou prebehlo na deň Európy 9. mája 2022 v priestoroch Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu v Bratislave, ktorého sa zúčastnili obaja naši študenti. 

              Chiara vo svojej eseji píše: "... Európska únia je už „dáma v rokoch“ a od svojho vzniku sa snaží tvoriť mier v jej členských štátoch a vychádzať dobre s ostatnými krajinami mimo EÚ. Budovanie mieru je teda podľa mňa najprioritnejšou úlohou nie len Európskej únie, ale všetkých krajín na tejto Zemi a každého z nás".

              Dávid sa vo svojej eseji zameral na sny o budúcnosti mladých a píše: „Svet patrí mladým“ – tieto slová často počuť temer z každých úst staršej generácie a asi na tom niečo naozaj bude... Mladí ľudia, plní elánu, entuziazmu, chuti robiť zmeny k lepšiemu, predstavujúci si krajší, lepší, spravodlivejší a rovnoprávnejší svet pre seba, svojich rodičov či budúce generácie, sú tu a dnes pripravení na svoju dejinnú úlohu. I keď nie je ľahké si predstaviť , že v súčasnej náročnej a komplikovanej situácii v Európe i na celom svete by sa tieto zmeny diali tak rýchlo a jednoducho, ako by si to mladá generácia priala.

              Tešíme sa, že i v týchto náročných časoch si študenti nájdu čas a hlavne vôľu  robiť i veci, ktoré sú nad mieru bežných študentských povinností.

              Zuzana Mészárosová

            • Liga proti rakovine - zbierka

            • Študenti Obchodnej akadémie v Leviciach sa vo štvrtok 28.04.2022 zapojili do zbierky Liga proti rakovine a vyzbierali 1624,91 €. Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli.

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková