• Novinky

            • VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ Z NOVEMBRA 1989

            • V predvečer 30. výročia Nežnej revolúcie sme na škole usporiadali množstvo akcií pripomínajúcich revolučné dni z Novembra 1989. Jednou z najpríťažliveších a najdostupnejšíc pre študentov našej školy bola výstava fotografií Heleny Košúthovej a Ladislava Lokšu, ktorá lemuje hlavnú chodbu na 1. poschodí našej školy. Výstava priblížila študentom, že boj za demokraciu nebol jednoduchý a demokraciu sa treba podporovať i dnes. Výstavu sme mohli uskutočniť vďaka finančnej podpore firmy ROEZ.Viď film z výstavy tu:

              Zuzana Mészárosová

            • Žiaci inovovali banky pre budúcnosť

            • Vzdelávací program „Viac ako peniaze“ neziskovej organizácie Junior Achievement Slovensko realizujeme v druhom ročníku ako súčasť predmetu Podniková ekonomika a pre prvákov je náplňou Manažmentu osobných financií v bloku praktického odborného vyučovania. Získavajú prehľad o nakladaní s osobnými financiami a učia sa plánovať svoju budúcnosť. Ideálne je, ak sa nám to darí formou zážitkového vyučovania. Skvelou možnosťou preto bolo pre nás registrovať žiakov do výberového kola pre celodennú súťaž Innovation Camp, ktorá sa uskutočnila 13. novembra 2019 v centrále Slovenskej sporiteľne na Tomášikovej ulici v Bratislave. Pre veľký záujem boli účastníci z celého Slovenska vyžrebovaní – 10 tímov zo základných a 10 zo stredných škôl, celkovo stovka mladých ľudí. S trochou šťastia sa tak do súťaže dostali naši nominovaní reprezentanti Johanna Tóbiašová a Adrián Németh z I. B, Sára Chmelovičová, Boris Dudek a Martin Molnár z II. A.

               

              Aby si vyskúšali prácu v tíme s neznámymi ľuďmi, zloženie súťažných družstiev bolo namiešané tak, že v žiadnom neboli dvaja žiaci z tej istej školy. Po krátkej rozcvičke pri stavaní veže zo špagiet a lepiacej pásky prišla výzva: ako budú fungovať banky o 20 rokov?  Na vymyslenie, naformulovanie a prezentáciu svojho pohľadu mali len pár hodín, počas ktorých im pomáhali odborní konzultanti zo Slovenskej sporiteľne. Mohli využívať počítač, ale hlavne svoju kreativitu.

               

              Odborná porota zložená zo špecialistov Slovenskej sporiteľne hľadala podnety od budúcich klientov na komplexné fungovanie banky v budúcnosti. Zaujímala ich najmä predstava žiakov o fungovaní zamestnancov, prístupe ku klientovi, ako by s ním komunikovali, overovali jeho údaje, vybavovali úver... Víťazným návrhom v kategórii „stredné školy“ je ekologicky zameraná banka. Na streche bude vybudovaná zelená záhrada, banka bude využívať energetické zdroje, ktoré si sama vyrobí zo solárnych panelov. V radoch zamestnancov sa objavia aj roboty a fungovanie banky bude založené na hologramoch, ktoré budú fungovať prostredníctvom mobilov, či dokonca čipov integrovaných v tele klienta. Overovanie totožnosti bude podľa žiakov prebiehať pomocou biometrických čŕt klienta.  Vo všetkých prezentáciách sa objavovali prvky technologického pokroku a viaceré nápady sa opakovali. Zhodovali sa na trende poklesu počtu kamenných pobočiek a klasických zamestnancov.

               

              Napriek vynaloženej snahe a veľmi dobrým osobným výkonom našich žiakov sa ani jeden z nich so svojim tímom neumiestnil na víťazných priečkach. Tento deň bol však nezabudnuteľným zážitkom.

               

              Ing. Erika Píšiová
               

            • EURÓPSKY TÝŽDEŇ BOJA PROTI DROGÁM

            • Tretí novembrový týždeň kalendárneho roka 2019 je Európskym týždňom boja proti drogám, vyhláseným z iniciatívy Európskej únie. Prvýkrát bol tento Európsky týždeň boja proti drogám vyhlásený v roku 1998. Začal sa konať v Grécku a pokračoval vo všetkých členských štátoch. Neskôr sa stalo nepísanou tradíciou, že v jesenných mesiacoch – osobitne v novembri sa viac ako inokedy organizujú alebo zviditeľňujú pre verejnosť aktivity, ktoré v konečnom dôsledku napomáhajú k znižovaniu dopytu po drogách.

              Drogová závislosť nevzniká náhle, ale vyvíja sa postupne a súvisí so spôsobom života jednotlivca. Náklonnosť k tomuto nebezpečiu vzniká najmä v detskom a dospievajúcom veku. A práve toto obdobie je veľmi dôležité pre rozvoj zdravej osobnosti a slobodného rozhodovania.

              V tejto súvislosti sme sa na našej škole rozhodli v priebehu tohto mesiaca venovať intenzívnejšie primárnej prevencii, a preto sme pripravili pre žiakov nasledovné preventívne aktivity:

              • Súťaž tried o najzaujímavejší video shot na tému - “VYBER SI SMER SVOJEJ  ŽIVOTNEJ CESTY!“
              • V rámci etickej výchovy pre 1. ročník beseda - Pravda o drogách a pre 2. ročník beseda - Moje životné hodnoty.
              • Triedni učitelia pripravia spoločnú triednu akciu alebo aktivitu.
              • 19. 11. 2019 - medzitriedny turnaj v stolnom tenise pre dievčatá  a chlapcov.
              • Dotazník pre 1. ročník zameraný na dôležitosť prevencie užívania alkoholu a fajčenia.

              Mgr. Marta Števková

              Koordinátorka protidrogovej prevencie

            • Mapujeme míľniky slobodnej Európy

            • Medzinárodný eTwinningový projekt „M@pping the Milestones of Free Europe“, uskutočňujúci sa v tomto školskom roku, pochádzajúci z dielne študentov 1.B triedy Obchodnej akadémie v Leviciach a ich partnerov z rumunského Colegiul National Pedagogic „Constantin Bratescu” v Constante a českého Gymnázia Olgy Havlové v Ostrave - Porube  sa zameriava na zmapovanie míľnikov revolúcií 1989 v bývalom Československu, Rumunsku a ďalších európskych krajinách, na ich príčiny a dôsledky. Cieľom projektu je viesť študentov k tomu, aby sa dozvedeli viac o modernej histórii a získali informácie o ceste partnerských krajín k slobode v roku 1989 z prvej ruky, od partnerov projektu. Študenti diskutujú o totalite a živote svojich krajín v období pred rokom 1989, o revolúcii 1989, ktorá viedla k slobode, o výhodách a nevýhodách tohto procesu, o podobnostiach a rozdieloch na ceste k slobode v rôznych krajinách Európy a po roku 1989. Projekt mapuje súčasný stav slobody v európskych krajinách a je osobným vkladom a prínosom zapojených študentov k 30. výročiu revolúcií v roku 1989.

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková