• Novinky

            • Príprava na Simulované voľby do Európskeho parlamentu 2019

            • Naša škola je zapojená do programu Ambasádorská škola Európskeho parlamentu (EPAS) a Platforma ambasádoriek a ambasádorov európskej demokratickej kultúry (AmbEDK) a intenzívne sa pripravuje na simulované voľby do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 2. mája. Študenti budú mať príležitosť vyskúšať si, ako by vyzerali celoeurópske voľby - keby sa priamo volili kandidáti európskych parlamentných politických strán. Zapojení študenti si budú vyberať z ôsmych politických skupín, ktoré v súčasnosti pôsobia v Európskom parlamente.  S nimi sa v týchto dňoch oboznamujú na workshopoch (viď video - tu), či stretnutiach s odborníkmi na slovo vzatými, teda samotnými europoslancami, či inými odborníkmi na európske záležitosti - u nás privítame Roberta Hajšela - riaditeľa Informačnej kancelárie EP v Bratislave.

              Pre študentov je dôležité uvedomenie si vlastnej osobnej dôležitosti pri formovaní obrazu našej aj európskej spoločnosti. Práve voľby sú v demokratickom svete tým základným krokom, od ktorého sa odvíjajú ďalšie možnosti, scenáre vo vývoji Únie, krajiny, regiónu či obce. Simulované voľby by mali napomôcť lepšie sa na krok voľby pripraviť. Študenti si takto skôr uvedomia, že svojim hlasom môžu prispieť k rozhodovaniu o tom, akú Európu budeme mať.

              Zuzana Mészárosová

            • Úspešní v regionálnom kole súťaže Mladý Európan

            • Dňa 10.4.2019 sa uskutočnilo regionálne kolo vedomostnej súťaže Mladý Európan, ktoré vyhlásilo Zastúpenie Európskej komisie a regionálne informačné centrá Europe Direct. Tento rok je to už štrnásty ročník celoslovenskej súťaže Mladý Európan. „Poslaním súťaže je zvýšiť povedomie participatívneho občianstva Európskej únie medzi študentmi stredných škôl na Slovensku. Nosnou témou sú všeobecné znalosti o histórii, geografii, osobnostiach a najvýznamnejších pamätihodnostiach EÚ. Prioritami tento rok sú: voľby do Európskeho parlamentu, 15. výročie vstupu SR do EÚ, 10. výročie prijatia spoločnej meny euro a Investičný plán pre Európu. Taktiež krajiny predsedajúce Rade Európskej únie v roku 2019, konkrétne Rumunsko a Fínsko."

              Naši študenti z 1.A triedy Bianka Vrábová, Martin Molnár a Alexandra Császarová obsadili 5. miesto spomedzi jedenástich súťažných tímov z nášho regiónu. Gratulujeme :)

              Zuzana Mészárosová

               

            • S partnermi z Rumunska a Talianska debatujeme o demokracii

            • Študenti našej školy intenzívne pracujú na európskom eTwinningovom projekte "@mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture" a zmysluplne debatujú so svojimi partnermi z Rumunska a Talianska o demokracii. Spoločne sa chystajú na simulované voľby do EP 2.5.2019.

              Zuzana Mészárosová

            • Inovatívny erasmovský projekt VET4SCAPE úspešne zavŕšený


            • Obchodná akadémia v Leviciach pracovala od septembra 2017 do februára 2019 na skvelom projekte ERASMUS+ KA2 VET4SCAPE. Slovenskí študenti spolu s projektovými partnermi z Rakúska, Portugalska, Rumunska, Českej republiky, Slovinska a Bulharska spolupracovali na spoločných aktivitách s cieľom zlepšiť úroveň a kvalitu odbornej prípravy a jazykovej výučby obchodnej angličiny, ako i podpory medzikultúrnej kompetencie a ich schopnosti spolupracovať v medzinárodnom tíme. "Strategické partnerstvá“ umožnili zlepšiť kvalitu ekonomického vzdelávania všetkým zúčastneným školám. „Vocational Educational Training for Skills, Competence and The Practice for the Economy" sa totiž vzťahuje na odborné vzdelávanie v oblasti zručností, kompetencií a praxe v hospodárstve.

              Všetky ciele projektu boli  dosiahnuté v troch hlavných oblastiach a zameraniach projektu, ktoré boli zároveň i jeho základnými piliermi. Prvým cieľom bolo vytvorenie Junior Achievement firiem a ich vzájomná spolupráca. Vo všetkých siedmych zapojených krajinách boli založené JA firmy, ktoré začali pracovať a vzájomne obchodovať a zarábali reálne peniaze. Napr. slovenské JA firmy Unique a Different sa veľmi úspešne etablovali na medzinárodnom firemnom poli a stali sa lídrami a vzorom kvalitného fungovania pre iné novovzniknuté partnerské JA firmy, nakoľko OA v Leviciach má s ich fungovaním dlhoročné skúsenosti. Počas prvých dvoch krátkodobých vzdelávacích stretnutí v bulharskom Vidine a portugalskom Barreire kooperácia JA firiem nadobudla jasné kontúry. Na treťom záverečnom stretnutí v Českých Budějoviciach bol kľúčovou aktivitou tohto piliera medzinárodný veľtrh JA firiem, kde boli produkty študentských firiem ponúkané a predávané účastníkom z iných krajín, ako aj študentom a učiteľom hosťujúcej Obchodnej akadémie v Českých Budějoviciach. Veľtrh bol úspešný a takmer všetky produkty a tovary boli predané. Na záver študenti predstavili situáciu na trhu práce v ich domovskej krajine a porovnali ju v rámci európskeho trhu práce.

               Pilier 2 - posilnenie kompetencií v ​​oblasti Obchodnej angličtiny a eventuálna účasť  na skúške  a možnosť získať certifikát LCCI sa tiež  darilo napĺňať veľmi dobre. Zdrojom na štúdium bola spoločne vybraná učebnica „Market Leader Intermediate“. Tento koncept bol podrobne vysvetlený počas 1. nadnárodného projektového stretnutia v Ljubľane a prvá téma Cestovanie a doprava sa  prebrala a precvičila v rámci 1. krátkodobej  školiacej aktivity vo Vidine vo forme 4 vzorových hodín vyučovaných pedagógmi zo 4 rôznych krajín. Okrem toho boli vykonané ústne skúšky dvoma učiteľmi angličtiny, ktoré dali študentom predstavu o tom, ako sa ústna skúška vykonáva v rámci schémy LCCI certifikátu. Počas 2. krátkodobej školiacej aktivity v Barreire študenti podobne absolvovali 4 vzorové hodiny obchodnej angličtiny na tému Reklama a na stretnutí v Českých Budějoviciach sa venovali téme Ľudské zdroje.

              Tretí pilier - medzikultúrne vzdelávanie, zohral dôležitú úlohu počas celej spolupráce na tomto medzinárodnom projekte. Študenti vytvorili sprievodcu kultúrnym prežitím vo svojom meste, krajine, dozvedeli sa o aspektoch v partnerských mestách a krajinách a vymieňali si praktické skúsenosti so svojimi rovesníkmi, či poznávali kultúrne a národné  rozdiely  medzi zúčastnenými krajinami, dozvedeli sa viac o vianočných a iných tradíciách šiestich národov zúčastnených v projekte.

              Aby sa zabezpečila kvalita a bolo možné porovnanie úrovne nadobudnutých vedomostí a zručností prebehlo predtestovanie obsahu troch pilierov pred oboma školiacimi aktivitami a tiež testovanie na konci troch školiacich aktivít s cieľom zhodnotiť proces učenia počas celého týždňa. Je to mimoriadne dôležité meranie, pretože ukazuje progres študentov, koľko sa naučili počas školiacich aktivít. Počas projektu bola vytvorená webová stránka projektu - https://vet4scape.wixsite.com/erasmusplus a platforma eTwinning slúžila ako bezpečné miesto zhromažďovania a sharovania materiálov používaných vo VET4SCAPE. Študenti zo Slovenska a Rumunska získali Národné certifikáty kvality za ich prácu na platforme eTwinning a slovenská Obchodná akadémia z Levíc dokonca získala 1. miesto národnej súťaže o najlepší projekt Erasmus+ realizovaný cez platformu eTwinning.

              Projekt bol skvelou príležitosťou na spoluprácu, prostredníctvom vysoko kvalitného projektu Erasmus+, ktorý poskytol študentom i ich učiteľom jedinečné skúsenosti, vedomosti, zručnosti, príležitosť spoločne podnikať v rámci európskeho trhu a príležitosť spoznania nových ľudí, miest  a vzájomného a spoločného učenia sa v 21. storočí v Európskej únii. Film o projekte vzhliadnete na tomto linku: https://www.youtube.com/watch?v=9FaxhufNvgM

              Zuzana Mészárosová, koordinátor VET4SCAPE za OA Levice

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková