• Novinky

            • Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu na OA

            • Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu si študenti 1.A a 2.A pripomenuli workshopom a tak si  pripomenuli tragické udalosti holokaustu a zároveň uctili pamiatku jeho obetí. 27. januára totiž uplynie 74 rokov od oslobodenia komplexu nacistických koncentračných táborov Oswiencim-Brzezinka Červenou armádou. Zmyslom tohoto skvelého podujatia však nebolo len sprítomniť historickú udalosť, ale tiež upriamiť  pozornosť na jej príčiny a dôsledky. Práve pochopenie príčin a dôsledkov je prehĺbenie vzdelania, ktoré umožňuje vyvarovať sa ďalších takýchto nepredstaviteľných zlyhaní v budúcnosti.

              Na stretnutí sa študenti dozvedeli viac o holokauste, ako im poskytujú bežné hodiny dejepisu. Bola im priblížená história  Koncentračného tábora Osvienčima premietnutý dokumentárny videofilm z dielne študentov OA, v ktorom sa pri návšteve koncentračného tábora v Osvienčime snažili zodpovedať otázku, ako bolo ľudsky možné dopustiť sa takých zverstiev proti ľudskosti, ktoré boli páchané počas holokaustu. V dramatizácii študenti priblížili príbeh  Violy Fisgherovej  a detský holokaust.

              Ak chceme zabrániť nočnej more holokaustu, aby sa už nikdy neopakovala, je našou povinnosťou dnes, i do budúcnosti, aby sme sa učili o holokauste, pretože nás učí o predsudkoch a ich následkoch. Mali by sme sa učiť o holokauste, pretože chceme, nie preto, že musíme. Mali by sme sa učiť o holokauste, pretože niet pochýb o tom, že by sa mohol zopakovať znovu. Mali by sme sa učiť o holokauste, aby sme mu dokázali zabrániť v budúcnosti. Mali by sme sa učiť o holokauste a byť vďační za to, čo máme. Dlhujeme to nevinným ľuďom ktorí zomreli, ľuďom umučeným v koncentračných táboroch.

              Zuzana Mészárosová

            • Študenti našej školy obchodovali na medzinárodnom veľtrhu v rámci projektu ERASMUS+ „VET4SCAPE“ v Českých Budějoviciach

            • V polovici decembra strávili študenti našej školy týždeň plný vzdelávacích a poznávacích aktivít na krátkodobom vzdelávacom pobyte v Českých Budějoviciach. Toto stretnutie sa uskutočnilo v rámci spolupráce na projekte Erasmus+ KA2 „VET4SCAPE".

              Naši študenti spolu s projektovými partnermi z Rakúska, Portugalska, Rumunska, Českej republiky, Slovinska a Bulharska spolupracovali na spoločných aktivitách s cieľom zlepšiť úroveň a kvalitu odbornej a jazykovej výučby obchodnej angličtiny, ako i podpory medzikultúrnej kompetencie a ich schopnosti spolupracovať v medzinárodnom tíme. "Strategické partnerstvá“ umožňujú zlepšiť kvalitu ekonomického vzdelávania všetkým zúčastneným školám. „Vocational Educational Training for Skills, Competence and The Practice for the Economy" sa totiž vzťahuje na odborné vzdelávanie v oblasti zručností, kompetencií a praxe v hospodárstve.

              V rámci jazykovej výučby obchodnej angličtiny sa zamerali na tému "Ľudské zdroje". Všetci študenti absolvovali jazykovú prípravu v medzinárodných skupinách, ktoré pripravili učitelia z Českej republiky, Slovenska, Rumunska a Bulharska. V rámci simulácií ústnej skúšky z obchodnej angličtiny diskutovali s ďalšími učiteľmi angličtiny o tom, ako sa pripraviť na pracovný pohovor a byť úspešný.

              Druhý pilier projektu predstavuje spolupráca Junior Achievement firiem siedmych zúčastnených škôl. Ústrednou témou bola prezentácia príslušných národných JA firiem, ich spôsob práce a ich úspechy. Kľúčovou aktivitou tohto piliera bol medzinárodný veľtrh JA firiem, kde boli produkty študentských firiem ponúkané a predávané účastníkom z iných krajín, ako aj študentom a učiteľom hosťujúcej Obchodnej akadémie v Českých Budějoviciach. Veľtrh bol úspešný a takmer všetky produkty a tovary boli predané. Na záver študenti predstavili situáciu na trhu práce v ich domovskej krajine a porovnali ju v rámci európskeho trhu práce.

              JA firma Different našej školy, bola skutočnou inšpiráciou pre ostatné zúčastnené JA firmy, pretože funguje na vysokej profesionálnej úrovni. Ich inovatívny produkt -  relaxačné ponožky mal veľký úspech na veľtrhu a v súčasnosti je množstvo spokojných zákazníkov v jednotlivých krajinách, ktorí si tieto ponožky zakúpili a používajú ich. Firma Different svoj záujem o medzinárodnú spoluprácu s JA firmami z partnerských krajín projektu prejavila aj svojou registráciou na medzinárodnej platforme Enterprise without Borders.

              Podľa slov pp. Márie Haulíkovej je účasť na medzinárodnom projekte VET4SCAPE skvelou príležitosťou vidieť ako funguje ekonomické vzdelávanie v Európe a možnosťou porovnať úroveň tohto vzdelávania v rámci zúčastnených projektových krajín. „Dlhoročné a bohaté skúsenosti s fungovaním JA firiem na našej škole nám umožnili, že sme boli inšpiráciou pre ostatných, obzvlášť pre školy, ktoré len teraz začali s JA firmami.“

              Medzikultúrny aspekt bol na vzdelávacom stretnutí venovaný Vianociam. Na workshope sa študenti navzájom informovali o vianočných tradíciách, zvykoch, jedlách. V medzinárodných tímoch sa navzájom učili, súťažili a spievali Vianočné koledy. Na záver navštívili vianočné trhy v meste a Kostol Svätej rodiny, kde im bola priblížená problematika  Adventu a vianočná služba s vianočnými koledami v rôznych jazykoch.

              V rámci poznávania českej krajiny študenti absolvovali prehliadku Českých Budějovíc a známeho pivovaru, navštívili  zámok Hluboká nad Vltavou a prešli sa malebnými uličkami mestečka Český Krumlov, ktorého mestská pamiatková rezervácia patrí do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. „Naši hostitelia nám pripravili priateľské privítanie a skvelý program“ povedal Milan Horňák, ktorý je prezidentom Different JA firmy. „ Som rád, že som navštívil práve túto destináciu a spoznal krásy južných Čiech, sú naozaj prekrásne. Rád by som sa sem vrátil, veď tu mám nových priateľov...“

              Podpora ekonomického vzdelávania, aktivizácia študentov, podporovanie ich tvorivosti a schopnosti kooperácie s rovesníkmi z európskych krajín pri práci v medzinárodnom tíme a, samozrejme, zvyšovanie úrovne jazykových kompetencií to sú atribúty, ktoré Erasmus+ počas výmenných pobytov prináša. Projekt VET4SCAPE je toho jasným dôkazom…

              Zuzana Mészárosová, Mária Haulíková

            • Projekt "Od praxe k zamestnaniu 2"- Londýn 2019

            • STRETNUTIE PRED ODLETOM - 15/01/2019 - 14:30

              Oznamujem študentom 3. a 4. ročníka vybraným na zahraničnú prax do Londýna a ich rodičom, že spoločné stretnutie pred odletom sa uskutoční dňa 15. januára 2019 (v utorok) o 14:30 hod. vo video učebni.

              Účasť všetkých je veťmi dôležitá. Rodičia dostanú podrobné informácie o zabezpečení cesty a pobytu v Londýne, o ubytovaní, pracovných miestach a kontaktoch na hostiteľské rodiny. 

              Prax v zahraničí pre 12 študentov našej školy bude realizovaná v dňoch 20. januára - 2. februára 2019 z prostriedkov Programu Európskej únie - ERASMUS+.

              Mária Široká, koordinátorka projektu

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková