• Novinky

            • Od praxe k zamestnaniu

            • Od praxe k zamestnaniu - TURNUS  "LONDÝN"  ÚSPEŠNE  ZA  NAMI

              Na konci januára sa 9-členná skupina našich štvrtákov vrátila z odbornej praxe v Londýne, kde v rámci projektu "Od praxe k zamestnaniu" pracovali vo firmách rôzneho zamerania a vykonávali administratívne práce spojené s bežnou administratívnou agendou ako získavanie informácií a spracovávanie dát na počítači, zakladanie dokumentov, kopírovanie a tlač, mailová a telefonická komunikácia so zákazníkmi, účtovanie, príprava prezentácií, vyhľadávanie potenciálnych zákazníkov a spolupracovníkov, práca na sociálnych sieťach a ďalšie.

              Po návrate sa podelili o svoje skúsenosti na Dni otvorených dverí, ktorý sa uskutočnil na našej škole 13/02/2018. Ich prezentácie sa stretli s veľkým ohlasom a záujmom u žiakov, ktorí prišli zo základných škôl. Možno práve tento zážitok ovplyvní ich rozhodovanie o budúcom štúdiu a v septembri sa s nimi stretneme na našej škole:)

          • Prípravy na 1. projektové vzdelávacie stretnutie VET4SCAPE v Bulharsku vrcholia
            • Prípravy na 1. projektové vzdelávacie stretnutie VET4SCAPE v Bulharsku vrcholia

            • Študentom našej školy zapojeným do projektu Erasmus+ KA2 „VET4SCAPE“ účasť a práca na projekte poskytuje príležitosť spolupracovať s partnermi zo šiestich európskych škôl z Rakúska, Portugalska, Rumunska, Českej republiky, Slovinska a Bulharska s cieľom zlepšiť úroveň a kvalitu odbornej a jazykovej výučby, obchodnej angličiny. "Strategické partnerstvá" nám umožňujú zlepšiť kvalitu ekonomického vzdelávania. „Vocational Educational Training for Skills, Competence and The Practice for the Economy“ sa totiž vzťahuje na odborné vzdelávanie v oblasti zručností, kompetencií a praxe v hospodárstve.

               

              V súčasnosti sa štyria študenti tretieho ročníka pripravujú na prvé projektové vzdelávacie stretnutie v bulharskom Vidine, kde budú spolu so štyrmi desiatkami rovesníkov z partnerských krajín pracovať na problematike Junior Achievement firiem, keďže ako jediná zapojená škola majú osobné skúsenosti s fungovaním JA firiem, budú fungovať na projektovom stretnutí ako študentskí mentori a budú učiť svojich zahraničných partnerov a zdieľať svoje skúsenosti. Preto si pripravili rôzne vzdelávacie materiály, ako plagáty, hry na podporu posilňovia podnikateľských kompetencií a kompetencií v oblasti Obchodnej angličtiny. V neposlednom rade sa tešia na stretnutie s kamarátmi z iných škôl, aby sa spoločne naučili viac o jednotlivých zúčastnených krajinách a podporili medzikultúrnu kompetenciu a ich schopnosť  spolupracovať v medzinárodnom tíme. 

              V nadchádzajúcom týždni sa dvaja učitelia našej školy, M. Haulíková a Z. Mészárosová a štyri študentky 3.A a 3.B pocestujú do bulharského mestečka Vidin a budú spolupracovať s partnermi a tak implementovať projekt do praxe.

              Zuzana Mészárosová, Mária Haulíková

            • Olympiáda v ruskom jazyku – školské a krajské kolo

            • 14.12.2017 sa v školskom kole Olympiády v ruskom jazyku v kategórii B3 umiestnila na 1. mieste Natália Botková.  15.02.2018 na krajskom kole Olympiády v ruskom jazyku v Nových Zámkoch  získala Natália Botková 3. miesto. Srdečne blahoželáme a tešíme sa z jej úspechu.

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku

            • Okresné kolo Olympiády v nemeckom jazyku  sa organizovalo 18. januára 2018 v priestoroch našej školy. Žiaci súťažili v troch kategóriách.

              V kategórii 2A sa stali víťazmi:

              1.m. Zoltán Raffay  - Gymnázium Šahy,

              2.m. Matúš Czúdor  - Gymnázium A. Vrábla Levice,

              3.m. Michaela Bónová - Gymnázium A. Vrábla Levice.

              V kategórii 2B vzíťazili:

              1.m. Judith Maria Helene Kučera - Gymnázium s VJM Šahy,

              2.m. Igor Kakas Gymnázium A. Vrábla Levice,

              3.m. Diana Nagyová Gymnázium A. Vrábla Levice.

              V kategórii  2D boli dve súťažiace zo SOŠ pedagogickej v Leviciach:

              1.m.  získala Bronislava Feriancová  a na 2.m. sa umiestnila  Simona Marková.

              Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Krajská súťaž žiakov stredných škôl v SIP

            •  

              Dňa 15. februára 2018 sa uskutočnil na Obchodnej akadémii v Šuranoch už 52. ročník krajského kola súťaže žiakov stredných škôl v spracovaní informácií na počítači.

              Našu obchodnú akadémiu reprezentovala víťazka celoškolskej súťaže v písaní na počítači – Gabriela Horňáková (IV. A) a Erik Szirmai (III. A) reprezentoval v 2 kategóriách, v úprave textu na počítači a vo wordprocessingu. Obidvaja sa vo svojich kategóriách umiestnili na štvrtých miestach. Gabika s výkonom 339,8 čistých úderov za minútu a Edo s počtom vykonaných korektúr 64. Súťažné práce z wordprocesingu budú vyhodnotené predsedníčkou krajskej súťažnej komisie do 14 dní.

              Obom študentom ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

              Ing. Emília Mosnáková

            • ŠIALENE DOBRÝ DEŇ V ŠALI

            • Komu by sa chcelo vstávať o piatej ráno, trepať sa v nepríjemnom zablatenom počasí do školy, nakladať minibus vecami cvičnej firmy a potom stráviť deň v zhone a strese? Predstavte si, našli sa takí! Reprezentanti našich štyroch cvičných firiem GOLDEN EYE, s. r. o., THEO, s. r. o., SOXKY, s. r. o., a Vita, s. r. o., si vo štvrtok 8. februára 2018 hrdinsky nastavili budík a vyšli do tmavého rána, aby predstavili svoju prácu na 9. kontraktačnom dni cvičných firiem v Dome kultúry v Šali.

              Cvičná firma je v našom školskom vzdelávacom programe „Krok za krokom ekonómom“ praktický odborný  predmet pre žiakov 3. ročníka. Vyžaduje spájať teoretické poznatky s praxou. Žiaci aktívne pracujú v simulovaných podnikateľských podmienkach a riešia právne, ekonomické, účtovné a personálne problémy. Majú možnosť vytvoriť si podľa vlastného nápadu firmu, navrhnúť produkt a k nemu vymyslieť vhodnú propagáciu. Najlepším miestom pre porovnanie úrovne našich cvičných firiem so Slovenskom i zahraničím sú práve také podujatia, ako bol kontraktačný deň v Šali. Žiaci pritom môžu (a často aj musia) na obchodovanie využívať cudzí jazyk. V zameraní CF sa v jednotlivých rokoch prejavujú určité trendy. Súčasnosť je očividne v znamení jedla a aktivít pre voľný čas. Vystavujúce cvičné firmy prezentovali napríklad minipizzu, mliečne výrobky, cukrovinky,  nápoje, adrenalínové športy, záhradnícke a kvetinárske potreby, autoškolu či chov domácich zvierat.

              Tridsať tímov sa v Šali uchádzalo o ceny za najlepšie logo, slogan, katalóg, elektronickú  prezentáciu, stánok a vizitku. Naši reprezentanti obstáli veľmi dobre. Priviezli sme:

              • 2. miesto za Najlepší katalóg - Vita, s. r. o., - Erika Biela, Kristína Dominová, Kristína Greksová, Lucia Horváthová,
              • 2. miesto za Najlepšiu elektronickú prezentáciu -  SOXKY, s. r. o., - Lívia Bónová, Ľubica Bosáková, Alexandra Brecsková, Federico Banda.

              Dva ďalšie tímy si tiež zaslúžia pochvalu za reprezentáciu školy, pretože celkové vystupovanie všetkých našich žiakov na podujatí bolo vzorné. U organizátorov i hostí zo Slovenského centra cvičných firiem zanechali veľmi dobrý dojem.

              Štvrtok v Šali potvrdil, že práca v cvičnej firme podporuje kreativitu, zvyšuje samostatnosť žiakov, zlepšuje vzájomnú komunikáciu a tímovú spoluprácu. Žiaci získavajú podnikateľské zručnosti, učia sa zodpovedať za včasné a kvalitné plnenie úloh. Bez ohľadu na úspechy v súťažiach sa tak cvičné firmy podieľajú na profilovaní úspešného absolventa obchodnej akadémie.

              Všetkým zúčastneným ďakujeme.


              Ing. Erika Píšiová

            • Olympiáda v nemeckom jazyku -  školské kolo

            • V školskom kole olympiády v nemeckom jazyku, ktoré sa uskutočnilo 15. 11.2017, súťažilo v dvoch kategóriách 12 žiakov. Najlepšie výsledky dosiahli v kategórii 2A: 1.m. Vanessa Kruľáková, 2.m. Sára Caroline Kurecová, 3.m. Ondrej Ďurovič,  v kategórii 2B: 1.m. Gabriela Horňáková, 2.m. Michaela Svorčíková, 3.m. Erika Biela. Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov!

              PaedDr. Viera Hanuščinová

               

          • DOD na OA - lákadlo pre žiakov ZŠ
            • DOD na OA - lákadlo pre žiakov ZŠ

            • Naša škola privítala 13. februára 2018 pri príležitosti Dňa otvorených dverí viac ako 120 návštevníkov. Boli to hlavne žiaci deviatych ročníkov a ich rodičia. Cieľom DOD bolo uľahčiť žiakom ZŠ rozhodnúť sa o ich budúcom štúdiu, priblížiť život na OA na vyučovaní i mimo neho, predstaviť školský vzdelávací program,  vyučovacie a voliteľné predmety, či aktivity krúžkov fungujúcich  na OA. Potenciálni študenti OA a ich rodičia mohli využiť príležitosť konzultovať svoje otázky s vedením školy. 

                    Návštevníci si prezreli priestory školy, navštívili odborné učebne strojopisu a IKT, kde si mohli vyskúšať svoje zručnosti v písaní na počítači, či využívanie tabletov na účely vyučovania rôznych predmetov. V odborných učebniach im boli predstavené účtovné programy, ktoré sa využívajú na hodinách účtovníctva. Návštevníci DOD mohli zažiť atmosféru študijných jazykových pobytov, ktorých sa študenti OA pravidelne zúčastňujú a tiež skúsenosti študentov tejto školy z odbornej praxe v Londýne, ktorú uskutočňujú v rámci projektu Erasmus+. Projekt eTwinning bol predstavený spoločne s cudzími jazykmi, študenti si mohli vyskúšať svoje jazykové zručnosti, či zasúťažiť v krátkych kvízoch a použiť vzdelávacie appky využívané v práci v tomto projekte. Taktiež prezentácie školského fotografického a záchranárskeho krúžku zaujali žiakov ZŠ.

                    Jedným z najväčších magnetov Dňa otvorených dverí bola zaiste prehliadka veľtrhu cvičných firem. Študenti tretieho ročníka predstavili činnosť, aktivity a produkty svojich cvičných firiem a študentskej spoločnosti aplikovanej ekonómie GLOBE a UNIQUE.

                    Návštevníci si pochvaľovali úroveň cvičných firiem ako i ostatných prezentácií. Tohtoročný DOD na OA ukázal, že aktivita, tvorivosť a originalita študentom OA nechýbajú. Preto je dobré podporovať v mladých ľuďoch ich túžbu po vzdelaní.

              Zuzana Mészárosová

               

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková