• Novinky

          • Plodné stretnutie eTwinningových  partnerov
            • Plodné stretnutie eTwinningových partnerov

            • V dňoch 17. – 22. decembra navštívili našu školu jedenásti študenti a dvaja pedagógovia z Colegiul National Pedagogical Bratescu v rumunskej Constanțe. Toto stretnutie sa mohlo uskutočniť vďaka novej iniciatíve financovanej v rámci programu Erasmus + „Move2Learn, Learn2Move“, ktorá priamo prináša prospech mladým Európanom pracujúcim v programe eTwinning. Cieľom je umožniť im cestovať do aspoň jednej inej krajiny EÚ s cieľom zvýšiť európske vedomie a identitu.

              Konečne po rokoch spolupráce na úspešných projektoch eTwinning sa stretli partneri z oboch škôl na plodnom pracovno – poznávacom stretnutí. Absolvovali niekoľko tvorivých workshopov zameraných na podporu aktivít v ich spoločnom projekte @ctive @nd Digital Citizenship Dimensions, spoznali nových ľudí a zapojili sa do bežného školského života na našej škole. Počas návštevy spoznali krásne miesta v meste Levice a jeho okolí, hlavné mesto Slovenska, navštívili firmu IBM, kde v celodennom programe sa bližšie zoznámili s fungovaním tejto skvelej firmy a posunuli sa ďalej v chápaní ako fungujú a používajú sa v praxi najnovšie výdobytky IKT. Navštívili tiež Jadrovú elektráreň v Mochovciach a jedným z najväčších prínosov bolo vzájomné sa spoznávanie s našimi študentmi, slovenskou mentalitou. Stretnutie bolo úspešné a obojstranne obohacujúce.

              Zuzana Mészárosová, Cristina Gila

            • Projekt "Od praxe k zamestnaniu"

            • Výber študentov na stáž do Sevilly

              Prosím záujemcov o zahraničnú stáž v Španielsku (jesenný termín 2018), aby sa vo štvrtok po siedmej hodine dostavili do videoučebne. Stretnutie sa týka sa študentov tretieho ročníka a je dôležité.

              Mária Široká, koordinátorka projektu

          • Hour of Code 2017
            • Hour of Code 2017

            • Hour of Code 2017

              Aj tento rok sme sa pridali k množstvu nadšencov IT technológií a písali sme svoje prvé riadky programov, hier alebo webstránok. Spoločne sme napísali niekoľko tisíc riadkov kódu. Hour of Code je vzdelávacia aktivita, ktorá prebehla v týždni od 4. do 10. decembra 2017 a zapojilo sa do nej viac ako 180 krajín sveta a to v rámci Computer Science Education Week (csedweek.org).  Jej garantom je Hadi Partovi.
              Vyskúšajte aj vy, stále je možnosť absolvovať jednu z množstva ponúkaných aktivít na hourofcode.com.

              Mgr. Lýdia Cziriová

            • Ustanovujúce valné zhromaždenie Unique, JA Firmy

            • Dňa 21. novembra 2017 sa konalo ustanovujúce valné zhromaždenie Unique, JA Firmy. Unique, JA Firma na ňom akcionárom predstavila svoj podnikateľský plán a oboznámila ich so stanovami JA Firmy. V úvode valného zhromaždenia Erik Jesenský, prezident JA Firmy, oboznámil akcionárov s návrhom stanov, s cieľmi a smerovaním JA Firmy. Jednotliví viceprezidenti potom podrobnejšie informovali o predmete činnosti firmy, pláne výroby a predaja, o výsledku predaja akcií a získaní vstupného kapitálu, o pláne hospodárenia firmy. Nikto z prítomných akcionárov nemal pripomienky k návrhu stanov ani k návrhu podnikateľského plánu a oba dokumenty boli jednohlasne schválené. V ten istý deň predstavenostvo Unique, JA Firmy požiadalo o zápis firmy do simulovaného obchodného registra vedeného JA Slovensko, n. o. K žiadosti boli riadne priložené všetky potrebné dokumenty (podnikateľský plán, stanovy, zápisnica z ustanovujúceho valného zhromaždenia). V nasledujúci deň Unique, JA Firma obdržala zakladaciu listinu, ktorá ju oprávňuje začať uskutočňovať svoju podnikateľskú činnosť.

              Unique, JA Firme prajeme mnoho podnikateľských skúseností a úspechov.

              Mária Hauliková

            • Projektové stretnutie Česko + Slovensko

            • 22.-23. novembra sa uskutočnilo pracovné stretnutie českých študentov zo SOŠ v Přerove a študentov IV.A triedy OA v Leviciach. S touto školou sme 4 roky spolupracovali na projektoch „Einfach Deutsch“, „Deutschland international“ a Mensch@Natur“ , za ktoré sme  získali  národné a európske certifikáty kvality. Pre našich projektových partnerov sme pripravili program na spoznávanie histórie a atrakcií nášho mesta (Tekovské múzeum, Atlantis), spoločne sme riešili kvíz a hádanky, vytvárali plagáty o ochrane životného prostredia a kalendár zo spoločného stretnutia. Žiaci plnili program zostavovateľov projektu pani profesorky Zity Havranovej a Viery Hanuščinovej  v príjemnej a tvorivej atmosfére. Získali sme nové informácie, skúsenosti, upevnili naše priateľstvá.  PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Certifikáty európskej kvality

            • Certifikát európskej kvality získali ďalšie dva eTwinningové projekty. Projekt „Ljubiteli prirody“, v ktorom spolupracovalo 5 krajín: Ukrajina, Moldavsko, Poľsko, 2 školy z Gruzínska, 2 zo Slovenska, spolu 7 partnerov, 84 žiakov. Komunikačným jazykom bola ruština, projekt realizovali žiaci II.A a IV. B. V projekte „Mensch@Natur“ spolupracovali 4 krajiny: Česko, Ukrajina, Francúzsko a Slovensko, 4 učitelia a 78 žiakov. Komunikačným jazykom bola nemčina, projekt realizovali žiaci IV.A  v šk. r. 2016/17. Tešíme sa z ocenenia našej celoročnej práce. PaedDr. Viera Hanuščinová

          • Naša škola zaujala na Burze informácií
            • Naša škola zaujala na Burze informácií

            • Študenti tretieho ročníka našej školy sa zúčastnili skvelej akcie - Deň povolaní - Burza informácií 2017, ktorá sa konala 24. novembra v športovej hale v Leviciach v . Cieľom Burzy informácií 2017 s mottom „Stredná škola nie je cieľ, ale cesta.“, bolo priniesť do rodín žiakov základných škôl tému, čo by v živote chceli robiť a akú strednú školu si vybrať.

              Piati študenti reprezentujúci zároveň i JA firmu UNIQUE sa cítili pri prezentácii školy skutočne zodpovedne a hrdo, prezentujúc svoju alma mater. Pri ich  stánku sa striedala skupina za skupinou, deviataci základných škôl v sprievode učiteľov alebo rodičov prichádzali, aby sa pripravili na prvú dôležitú voľbu svojho života – výber strednej školy. Zástupcovia študentov s pedagogickým sprievodom Mgr. Lýdie Cziriovej a Ing. Márie Haulíkovej prezentovali informácie o škole a štúdiu, odpovedali na jednoduché aj komplikované otázky, rozdávali letáky nádejným študentom z celého okresu.

              Dúfame, že všetci záujemcovia o štúdium sa prídu osobne presvedčiť na Deň otvorených dverí 13. februára 2018, že Obchodná akadémia v Leviciach je pre nich tá najlepšia voľba. 

              Lýdia Cziriova, Mária Hauliková

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
            • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

            • Dňa 21.11.2016 sa konalo ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY ANLICKÉHO JAZYKA, v ktorom si zmeralo svoje vedomosti a jazykové zručnosti v angličtine 13 študentov  našej školy. Po testoch študenti v kategóriách 2A a 2B predviedli svoje hovorové zručnosti a tu sú výsledky:

              Kategória 2A: 1. miesto: Tomáš Švolík, 2. miesto: Simona Murcinová, 3. miesto: Erka Szabová

              Kategória 2.B: 1. miesto: Alex Vražel, 2. miesto: Filip Bielik a Martin Šnirer, 3. miesto: Julianna Gozová

              Víťazi obdržali diplom, knižné odmeny a anglické CD. Víťazom i všetkým zúčastneným patrí vďaka za vynaložené úsilie, víťazi oboch kategórií postupujú do okresného kola OAJ, ktoré sa uskutoční začiatkom nového kalendárneho roka.

              Zuzana Mészárosová

          • Nadnárodné stretnutie projektu Erasmus+ „VET4SCAPE“ v Ľubľane úspešné
            • Nadnárodné stretnutie projektu Erasmus+ „VET4SCAPE“ v Ľubľane úspešné

            • V dňoch 12. – 17. novembra sa dvaja učitelia Obchodnej akadémie v Leviciach zúčastnili nadnárodného pracovného stretnutia v Ľubľane s cieľom pripraviť implementáciu projektu Erasmus+ KA2 „VET4SCAPE“ do praxe.

              Tento projekt  poskytuje OA príležitosť na vytvorenie partnerstva so šiestimi školami z Rakúska, Portugalska, Rumunska, Českej republiky, Slovinska a Bulharska s cieľom zlepšiť úroveň a kvalitu odbornej a jazykovej výučby a učenia. "Strategické partnerstvá" študentom tejto školy umožnia v nadchádzajúcich osemnástich mesiacoch spolupracovať na otázkach spoločného záujmu a zaviesť inovatívne postupy a zapojiť sa do novej formy spolupráce s partnermi. VET4SCAPE  je projekt pre stredné odborné školy a má ambíciu zlepšiť kvalitu ekonomického vzdelávania. Názov projektu „Vocational Educational Training for Skills, Competence and The Practice for the Economy“ sa vzťahuje na odborné vzdelávanie v oblasti zručností, kompetencií a praxe v hospodárstve. Projekt je zaroveň sučasťou eTwinningu a využíva výhody jeho platformy. Na FB je tiež vytvorená stránka tohto projektu: https://www.facebook.com/Vet4scape/

              Pracovné stretnutie učiteľov v Ľubľane bolo produktívne, prinieslo očakávané výsledky, pripravilo školy na vzájomnú spoluprácu a je prínosom pre všetkých sedem škôl. Zúčastnené školy čaká v projekte mnoho práce a najbližšie projektové stretnutie študentov i učiteľov všetkých participujúcich škôl je naplánované na koniec februára 2018 v bulharskom Vidine.

              Zuzana Mészársová

          • Pracovné stretnutie Unique, JA Firmy v ZF Slovakia, a. s. Levice
            • Pracovné stretnutie Unique, JA Firmy v ZF Slovakia, a. s. Levice

            • Dňa 7. novembra 2017 sa Unique, JA Firma zúčastnila pracovného stretnutia s konzultantmi zo ZF Slovakia, a. s.. Stretnutie sa uskutočnilo priamo v sídle a priestoroch tejto firmy. Prezentácia Dr. Dietmara Weigta, člena predstavenstva firmy, oboznámila študentov s históriou koncernu ZF, s predmetom činnosti firmy, s postavením spoločnosti na trhu dodávateľov komponentov pre automobilový priemysel. Pre študentov boli tiež zaujímavé informácie o postavení spoločnosti na trhu zamestnávateľov v levickom regióne. Získali tiež cenné informácie o tom, aké zručnosti musí mať absolvent našej školy, ak sa chce dobre uplatniť na trhu práce, konkrétne aj v tejto firme. V súvislosti s riadením Unique, JA Firmy boli študenti upozornení na nevyhnutnosť kvalitného plánovania akejkoľvek ekonomickej činnosti a nevyhnutnosť priebežnej kontroly dosahovania cieľov. Súčasťou pracovného stretnutia bola aj exkurzia žiakov priamo vo výrobnej hale, ktorú absolvovali v ochrannom pracovnom oblečení. Zistili, aká náročná je práca priamo vo výrobnej hale, aký dôraz sa kladie na kvalitu výroby a dodržiavanie výrobného plánu. Študenti si zo stretnutia odniesli mnoho nových vedomostí, cenných skúseností s riadením firmy a mnohí z nich dokonca prehodnotili aj svoj doterajší postoj k štúdiu.

              Mária Hauliková

          • Školenie manažmentu JA Firiem
            • Školenie manažmentu JA Firiem

            • Počas októbra 2017 sa manažment Unique, JA Firmy zúčastnil školenia manažmentu v Bratislave a v Banskej Bystrici. Organizátorom školenia bola JA Slovensko, n. o. s podporou AT&T. Zamestnanci spoločnosti AT&T odovzdali študentom na školení svoje skúsenosti a rady z oblasti projektového a krízového riadenia, marketingu a financií. Nechýbali ani rady ako zvládať problémy v tíme. Príprava na reálne problémy v podnikateľskom prostredí prebehla metódou learning by doing, kde študenti riešili v tímoch problémy z rôznych oblastí, ktoré počas podnikania môžu nastať. Unique, JA Firma je pripravená a môže naplno začať realizovať svoje podnikateľské aktivity.

              Mária Hauliková

          • JA Citi International Innovation Camp
            • JA Citi International Innovation Camp

            • Dňa 18. októbra sa 6 žiakov aplikovanej ekonómie - Viktória Bajanová, Lívia Bónová, Ľubica Bosáková, Alexandra Brecsková, Erik Jesenský a Karolína Zvolenská zúčastnilo medzinárodnej, česko-slovenskej súťaže City International Innovation Camp v Brne. Celodennej súťaže, ktorej organizátorom bola nezisková vzdelávacia organizácie JA Czech v spolupráci JA Slovensko a s podporou Citi Foundation - firemnej nadácie globálnej banky Citi, sa zúčastnilo celkom 96 študentov zo Slovenska a Česka. Študenti počas celého dňa pracovali v šesťčlenných zmiešaných tímoch na riešení výzvy „Ako si Citi môže získať a udržať najlepších zamestnancov na trhu“. Študenti vypracovali kreatívne, odvážne a netradičné riešenia v podobe balíčkov benefitov a príležitostí, ktoré môže globálna banka ponúknuť  a ako sa v oblasti ľudských zdrojov môže odlíšiť od konkurencie. Študenti výsledky svojho kreatívneho riešenia prezentovali pred odbornou porotou, s prehľadom odpovedali na otázky poroty a zdôvodňovali návrhy svojich riešení. Súťaž umožnila študentom vstúpiť do aktuálnej problematiky  ľudských zdrojov, priniesť kreatívne riešenia, podporila schopnosť pracovať v tíme, ako aj prezentačné zručnosti.

              Mária Hauliková

          • ERASMUS+ KA2 PRE ŠTUDENTOV NAŠEJ ŠKOLY
            • ERASMUS+ KA2 PRE ŠTUDENTOV NAŠEJ ŠKOLY

            • Projekt Erasmus+ KA2 poskytol i našej škole príležitosť na vytvorenie partnerstva so šiestimi školami z Rakúska, Portugalska, Rumunska, Českej republiky, Slovinska a Bulharska s cieľom zlepšiť úroveň a kvalitu odbornej a jazykovej výučby a učenia. "Strategické partnerstvá" nám umožnia v nadchádzajúcich osemnástich mesiacoch spolupracovať na otázkach spoločného záujmu a zaviesť inovatívne postupy a zapojiť sa do novej formy spolupráce s partnermi. VET4SCAPE  je projekt pre stredné odborné školy a má ambíciu zlepšiť kvalitu ekonomického vzdelávania. Názov projektu „Vocational Educational Training for Skills, Competence and The Practice for the Economy“ sa vzťahuje na odborné vzdelávanie v oblasti zručností, kompetencií a praxe v hospodárstve. Chceme implementovať aspekty stanovené vo vyhlásení ministrov EÚ zodpovedných za odborné vzdelávanie a odbornú prípravu na obdobie rokov 2015 - 2020. (Závery z Rigy 2015)

              V podstate existujú 3 piliere, na ktorých je tento projekt postavený:

              1) Hlavnou časťou je vytvorenie JA firiem, aby sa získali praktické skúsenosti s ekonomickými aktivitami.

              2) Druhý aspekt sa zaoberá posilnením kompetencie v oblasti Obchodnej angličtiny. Študenti budú mať možnosť zúčastniť sa na certifikáte LCCI (London Chamber of Commerce and Industry) na úrovni B1. 

              3) Tretí pilier bude podporovať u študentov medzikultúrnu kompetenciu a ich schopnosť  spolupracovať v medzinárodnom tíme. 

              V nadchádzajúcom týždni sa dvaja učitelia našej školy, M. Haulíková a Z. Mészárosová zúčastňujú nadnárodného pracovného stretnutia v Ljublane s cieľom pripraviť implementáciu tohto projektu do praxe.

              Zuzana Mészárosová

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková