• Novinky

            • 2% Z DANE

            •   Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
              • skvalitnenie vybavenia školy
              • Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to -  tu

              • Ďakujeme.
            • Re-power Your Future

            • Vzdelávacia organizácia JA Slovensko, n. o. opäť pripravila pre stredoškolákov ďalší zaujímavý Innovation Camp, tentokrát v spolupráci s UniCredit Bank Slovakia. Zúčastnilo sa ho 12 žiakov aplikovanej ekonómie, z toho 7 "naživo" v Bratislave, v hoteli Color, 5 sa pripojili online zo školy. Úlohou študentov bolo navrhnúť opatrenia, konkrétne riešenia, ktoré zlepšia čitateľskú, prírodovednú, finančnú gramotnosť a tvorivé myslenie s konečným cieľom zlepšiť výsledky žiakov v medzinárodnom testovaní.  Žiaci pracovali na svojich riešeniach v zmiešaných tímoch s podporou konzultantov z UniCredit Bank. Žiaci v online prostredí pracovali samostatne. Porota ocenila kreatívne riešenia jednotlivých tímov, pri hodnotení prihliadala najmä na realizovateľnosť navrhnutých riešení. 1. miesto spolu so svojim tímom získal Samuel Roman Major z III. A, 2. miesto Petronela Pondelová z III. A, 3. miesto Andrés Virág z III. A. Okrem hodnotných cien si žiaci z tohto podujatia odniesli mnoho zážitkov, dojmov, nových kamarátstiev.

              Mária Hauliková

            • Umelá inteligencia v službách Obchodnej akadémie Levice

            • V piatok 23. februára 2023 sme na našej škole uskutočnili projektový deň "Umelá inteligencia v službách Obchodnej akadémie Levice". Deň s umelou inteligenciou sme realizovalii v rámci projektu  financovaného z grantového programu Nadácie ZSE - Výnimočné školy 2023/2024. Bolo nám cťou privítať na našej škole v úlohe lektora uznávaného informatika, softvérového vývojára, spisovateľa a popularizátora umelej inteligencie na sociálnych sieťach Martina Spana. Projektový deň sme začali wokrshopom pre učiteľov, v ktorom si vyskúšali ako fungujú niektoré nástroje AI a ako je možné využiť ich v práci učiteľa. Deň ďalej pokračoval workshopom pre žiakov, ktorí prejavili záujem získať zručnosti v práci s nástrojmi AI a zistiť, ako im AI môže byť nápomocná v učení. Projektový deň sme zavŕšili panelovou diskusiou s Martinom Spanom, v rámci ktorej sa žiaci okrem iného zaujímali napríklad aj o to, čo tohto digitálneho nomáda a futuristu viedlo k tomu, aby napísal svoju knihu "Umelá inteligencia v orechovej škrupinke", ktoré spoločenské oblasti predstavujú najväčšie riziko zneužitia AI, ako ďaleko je ľudstvo od technickej singularity a pod. Cieľ projektu - naučiť komunitu školy profitovať z čoho, čo ponúkajú jednotlivé nástroje AI, ako ich bezpečne a zmysluplne využívať a kriticky myslieť sme naplnili. Čerešničkou na torte tohoto dňa sa stalo video v ktorom naši žiaci spolu s Martinom Spanom propagujú nástroje AI, ktoré žiakovi pomôžu dobehnúť zameškané učivo v prípade, že pre chorobu nemohol chodiť do školy. Video si môžete pozrieť tu:  https://www.instagram.com/reel/C3uUrVDsdE_/

              Mária Hauliková

            • Krajské kolo v SIP v Šuranoch

            • Dňa 7. februára 2024 sa na OA v Šuranoch uskutočnilo krajské kolo Súťaže žiakov stredných škôl v spracovaní informácií na počítači. Žiaci súťažili v 3 disciplínach – písanie na PC, úprava textu na PC a wordprocessing.

              V silnej konkurencii súťažiacich z 8 stredných škôl Nitrianskeho samosprávneho kraja sa na 2. mieste v písaní na PC  umiestnil Damián Liko z 3. B triedy, na 2. mieste v úprave textu na PC  sa umiestnila Ema Stankovičová zo 4. B  a  vo Wordprocessingu sa na 1. mieste umiestnila Alexandra Gallová zo 4. B triedy a na 2. mieste sa umiestnila Sabina Lӧrinczová. Na celoslovenské kolo v SIP postupuje Damián Liko v písaní na PC.

               

              Blahoželáme 

               

              Jana Kišová

            • NÁVŠTEVA ALSASKEJ METROPOLY ŠTRASBURGU

            • Študenti, účastníci EUROSCOLY po náročnom pracovnom dni v Europalamente spoznávali hlavné mesto Alsaska Štrasburg. Štrasburg ponúkol našim cestovateľom dlhé prechádzky prekrásnym prostredím  a pozoruhodné historické pamiatky. Študenti si prezreli nádhernú najzachovalejšiu časť starého mesta  tvorenú malebnou skupinou historických domov nad ramenom rieky Ill a priľahlými kanálmi.  V starobylej štrasburskej štvrti La Petite France, ktorá je zapísaná v UNESCO obdivovali malebné stredoveké hrázdené domčeky z drevených trámov zo 16. – 17. storočia a túlali sa spletitými dláždenými uličkami. Prezreli si najznámejšiu stavbu a zároveň najslávnejší chrámo vo Francúzsku - Katedrálu Notre-Dame de Strasbourg pochádzajúcu z 12. až 15. storočia a ochutnali chutnú alsaskú kuchyňu. V podvečerných hodinách po príjemných troch dňoch strávených na cestách sa vracajú domov príjemne unavení s množstvom krásnych spomienok a zážitkov, na ktoré budú dlho spomínať,

              Zuzana Mészárosová

            • EUROSCOLA

            • Celý minulý školský rok študenti našej školy pracovali ako junior ambasádori EPAS a v súťaži o najlepší program EPAS získali v júni 3. miesto na Slovensku a odmenou pre 20 študentov tejto školy bola návšteva Európskekho parlamnetu  v Štrasburgu a možnosť pracovať ako europoslanci celý deň. 20. február 2024 bol tým dňom, kedy  dvadsiati študenti našej školy naplnili program Euroscola, ktorý  je jedinečnou a výnimočnou príležitosťou pre študentov stredných škôl zažiť európsku spoluprácu a rozhodovanie na vlastnej koži. Stretli sa tu s niekoľkými stovkami študentov stredných škôl zo všetkých členských krajín Európskej únie mali možnosť aktívne pracovať ako poslanci Európskeho parlamentu. Počas dnešného pracovného dňa Euroscola účastníci programu rokovali na tému Climate change - Klimatické zmeny so svojimi európskymi  rovesníkmi, pričom využívajú svoje jazykové znalosti na prezentáciu svojich názorov. Komunikačným jazykom pracovného dňa je hlavne angličtina, ale študenti sa prezentujú aj vo francúzskom, prípadne nemeckom jazyku. "Euroscola, ako hovorí Timo Čáky - jeden z europoslancov z našej školy, je skvelou príležitosťou overiť si nielen jazykové zručnosti, ale vyskúšať si rokovanie v medzinárodnom kolektíve. Je to jedinečná skúsenosť pre mladých ľudí ako sa stať aktívnym mladým človekom, občanom a euroobčanom."

              Tešíme sa, že sa naši študenti majú chuť pracovať na sebe a byť aktívnymi študentami a občanmi. Sprievodca skvelou Euroscolou v Padlete: https://padlet.com/meszarosovaz/euroscola-20-2-2024-h30yaqu3qhum69sn

              Zuzana Mészárosová 

            • Návšteva Salzburgu

            • 18.2.2024 v skorých ranných hodinách sa skupinka 20-tich študentov spolu s vedením školy vydala na poznávaciu cestu do Štrasburgu. Cestou sa zastavili v rakúskom malebnom mestečku Salzburg, kde si prezreli jeho úžasnú architektúru, hory navôkol, no spoznávali taktiež históriu, ktorá sa neodmysliteľne spája s Mozartom. Pod názvom Salzburg či Soľnohrad sa ukrýva rodisko slávneho skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. Študenti navštívili múzeum dom, kde sa v roku 1756 narodil slávny klasicistický skladateľ Wolfgang Amadeus Mozart. Prehliadku mesta nemohlo prekaziť ani daždivé počasie a študenti si toto malebné mestečko zamilovali. Teraz pokračujú smerom do francúzskeho mesta Štrasburg, kde sa zajtra zúčastnia zasadnutia Euroscoly. Cestu študentov možno mapovať na aktualizovanom Padletehttps://padlet.com/meszarosovaz/euroscola-20-2-2024-h30yaqu3qhum69sn

              Z. Mészárosová

            • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V NEMECKOM JAZYKU

            • Karin Pirosková, študentka 3.A, sa zúčastnila krajského kola ONJ, ktoré sa konalo na "Golianke" v Nitre.

              Vylosované číslo 31, pod ktorým súťažila, jej pre silnú konkurenciu síce šťastie neprinieslo, no i tak jej ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme všetko dobré do jej nasledujúcih krokov.

              Mgr. D. Selieniová

            • „Nestresuj“

            • Dňa 31. 01. 2024 žiaci 4. A a 4. B triedy absolvovali prednášku pod názvom Nestresuj“. Skúsení odborníci zo Súkromného centra poradenstva a prevencie v Leviciach diskutovali s našimi štvrtákmi o strese pred maturitnými skúškami, rozprávali sa o ich pocitoch a dôsledkoch. Radili im, ako sa so stresom vysporiadať, uvoľniť napätie a čo robiť pre zmierňovanie následkov.  

              Žiaci si počas prednášky pozreli krátke video na túto tému a pracovali v skupinách. Navzájom vyjadrovali svoje názory a vytvárali riešenia pre lepšie zvládanie stresu. Študentom 4. ročníka sa prednáška veľmi páčila a hodnotili ju pozitívne.

              M. Záhorcová, L.Szabó IV.A, PaedDr. Hanuščinová

            • 2% Z DANE

            •   Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
              • skvalitnenie vybavenia školy
              • Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to -  tu

              • Ďakujeme.
            • Obchodovanie s ľuďmi“ + Ako sta stať príslušníkom Policajného zboru

            • 1. februára 2024 mali žiaci 4. A a 4. B triedy zaujímavú prednášku na tému „Obchodovanie s ľuďmi“.  Npor. JUDr. Monika Barnová, preventistka na OR PZ v Leviciach, diskutovala s našimi maturantmi na túto tému, upozornila ich na riziká práce a štúdia v zahraničí. Žiaci si pozreli krátke filmy, v ktorých mali možnosť vidieť skutočné príbehy ľudí, ktorí doplatili na svoju dôveru.  Žiaci dostali plagátiky a brožúrky: „Nikto nie je na predaj“, „Pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi“, telefonický kontakt Národnej linky na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi – 0800 800 818.

              Npor. JUDr. Monika Barnová informovala žiakov 4. ročníka o možnosti ako stať príslušníkom Policajného zboru. Počas prednášky k tejto téme im boli poskytnuté všetky informácie o práci polície, informácie k pozíciám v PZ, viedli spolu vzájomné diskusie o podmienkach prijatia do PZ  a boli im tiež prezentované benefity, ktoré je možné získať vstupom do PZ.

              Našim študentom sa prednáška veľmi páčila,  získali veľa zaujímavých a dôležitých  informácií.

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu na našej škole

            • Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu si študenti našej školy pripomenuli slávnostným podujatím pre svojich spolužiakov, kotrý uskutočnili 26. januára 2023 v priestoroch Tekovského múzea v spolupráci s UNIS vo Viedni a Tekovským múzeom v Leviciach, a tak si  pripomenuli tragické udalosti holokaustu a zároveň uctili pamiatku jeho obetí. 27. januára totiž uplynulo 79 rokov od oslobodenia komplexu nacistických koncentračných táborov Oswiencim-Brzezinka Červenou armádou. V programe bola študentom priblížená história  Koncentračného tábora Osvienčim a premietnutý dokumentárny videofilm o tomto tábore. Následne  sa študenti oboznámili s dvomi skutočnými príbehmi holokaustu príbeh Dr. Pavla Traubnera levičanky Marty Szilárdovej.

              Na záver  si študenti prezrvli výstavu plagátov „Crimes Uncovered: The First Generation of Holocaust Researchers - Odhalené zločiny: Prvá generácia výskumníkov holokaustu“, ktorá mapovala výskumníkov a organizácie, ktoré pracovali počas holokaustu a bezprostredne po ňom, aby zaznamenávali a zhromažďovali informácie o zverstvách a postavili páchateľov pred súd.

              Zmyslom tohoto skvelého podujatia však nebolo len sprítomniť historickú udalosť, ale tiež upriamiť  pozornosť na jej príčiny a dôsledky. Práve pochopenie príčin a dôsledkov je prehĺbenie vzdelania, ktoré umožňuje vyvarovať sa ďalších takýchto nepredstaviteľných zlyhaní v budúcnosti.

              Zuzana Mészárosová

            • P O Z V Á N K A

            • Pozývame študentov 1. ročníka na slávnostné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu, ktoré organizujeme v spolupráci s OSN vo Viedni a Tekovským múzeom. Toto podujatie sa uskutoční o 9:00 hod. 26. januára 2024 v priestoroch Tekovského múzea.

              Zuzana Mészárosová

            • 2% z DANE

            •           Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                 

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy
              • Ďakujeme.
            • Výstava plagátov "Keeping the Memory @live"

            • Študenti našej školy majú možnosť vzhliadnut výstavu "Keeping the Memory @live", uskutočnenú pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu, ktorá je venovaná výstave plagátov súvisiach s holokaustom. Výstava sa nachádza na chodbe pri zborovni.

              Zuzana Mészárosová

            • Olympiáda v nemeckom jazyku - okresné kolo

            •  

              Dňa 18. 01. 2024 sa na Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach organizovalo okresné kolo ONJ.

              V kategórii 2D našu školu úspešne reprezentovali žiačky zo IV.B.

              Na  1. mieste sa umiestnila Lívia Koková2. miesto získala Sára Švajdová.

              Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Druháci na workshope o ľudských právach

            • Študenti 2.B dňa 18.1.2024 absolvovali tvorivý workshop zameraný na ľudské práva a Všeobecnú deklaráciu ľudských práv (VDĽP). Študenti si spoločne prešli všetkých 30 článkov VDĽP a spracovali ich prehľadne v Padlete: https://padlet.com/meszarosovaz/v-eobecn-dekla-cia-udsk-ch-pr-v-6xob7wwr14kg34la a následne diskutovali v skupinách, ktoré z článkov v dokumente VDĽP zohrávajú najdôležitejšiu úlohu v živote človeka. V debate prišli na to, že len ťažko si predstaviť život človeka bez ktoréhokoľvek práva, ktoré je obsiahnuté v tomto dokumente. Následne študenti v skupinách diskutovali o svojich životných príbehoch, kedy boli ich práva porušené, či obmedzované, kedy oni porušovali práva iných, kedy sa prizerali porušovaniu ľudských práv a nepomohli a naopak, kedy videli, že bol niekto nespravodlivo diskriminovaný a podporili ho.

              Workshop o VDĽP a ľudských právach s dôrazom na prácu v skupinách sa ukázal ako úspešný nástroj pre vzdelávanie študentov. Okrem poskytnutia teoretického základu ponúkol príležitosť na praktickú aplikáciu vedomostí a rozvoj kritického myslenia. Študenti odchádzali z workshopu nielen so silným pochopením dôležitosti ľudských práv, ale aj so schopnosťou efektívnej práce v tíme a schopnosťou hľadať konkrétne riešenia pre reálne problémy.

              Zuzana Mészárosová

            • Naša škola organizovala Okresné kolo olympiády anglického jazyka

            • Dňa 17.1.2024 naša škola organizovala Okresné kolo olympiády anglického jazyka pre kategórie 2A, 2B, 2C2 a 2D. Súťaž prebehla v príjemnej, tvorivej a snaživej atmosfére a najlepší angličtinári sa stali víťazmi tejto súťaže. Farby našej školy reprezentovala Sofia Miroslava Myjavská z 1.A v kategórii 2A a Lea Bešová z 3.A v kategórii 2.B. Obe sa umiestnili na piatom mieste. Gratulujeme :)

              Zuzana Mészárosová a Boris Lazar

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková