• Novinky

            • Návšteva z Európskeho parlamentu

            • 18. marca 2022 poctila našu školu návšteva až z Európskeho parlamentu. Študenti 1.A a 3.B absolvovali diskusiu a europoslancom Robertom Hajšelom. Diskusia bola veľmi živá a podnetná a študenti sa tešili informáciám z prvej ruky. Najviac ich zaujímala situácia na Ukrajine, ktorá je vo vojne s Ruskom a čo robí Európska úna, Európsky parlament pre uvoľnenie napätia v tejto oblasti. Zaujímali sa tiež o fungovanie súčasnej EÚ, hlavne sa zaujímali o to, ako sa EÚ vysporadúva s pandémiou COVID-19.

              Pán Hajšel podrobne informoval študentov, ako si Európsky parlament plní svoje úlohy v týchto mimoriadnych časoch, hovoril o podpore jednotlivých členských štátov Ukrajine  v čase vojny a tiež pandémie koronvírusu a o tom, ako Európska komisia koordinuje spoločnú európsku reakciu na pandémiu COVID-19 - Plán obnovy pre Európu a aké konkrétne nástroje ponúka na naštartovanie ekonomiky. V diskusii zodpovedal študentom na všetky ich zvedavé otázky, priblížil prácu poslanca v Európskom parlamente, vo výboroch a delegáciách EP, venoval sa i zlenej dohode a zdaňovaniu energií v EÚ.

              Podľa slov študentov bola diskusia s pánom Hajšelom  veľmi zaujímavá a podnetná a študenti  sa tešia, že sa dozvedeli mnoho nových informácií o dôležitých rozhodnutiach EP priamo z „prvej ruky“ od pána europoslanca. Pán poslanec pozval 4 študentov našej školy na návštevu Európskeho parlamentu v Štrasburgu 6.apríla 2022. Zúčastnia sa jej aktívni študenti, ktorí reprezentvali našu školu v regionálnom kole súťaže Mladý Európan.

              Stretnutie s europoslancom Robertom Hajšelom bolo skvelou príležitosťou spojiť sa s poslancom EP a hlbšie preniknúť do podstaty jeho práce a práce súčasného Európskeho parlamentu, vidieť spoločné európske záležitosti priamo očami europoslanca, ktorý autenticky informoval o jednotlivých témach a študenti si veľmi vážia jeho otvorené názory na riešenie aktuálnych problémov v EÚ.

              Zuzana Mészárosová

            • Maturitná skúška zo slovenského jazyka

            • Dôležitý deň pre našich štvrtákov – 15.03.2022 si  v písomnej časti maturitnej skúšky preverili svoje znalosti zo slovenského jazyka. Poobede mali možnosť ukázať svoje schopnosti pri písaní slohovej práce. Veríme, že sa im darilo a prajeme im veľa úspechov aj pri zvládnutí maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Medzinárodný deň žien na našej škole

            • Medzinárodný deň žien na našej škole sme si pripomenuli gratuláciou a kvetinou našim učiteľkám a celému ženskému personálu školy a tiež workshopom na podporu trpiacim ženám na rôzne typy násilia. Všetky ženy podľa študentov majú byť rovnocenné s mužmi, milované a nie týrané. Všetko najlešie ženám príležitosti ich sviatku :)

              Zuzana Mészárosová

            • Študenti o mieri...

            • Žiaci 1.A triedy pracujúci na medzinárodnom eTwinningovom projekte „GLOB@L ISSUES @ SCHOOL“ spoločne so svojimi partnermi zo strednej pedagogickej školy v rumunskej Constante sa v tomto období venujú výsostne aktuálnej téme „Mier“, ktorý je jedným z globálnych problémov ľudstva. Intenzívne debaty o mieri a pohľady naň z filozofického, či historického hľadiska, o jeho atribútoch si spoločne vymieňajú v diskusných fórach so svojimi projektovými partnermi. Vytvárajú plagáty podporujúce mier, odkazy pre vojnou trápených Ukrajincov - toto je osobný vklad študentov z oboch partnerských škôl k podpore mieru v súčasnosti. Je to ich odpoveď na násilie len niekoľko stoviek kilometrov od našich domovov na Ukrajine... Podľa slov študentov je potrebné hovoriť o potrebe mieru, obzvlášť dnes kedy si aj oni intenzívnejšie ako kedykoľvek predtým uvedomujú aké úžasné je žiť v mieri a že mier sa nedá brať ako samozrejmosť a treba sa o neho starať každodenne...

              Zuzana Mészárosová

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková