• Novinky

            • KRAJSKÉ KOLO OLYMPIÁDY V NEMECKOM JAZYKU

            • Karin Pirosková, študentka 3.A, sa zúčastnila krajského kola ONJ, ktoré sa konalo na "Golianke" v Nitre.

              Vylosované číslo 31, pod ktorým súťažila, jej pre silnú konkurenciu síce šťastie neprinieslo, no i tak jej ďakujeme za reprezentáciu školy a prajeme všetko dobré do jej nasledujúcih krokov.

              Mgr. D. Selieniová

            • „Nestresuj“

            • Dňa 31. 01. 2024 žiaci 4. A a 4. B triedy absolvovali prednášku pod názvom Nestresuj“. Skúsení odborníci zo Súkromného centra poradenstva a prevencie v Leviciach diskutovali s našimi štvrtákmi o strese pred maturitnými skúškami, rozprávali sa o ich pocitoch a dôsledkoch. Radili im, ako sa so stresom vysporiadať, uvoľniť napätie a čo robiť pre zmierňovanie následkov.  

              Žiaci si počas prednášky pozreli krátke video na túto tému a pracovali v skupinách. Navzájom vyjadrovali svoje názory a vytvárali riešenia pre lepšie zvládanie stresu. Študentom 4. ročníka sa prednáška veľmi páčila a hodnotili ju pozitívne.

              M. Záhorcová, L.Szabó IV.A, PaedDr. Hanuščinová

            • 2% Z DANE

            •   Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

              • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
              • skvalitnenie vybavenia školy
              • Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to -  tu

              • Ďakujeme.
            • Obchodovanie s ľuďmi“ + Ako sta stať príslušníkom Policajného zboru

            • 1. februára 2024 mali žiaci 4. A a 4. B triedy zaujímavú prednášku na tému „Obchodovanie s ľuďmi“.  Npor. JUDr. Monika Barnová, preventistka na OR PZ v Leviciach, diskutovala s našimi maturantmi na túto tému, upozornila ich na riziká práce a štúdia v zahraničí. Žiaci si pozreli krátke filmy, v ktorých mali možnosť vidieť skutočné príbehy ľudí, ktorí doplatili na svoju dôveru.  Žiaci dostali plagátiky a brožúrky: „Nikto nie je na predaj“, „Pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi“, telefonický kontakt Národnej linky na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi – 0800 800 818.

              Npor. JUDr. Monika Barnová informovala žiakov 4. ročníka o možnosti ako stať príslušníkom Policajného zboru. Počas prednášky k tejto téme im boli poskytnuté všetky informácie o práci polície, informácie k pozíciám v PZ, viedli spolu vzájomné diskusie o podmienkach prijatia do PZ  a boli im tiež prezentované benefity, ktoré je možné získať vstupom do PZ.

              Našim študentom sa prednáška veľmi páčila,  získali veľa zaujímavých a dôležitých  informácií.

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu na našej škole

            • Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu si študenti našej školy pripomenuli slávnostným podujatím pre svojich spolužiakov, kotrý uskutočnili 26. januára 2023 v priestoroch Tekovského múzea v spolupráci s UNIS vo Viedni a Tekovským múzeom v Leviciach, a tak si  pripomenuli tragické udalosti holokaustu a zároveň uctili pamiatku jeho obetí. 27. januára totiž uplynulo 79 rokov od oslobodenia komplexu nacistických koncentračných táborov Oswiencim-Brzezinka Červenou armádou. V programe bola študentom priblížená história  Koncentračného tábora Osvienčim a premietnutý dokumentárny videofilm o tomto tábore. Následne  sa študenti oboznámili s dvomi skutočnými príbehmi holokaustu príbeh Dr. Pavla Traubnera levičanky Marty Szilárdovej.

              Na záver  si študenti prezrvli výstavu plagátov „Crimes Uncovered: The First Generation of Holocaust Researchers - Odhalené zločiny: Prvá generácia výskumníkov holokaustu“, ktorá mapovala výskumníkov a organizácie, ktoré pracovali počas holokaustu a bezprostredne po ňom, aby zaznamenávali a zhromažďovali informácie o zverstvách a postavili páchateľov pred súd.

              Zmyslom tohoto skvelého podujatia však nebolo len sprítomniť historickú udalosť, ale tiež upriamiť  pozornosť na jej príčiny a dôsledky. Práve pochopenie príčin a dôsledkov je prehĺbenie vzdelania, ktoré umožňuje vyvarovať sa ďalších takýchto nepredstaviteľných zlyhaní v budúcnosti.

              Zuzana Mészárosová

            • P O Z V Á N K A

            • Pozývame študentov 1. ročníka na slávnostné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu, ktoré organizujeme v spolupráci s OSN vo Viedni a Tekovským múzeom. Toto podujatie sa uskutoční o 9:00 hod. 26. januára 2024 v priestoroch Tekovského múzea.

              Zuzana Mészárosová

            • 2% z DANE

            •           Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                 

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy
              • Ďakujeme.
            • Výstava plagátov "Keeping the Memory @live"

            • Študenti našej školy majú možnosť vzhliadnut výstavu "Keeping the Memory @live", uskutočnenú pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu, ktorá je venovaná výstave plagátov súvisiach s holokaustom. Výstava sa nachádza na chodbe pri zborovni.

              Zuzana Mészárosová

            • Olympiáda v nemeckom jazyku - okresné kolo

            •  

              Dňa 18. 01. 2024 sa na Gymnáziu Andreja Vrábla v Leviciach organizovalo okresné kolo ONJ.

              V kategórii 2D našu školu úspešne reprezentovali žiačky zo IV.B.

              Na  1. mieste sa umiestnila Lívia Koková2. miesto získala Sára Švajdová.

              Srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Druháci na workshope o ľudských právach

            • Študenti 2.B dňa 18.1.2024 absolvovali tvorivý workshop zameraný na ľudské práva a Všeobecnú deklaráciu ľudských práv (VDĽP). Študenti si spoločne prešli všetkých 30 článkov VDĽP a spracovali ich prehľadne v Padlete: https://padlet.com/meszarosovaz/v-eobecn-dekla-cia-udsk-ch-pr-v-6xob7wwr14kg34la a následne diskutovali v skupinách, ktoré z článkov v dokumente VDĽP zohrávajú najdôležitejšiu úlohu v živote človeka. V debate prišli na to, že len ťažko si predstaviť život človeka bez ktoréhokoľvek práva, ktoré je obsiahnuté v tomto dokumente. Následne študenti v skupinách diskutovali o svojich životných príbehoch, kedy boli ich práva porušené, či obmedzované, kedy oni porušovali práva iných, kedy sa prizerali porušovaniu ľudských práv a nepomohli a naopak, kedy videli, že bol niekto nespravodlivo diskriminovaný a podporili ho.

              Workshop o VDĽP a ľudských právach s dôrazom na prácu v skupinách sa ukázal ako úspešný nástroj pre vzdelávanie študentov. Okrem poskytnutia teoretického základu ponúkol príležitosť na praktickú aplikáciu vedomostí a rozvoj kritického myslenia. Študenti odchádzali z workshopu nielen so silným pochopením dôležitosti ľudských práv, ale aj so schopnosťou efektívnej práce v tíme a schopnosťou hľadať konkrétne riešenia pre reálne problémy.

              Zuzana Mészárosová

            • Naša škola organizovala Okresné kolo olympiády anglického jazyka

            • Dňa 17.1.2024 naša škola organizovala Okresné kolo olympiády anglického jazyka pre kategórie 2A, 2B, 2C2 a 2D. Súťaž prebehla v príjemnej, tvorivej a snaživej atmosfére a najlepší angličtinári sa stali víťazmi tejto súťaže. Farby našej školy reprezentovala Sofia Miroslava Myjavská z 1.A v kategórii 2A a Lea Bešová z 3.A v kategórii 2.B. Obe sa umiestnili na piatom mieste. Gratulujeme :)

              Zuzana Mészárosová a Boris Lazar

            • Študenti na stretnutí s Ivanom Korčokom

            • Študenti našej školy sa sa dňa 12.1.2024 zúčastnili besedy s p. Ivanom Korčokom bývalým veľvyslancom, ministrom zahraničných vecí SR a kandidátom na prezidenta SR. Besedu zorganizoval Mestský parlament mládeže Levice.V spoločnej debate hovorili o radostiach i problémoch každodenného života. Študenti sa živo zapojili do debaty a pochvaľovali si kvalitu dialógu s pánom Korčokom.

              Zuzana Mészárosová

            • P O Z V Á N K A

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 15.1.2024 o 16:00 hod. v jednotlivých triedach. Členovia Rodičovskej rady budú mať  následne stretnutie o 17.00 hod vo Videoučebni. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

            • Vianoce na hodinách angličtiny

            • Decembrové hodiny angličtiny s témou Vianoc majú naši študenti radi. Študenti v pracovných skupinách vytvárali vianočné pohľadnice pre partnerov na strednej škole pedagogickej v rumunskej Constante, pre Európsky parlament, OSN, či NSO na Žilinskej univerzite v Žiline. Vianočné koledy a vianočený Kahút každého z nich rozveselil. Za svoju prácu dostali sladké odmeny :) Merry christmas to all! 🎄🎄🎄

              Zuzana Mészárosová

            • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

            • Dňa 29. novembra a 14. decembra 2023 sa uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka a literatúry.

              Olympiáda pozostávala z troch častí:

              - online test - 25 bodov,

              - transformácia textu - 15 bodov,

              - rečnícky prejav - 15 bodov.

              Kategória A: 1. miesto - Lea Bešeová III.A

                                    2. miesto - Sára Švajdová IV.B

                                    3. miesto - Elena Mátyásová IV.B

              Kategória B: 1. miesto - Soňa Havranová I.A

                                     2. miesto - Šimon Šnírer II.B

                                     3. miesto - Hanka Chovanová I.B

              Víťazom jednotlivých kategórií blahoželáme a prajeme veľa úspechov v krajskom kole, ktoré sa uskutoční 1. februára 2024 na Golianovom gymnáziu v Nitre.

               Mgr. Marta Benčová

            • Predvianočné obdobie na našej škole

            • V tomto predvianočnom období, keď nás všetkých napĺňa duch vianočných sviatkov, cítiť príjemnú zmenu v našej škole, z každej triedy našej školy. Nie je to len krásnou vianočnou výzdobou priestorov školy, tried a vianočných stolov na hornej chodbe... Príjemnú zmenu cítiť i v nálade všetkých študentov i učiteľov.

              Študenti i učitelia našej školy spoločne pripravili 7 aktivít počas posledného týždňa Adventu v nástroji Padlet, ktorý Vám chceme teraz predstaviť a spríjemniť Vám tak predvianočný čas https://padlet.com/meszarosovaz/as-adventn-na-obchodnej-akad-mii-levice-qy79k3qnfoz3ln1e. Prajeme si, nech je toto obdobie plné lásky, pokoja a harmónie. Vianoce nám prichádzajú s posolstvom spolupatričnosti a šírenia radosti medzi nami. Príjmite od nás dva milé vianočné darčeky v podobe vianočného a novoročného priania pani profesorky Eriky Píšiovej v mene učiteľov našej školy a špeciálnu nahrávku zimnej vianočnej pesničky Snowman - drum coverv podaní Mareka Chvojku zo 4.B triedy.

              Prajeme Vám všetkým šťastné a pokojné Vianoce a šťastný Nový rok. Nech nám prinesie radostné chvíle, plné lásky, šťastia a zdravia.

              Zuzana Mészárosová 

            • Medzinárodný deň ľudských práv na OA

            • 10. december je v kronike historických dní zaznamenaný ako Medzinárodný deň ľudských práv. Je tomu už 75 rokov, čo v tento deň bola Valným zhromaždením OSN vyhlásená Všeobecná deklarácia ľudských práv, v ktorej sú zahrnuté základné hodnoty, akými sú ľudská dôstojnosť, nediskriminácia, rovnosť, prirodzená spravodlivosť a univerzálnosť a tieto sa vzťahujú na všetkých ľudí.

              Tento dôležitý deň v medzinárodnom kalendári si pripomenuli i študenti 2.B triedy workshopom venovaným problematike ľudských práv. Okrem toho, že debatovali o ľudských právach a Všeobecnej deklarácii ľudských práv, vypočuli si prejav generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa k MDĽP a absolvovali niekoľko tvorivých aktivít zameraných na podporu správnych postojov s cieľom, aby sa každý z nich majúc túto deklaráciu stále na zreteli, snažil sa zvyšovať úctu k ľudským právam a slobodám.  Na worshope sa venovali aj Sacharovovej cene.

              Podpora a ochrana ľudských práv sú veľmi dôležité aj v 21. storočí. Ľudským právam sa treba učiť i dnes, tak, ako sa učíme, chodiť, písať a čítať, aby sa stali súčasťou nášho každodenného konania.

              Zuzana Mészárosová

            • Možnosti štúdia na EF UMB

            • Dňa 8.12.2023 nám naše bývalé študentky Henrieta Valová a Viktória Pristyáková predstavili Ekonomickú fakultu na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, na ktorej teraz študujú. Prezentácia bola určená žiakom 4. ročníkov, ktorí sa dozvedeli veľa dôležitých informácií o študijných odboroch, o priebehu štúdia, možností ubytovania, o študentskom živote v Banskej Bystrici. Ďakujeme za peknú prezentáciu a tešíme sa na ďalšie stretnutie. PaedDr. Viera Hanuščinová

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková