• Novinky

            • KRAJSKÉ KOLO SOČ NITRA

            • 22. marca 2023 sa na Strednej priemyselnej škole strojníckej a elektrotechnickej v Nitre konalo krajské kolo Stredoškolskej odbornej činnosti. Našu školu reprezentovala Michaela Záhorcová z III. A triedy.

              Michaela súťažila v odbore 15 - ekonomika a riadenie s prácou "Andritz - dobrý zamestnávateľ". V spolupráci so zamestnancami firmy Andritz Levice skúmala spokojnosť žiakov v duálnom vzdelávaní, žiakov na prevádzkovej praxi, zamestnaných absolventov a pracovníkov, ktorí majú študentov v prevádzke na starosti. Zostavila trvalo použiteľné ankety, získala odpovede respondentov a vyhodnotila ich. Keďže práca mala aj správnu formálnu úpravu a obhajoba sa skvele podarila, získala naša žiačka 2. miesto a postupuje do celoštátneho finále v Modre. Gratulujeme!

              Ing. Erika Píšiová, konzultantka SOČ

            • Pozor na novodobé otroctvo – NIKTO NIE JE NA PREDAJ

            • Dňa 22.03.2023 absolvovali žiaci IV.A,B triedy prednášku o obchodovaní s ľuďmi s poručíčkou JUDr. Monikou Barnovou.  Je potrebné žiakov upozorniť, že bez informácií sa môže človek stať obeťou organizovaného zločinu. Obete obchodovania s ľuďmi bývajú vykorisťované rôznymi spôsobmi či už prostredníctvom sexuálneho vykorisťovania alebo ekonomického vykorisťovania, akými môžu byť: práce v domácnostiach, práce v ilegálnych továrňach, služby v gastre, nútené sobáše a dokonca aj žobranie. Por. JUDr. Barnová premietla film a porozprávala o aktuálnych prípadoch. Upozornila na potrebu obozretnosti pri podpisovaní zmlúv, vyhľadávania a overovania ponúk práce, brigády či štúdia v zahraničí. V prípade, že sa človek stane obeťou, môže využiť Národnú linku na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi: +421 800 800 818,  kontaktovať políciu v danej krajine, zastupiteľský úrad, či využiť služby psychológa. Ďakujeme por. JUDr. M. Barnovej za zaujímavú prednášku a informačný materiál.

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • EPAS ambasádori si pripomenuli Svetový deň poézie

            • Ambasádori EPAS spolu so svojimi spolužiakmi z 2.B triedy si 21.3. pripomenuli Svetový deň poézie, ktorý bol vyhlásený UNESCO ako Svetový deň poézie (Poetry Day). Účelom tohto dňa je propagovanie, čítanie, písanie a publikovanie poézie po celom svete, ako aj poskytnutie uznania národným aj medzinárodným aktivitám v oblasti poézie. Úlohou pre študentov bolo napísať v spoločnej kolaborácii básničky o Európe. Kliknite na Padlet, v ktorom študenti tvorili a posúďte kvalitu ich veršov :) https://padlet.com/meszarosovaz/svetov-de-po-zie-g5at05i8uxszt7lr

              Zuzana Mészárosová

            • Poznáte ju? Talentovaná speváčka z Obchodnej akadémie

            • Stretávame ju každý deň na chodbách našej školy a temer nič o nej nevieme... Milé, pohľadné a priateľské dievča z II.B  - Timea Kóšová. Timea sa venuje s veľkou láskou svojej záľube spevu už od svojich dvoch rokov, no vzdelanie je momentálne pre ňu prioritou aj keď spev a  hudba sú jej vášňou. Rodina ju veľmi podporuje v tom, čo robí, sú na ňu právom hrdí,  nielen kvôli spevu, ale aj kvôli jej chuti vzdelávať sa. Timeina mama hovorí, že Timea začala skôr spievať ako rozprávať :). Aj vďaka tomuto talentu môže byť podporovaná občianskym združením Divé maky, ktoré pomáha nadaným rómskym deťom v zlepšovaní ich talentu a snažia sa im pomôcť s vybudovaním ich budúcnosti. Timea je súčasťou Divých makov už osem rokov. Pôsobí tam ako študijný,  ale aj spevácky talent. Timea hovorí: „Do Divých makov som po prvýkrát išla so strachom, pretože dovtedy  som sa hanbila za to, že som Rómka. Divé maky mi ukázali, že sa nemám za čo hanbiť. Spoznala som mnoho mladých, vzdelaných a nadaných Rómov. Aj vďaka Divým makom mi je umožnené študovať na strednej škole, pretože ma v tom silno podporujú. Podmienkou dostať sa do Divých makov sú výsledky v škole a dochádzka, o čo sa naozaj snažím.“ V Divých makoch sa zúčastnila niekoľkých Galaprogramov, ktoré prebiehali v skvelej tvorivej atmosfére.
              Každé leto sa talenty stretávajú na Letnej akadémii neďaleko Bratislavy, kde sa počas jedného týždňa pripravujú na vystúpenie.

              Posúďte sami, akým skvelým speváckym talentom Timea je. Vypočujte si jej pesničku vo videu z Galaprogramu Divé maky  ( Čas na videu: 2:16:10). Ako vraví Timea je  vďačná, že sa do Divých makov dostala, lebo najmä vďaka nim, sa nehanbí za to, že je Rómka práve naopak, je na to veľmi pyšná a hrdá, že majú aj vzdelaných, talentovaných a úspešných Rómov, ktorí sa snažia búrať predsudky a dúfa, že jednou z nich bude i ona sama. 

              Zuzana Mészárosová

            • Čas cvičných firiem končí, čas maturitný začína

            • Dnes je ten deň, ktorý štvrtákom definitívne zlomí posledný školský rok na predtým a potom... Predtým – škola i zábava, povinnosti i triedna partia. Potom – dospelý život na vlastný účet a vlastné riziko. Ako ste pripravení, študenti?

              Naši absolventi budú v ekonomickej praxi zamestnaní na rôznych postoch a budú v rozličnej miere využívať svoje vedomosti a zručnosti zo školských čias. Predmet, ktorý ich na to má pripraviť, je cvičná firma. Prvýkrát sme vyskúšali možnosť pracovať v CF dva školské roky a domnievam sa, že táto verzia Školského vzdelávacieho programu je efektívnejšia. Žiaci majú v treťom ročníku možnosť zorientovať sa v prostredí cvičných firiem, zažiť prvé kontraktačné dni a veľtrhy. Majú čas zlepšovať svoj pôvodný podnikateľský nápad, odkukávať úspešné taktiky svojich konkurentov, zdokonaľovať propagačné materiály i prezentačnú techniku.

               

              Počas trvania pandemických opatrení sme sa zúčastňovali na online súťažiach a dosiahli aj významnejšie úspechy (Golden Eye, s. r. o. - Hlohovské kontraktačné dni, 2022), ale čaro zážitku „na živo“ nič nenahradí. O takúto skúsenosť boli ochudobnení aj žiaci v CF PríboryDoBruška, s. r. o., (Ing. Marketa Cerovská), ktorí sa na 12. Kontraktačnom dni  cvičných firiem v Šali 9. februára 2023 umiestnili v kategórii E-prezentácia na 1. mieste. Akcia bola pre zlú epidemiologickú situáciu zrušená a porota hodnotila elektronicky doručené materiály bez osobnej účasti.

               

              Študenti IV. B z CF Golden Eye v partnerstve s Olej Hont Súdovce chceli dokázať, že majú na podujatiach cvičných firiem šancu zabojovať o dobré umiestnenie. Štvrtý ročník prežili v slede súťažných podujatí. Medzinárodný veľtrh cvičných firiem Slovensko 2022 sa konal 18. októbra v priestoroch Vzdelávacieho strediska Kia Slovakia, s. r. o., , Gbeľany - Žilina. Nezapojili sme sa do všetkých vyhlásených súťaží, čo nás v konečnom súčte bodov posunulo nadol. Na veľtrhu Metropolitní univerzitní banky Praha v online kole MS Teams 30. 11. až 1. 12. 2022 sme v súťažiach o najlepší vianočný leták, najlepší slogan a logo, skončili v polovici súťažného poľa medzi 78 účastníkmi zo 44 škôl v Čechách a na Slovensku.

               

              Po zrušení prezenčnej súťaže v Šali nám ostalo množstvo materiálov, ceny do vedomostnej diváckej súťaže, veľké balenie skvelej horčice na ochutnávku a dobre premyslená prezentácia. Hľadali sme možnosť, ako ich zužitkovať. Organizátori z Obchodnej akadémie Murgašova 94 v ďalekom  Poprade akceptovali našu dodatočnú prihlášku a s podporou Rodičovskej rady pri OA Levice sme sa 15. 2. zúčastnili na 14. kontraktačnom dni cvičných firiem. Reprezentanti Dominika Ungerová, Veronika Dovičinová, Tamara Majerská, Nina Velegová a Lukáš Záhorský uzatvárali obchody, zasvätene hovorili o účinkoch prírodných olejov a skvele zvládali ochutnávku medovo-kôprovej horčice. Pre divákov a konkurentov pripravili anketu o našej firme, ktorá – ak bola správne vyplnená – dostala účastníka do losovania o hodnotné ceny, napr. myš k PC či smart hodinky. Dominika Ungerová a Veronika Dovičinová podľa hodnotiacej komisie nadštandardným spôsobom presvedčivo odprezentovali ponuku svojej cvičnej firmy. Prišla zaslúžená odmena a na rozlúčku s predmetom sme získali pohár za 1. miesto v kategórii NAJ ELEKTRONICKÁ PREZENTÁCIA.

               

              Takíto sú študenti, ktorí sa dnes posadili k prvej časti svojej súkromnej skúšky dospelosti. Bez ohľadu na to, či vedia analyzovať klasické literárne diela alebo precízne formulovať myšlienky v cudzom jazyku už teraz vieme, že pre svojich budúcich zamestnávateľov budú prínosom svojou snahou, prístupom, nasadením vo vzťahu k zákazníkom. A aby o svojej pripravenosti získali aj písomný dôkaz v podobe maturitného vysvedčenia – na to im držme palce!

               

              Ing. Erika Píšiová

            • Ambasádori EPAS o ženách a pre ženy...

            • Ambasádori EPAS z našej školy sa venujú počas svojich aktivít rôznym témam. Téma rovoprávneho postavenia žien v spoločnosti, rovnosť medzi ženami a mužmi v pozíciách s rozhodovacími právomocami či násilia páchaného na ženách. O tom všetkom sa rozprávali na workshope venovanom ženám pri príležitosti MDŽ. Milou aktivitou bolo obdarovanie učiteliek, kuchárok, ekonomického personálu, či pani upratovačiek krásnymi jarnými tulipánmi. 

            • Online workshop EPAS so študentmi z ČR

            • 2. marca sa konalo medzinárodné online stretnutie dvoch EPAS tímov - OA Levice a českého GJP A SOŠ v  Slavičíne v rámci projektu EPAS – Ambasádorská škola Európskeho parlamentu. Študenti sa venovali téme, ktorá rezonuje našou spoločnosťou denno denne - Medzinárodný deň obetí zločinu. Je to téma, s ktorou sa zaoberá každá krajna sveta. Slováci i Česi majú to šťastie, že žijú v bezpečných krajinách, kde nie sú konflikty vojnové, národnostné, samozrejme, zločinnosti, domácemu násiliu, šikane sa nevyhnú, ani takéto bezpečné krajiny. Workshop sa venoval niektorým aspektom spojeným so zločinnosťou a a upriamil pozornosť študentov i na to ako pomôcť obetiam zločinu. Okrem prezentácií študenti pracovali v kolaboratívnej aktvite na Padlete a overili si svoje vedomosti o tejto téme v kvíze v Kahúte. Workshop bol mimoriadne úspešnou aktivitou EPAS projektu.

              Zuzana Mészárosová

            • 2 % Z DANE

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                 

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy
            • Deň bez školskej tašky

            • Výhercovia ocenení

              👋🏻Gratulujeme výhercom súťaže Deň bez školskej tašky, ktorý sa konal 17. februára 2023

              1. miesto a poukážku neskúšania na celý deň vyhrala Michaela Králiková z 3.A, ktorá si svoje školské potreby priniesla v kufríku na náradie. 

              2. cenu -  poukážku neskúšania na jednej vyučovacej hodine si prevzal Ivan Valent z 1.A, ktorý prišiel do školy s vlastnoručne vyrobenou taškou z kartónovej krabice.

              3. miesto obsadil Samuel Roman Major z 2.A a získal poukážku neskúšania na jedej vyučovacej hodine. Do školy sa odviezol v nákupnom vozíku.

              Ocenili sme ešte jeden kreatívny nápad, ktorý mala Sophia Ginčaiová z 2.A a svoje školské potreby si "zabalila" do klietky pre zvieratko. Ocenili sme ju poukážkou do školského bufetu.

              Výhercom ešte raz gratulujeme a ďakujeme všetkým zúčastneným!

              ❤️Vaša študentská firma Voňavý svet

            • PEACE IS ALL WE NEED...

            • Na hodinách angličtiny sa venujeme mnohým témam, aj tým, ktoré sú v súčasnosti najpálčivejšie a sú súčasťou nášho každodenného života. Nie je nám ľahostajné v akom svete žijeme. Mier je jednou z takýchto tém, diskutujeme, vyjadrujeme sa k pravým hodnotám tohto sveta... slovne, výtvarne, ... zo srdca. Výsledky našich výtvarných snažení na tému "m i e r" sme ponúkli vo forme výstavky nami vytvorených plagátov, ktorú si môžete prezrieť na chodbe vedľa videoučebne.

              Zuzana Mészárosová a 1.B a 2.A.

            • Oznam o výške stravnej jednotky

            • Školská jedáleň pri Obchodnej akadémii, Ul. Kálmána Kittenbergera 2 v Leviciach, oznamuje zmenu o výške stravnej jednotky s účinnosťou od 1. marca 2023.

              Cena jedného obeda platná od 1. marca 2023 ja 2,30 €.

              Celková výška stravného za 1 mesiac je 46 € (priemerný počet pracvných dní 20 x 2,30 €/1 obed).

              Do 28.02.2023 prosím doplatiť vzniknutý rozdiel na stravnom za mesiac marec 2023, čo činí čiastku 15,80 €.

              Od 1. marca 2023 sa uhrádza už nová suma - 46 €.


            • Krajské kolo ONJ

            •  

              15.02.2023 sa na Gymnáziu na Golianovej ulici v Nitre konalo krajské kolo Olympiády v nemeckom jazyku. Našu školu reprezentovala Lívia Koková z III.B triedy. Po náročnej písomnej časti postúpila do ústnej časti. Porozprávala príbeh k obrázku a diskutovala na porotou vybrané témy: Čítanie a Voľný čas. Lívia Koková získala 1. miesto v kategórii 2D a bude nás reprezentovať na celoslovenskom kole ONJ. Tešíme sa z jej výsledkov a prajeme jej ďalšie úspechy.

              PaedDr. Hanuščinová

            • Deň Sv. Valentína v réžii študentskej firmy Voňavý svet

            • Študentská firma Voňavý svet pripravila na DEŇ ZAĽÚBENÝCH tradičnú valentínsku poštu. Svoje valentínske pozdravy tajnej láske ste mohli vkladať do pripraveného srdiečka už týždeň vopred a dnes na Sv. Valentína zamestnanci firmy valentínky odvzdali vašim láskam. Študenti si v tento deň mohli zakúpiť výrobky študentskej firmy, voňavé mydlá a sviečky i sladké pečivo.                          we love you

              Voňavý svet, š.f.​​​​​

            • Študentská firma na návšteve v ZF Slovakia, a.s.

            • Dňa 13.2. sa študentská firma Voňavý svet zúčastnila návštevy v ZF Slovakia, a.s., kde sa študenti dozvedeli čo-to výrobe a funkcii hlavných produktov spoločnosti. Po obsažnej prednáške Dr. Weigta sa mohli študenti presvedčiť, ako to reálne vo výrobe prebieha. Po úvodnom slove p. Weigta sa študenti dostali tiež k slovu a položili pár zaujímavých otázok, následne nás vo výrobe sprevádzal p. Benedik.

            • 2% Z D A N E

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                 

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy
            • Ekonomická olympiáda

            • V piatok, 03. 02. 2023 sa v priestoroch Fakulty ekonomiky a manažmentu Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre uskutočnilo krajské kolo Ekonomickej olympiády. Súťaž organizuje občianske združenie INESS - Inštitút ekonomických a spoločenských analýz. Ekonomická olympiáda  je celoslovenská súťaž v znalostiach z ekonómie a financií. Svojím poňatím prispieva k ďalšiemu rozvoju kľúčových schopností a znalostí stredoškolákov v tomto odbore. 

              Na základe výsledkov zo školského kola do krajského postúpili Ľuboš Szpisják I. B, Svetlana Lalková II. B, Viktor Čík IV. A, Diana Szabóová IV. A a Daniela Galgóciová IV. B. Výsledky budú zverejnené po oprave a vyhodnotení všetkých testov. Súťažiacim prajeme, aby dosiahli čo najlepší výsledok.

              Súčasťou Ekonomickej olympiády bola aj súťaž o knižný baliček pre školu, ktorá zapojí do školského kola najviac študentov. V tomto ročníku, v Nitrianskom kraji súťaž vyhrala naša Obchodná akadémia s počtom zapojených študentov 163.

              Ing. Anna Chrienová

               

            • Valentínska pošta

            • Ahojte,
              naša študentská firma si pre Vás pripravila Valentínsku poštu 💌❤️
              Valentínku viete zaslať úplne jednoducho 

              od 1. - 14. februára 2023

              Stačí na zadnú stranu valentínky napísať meno a triedu osoby, ktorej ju posielate a vložiť ju do krabičky, ❤️ktorá sa bude nachádzať rovno pri vchode. Pošta bude anonymná.

              Teší sa na Vás vaša študentská firma Voňavý svet.

            • WORKSHOP PRI PRÍLEŽITOSTI MEDZINÁRODNÉHO DŇA PAMIATKY OBETÍ HOLOKAUSTU

            • Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu si študenti našej školy pripomenuli slávnostným podujatím pre svojich spolužiakov, kotrý uskutočnili 27. januára 2023 v priestoroch Tekovského múzea v spolupráci s UNIS vo Viedni a Tekovským múzeom v Leviciach, a tak si  pripomenuli tragické udalosti holokaustu a zároveň uctili pamiatku jeho obetí. 27. januára totiž uplynulo 78 rokov od oslobodenia komplexu nacistických koncentračných táborov Oswiencim-Brzezinka Červenou armádou. Zmyslom tohoto skvelého podujatia však nebolo len sprítomniť historickú udalosť, ale tiež upriamiť  pozornosť na jej príčiny a dôsledky. Práve pochopenie príčin a dôsledkov je prehĺbenie vzdelania, ktoré umožňuje vyvarovať sa ďalších takýchto nepredstaviteľných zlyhaní v budúcnosti.

              Zuzana Mészárosová

            • Výstava "Žili medzi nami" pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu

            • Študenti našej školy majú možnosť vzhliadnut výstavu "Žili medzi nami" uskutočnenú pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetiam holokaustu, ktorá je venovaná životu dvoch levičaniek - Marta Szilárdová, preživšia holokaust a Anna Valašíková - držiteľka medzinárodného ocenenia Spravodlivý medzi národmi, ktoré sa udeľuje ľuďom, ktorí nezištne pomáhali židom prežiť v čase holokaustu. Výstava sa nachádza na chodbe pri zborovni.

              Zuzana Mészárosová

          • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

          • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

             Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

            • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
            • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

            Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

            Ing. Emília Mosnáková