• Novinky

            • Slávnostný program pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu

            • Medzinárodný deň pamiatky obetiam holokaustu si žiaci Obchodnej akadémie v Leviciach  pripomenuli slávnostným podujatím. Svoj slávnostný program uskutočnili 26. januára v priestoroch Tekovského múzea v Leviciach v spolupráci s UNIS vo Viedni a Tekovským múzeom v Leviciach, a tak si  pripomenuli tragické udalosti holokaustu a zároveň uctili pamiatku jeho obetí. 27. januára totiž uplynulo 77 rokov od oslobodenia komplexu nacistických koncentračných táborov Oswiencim-Brzezinka Červenou armádou. Zmyslom tohoto podujatia však nebolo len sprítomniť historickú udalosť, ale tiež upriamiť  pozornosť na jej príčiny a dôsledky. Práve pochopenie príčin a dôsledkov je prehĺbenie vzdelania, ktoré umožňuje vyvarovať sa ďalších takýchto nepredstaviteľných zlyhaní v budúcnosti.

              Na stretnutí sa žiaci dozvedeli viac o holokauste, ako im poskytujú bežné hodiny dejepisu. Bola im priblížená história  Koncentračného tábora Osvienčim a premietnutý dokumentárny film „The Last Survivors“, v ktorom preživší poskytli svedectvá o utrpení počas holokaustu. O filme následne prebehla plodná diskusia žiakov.

              V dramatizácii účinkujúci žiaci priblížili svojim spolužiakom príbeh  dvoch dievčat - Anny Frankovej a jej najlepšej priateľky Hannah Pick-Goslar, ktoré sa spoločne skrývali před deportovaním v Holandsku a napokon sa stretli v koncentračnom tábore v Bergen-Belsene.

              Na záver si všetci návštevníci tohoto podujatia mohli prezrieť výstavu plagátov o holokauste  „Seeing Auschwitz“ poskytnutých Informačnou službou OSN (UNIS) vo Viedni.

              Žiaci sa stotožnili so slovami Generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, že „žiadna spoločnosť nie je imúnna voči iracionalite alebo neznášanlivosti. Nikdy nesmieme zabudnúť, že holokaustu sa dalo zabrániť. Zúfalé prosby obetí sa stretli s hluchými ušami. Príliš málo ľudí sa ozvalo, príliš málo ich počúvalo - a ešte menej ľudí sa postavilo na stranu solidarity. Pripomínanie si minulosti je kľúčové pre ochranu budúcnosti. Mlčanie zoči voči nenávisti z nás robí komplicov.“ Preto je potrebné poučiť sa z holokaustu a nedopustiť jeho zopakovanie sa niekedy v budúcnosti.


              Dr. Zuzana Mészárosová

               

               

            • 2% z dane

            • Vážení rodičia a priatelia školy,

              • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

                Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

                Finančné prostriedky budú použité na:

                 

                Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to - tu

                • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
                • skvalitnenie vybavenia školy
            • POZVÁNKA

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na ONLINE triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 24.1.2022 o 16:00 hod. prostredníctvom ZOOM-u pre jednotlivé triedy (link na zoom meeting bude zaslaný rodičom triednym učiteľom prostredníctvom správyna edupage). Členovia Rodičovskej rady budú mať  následne ZOOM stretnutie o 17.00 hod. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková