• Novinky

            • Projekt Krokus - Šafran

            • Naša škola sa v spolupráci so SNM - Múzeum židovskej kultúry v spolupráci s írskou nadáciou pre výučbu holokaustu (HETI) zapojila do projektu Krokus / Šafran.Cieľom tohto projektu je pripomienka približne 1,5 milióna detí, ktoré zahynuli počas holokaustu. Na počesť ich pamiatky zasadili naši študenti cibuľky žltých krokusov, ktoré kvitnú približne v dobe Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu (27. január). Žltá farba kvetov symbolizuje Dávidovu hviezdu, ktorú boli (nielen) deti nútené v priebehu nacistických perzekúcií nosiť. Projekt Krokus / Šafran je vynikajúcou cestou ako upozorniť študentov na nebezpečenstvo predsudkov, nenávisti, diskriminácie a prenasledovania na základe náboženského presvedčenia, s ktorým sa môžeme stretnúť i dnes. 

              Zuzana Mészárosová

            • Konferencia o budúcnosti trhu práce pre maturantov

            • Naši budúci maturanti sa dňa 27. októbra 2021 zúčastnili online konferencie READYCON,  ktorá priniesla najnovšie poznatky o meniacom sa trhu práce priamo do tried stredných škôl po celom Slovensku. Organizátorom konferencie bola  Slovenská asociácia pre rozvoj inovácií vo vzdelávaní - SAIDE.

              Cieľom konferencie bolo poskytnúť študentom prehľad o aktuálnych trendoch a možných scenároch budúcnosti, vďaka čomu budú vedieť robiť lepšie kariérne rozhodnutia a dokážu sa tak lepšie uplatniť v rýchlo sa meniacom pracovnom prostredí. Študenti sa zapojili do dvoch  paralelne prebiehajúcich panelov, ktoré boli zamerané na budúcnosť práce v oblasti Informačných technológií a Obchodu. 

              Vďaka konferencie naši študenti mali možnosť dostať sa k informáciám od slovenských a českých expertov pôsobiacich v organizáciách ako napríklad Walt Disney či Google a k odborníkom ako napr.:

              • Tomáš Peťovský z Facebook - o budúcnosti elektronického obchodu
              • Dávid Stancel z Fumbi - o dopade kryptomien na trh
              • Martin Vyleťal z Coca-Cola - o budúcnosti obchodu a hľadaní talentov

              Počas konferencie sa študenti dozvedeli o náborových trendoch z prostredia medzinárodnej firmy, zistili, akým spôsobom populárna firemná kultúra Netflixu trhá status quo, ako je možné uplatniť sa vo svete informačných technológií aj bez vysokej školy, či konkrétnych 7 rád na to, ako byť READY.

              Veríme, že aj tieto informácie pomôžu našim štvrtákom pripraviť sa na budúci svet práce a prispejú k plynulému prechodu od školskej lavice k zmysluplnej pracovnej pozícii.

              Ing. Viera Platinská

            • Český a predsa náš

            • V piatok 22. októbra 2021 nebola v 4. A triede obyčajná hodina UDM. Privítali sme absolventa OA Levice Milana Horňáka, ktorý je v súčasnosti poslucháčom Vysokej školy ekonomickej v Prahe na Fakulte financií a účtovníctva. Cieľom bolo informovať štvrtákov o možnosti kvalitného ekonomického vzdelávania v našom jazykovo a kultúrne najbližšom zahraničí. Milan Horňák prepájal prezentáciu so svojimi skúsenosťami pri prijímacom konaní a pri výbere predmetov s požadovaným množstvom kreditov. Dozvedeli sme sa o metódach používaných pri cvičeniach a seminároch. Hovoril o vysokej úrovni vyučujúcich, ktorí často pôsobia na významných postoch českej ekonomickej praxe. Vysvetlil postup pri prihlasovaní na štúdium predmetov v angličtine a pri získavaní miest v programe zahraničného štúdia Erazmus+. Získali sme informácie pre záujemcov o štúdium:

              https://ffu.vse.cz/mam-zajem-o-studium-na-fakulte/

              Povzbudil našich žiakov, aby sa po maturite uchádzali o miesto medzi poslucháčmi VŠE Praha. Svoje šance si môžu overiť na testoch z minulých rokov:

              https://www.vse.cz/zajemci-o-studium/bakalarske-obory/prijimaci-rizeni-a-prihlaska-ke-studiu/specifikace-obsahu-prijimacich-zkousek/zkusebni-testy-z-minulych-let/ 

              Ďakujeme.

              Ing. Erika Píšiová

            • ERASMUS+ CAFÉ

            • Od 13. do 16. októbra si so študentmi našej školy pripomíname ERASMUS+ DAYS. Na chodbách školy máme fotografickú výstavu z práce na projektoch uskutočných študentmi našej školy. Študenti najmladších ročníkov sa zúčastnili  akcie "Café Erasmus+" kde pri horúcej a voňajúcej kávičke im bol predstavený program Erasmus+, aké sú jeho ciele a čo prináša jeho absolvovanie mladým ľuďom.

              Počas prezentácií dňa 15.10.2021 študenti absolvovali i vedomostný kvíz o Erasme+ v programe  Kahoot a  naši bývalí študenti sa prostredníctvom videovizitiek  podelili o svoje skúsenosti s projektami Erasmus+, ktoré absolvovali počas štúdia na našej škole.

              Lukáš Hanuska zdieľal svoje skúsenosti s Erasmus+. Lukáš prežil 2 týždne v Londýne v rámci KA1 projektu "ODBORNÁ PRAX V ZAHRANIČÍ", ktorý fungoval pre študentov 3. a 4. ročníka v niekokých turnusoch. Určite aj mladších študentov bude motivovať, aby sa zúčastnili takejto skvelej aktivity podporenej EK a Erasmus+: Peter Račko poskytol video o svojom pobyte na Erasme+ v Londýne, v ktorom priblížil študentom prínos tohto projektu pre mladého človeka. Video Martina Viléma približuje Erasmovskú atmosféru na praxi v španielskej Seville:  tu

              T áto webová stránka a videofilm približujú skvelý Erasmus+ KA2 projekt VET4SCAPE, s ktorým naša škola vyhrala 1. miesto celoslovenskej v eTwinningovej súťaži pred dvomi rokmi  https://vet4scape.wixsite.com/erasmusplus,https://www.youtube.com/watch?v=9FaxhufNvgM&feature=emb_logo

              Viac o našich projektoch Erasmus+ si prečítate na našom školskom webe tu.

              Prestavili sme i projekty eTwinning, ktoré sú tiež súčasťou Erasmus+, a ktoré na škole robíme od roku 2005. Práve dokončený projekt "Medi@ Literacy @ school" zaujal žiakov svojou aktuálnosťou. Študdenti 1. ročníka pracujú na úplne novučkom projekte "Glob@l Issues @ School, ich výsledky sú tiež súčasťou spomínanej výstavy fotografií.

              Erasmus Days 2021 na našej škole a Erasmus+ café si študenti pochvaľovali kvôli bohatému programu a skutočnosti, že sa veľa o Erasme+ naučili, tiež sa potešili z drobných darčekov poskytnutých SAAIC a NSS eTwinning.  #erasmusdays, #erasmusdaysSK a #erasmusplusSK

              Zuzana Mészárosová

               

            • Práca na eTwinningovom projekte GLOB@L ISSUES @ SCHOOL v plnom prúde

            • Študenti 2.A triedy na hodinách anglického jazyka pracujú na eTwinningovom projekte "GLOB@L ISSUES @ SCHOOL" venovanom globálnym problémom dnešného sveta. Momentálne sa zoznamujú so svojimi rovesníkmi z Rumunskej partnerskej strednej pedagogickej  školy a tvoria návrhy loga projektu. Prvou serióznou témou na debatu bude problmatika mieru vo svete a hľadanie spôsobov a ciest, ako oni sami môžu svojim aktívnym prístupom mier podporiť. 

              Zuzana Mészárosová

            • Žiačky našej školy na Európskom stretnutí mládeže EYE 2021 v Štrasburgu

            • Tri študentky 4.A triedy - Alexandra Császárová, Bianka Vrábová a Barbora Palušková sa zúčastňujú Európskeho stretnutia mládeže EYE 2021, ktoré sa uskutočňuje 8. a 9. októbra 2021 v Európskom parlamente v Štrasburgu. Na EYE 2021 je pre mladých pripravených množstvo zaujímavých fyzických a online aktivít zameraných na budúcnosť Európy, aby mohli komunikovať, navzájom sa inšpirovať a vymieňať si názory s odborníkmi, aktivistami, vplyvnými osobami a osobami s rozhodovacími právomocami priamo v srdci európskej demokracie. Naše žiačky sa tohto podujatia zúčastňujú na pozvanie europoslanca Roberta Hajšela.

              Zuzana Mészárosová

            • Pozvánka na triedne schôdze Rodičovského združenia

            • Vážení rodičia,

              pozývame Vás na ONLINE triedne schôdze Rodičovského združenia, ktoré sa uskutočnia v pondelok 11.10.2021 o 16:00 hod. prostredníctvom ZOOM-u pre jednotlivé triedy (link na zoom meeting bude zaslaný rodičom triednym učiteľom prostredníctvom správyna edupage). Členovia Rodičovskej rady budú mať  následne ZOOM stretnutie o 17.00 hod. Tešíme sa na stretnutie s Vami.

              Mgr. Beáta Kováčová, riaditeľka OA Levice

            • Študenti našej školy po stopách K. Kittenbergera

            • Poľovník, preparátor, prírodovedec, učiteľ, externý pracovník Maďarského národného múzea, šéfredaktor a vydavateľ poľovníckeho časopisu „Nimród“, prieskumník neznámych kútov „čierneho kontinentu“, cestovateľ a autor mnohých kníh a článkov o Afrike - Kálmán Kittenberger, ktorého meno nesie ulica, na ktorej sa nachádza naša škola. 

              10. októbra uplynie 140. rokov od jeho narodenia a pri tejto príležitosti sa študenti našej školy zúčasntili zaujímavého podujatia uskutočneného na amfiteátri Tekovského múzea. Historik PhDr. Peter Pleva, pracovník Tekovského múzea priblížil študentom činorodý život levického rodáka veľmi zaujímavou formou  story tellingu. Prostredníctvom pútavých príbehov plných dobrodružstva priblížil študentom život poľovníka v divokej Afrike, prácu preparátora a prírodovedca. Pri našej škole bude v týchto dňoch odhalená busta Kálmána Kittenbergera, ktorá bude pripomínať prínos a význam tohto slávneho Levičana.

              Zuzana Mészárosová

            • Svetový deň mlieka v 3.B

            • Vždy koncom septembra si pripomíname Svetový deň mlieka a jeho význam pre zdravie. A inak tomu nebolo ani tento september. Význam mlieka a mliečnych výrobkov si pripomenuli študenti 3.B triedy , ktorí si pochutnali na sladučkých výrobkoch z dielne levického podniku Levmilk.  Ďakujeme pani Skačanovej a Levmilku :)

              Zuzana Mészárosová

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková