• Novinky

            • Chiara Holečková z 3.B prvá na majstrovstvách sveta

            • Radostná správa pre našu školu :) Chiara Holečková z 3.B triedy opäť bodovala! Tentokrát na Majstrovstvách sveta organizácie WUKF v karate, ktoré sa konali v dňoch 23.9. - 26.9.2021 v rumunskom meste Cluj-Napoca. Tejto súťaže sa zúčastnilo 1320 registrovaných športovcov z 62 federácií z celého sveta. Chiara vo svojej kategórii vyhrala 1. miesto. V kategórii družstiev junioriek spolu s našou bývalou žiačkou Kateřinou Foltánovou obsadili taktiež 1. miesto. Gratulujeme a sme na Chiaru i Kateřinu hrdé :)

              Zuzana Mészárosová

            • Európsky deň jazykov a štúdium ruského jazyka

            • Európsky deň jazykov a štúdium ruského jazyka

              Na hodinách ruského jazyka v I. B a v II. A triede sme 24.09 a 27. 09. oslávili Európsky deň jazykov zaujímavými aktivitami, pri ktorých si žiaci precvičili slová v rôznych cudzích jazykoch a získali informácie o ruských suveníroch. Bola to príležitosť, aby si žiaci uvedomili potrebu znalostí cudzích jazykov a podnietil sa záujem o ich štúdium. PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Európsky deň jazykov na hodinách angličtiny

            • Dnes si študenti angličtiny pripomenuli Európsky deň jazykov. Na hodinách anglického jazyka si hovorili o tom prečo je potrebné učiť sa cudzie jazyky a aký prínos pre nich má ovládanie týchto jazykov. Hodiny boli plné zábavných hier, kvízov, Kahoot, wordwall, či iné zaujímavé aktivity im spríjemnili čas strávený na angličtine. Nech sa páči foto galéria z EDJ na našej škole :)

              Zuzana Mészárosová

            • Female Leadership Innovation Camp

            • Ako motivovať ženy, aby sa stali líderkami? Nad tým sa 21. 09. 2021 zamyslelo 48 stredoškoláčok z celého Slovenska na súťaži, ktorú organizovala JA Slovensko, n. o. s podporou Citi Foundation. Našu školu reprezentovali Sofia Silvová, Ema Skačanová z III. B a Zuzana Gatialová z III. A triedy. Úlohou dievčat bolo v štvorčlenných tímoch navrhnúť realizovateľné, efektívne a dlhodobo udržateľné riešenie ako podporiť dievčatá a ženy v aktívnom profesionálnom a kariérnom raste, osobnostnom rozvoji a aktívnom využívaní príležitostí. Dievčatá predstavili naozaj kreatívne riešenia podpory ženského leadershipu, zdokonalili svoje prezentačné zručnosti, získali nové kontakty do budúceho pracovného života.

              Mária Hauliková, vyučujúca APE

            • Študenti 1.A v novom projekte eTwinning - GLOB@L ISSUES @ SCHOOL

            • V školskom roku 2021/2022 študenti z 1.A triedy budú pracovať na hodinách angličtiny na eTwinningovom projekte "GLOB@L ISSUES @ SCHOOL" a desať mesiacov sa budú spolu so svojimi partnermi z Rumunska venovať pálčivým globálynm témam. Hlavným cieľom projektu je viesť a motivovať študentov, aby boli globálnymi a aktívnymi občanmi sveta, a rozšírili si obzory o globálnych problémoch - akými sú mier, chudoba, hlad, dosiahnutie rodovej rovnosti, zabezpečenie inkluzívneho a kvalitného vzdelávania, ľudské práva a totalita, utečenci, ... Veríme, že spoločná kooperácia s projektovými partnermi bude plodná.

              Zuzana Mészárosová

            • Študenti si pripomenuli Deň obetí holokaustu

            • Deviaty septembrový deň si pripomíname obete holokaustu a rasovo motivovaného násilia. Tento pamätný deň je smutnou spomienkou na prijatie Židovského kódexu vládou slovenského štátu 9. septembra 1941. Legislatívna norma v rozsahu 270 paragrafov sumarizovala dovtedy prijaté protižidovské nariadenia. Židovskí občania boli vystavení prenasledovaniu, diskriminácii a deportáciám do koncentračných táborov. Väčšina z nich sa už nevrátila. Študenti našej školy si pripomenuli tento pamätný deň rozhlasovým vysielaním a 14.9. i  workshopom "Rozhodovanie" v levickej synagóge. Workshop sa uskutočnil pod vedením lektoriek Post Bellum - Ivety Harvánekovej a Michaely Danišovej, s podporou mesta Levice a Tekovského múzea.

              Lektori počas workshopu prostredníctvom zážitku otvorili  tému nútenej migrácie, antisemitizmu, xenofóbie. Účastníci prežili postupnú premenu spoločenskej atmosféry v období tridsiatych rokov 20. storočia v Československu i na Slovensku. Workshop v dobových reáliách demonštruje princípy fungovania zastupiteľskej demokracie, ale i vzostup antisemitizmu, neznášanlivosti a xenofóbie v spoločnosti. Zároveň predstavuje tému migrácie z pohľadu jednotlivca zasiahnutého veľkými dejinami. Cez skutočný príbeh, prostredníctvom štruktúrovanej drámy a hrania rolí približuje dilemy, ktorým ľudia v tom čase čelili. V poslednej časti workshopu lektori diskutovali so žiakmi. Žiaci sa vyjadrovali
              o zážitkoch z workshopu, osobnom prínose , ale i uvažovali o nedávnej histórii Slovenska a veľmi konštruktívne prepájali nedávne časy so súčasnosťou.

              Workshop bol skvelou ukážkou kombinácie moderných metód výučby dejín 20. storočia - metóda orálnej histórie a zážitkové vyučovanie, využívajúce simuláciu a hranie rolí - s osobnostnou sociálnou a emocionálnou výchovou, zameranou najmä na pozíciu jednotlivca, prácu v skupine a potrebe brániť sa bezpráviu. Workshop bol inšpirovaný rozprávaním príbehov pamätníkov publikovanými na portáli www.memoryofnations.eu.

              Podľa slov účastníčky workshopu Sophie Ginčaiovej, workshop splnil svoje poslanie a posunul žiakov ďalej v pochopení historických súvislostí a pre mladých príťažlivou formou podporil kritické myslenie a schopnosť empatie.

              Workshop bol jednoznačne prínosom nielen svojim obsahom, ale i atraktívnou interaktívnou formou akou bol vedený erudovanými lektorkami.

              Zuzana Mészárosová

            • Študenti 3.B prevzali národný certifikát kvality eTwinning

            • eTwinningový projekt "JOURNEY 2 MEDI@ LITER@CY", na ktorom počas minulého školského roka pracovali študenti 3.B triedy bol ocenený Národným certifikátom kvality za jeho kvalitu, aktuálnosť a tvorivosť. Študentom tejto triedy boli slávnostne odovzdané certifikáty kvality a projekt posielame do celoslovenskej súťaže eTwinning. 

              Zuzana Mészárosová

            • Chiara Holečková z 3.B triedy - ocenená športovkyňa

            • Dňa 7.9.2021 sa konalo slávnostné podujatie v levickej synagóge, na ktorom boli ocenení najúspešnejší športovci mesta Levice za rok 2019 a 2020. Medzi ocenenými bola aj žiačka našej školy Chiara Holečková z 3.B triedy. Chiara je úspešná reprezentantka Karate klubu Goju-Ryu Levic. Sme na Chiaru hrdí :)

              Zuzana Mészárosová

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková