• Novinky

            • Keď nejdeme na Úrad práce, príde Úrad práce za nami

            • Hosť na hodine – nemožné?

              V čase dištančného vyučovania sa všetci učitelia museli zamyslieť nad tým, ako pre žiakov pripraviť užitočnú a zároveň trochu inú hodinu. Na praktických predmetoch v bežných podmienkach môžeme pozvať hosťa z praxe. Ale počas pandémie cudzí človek do školy nesmie a pripojiť návštevu na online hodinu – ako sme zistili – môže byť kvôli bezpečnostným podmienkam, rozličnému programovému a technickému vybaveniu celkom veľký problém.

              Náš na všetko odhodlaný hosť bola Mgr. Anna Brokešová z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Leviciach. Pracuje na Oddelení poradenstva a vzdelávania ako odborný poradca. Po technickej a organizačnej príprave sme ju privítali na viacerých hodinách:

              • 23. 03. a 21. 04. 2021 v II. B – odborná prax, modul komunikácia. Témou bola komunikácia s potenciálnym zamestnávateľom, správny postup pri získavaní zamestnania, orientácia na trhu práce s využitím všetkých dostupných online nástrojov. Mgr. Brokešová predviedla žiakom možnosti portálu www.istp.sk a zoznámila ich aj s ďašími využívanými stránkami.
              • 26. 03. a 09. 04. 2021 v III. B – cvičná firma. Tu sme sa zamerali na pomoc začínajúcim podnikateľom v bežných podmienkach, poskytovanie  aktuálnej „korona pomoci“ firmám a problematiku postupu po ukončení štúdia na strednej škole. Videli sme a mohli sme si vyskúšať www stránku Ministerstva PSVR SR PRVÁ POMOC zamestnávateľom, zamestnancom a živnostníkom s jednotlivými opatreniami.

              Rozsah hodín v zoome neumožnil vyčerpať celú problematiku. Preto žiaci z oboch skupín dostali možnosť položiť Mgr. Brokešovej otázky písomne. Čo všetko ich zaujímalo? Niektorí boli zvedaví, či zamestnanci ÚP SV a R pracovali počas lockdownu z homeofficu, aké vzdelanie a skúsenosti sú potrebné pre prácu poradcu, či je náročné pracovať na tomto pracovnom mieste a čo tam je inšpirujúce a motivujúce.

              Väčšinou bol ale záujem sústredený na problematiku trhu práce: Čo všetko musí podnikateľ spraviť pre to, aby získal príspevok od ÚPSVaR?  Keď niekto podá žiadosť o príspevok/finančnú podporu, podľa čoho sa rozhoduje komu bude príspevok udelený a komu nie? Aká môže byť výška dotácie pre začínajúcich podnikateľov a ako sa vyúčtuje?

              Aká bola nezamestnanosť v okrese Levice v roku 2020 a ako sa doteraz zmenila? Ktoré sú najviac hľadané pracovné pozície v covidovom období?

              Žiaci chceli vedieť i to, aké možnosti majú absolventi obchodných akadémii uplatniť sa vo svojom odbore, čomu by sa mali vyhnúť, aby nemali problémy nájsť si v budúcnosti prácu. Z praktického hľadiska sa zaujímali, aké doklady a dokedy treba predložiť po maturite na Úrade práce, kto za ich bude platiť zdravotné a sociálne poistenie, kým si nájdu prácu, alebo či budú vyradení z evidencie nezamestnaných ak odmietnu ponúknutú prácu.  

              Z Úradu práce sme dostali dôkladne vypracované odpovede a žiaci sa s nimi postupne v čase uzatvárania známok oboznámili. Ak by ste ich chceli poznať aj vy, spýtajte sa svojich spolužiakov :)

              Ďakujeme Mgr. Anne Brokešovej za spoluprácu. Dúfam, že tento spôsob ako dostať odborníka z praxe na hodinu aj počas najtrvdších epidemiologických opatrení nebudeme musieť počas budúceho školského roku použiť. Ale keby náhodou... sme pripravení.

              Ing. Erika Píšiová

            • Študenti diskutovali s európskym poslancom Robertom Hajšelom

            • I keď sa školský rok nezadržateľne blíži ku svojmu koncu, študenti 2.B a 3.A absolvovali diskusiu a europoslancom Robertom Hajšelom. Diskusia bola veľmi živá a podnetná a študenti si rozšírili svoje obzory o fungovaní súčasnej EÚ, hlavne sa zaujímali o to, ako sa EÚ vysporadúva s pandémiou COVID-19.

              Pán Hajšel podrobne informoval študentov, ako si Európsky parlament plní svoje úlohy v týchto mimoriadnych časoch, hovoril o podpore jednotlivých členských štátov v čase pandémie koronvírusu a o tom, ako Európska komisia koordinuje spoločnú európsku reakciu na pandémiu COVID-19 - Plán obnovy pre Európu a aké konkrétne nástroje ponúka na naštartovanie ekonomiky. V diskusii zodpovedal študentom na všetky ich zvedavé otázky, priblížil prácu poslanca v Európskom parlamente, vo výboroch a delegáciách EP. Venoval sa i poslednému zasadnutiu EP v Bruseli. Študenti sa zaujímali aj o to, ako EP rieši záležitosti okolo vylepšenia roamingových služieb v Európe a tiež o problematiku dezinformácií v súčasnom svete, ako sa správne zorientovať v spleti početných fake news a hoaxov a ako hľadať medzi nimi skutočnú pravdu. 

              Podľa slov študentky 2.B triedy Bianky Sebedinskej bola diskusia s pánom Hajšelom  veľmi zaujímavá a podnetná a študenti  sa tešia, že sa dozvedeli mnoho nových informácií o dôležitých rozhodnutiach EP priamo z „prvej ruky“ od pána europoslanca.

              Ďalšia časť spoločnej debaty bola zameraná na mládež a jej budúcnosť v EÚ. Pán poslanec poukázal na potrebu podpory mladých ľudí v potrebe vzdelávať sa a cestovať, k čomu prispievajú rôzne programy a projekty EÚ, hovoril o kľúčových úlohách EÚ v mládežníckej politike. Stretnutie s europoslancom Robertom Hajšelom bolo skvelou príležitosťou spojiť sa s poslancom EP a hlbšie preniknúť do podstaty jeho práce a práce súčasného Európskeho parlamentu, vidieť spoločné európske záležitosti priamo očami europoslanca, ktorý autenticky informoval o jednotlivých témach a študenti si veľmi vážia jeho otvorené názory na riešenie aktuálnych problémov v EÚ.

              Zuzana Mészárosová

            • Ako sme obchodne rokovali v II. B

            • Žiaci druhého ročníka majú v rámci odbornej praxe – modul komunikácia v pláne i obchodné rokovania. Lepšie než stokrát počuť je raz zažiť a ešte s výhodou, že môžete robiť chyby a vaša firma neskrachuje :D

               

              Keď sme prebrali teoretické východiská o príprave, priebehu a výsledkoch obchodného rokovania, trieda sa rozdelila na štyri rokovacie skupiny: mliečne výrobky, čaj a káva, pánske obleky a kancelársky nábytok. Žiaci si rozdelili pozície na kupujúcich a predávajúcich a príprava na samotné rokovanie trvala takmer mesiac. V každom tíme si museli vyhľadať konkrétnu slovenskú firmu, ktorú budú pri rokovaní zastupovať. V Obchodnom registri a na webových stránkach si našli mená a pracovné pozície predstaviteľov podnikov, ktorých budú predstavovať. Každý na rokovaní mal svoju rolu: vyjednávač, odborník alebo hráč. Pre zjednodušenie každá skupina rokovala o kúpe a predaji troch tovarových položiek. Naštudovali si podrobnosti o sortimente z hľadiska vlastností tovaru, výrobných postupov a hlavne cien. Cieľom rokovania bolo uzavrieť kúpnu zmluvu.

               

              Pri simulovaných obchodných rokovaniach žiaci prejavili tvorivosť, pripravili si menovky, vzorky tovarov, prezentačný film, mali preštudované fakty a niektorí aj uzatvorili Kúpne zmluvy. Zistili, čo by sa im ešte zišlo mať pripravené, kde napriek príprave nesprávne privítali hosťa alebo predstavili kolegov. Naučili sa viac o úvode rokovania, vyjednávacej taktike, kompromisoch... Škoda, že epidemická situácia nám znemožnila zažiť viac takýchto hodín, ale i tak: komunikácia v II. B stála za to!

               

              Ing. Erika Píšiová

            • Esejistická súťaž o dezinformáciách

            • Trojica študentov 2.B triedy Adrián, Bianka a Ema sa zúčastnila súťaže "EÚ a dezinformácie", ktorá bola zorganizovaná na našej škole, nakoľko sa tematicky počas celého školského roka venujeme proglematike Fake news a hoaxom. Vo svojich esejách sa študenti venovali tomu ako Európa bojuje s dezinformáciami, ktoré sú žiaľ čoraz častejšie súčasťou našich životov. Podľa slov Emy sa  tento rok vďaka projektu eTwinning "Journey 2 Medi@ Liter@cy"  mnoho naučili,  napr. ako rozoznávať falošné správy od tých pravdivých a ako píše vo svojej eseji   "falošným správam môžeme predchádzať práve ich prevenciou – informovať predovšetkých mladých ľudí a vysvetliť im závažnosť dezinformácií a ich šírenia."

              Zuzana Mészárosová

            • MDD oslávili pracovne

            • Študenti 2.B finišujú v projekte eTwinning "Journey 2 Medi@ Liter@cy", ktorý je zameraný na mediálnu gramotnosť. Sviatok detí strávili pracovne prípravou a účasťou na videokonferencii, ktorá sa venovala problematike hoaxov a fake news. Spolu so svojimi partnermi z Portugalska a Taôianska sa opäť posunuli ďalej v chápaní problematiky mediálnej gramotnosti. Za svoju prácu si zaslúžili sladkú odmenu :) Pozrite sa, aké sú ich výsledky práce na tému fake news v komixoch: tu

              Za svoju prácu si zaslúžili sladkú odmenu :)

              Zuzana Mészárosová

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková