• Novinky

            • Plodná online debata s europoslancom Robertom Hajšelom

            • I keď sa školský rok nezadržateľne blíži ku svojmu koncu, študenti 1.B a Krúžku ĽP absolvovali online debatu a europoslancom Robertom Hajšelom. Diskusia bola veľmi živá a podnetná a študenti si rozšírili svoje obzory o fungovaní súčasnej EÚ, hlavne sa zaujímali o to, ako sa EÚ vysporadúva s pandémiou COVID-19.

              Pán Hajšel podrobne informoval študentov, ako si Európsky parlament plní svoje úlohy v týchto mimoriadnych časoch, hovoril o podpore jednotlivých členských štátov v čase pandémie koronvírusu a o tom, ako Európska komisia koordinuje spoločnú európsku reakciu na pandémiu COVID-19 - Plán obnovy pre Európu a aké konkrétne nástroje ponúka na naštartovanie ekonomiky. V diskusii zodpovedal študentom na všetky ich zvedavé otázky, priblížil prácu poslanca v Európskom parlamente, vo výboroch a delegáciách EP. Venoval sa i poslednému zasadnutiu EP v Bruseli.

              Podľa slov študenta 1.B triedy Adriána Németha bola online debata s pánom Hajšelom  veľmi zaujímavá a podnetná a študenti  sa tešia, že sa dozvedeli mnoho nových informácií o dôležitých rozhodnutiach EP priamo z „prvej ruky“ od pána europoslanca.

              Ďalšia časť spoločnej debaty bola zameraná na mládež a jej budúcnosť v EÚ. Pán poslanec poukázal na potrebu podpory mladých ľudí v potrebe vzdelávať sa a cestovať, k čomu prispievajú rôzne programy a projekty EÚ, hovoril o kľúčových úlohách EÚ v mládežníckej politike. Stretnutie s europoslancom Robertom Hajšelom bolo skvelou príležitosťou spojiť sa s poslancom EP a hlbšie preniknúť do podstaty jeho práce a práce súčasného Európskeho parlamentu, vidieť spoločné európske záležitosti priamo očami europoslanca, ktorý autenticky informoval o jednotlivých témach a študenti si veľmi vážia jeho otvorené názory na riešenie aktuálnych problémov v EÚ.

              Zuzana Mészárosová

            • Naša študentka v celoslovenskej esejistickej súťaži

            • Bianka Vrábová, študentka 2.A triedy sa zapojila do 4. ročníka celoslovenskej esejistickej súťaže pre stredoškolákov Moja Európa poriadanej Filozofickou fakultou Katolíckej univerzity v Ružomberku. Téma tohtoročnej súťaže je: Čo by som chcel, aby sa v Európe zmenilo po koronakríze? Bianka prispela svojou esejou "Keby som tak mohla zmeniť Európu". Tu je kúsok záveru z Biankinej eseje: ...."Berúc všetko do úvahy, v tomto momente nie je možné presne povedať, ako konkrétne bude Európa či celý svet vyzerať alebo aké konečné zmeny nastanú o pár mesiacov či rokov, keď sa zotavíme a postavíme na nohy po tejto kríze. Bohužiaľ nevieme priniesť obnovu a pozitívne zmeny nášho ekonomického, a spoločenského života iba šibnutím čarovného prútika. Nevieme presne, aký priebeh obnovy nás čaká a ako sa jednotlivé krajiny adaptujú na revitalizačné plány, ktoré majú v ponuke jednotlivé vlády krajín. Nemôžeme ani s istotou povedať, že nás nečaká druhá vlna pandémie. Ale môžem sa ja samotná, ako aj každý jeden z nás podieľať na tom, aby bola naša vlať a tiež Európa v lepšej, modernejšej a flexibilnejšej kondícii a v budúcnosti dokázala lepšie odolávať krízam a ťažkým časom, akým čelíme aj v priebehu týchto mesiacov. Ako mladá študentka chcem zostať informovaná a aktívna, a môžem túto informovanosť a aktivitu posúvať ďalej. Pretože panika, či nedostatočná znalosť, či dokonca rozmanité konšpirácie rozhodne nepomáhajú v krízových situáciách, ako je práve aj táto. To, kam povedie zmena po koronakríze je len a len na nás a na našej snahe o lepší zajtrajšok. Pretože budúcnosť, ktorá je plná zmien je len v našich rukách. Pretože zmeny, ktoré nastanú môžu byť v konečnom dôsledku pozitívne, ale aj negatívne. Máme však niekoľko ponúk práve na pozitívne zmeny Európy, len tieto možnosti a príležitosti treba správne využiť. A to  je už len na nás..."

              Zuzana Mészárosová

            • Projekt ocenený Národným certifikátom kvality

            • eTwinningový projekt "M@pping the Milestones of Free Europe", na ktorom počas celého školského roka 2019/2020 pracovali študenti 1.B triedy bol ocenený Národným certifikátom kvality za jeho kvalitu, aktuálnosť a tvorivosť. Vďaka patrí študentom tejto triedy a ich partnerom z Rumunska a ČR.

              Zuzana Mészárosová

            • Projekt "M@pping the Milestones of Free Europe" aktívny i počas pandémie

            • Aj napriek pandémii COVID-19 a skutočnosti, že žiaci už tretí mesiac nie sú v školách, študenti 1.B pracujúci v projekte eTwinning pokračujú vo svojej projektovej práci na svojom celoročnom projekte "M@pping the Milestones of Free Europe". Spolu so svojimi partnermi z rumunskej National Pedagogic College Constantin Bratescu v Constante a českého Gymnázia Olgy Havlovej v Ostrave aktívne a intenzívne pracujú z domu na zadaniach projektu, ktorý je venovaný 30-temu výročiu demokratických revolúcií, ktoré prebehli v Európe v roku 1989, spolupracujú v medzinárodných pracovných skupinách. Momentálne sa zameriavajú na problematiku vzťahu demokracie a kritického myslenia a na túto tému vedú debaty vo fórach Twinspacu, ale i iných externých virutálnych priestoroch vhodných na diskusiu (viď tu). Spoločne vyhodnocujú prácu svojho celoročného projektu a jeho prínos pre nich, mladých ľudí, ktorí nezažili totalitu a práve prostredníctvom tohto projektu sa dozvedeli mnoho o historických skutočnostiach, ktoré viedli k demokratickým revolúciám v roku 1989 v Európe, ich priebehu a následkoch na súčasný život. Na konci mája uskutočnili vzájomnú videokonferenciu, kde bilancovali svoju prácu na projekte. Skutočnosť, že eTwinning je projekt, ktorý funguje vo virtuálnom pracovnom prostredí eTwinning, umožnuje študentom napredovať i  v bežnom vyučovaní prostredníctvom vnútrošolského projektu „Učíme s@ s eTwinning“, určeného na vyučovanie predmetov školskej výuky.

              Práca na projekte akým je "M@pping the Milestones of Free Europe" má  význam pri formovaní študentov, ich postojov k základným ľudským hodnotám, vlastnej histórii, demokracii a vedie ich  k lepšiemu pochopeniu histórie, umožňuje im získavať vedomosti a informácie o situácii v partnerských krajinách z prvej ruky a omnoho viac - byť hrdými na svoju históriu a hodnoty, ktoré v našej krajine a Európe vyznávame.

              Zuzana Mészárosová

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková