• Novinky

            • DEMOKRACIA NAŠA KAŽDODENNÁ...

            • Výchovno-vzdelávací systém v školách poskytuje žiakom celý súbor kľúčových kompetencií - matematickú a čitateľskú gramotnosť, čítanie s porozumením, cudzie jazyky a IT gramotnosť a taktiež im dáva i sociálne a občianske kompetencie, vedie ich k aktívnej participácii, pretože tie sú rovnako potrebné pre život... Škola má úžasnú príležitosť byť laboratóriom demokracie. Na našej škole sa snažíme u žiakov posilňovať sociálne a občianske kompetencie tak počas vyučovania, ako i v mnohých mimo vyučovacích aktivitách, krúžku ľudských práv, či mnohých projektoch zameraných na túto problematiku, ako napr. projekt Platforma ambasádorov a ambasádoriek európskej demokratickej kultúry, či práve aktuálny eTwinningový projekt M@pping the Milestones of Free Europe.

              Na jar sme uskutočnili krátky dotazník so žiakmi 1. ročníka, aby sme zistili, čo si myslia o demokracii na svojej škole. Žiaci v dotazníku odpovedali na 9 jednoduchých otázok. Teraz prichádzame s jeho výsledkami - https://docdro.id/3NeDgeE

              Zuzana Mészárosová

            • Aktivity našich žiakov počas núteného pobytu mimo školy

            • "Kam smerujeme" je názov eseje členky Krúžku ľudských práv Bianky Vrábovej z 2.A, ktorá nelení ani počas korona krízy a pracuje spolu s ďalšími spolužiakmi z krúžku na zadaní svetovej súťaže esejí k 75. výročiu vzniku OSN. Tu je úryvok z úvodu  jej peknej eseje...

              "Svet, v ktorom žijeme sa neustále mení. Niektoré aspekty nášho sveta sa menia pozitívnym smerom,  niektoré zmeny sa uberajú horším smerom. Ako sa svet zmenil za posledných 75 rokov, či za poslednú dekádu? Ako asi bude náš svet, naša planéta vyzerať o dvadsaťpäť rokov? Možno som len mladá študentka, ale z rozprávaní starších ľudí či médií viem, že sme sa za túto relatívne krátku dobu posunuli míľovými krokmi vpred. Posunuli sme sa v mnohých aspektoch. Vo vede, technike či v medziľudských vzťahoch. Čas a ani pokrok nezastavíme, všetko už pôjde len rýchlejšie. Ale povedie nás to aj k lepšej dobe, alebo pokrok naberie iný, horší smer? Nepovedie nás to nakoniec len k záhube? „Ľuďom sa takmer nikdy nedarí byť šťastnými, pretože stále vidia minulosť lepšiu ako bola, prítomnosť horšiu ako je a budúcnosť ružovejšiu, ako bude.“ Výrok Marcela Pagnolu, francúzskeho dramatika to možno naozaj vystihol správne. Možno nás nečaká ružová budúcnosť, ale je to naozaj tak a máme dôvod sa obávať?..."

              Zuzana Mészárosová

            • Zastavme násilie v čase izolácie

            • K domácemu násiliu dochádza vo vzťahoch medzi najbližšími osobami a vplýva na celú rodinu. Ide o násilie, ktorého cieľom je ovládať alebo utláčať inú bytosť, a to ponižovaním a vyvolávaním strachu - slovným, fyzickým a citovým týraním. Domáce násilie netvorí len jedna bitka, či jeden incident, ide o dlhodobo trvajúce násilie a týranie. Ak máte podozrenie, že dieťa vo Vašom okolí je týrané alebo zneužívané, alebo ste sami obeťou, volajte políciu 158. Zanedbávanie starostlivosti o deti môžete nahlásiť aj na linke ústredia práce 0800 191 222. Kontakty pomoci vyhľadáte aj na www.zastavmenasilie.gov.sk,  www.detstvobeznasilia.gov.sk .

              CHARAKTERISTICKÉ ZNAKY DOMÁCEHO NÁSILIA:

              • násilie má rozmanité formy a podoby (fyzické, psychické, sociálne, sexuálne, ekonomické násilie), ide o dokazovanie si moci, násilník  sa snaží svoju obeť sociálne izolovať, násilie zostáva zväčša dlhodobo utajované a prináša obetiam vážne psychické a zdravotné problémy

               AKO MÔŽETE POMÔCŤ OBETI NÁSILIA

              • počúvajte obeť, neobviňujte ju, presvedčte ju, že nenesie vinu na násilí, nekonfrontujte sa s násilníckym partnerom 

               V PRÍPADE, ŽE STE OBEŤOU NÁSILIA:

              • povedzte to niekomu, pamätajte si, že to nie je vaša vina, vyhľadajte pomoc, máte právo na život bez násilia – nikto nemá právo týrať vás, nečakajte, až to bude ešte horšie.

              Zoznam subjektov na pomoc obetiam trestných činov https://www.justice.gov.sk/Stranky/Registre/Zoznamy-vedene-MS-SR/Register-pomoc-obetiam-zoznam.aspx. Viac na: https://www.minv.sk/?nasilie

              PaedDr. Viera Hanuščinová

            • VYUČOVANIE POČAS KORONA KRÍZY

            • Študenti našej školy sú už viac ako dva mesiace doma z dôvodu, že ich bežný študentský život v škole poznačila korona kríza. Každú učiteľ školy si našiel svoj spôsob, ako študentov učiť a prinášať im nové vdomosti. Väčšina učiteľov využíva Zoom na online hodiny, niekotrí sa učia prostredníctvom zadaní v edupage a časť študentov využíva platformu eTwinning na zdieľanie nových vzdelávacích zdrojov a materiálov, je to tiež priestor na ich spoluprácu a kolaboráciu, brainstorming v diskusných fórach a spoločné učenie sa prostredníctvom moderných nástrojov Web 2.0. Výstupmi takýchto hodín sú zaujímavé produkty našich žiakov. Vyučujúci AJ a INF vytvorili spoločný vnútroškolský projekt eTwinning "Učíme s@ s eTwinning", v ktorom majú vytvorené šeciálne prostredie na vzdelávanie a tiež majú možnosť rozvíjať medzipredmetové vzťahy týchto predmetov v spoločných zadaniach. Ako príklad uvádzame zadanie vytvoriť plagáty v angličtine "Ako sa učiť efektívne v čase korona krízy". Výsledky študentov 2.A možno nájsť v tejto prezentácii a boli vynikajúce a inšpirujúce - https://docdro.id/T0x3xcK

              Študenti 1.B vypracovali skvelé prezentácie na tému "Korona kríza a jej následky" a môj život počas korona krízy. Linky na dve prezentácie študentov: prezentácia 1 a prezentácia 2.

              Samozrejme, že by sme boli radšej v škole, ale i vyučovanie na diaľku má svoje čaro a je prínosom pre študentov v tomto krízovom období.

              Zuzana Mészárosová

               

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková