• Novinky

            • VÝSTAVA "NORMALIZOVANÉ ŽIVOTY"

            • Študenti 1B, 1.A a 4.A navštívili výstavu "Normalizované životy" v Tekovskom múzeu a dozvedeli sa ako sa žilo za socializmu. Pre tých skôr narodených to bola každodennosť, ale pre miléniovú generáciu je to ako utópia. Len z počutia vedia, čo je to spartakiáda, tuzex, chemlon, céčka, leskimo alebo mončiči, alebo kto to boli iskričky, pionieri či súdruhovia, čo sa dalo nakúpiť v zelovoci, ... Študenti 1.B triedy využijú informácie získané na výstave vo svojom eTwinningovom projekte "M@pping the Milestones of Free Europe.

              Zuzana Mészárosová

            • EURÓPSKE CERTIFIKÁTY KVALITY

            • Centrálna podporná služba eTwinning v Bruseli udelila dvom eTwinningovým projektom našej školy Európsky certifikát kvality. Projekty VET4SCAPE a @mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture. Projekty sú veľmi kvalitné oba vyhrali 1. miesto v celoslovenskej súťaži o najlepší etwinningový projekt. Projekt @mb@ss@dors of Europe@n Democr@tic Culture bol odprezentovaný jeho autorkou na Výročnej konferencii eTwinning v októbri 2019 vo francúzskom Cannes.

              Zuzana Mészárosová

            • „Nie som na predaj“ - beseda s Kpt. P. Polákom

            • 16. 10. 2019 sa žiaci IV. A, B stretli s Kpt. Petrom Polákom, ktorý im v rámci preventívneho programu celoslovenskej kampane „Nie som na predaj“ priblížil problematiku obchodovania s ľuďmi. Žiaci sa dozvedeli o najčastejších formách , ako sú napr.: nútené práce, nútený sobáš, žobranie, odoberanie orgánov, prostitúcia, nezákonné adopcie detí. Kpt. Polák upozornil na podozrivé inzeráty, formy náboru do práce, hovoril o trestnom postihu. Pri výbere pobytu alebo práce v zahraničí odporučil overiť si informácie a kontaktovať bezpecnecestovanie.iom.sk.  Žiakov zaujali aj informácie o štúdiu za kateda  a práci v policajnom zbore.PaedDr. Viera Hanuščinová

            • Ochutnávka koláčikov s dobrým úmyslom sa vydarila

            • Dňa 7.10.2019 študenti 1.B triedy našej školy uskutočnili ochutnávku koláčikov, ktoré napiekli oni sami pre svojich spolužiakov, aby tak podporili Deň boja proti hladu. Keďže ešte nefunguje školský bufet, študentom dobre padla sladká desiata. Koláčiky si kupovali za symbolickú sumu a vyzbierané peniaze 58,80 € venovali na podporu hladujúcich na Slovensku i vo svete. Hoci suma nebola závratná, určite pomôže núdznym a akcia študentov s dobrým úmyslom sa skutočne vydarila. :) Video z akcie tu

              Zuzana Mészárosová

            • Z úvahy o šťastí našej študentky Bianky Vrábovej z 2.A

            • Bianka Vrábová sa zúčastňuje celoslovenskej literárnej súťaže na tému "Čo je to šťastie, alebo úvahy o šťastí", dúfame, že sa potešíte z myšlienok, ktoré sme z jej nádhernej práce vybrali i pre Vás, naozaj stoja za to :)

              Tých sedem písmen – Š – Ť – A – S – T  –  I – E, ktoré pre každého na svete znamenajú niečo iné, tých sedem písmen, ktoré predstavujú nespočetné množstvo pocitov, emócií, momentov a zážitkov, či splnených snov a nepochybne i celoživotných snáh. Pre každého z nás niečo výnimočné. Každý človek na svete v kútiku duše túži po svojom kúsku šťastia. Otázky, čo je šťastie, či existuje, ako vlastne vyzerá, či človek môže byť šťastný, sú našimi permanentnými otázkami, či už šťastie hľadáme v hmotných hodnotách, v bohatstve, rozkoši, kráse, alebo, či sa utiekame z labyrintu materiálneho sveta do raja srdca... Kde sa tento fenomén rodí, prežíva, či ukrýva je pre mnohé generácie nielen filozofickou otázkou, ale i súčasťou každodenného životného zápasu a hľadania, osobného  citového prežívania a snaženia sa  každého človeka dosiahnuť pocit šťastia, vlastniť čo i len kúštiček z jeho zložitej mozaiky vo svojom živote. Čo i len maličký záblesk šťastia...

              Môžem napísať i tisícky strán o čarovnom pocite menom „šťastie“, ale nikdy ho nevystihnem úplne. Neviem úplne jednoznačne povedať čo to je, kde sa v nás zjavilo. Takisto nedokážem zaručiť každému šťastie. Pre každého jedného zo všetkých siedmich miliárd to znamená niečo alebo niekto iný. Nedokážeme ho vidieť a mnohí by povedali, že v takom prípade ani neexistuje. Ale jedno viem určite. Práve šťastie je ten pocit, ktorý máme, keď sa o nič nemusíme báť a vieme, že všetko je tak, ako má byť. Či už máme za sebou  zlý deň, ale sme vyrovnaní s tým, že niektoré veci jednoducho nezmeníme a podeliť sa aj s maličkosťou s ľuďmi, na ktorých nám záleží. Možno to je to pravé a nefalšované šťastie. Príde mi, že šťastie je ako perlový náhrdelník, skladajúci sa s drobných perál, ktoré sú našimi drobnými šťastíčkami. Ak dokážeme, čo i len jednou perličkou obdariť iných, rozdať svoje šťastie iným, bude nám to vrátené. Čím viac času strávime tým, že budeme obšťastňovať iných, tým viac z toho čo sme rozdali sa nám vráti, aby nás urobilo šťastnými...

              Zuzana Mészárosová

            • Ochutnávka koláčikov s dobrým úmyslom :)

            • Milí študenti OA,

              Študenti 1.B triedy našej školy si pre Vás pripravili milé prekvapenie na pondelok - drobný stánok s domácimi koláčikmi pre Vás za symbolickú sumu, ktorou podporíte hladujúcich u nás i vo svete. Vyzbierané peniažky budú odovzdané do zbierky pre hladujúcich :) Tešíme sa, že navštívite náš stánok a osladíte si inak celkom obyčajný pondelok 7.10. 

              Študenti 1.B triedy

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková