• Novinky

            • 2 % z dane pre OA

            • Vážení rodičia a priatelia našej školy, 

              Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces darovaním 2 % už odvedených daní za rok 2018. Nebude vás to stáť ani cent, pretože dane ste štátu už odviedli. Je však možné dve percentá týchto odvedených daní presmerovať na účet rodičovského združenia našej školy. Čo je potrebné urobiť?

              Na poukázanie dvoch percent z odvedených daní je potrebné vyplniť dve tlačivá:1. Zamestnávateľ vám vyhotoví Potvrdenie o zaplatení dane za príslušný kalendárny rok.2. Súčasne je potrebné vyplniť aj tlačivo Vyhlásenie o poukázaní sumy do výšky 2 % zaplatenej dane. Najneskôr do 30. apríla 2019 pošlite alebo iným spôsobom doručte obe vyplnené tlačivá na daňový úrad v mieste vášho bydliska. Tlačivá si stiahnete na stránke našej školy.

               

              Tlačivo si môžete stiahnúť v sekcii O škole/2% dane, alebo priamo tu: Tlačivo 2%

               

              Za vaše príspevky úprimne ďakujeme!

            • Krajská súťaž žiakov stredných škôl v SIP

            • Dňa 14. februára 2019 sa uskutočnil na Obchodnej akadémii v Šuranoch už 53. ročník krajského kola súťaže žiakov stredných škôl v spracovaní informácií na počítači.

              Našu obchodnú akadémiu reprezentovali v písaní na počítači – V. Wang (II. A) a
              B. Tarišková
               (III. A). Vo svojich kategóriách sa umiestnili na 16. a 22. mieste. V. Wang s výkonom 240,4 čistých úderov za minútu a B. Tarišková s výkonom 203,4 čistých úderov za minútu. V úprave textu na počítači nás reprezentovala M. Šviriková, (II. A) , ktorá obsadila 3. miesto s počtom vykonaných korektúr 74.

              Žiačkám srdečne ďakujeme za reprezentáciu našej školy a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

              Ing. Emília Mosnáková

            • Vydarená partnerská návšteva z Obchodní akademie v Českých Bedějoviciach

            • V dňoch 12. - 15.2. 2019 sme na našej škole privítali štyri študentky, riaditeľku a zástupkyňu Obchodní akademie v Českých Budějoviciach na partnerskej návšteve. Len pred nedávnom sme skutočnili vzájomnú dohodu o partnerstve týchto dvoch Obchodných akadémií a už v mesiaci február sa uskutočnilo prvé partnerské stretnutie.

              Študentky OA z Českých Budějovic si spolu s vedením svojej školy prehliadli školu, mali možnosť navštíviť vyučovanie na našej škole. Absolvoali i DOD, kde prezentovali svoju školu a jej aktivity. Zúčastili sa tvorivého workshopu k storočnici 1. ČSR, absolvovali vedomostný kvíz o našej spoločnej histórii a tiež mali možnosť osláviť s nimi Valentína ´19. Veľkým lákadlom pre české študentky bol Innovation camp, kde sa učili základom podnikania tvorivým a inovatívnym spôsobom. Spoločne s našimi študentmi spoznávali krásy Levíc a okolia, Banskú Štiavnicu, zahrali si bowling. Posledný deň sa venovali prezentáciám svojej školy pre študentov našej školy.

              Stretnutie slovenských a českých študentov bolo nielen príjemným stretnutím dvoch partnerskcýh škôl, ale hlavne začiatkom ich spolupráce a vzájomnej inšpirácie v oblasti vzdelávania. Krátky film tu:

              Zuzana Mészárosová 

            • DOD prilákal 150 návštevníkov

            • Obchodná akadémia v Leviciach privítala 15. februára 2019 pri príležitosti Dňa otvorených dverí 150 návštevníkov. Boli to prevažne žiaci deviatych ročníkov a ich rodičia. Cieľom DOD bolo uľahčiť žiakom ZŠ rozhodnúť sa o ich budúcom štúdiu, priblížiť život na OA na vyučovaní i mimo neho, predstaviť školský vzdelávací program,  vyučovacie a voliteľné predmety, či aktivity krúžkov fungujúcich  na OA. Potenciálni študenti OA a ich rodičia mohli využiť príležitosť konzultovať svoje otázky s vedením školy. 

                    Návštevníci si prezreli priestory školy, navštívili odborné učebne strojopisu a IKT, kde si mohli vyskúšať svoje zručnosti v písaní na počítači, či využívanie tabletov na účely vyučovania rôznych predmetov. V odborných učebniach im boli predstavené účtovné programy, ktoré sa využívajú na hodinách účtovníctva. Návštevníci DOD mohli zažiť atmosféru študijných jazykových pobytov, ktorých sa študenti OA pravidelne zúčastňujú a tiež skúsenosti študentov tejto školy z odbornej praxe v Londýne a Seville, ktorú uskutočňujú v rámci projektu Erasmus+. Projekt eTwinning bol predstavený spoločne s projektom VET4SCAPE KA2 Erasmu+, študenti si mohli vyskúšať svoje jazykové zručnosti, či zasúťažiť v krátkych kvízoch a použiť vzdelávacie aplikácie využívané v práci v tomto projekte. Taktiež prezentácie školského fotografického a záchranárskeho krúžku zaujali žiakov ZŠ.

                    Jedným z najväčších magnetov Dňa otvorených dverí bola zaiste prehliadka veľtrhu cvičných firem. Študenti tretieho ročníka predstavili činnosť, aktivity a produkty svojich cvičných firiem a študentskej spoločnosti aplikovanej ekonómie DIFFERENT.

              Špeciálnu prezentáciu študentov Obchodní akademie z Českých Budějovic si mohli návštevníci prezrieť a dozvedieť sa viac o partnerskej škole z ČR, s ktorou sme pred nedávnom začali bližšie spolupracovať.

                    Návštevníci si pochvaľovali úroveň cvičných firiem ako i ostatných prezentácií. Tohtoročný DOD na OA ukázal, že aktivita, tvorivosť a originalita študentom OA nechýbajú. Preto je dobré podporovať v mladých ľuďoch ich túžbu po vzdelaní.

              Zuzana Mészárosová

            • Simulované študentské prezidentské voľby

            • 15. februára 2019 sa na našej škole konali Simulované študentské prezidentské voľby 2019. Tieto modelové voľby, kedy mali študenti už vo veku od 15 rokov možnosť vyskúšať si, ako sa volí, boli organizované študentmi-dobrovoľníkmi, ktorí ich organizujú od A po Z, .

              Voľby prebehli obdobným spôsobom ako skutočné voľby, členovia volebnej komisie - Kristína, Tomáš, Miška a Daniela - disponovali zoznamami voličov, vo volebnej miestnosti sa nachádzala hlasovacia urna, bola zabezpečená dobrovoľnosť a tajnosť hlasovania, volebná miestnoť bola otvorená počas dňa. Voľby na OA Levice zabezpečili 4 študenti tretieho ročníka   – dobrovoľníci a členovia Krúžku ľudských práv a junior ambasádori EPAS   vo volebnej komisii  a účasť študentov bola viac než 50%.

              Študentské voľby sú nepolitickým projektom vedeným mladými ľuďmi pre mladých ľudí a sú súčasťou neformálneho a praktického vzdelávania k občanstvu a demokracii. Odpovedajú na priepastnú volebnú účasť prvovoličov a nízku účasť mladých ľudí na rozhodovaní vo verejnom živote.

              Výsledky volieb prezidenta SR sú temer totožné s výsledkami na Slovensku: Zuzana Čaputová získala 39,17 % študentských hlasov a Robert Mistrík 13,56%, na treťom mieste sa umiestnil Štefan Harabin so 7 % študentských hlasov. Volieb sa zúčastnilo 58,54 % študentov našej školy. Simulované prezidentské voľby medzi stredoškolákmi budú mať aj druhé kolo. V dňoch 18. až 20. marca budú voliť medzi kandidátmi, ktorí sa dostanú do druhého kola v prvom kole oficiálnej voľby hlavy štátu 16. marca. Volby na OA tu:

              Zuzana Mészárosová

            • Erasmus+ "Od praxe k zamestnaniu 2" pre tucet študentov našej školy úspešný

            • Erasmus+ má pre Obchodnú akadémiu v Leviciach veľký význam. Pre viac ako päť desiatok študentov znamená ERASMUS+ veľký prínos, pretože za posledné štyri roky študenti tejto školy navštívili zahraničné firmy v Londýne, kde mali možnosť pracovať a zdokonaľovať sa v tom, na čo ich pripravuje ich škola. Tento projekt nielenže umožňuje mobilitu študentov, ale zároveň im otvára dvere k novým kariéram.

              Zahraničnú pracovnú stáž do Veľkej Británie, ktorá sa uskutočnila v termíne 20. januára až 2. februára 2019 absolvovali v srdci krajiny v Londýne. V rámci prípravy na stáž študenti absolvovali prípravný jazykový a kultúrny kurz.

              Cieľom projektu Erasmus+ KA1 s názvom „Od praxe k zamestnaniu 2"  ako súčasť prípravy na výkon povolania je posilniť európsku dimenziu, skvalitniť odborné spôsobilosti a prehĺbiť komunikačné zručnosti v cudzom jazyku vo firemnom prostredí. Študenti si osvojujú systém a organizáciu práce vo firmách hosťujúcej krajiny - Veľkej Británie. Dvojtýždňová pracovná stáž v anglických firmách má za cieľ posilniť schopnosť študentov pracovať v kolektíve pracovníkov, s rozličnými skupinami ľudí, možnosť porovnávať úroveň ekonomickej praxe doma a v zahraničí, či porovnávať kompetencie ekonomických pracovníkov a získať prehľad o možnostiach budúceho zamestnania v takýchto firmách.

              Po príchode do Londýna boli študenti a učitelia umiestnení do hosťujúcich rodín. Bývali v Harrow, čo je veľké prímestské mesto v štvrti London Harrow v severozápadnom Londýne. Prvý deň mali účastníci projektu úvodné stretnutie v ADC College. Účelom stretnutia bolo poskytnúť informácie o pracovných podmienkach vo firmách, pravidlách správania sa v hosťujúcich rodinách a o cestovaní v Londýne. Po úvodných informáciách si žiaci na vlastnej koži vyskúšali cestovanie na svoje pracoviská v treťom najväčšom meste Európy.

              V nasledujúcich pracovných dňoch žiaci samostatne pracovali v účtovníckych firmách, realitných agentúrach, či knižnici. Koordinátori projektu absolvovali monitorovacie návštevy na pracoviskách, kde prebiehali rozhovory s mentormi žiakov a oboznámenie sa s pracoviskom. Všetci študenti pracovali bez veľkých problémov a s prehľadom vykonávali svoju pridelenú prácu vo firmách, za čo boli pochválení svojimi supervízormi a mnohí dostali odporúčania, ktoré sa im budú hodiť v blízkej budúcnosti.

              Cez víkend študenti a ich učiteľky navštívili najzaujímavejšie pamätihodnosti Londýna ako Buckinghamský palác, Katedrálu sv. Pavla, Tower a Tower Bridge, Parlament a Westminister Abbey, Trafalgárske námestie, Londýnske oko, divadlo Globe a niektoré londýnske múzeá. Študenti  obdivovali výmenu stráži pred Buckinghamským palácom a nenechali si ujsť ani nákupy na hlavnej londýnskej nákupnej ulici Oxford Street. 

              Na záver svojho pobytu na pracovnej stáži v Londýne v posledný deň druhého pracovného týždňa absolvovali účastníci mobility certifikáciu v ADC College, kde im boli odovzdané certifikáty o absolvovaní stáže.

              Podľa slov študentov má takáto mobilita veľký význam pre študentov a hlavne je prínosom pre ich pracovné skúsenosti. Jedna zo študentiek Lucia Horváthová povedala, že tento dvojtýždňový pobyt bol pre ňu a jej spolužiakov motiváciou a inšpiráciou do budúceho profesionálneho života a zároveň aj štartom k ďalším podobným aktivitám, ktoré majú možnosť mladí zažiť vďaka možnostiam programu Erasmus+. Pobyt tucta študentov z Obchodnej akadémie v Leviciach na pracovnej stáži v Londýne ukázal, že študenti sú schopní pracovať a uchytiť sa i v zahraničných firmách na základe poctivej prípravy doma a možnosti využitia mobilít sprostedkovaných európskym projektom Erasmus+.

              Mária Široká, Zuzana Mészárosová

            • Tím našej školy predstavil svoj projekt pre Agendu 2030 v OSN vo Viedni

            • 6. februára 2019 IUVENTA v spolupráci s United Nations Information Service (UNIS) Viedeň pripravili pre osem mládežníckych a stredoškolských tímov skvelý workshop k Agende 2030 -  „Mladí pre ciele trvalo udržateľného rozvoja“ na pôde OSN vo Viedni. Workshop bol realizovaný v rámci série „Agenda 2030 – Agenda mladých“, ktorými IUVENTA podporuje participáciu mladých na implementácii Agendy 2030 na Slovensku.

              Workshopu sa zúčastnilo osem trojčlenných tímov pozostávajúcich z dvoch študentov a jedného pedagóga. Tímy boli vybrané na základe videí predstavujúcich plánované alebo už realizované projekty, ktorými chcú prispieť k dosiahnutiu cieľov trvalo udržateľného rozvoja Agendy 2030. Z celkového počtu 13 prihlásených tímov bolo vybraných osem: Obchodná akadémia v Leviciach, Nadácia Otvorenej Spoločnosti, Stredná odborná škola v Snine, Mladiinfo Slovensko, Stredná priemyselná škola dopravná vo Zvolene, Gymnázium v Dubnici nad Váhom, Gymnázium J. Kráľa v Zlatých Moravciach a Obchodná akadémia v Rožňave. Našu školu reprezentoval Tomáš Švolík, Daniela Zaťková a Zuzana Mészárosová.

              Program workshopu otvorila zástupkyňa UNIS Viedeň, Sonja Wintersberger a Stály zástupca SR pri  OSN Peter Mišík. Mladí účastníci tak mali možnosť dozvedieť sa viac o záujmoch Slovenska v súvislosti s činnosťou niektorých agentúr a lepšie porozumieť procesom diplomacie v rámci OSN. Účastníci programu ďalej v rámci interaktívnej prehliadky diskutovali o cieľoch Agendy 2030 a možnostiach ako ich spoločne dosiahnuť, navštívili konferenčné priestory a výstavy niektorých z agentúr sídliacich v OSN vo Viedni.  Bližší pohľad na činnosť OSN predstavil aj Billy Batware z Úradu OSN pre drogy a kriminalitu, ktorý sa zameral na možnosti podpory pre mládežnícke organizácie cez programy Úradu a programy boja proti kriminalite, užívaniu drog a násiliu páchanému na deťoch. Možnosti participácie mladých a spolupráce s OSN predstavil aj mládežnícky delegát OSN za SR Dominik Porvažník, ktorý informoval nielen o úlohách a povinnostiach mládežníckeho delegáta, ale aj o tom, ako sa ním môžu stať a aké ďalšie príležitosti ponúka OSN pre mladých ľudí.

              Mládežnícke tímy počas worskhopu odprezentovali svoje vlastné projekty týkajúce sa udržateľných rozvojových cieľov, tieto projekty boli veľmi zaujímavé. Podľa slov Tomáša Švolíka, študenta 3.A triedy, ktorý predstavil na worskhope ich projekt „The World we Want“, bolo veľmi prínosné pracovať na projekte s implementáciou Cieľov udržateľného rozvoja, prostredníctvom zmysluplných interaktívnych diskusií a vzdelávacích  hier (Free rice) podporiť ambiciózne ciele OSN.

              Keďže cieľom workshopu bolo podporiť mládežnícke tímy v práci na projektoch, súčasťou programu bolo aj predstavenie dostupných online zdrojov k téme cieľov trvalo udržateľných cieľov, ktoré môžu využiť pri ďalších aktivitách so spolužiakmi alebo vo svojej organizácii. Účastníci boli veľmi spokojní s rôznorodosťou poskytnutých materiálov a zdrojov k Agende 2030 a účastníci sú presvedčení, že v budúcnosti prehĺbia spoluprácu s UNIS Viedeň a opäť navštívia OSN Viedeň a absolvujú špeciálnu prehliadku zameranú na Ciele udržateľného rozvoja aj so svojimi spolužiakmi.

              Zuzana Mészárosová

               

               

            • UŠITE SI MINI EVENT NA MIERU

            • Milí študenti,

              rozhodli sme sa, že Vám dáme príležitosť zažiť niečo nové na našej škole. Ponúkame Vám 10 tém na tvorivý workshop v dĺžke 45 - 90 minút. Tú tému, ktorá sa Vám bude najviac páčiť a ktorú si vyberiete väčšinovo, prinesieme na našu školu. Workshop je určený pre jednu až dve triedy. Témy sú zaujímavé a dôležité pre rozvoj stredoškolákov, avšak v bežnej výuke sú študenti o nich slabo informovaní. Neváhajte a vyberte si tú tému, ktorá Vás najviac zaujala a radi by ste sa o nej dozvedeli viac na tvorivom workshope, ktorý čoskoro uskutočníme na našej škole. Vyplňte dotazník:tu

              Zuzana Mészárosová

            • Cvičné firmy medzi najúspešnejšími v regióne

            • Naše cvičné firmy nás úspešne reprezentovali na 10. kontraktačnom dni v Šali. Preukázali svoje odborné marketingové zručnosti a prezentačné schopnosti. Získali ocenenia vo viacerých súťažných kategóriách:

              • 1. miesto - "Najlepší slogan" - Vita, s. r. o.
              • 2. miesto -  "Najlepšia elektronická prezentácia" - Golden Eye, s. r. o.
              • 2. miesto -  "Najlepší stánok" - Soxky, s. r. o.
              • 3. miesto - "Najlepšia vizitka" - Golden, Eye, s. r. o.
              • Cena Actemium ProCS - Theo, s. r. o.

              Všetkým reprezentantom cvičných firiem blahoželáme!

              Ing. Viera Platinská, PK POP

               

            • SAFER INTERNET DAY 2019 NA OA

            • Tento rok sme si na našej škole pripomenuli Deň bezpečného internetu 5. februára 2019. Študenti informatiky a anglického jazyka si spoločne pripomenuli tento deň diskusiou o bezpečnosti na internete. Slogan kampane tohtoročného Dňa bezpečného internetu "Spolu za bezpečný internet" naplnili študenti svojimi aktivitami v rámci eTwinningového projektu "VET4SCAPE celebrates Safer Internet Day 2019". Vytvorili niekoľko výstižných slganov, ktoré zapracovali do plagátov. Tu sú niektoré z nich: Together for a better Internet!, A better Internet starts with you!, INTERNET SAFETY – OUR PRIORITY!, Safety on the Internet – first!, Let´s celebrate Safer Internet Day 2019!, Connect with respect!, The safe way is the best way!, Safety is everyones´ responsibility!. Spoločne so svojimi partnermi z piatich európskych škôl tak oslávili SID 2019. PPT z práce na projekte tu:

              Zuzana Mészárosová a Stanislav Považan

            • Simulované Študentské prezidentské voľby 2019


            • Milí študenti,

              Opäť sa na našej škole uskutočnia simulované Študentské prezidentské voľby 2019. Termín konania prezidentských Študentských volieb je rozdelený na dve kolá, ktoré zodpovedajú oficiálnemu zoznamu kandidátov. Prvé kolo simulovaných volieb sa bude konať 15.2. 2019, druhé 22.3.2019. Účasť študentov na týchto simulovaných voľbách je dobrovoľná a volebné právo majú študenti starsí ako 15 rokov, teda všetci študenti našej školy. Volebná komisia pozostávajúca zo šudentov 2.A a 3.A a 3.B sa teší na vysokú účasť na týchto simulovaných voľbách. 

              Zuzana Mészárosová a volebná komisia

            • Štátna skúška z administratívy a korešpondencie na počítači

            • Dňa 30. apríla 2018 sa na našej škole vykoná Štátna záverečná skúška z písania na PC a korešpondencie, ktorú naša škola organizuje v spolupráci s Ekonomickou univerzitou v Bratislave.

               Štátna skúška pozostáva z 2 častí:

              • z 10-minútového odpisu predloženého súvislého textu v textovom procesore MS Word s možnosťou korektúry (je potrebné písať rýchlosťou najmenej 200 čistých úderov za minútu s minimálnou presnosťou odpisu 99,50 %)
              • z vyhotovenia písomnosti a tabuľky,  v časovom limite 60 minút

              Prihlásiť sa môžu aj absolventi našej školy. Poplatok za vykonanie štátnej skúšky je 20, - eur za účastníka.  Záujemcovia sa môžu prihlásiť do konca marca u Mgr. J. Kišovej.

              Ing. Emília Mosnáková